200.000 TL 36 Ay Vadeli İhtiyaç Kredisi

Şubeye gitmeden ihtiyaç kredisine başvur.

Ay

200.000 TL tutarlı 36 ay vadeli ihtiyaç kredisi veren bankaların faiz oranları sonuçlarını görüyorsunuz. Kredi hesaplama esnasında, bankaların komisyon ve ek masrafları da dikkate alınmış ve ödeyeceğiniz net rakamlar ortaya çıkmıştır.

İhtiyaç Kredisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

İnsanlar, çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için nakit paraya ihtiyaç duyabilmektedir. Yeterli birikimi olmayanlar, işlerini geliştirmek ya da ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bankaların kredi seçeneklerinden faydalanmak isteyecektir. Bankalar, nakit ihtiyaç türlerine göre müşterilerine ihtiyaç kredisi seçenekleri sunmaktadır. İhtiyaç kredisi, bankalar ve finans kuruluşları tarafından müşterilerine sunulan nakit para hizmeti olarak tanımlanabilmektedir.

Bankalar, ülkenin ekonomik şartlarına ve gelişmelere göre ihtiyaç kredisi seçeneklerini, belirli limit aralıklarında ve faiz oranları ile vermektedir. Kişiler tarafından, bankalardan talep edilen ihtiyaç kredileri türleri, sağlık, emeklilik, tatil, eğitim, evlilik gibi çeşitli isimlerden oluşuyor. Bankalar, insanların nakit ihtiyacını karşılayabilmek için bayram ve yılbaşı gibi dönemlerde özel kredi kampanyaları sunuyor.

Kamu ve özel bankalar, müşterilerine ihtiyaç kredi seçeneklerini sunarken, rekabetten kaynaklı olarak, kredi oranlarını özel olarak belirleyebiliyor ve dosya masrafı istemeyerek, cazibe oluşturmaya çalışıyorlar. Günümüzde, bankaların tamamına yakını, cepten kredi seçenekleri sunarak, müşterilerinin, banka şubelerine gelmeden, ihtiyaç kredisi başvurusunda bulunmasını ve belirli miktara kadar kredinin hemen alınmasını sağlıyorlar. İhtiyaç kredileri için yapılacak olan başvuru şartları, bankaların internet sitelerinde yer alıyor. Başvuru şartlarını taşıyan ve istenilen evrakları hazırlayanlar, başvurularını hemen yapabiliyor.

Düzenli aylık geliri olan ve 18 yaşını doldurmuş olanlar, banka ve finans kuruluşlarına ihtiyaç kredisi başvurusu yapabilecektir. İnternet şubesi üzerinden de başvuru yapılabilmektedir. Başvuru işlemlerinde istenilen evraklar arasında, kimlik belgesi, aylık gelir durum belgesi yer alıyor. Ticari işletmeler için 3 yıllık bilanço, ticaret sicil gazetesi, vergi levhası istenmektedir.

Bankalar, kullanıcıların ihtiyaçlarına uygun olarak çeşitli finansman seçenekleri sunar. Bu finansmanlar, kişilerin ihtiyaçlarını daha rahat karşılamalarına yardımcı olur. Özellikle bir şey satın alırken nakit sıkıntısı çekiyorsanız, siz de ihtiyacınız kadar ihtiyaç kredisi çekebilirsiniz. Pek çok bankada farklı türlerde ihtiyaç kredileri bulunur. Bunlar arasından size en uygun limitlerde, vadede ve faiz oranında olanı tercih edebilirsiniz. İhtiyaç kredisi hesaplaması yaparken bankaların sundukları bu özellikleri göz önünde bulundurarak geri ödemeniz gereken tutarı öğrenebilirsiniz. Dilerseniz de çeşitli hesaplama araçlarını kullanarak tek tıkla ihtiyaç kredisi hesaplama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. İhtiyaç kredisi hesaplamalarınızı Mukayese’nin kullanışlı ve hızlı araçlarıyla kolayca yapabilirsiniz.

İhtiyaç Kredisi Nedir?

Bireylerin düşük tutarlı ve kısa süreli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandıkları finansal araca ihtiyaç kredisi adı verilir. İhtiyaç kredisi ile eğitim, seyahat, giyim, yol, tatil gibi pek çok ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Bireysel kredi ya da tüketici kredisi olarak da adlandırılan bu finansman, özellikle acil nakit ihtiyaçlarınızda size destek olur. Kullanıcıların pek çoğu ihtiyaç kredisi sayesinde farklı alışverişler yapabilir ve yaptıkları harcamayı sonradan taksit halinde krediye ödeyebilir.

İhtiyaç kredisi almak istiyorsanız, tercih edebileceğiniz pek çok banka vardır. Bu bankalar, farklı limitlerde ve farklı içeriklere sahip ihtiyaç kredileri sunar. Bunlar arasından seçim yaparken özellikle faiz oranına dikkat etmeniz gerekir. Çünkü bu faiz oranı, bankaya geri ödeyeceğiniz toplam borç tutarını belirler. Ana paranın üzerine faiz oranı kadar ekleme yapılır ve bu sizin geri ödeyeceğiniz tutardır. Vade süresi de önemli bir detaydır. Çünkü borcu ne kadar sürede bitirmeniz gerektiği ve aylık taksit tutarları bu vadeye göre hesaplanır. İhtiyaç kredisi ürünü seçerken finansmanın içeriğini mutlaka incelemelisiniz.

İhtiyaç Kredisi Çeşitleri Nelerdir?

İhtiyaç kredileri temel olarak kendi içinde ipotekli ve ipoteksiz olmak üzere ikiye ayrılır. Bu ayrımın sebebi ise çekeceğiniz kredi tutarının ne kadar yüksek olduğuyla ilgilidir. Eğer yüksek tutarlı ihtiyaç kredisi çekecekseniz, bankalar bunu ipotek karşılığı verir. İhtiyaç kredisi çeşitleri şu şekildedir:

İpotekli İhtiyaç Kredisi: Bankaların teminat karşılığında verdiği ve gerçek kişiler tarafından çekilen krediye, ipotekli ihtiyaç kredisi adı verilir. Özellikle 100.000 TL ve üzeri tutarlar için bankalar genellikle belli bir miktar ipotek alır.

İpoteksiz İhtiyaç Kredisi: Bankaya herhangi bir teminat göstermeden çekebileceğiniz ve acil nakit ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz finansman türüdür. İpoteksiz ihtiyaç kredisi çeşitleri oldukça fazladır. Bunlar:

Borç Kapatma Kredisi: Kredi kartı ve kredi borçlarınızı tek bir kredide toplayarak gelirinize göre vadeye bölebileceğiniz finansman çeşididir.

Tatil Kredisi: Tatil masraflarınızı karşılamak için alabileceğiniz kredidir.

Evlilik Kredisi: Evlenmeyi düşünüyorsanız, düğün ve evlilik masraflarınızı karşılamak için bu krediye başvurabilirsiniz.

Sağlık Kredisi: Sağlık giderlerinizi ve tedavi masraflarınızı karşılamanızı sağlayan ihtiyaç kredisidir.

Öğrenci Kredisi: Eğitim ve okul giderlerinizi karşılamak için öğrence kredisine başvurabilirsiniz. Bu kredi, masrafları ödeyen aile bireylerine ya da belli bir geliri olan öğrencilere verilir.

Alışveriş Kredisi: Satın almak istediğiniz beyaz eşya, mobilya, teknolojik alet vb. ürünler için alışveriş kredisinden yararlanabilirsiniz. Alışverişi yaptığınız yerden ya da direkt banka üzerinden kullanabilirsiniz.

Tadilat Kredisi: Evinizde yapacağınız yenileme ve tadilat işlemlerinde, masraflarınızı karşılamak için tadilat kredisi çekebilirsiniz. Bu kredi, konut yenileme finansmanı olarak da adlandırılabilir.

Bayram Kredisi: Bayram dönemlerinde sunulan bu kredi, dönemsel ihtiyaçlarınızı karşılamanıza yardımcı olur.

Bedelli Askerlik Kredisi: Bankalar tarafından sunulan ve bedelli askerlik için kullanılabilen kredi türüdür.

İhtiyaç Kredisi Maliyet Tablosu ve Örnek Hesaplama

Örnek: 36 ay vadeli 50.000 TL ihtiyaç kredisi çekmek istediğinizde, mevcut aylık en düşük faiz oranı olan 1,79 ile, aylık taksit ödemesi 4.771 TL, banka tahsis ücreti 260 TL, yıllık maliyet oranı ise % 30,35 olacaktır. 36 ayın sonunda ödeyeceğiniz toplam ödeme tutarı ise 57.513 TL olacaktır.
Min. Tutar Max. Tutar Vade Süresi Min. Yıllık Maaliyet Oranı Max. Yıllık Maaliyet Oranı
500,00 TL 500.000,00 TL 3 - 36 Ay %25,89 %81,51

İhtiyaç kredileri bankalar tarafından verilmekte ve her bankasın internet sitesi üzerinden kredi hesaplama işlemleri yapılabilmektedir. İhtiyaç kredisi başvurularında bulunmadan önce talep edilecek kredi türüne, kredi miktarı ve vade sayısı belirlenerek hesaplama yapılabilecektir.

İhtiyaç kredisi hesaplamalarını yaparken, aynı miktar ve vade sayısında tüm bankaların hesaplama araçlarını kullanarak, karşılaştırma yapmalısınız.

İhtiyaç kredisi hesaplamalarını yaparken, başvuru ve dosya masrafları hesaplamaları ayrıca yapılmalıdır. Bankalar, dosya masrafı olarak verilen kredinin binde 5’i oranında ek masraf çıkartıyorlar. İhtiyaç kredisi kullanacak olanlar, çekmek istedikleri miktara göre dosya masrafını da hesaplayarak, vade sayısına göre toplam geri ödemelerinin ne kadar olabileceğini görebilecektir.

İhtiyaç kredisi hesaplanırken kredi tutarı ve vadesi baz alınır. Ana para taksit dönemlerine bölüştürülür ve faiz oranı ile çarpılır. Böylece ödemeniz gereken aylık kredi taksit tutarını bulabilirsiniz. Taksit ödemelerinde, anapara kalan anaparadan çıkarılarak tutar sıfırlanana kadar devam ederek hesaplama yapabilirsiniz. Ardından aylık ödemeleriniz sabitlenir ve kredi ödeme planınız yapılır. Kredinizi öderken her taksitte daha düşük faiz ödersiniz. Çünkü anapara her taksit ödemesinden sonra azalır ve bu da faiz miktarını azaltır.

İhtiyaç kredisi, en fazla 36 ay vadeyle verilir. Yani çekmek istediğiniz tutarı en fazla 3 yıl içinde taksitli olarak ödemeniz gerekir. Ancak vade uzadıkça geri ödemeniz gereken toplam tutar artar. Dolayısıyla vadeyi çok uzun tutmadan, aylık ödemelerinizi rahatça gerçekleştirebileceğiniz süreyi tercih etmeniz oldukça önemlidir. Eğer çekmek istediğiniz ihtiyaç kredisi tutarını ve vadeyi belirlediyseniz, faiz hesaplaması yapabilirsiniz. Bu noktada bankanın o kredi ürünü için ne kadar faiz belirlediğini öğrenmelisiniz. Hesaplama işlemi için ise Mukayese’nin ihtiyaç kredisi hesaplama aracını kullanabilirsiniz. Kredi tutarı ve vadeyi seçerek farklı bankaların sunduğu ürünleri ve ihtiyaç kredisi faiz oranları ile ilgili bilgilere tek tıkla ulaşabilirsiniz.

İhtiyaç kredisi hesaplamalarında bankaların dosya masraflarını da unutmamalısınız. Bankalar, kredi tutarının binde 5’i kadar dosya masrafı alabilir. Ancak bazı özel kredi çeşitlerinde sıfır dosya masrafı avantajı vardır. Böylece çok daha hesaplı bir şekilde ihtiyaç kredisi çekme olanağı elde edebilirsiniz.

Bankalar, ihtiyaç kredisi şartlarını belirlerken, kimlerin başvuru yapabileceğini belirtmektedir. İlk önce 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor.

Yaş şartını tamamlayan ve aylık düzenli geliri olduğunu gösterebilen herkes, bankalara ihtiyaç kredisi başvurusunda bulunabilecektir. Sigortalı bir işte çalışanların en az 3 ay sigortalı olması isteniyor.

İhtiyaç kredilerinde, kredi türüne göre üst limit bankalar tarafından belirlenmektedir. Her bankanın sunduğu ihtiyaç kredisi seçenekleri farklıdır.

Kredi miktarları, aylık taksit ödemelerine göre belirlenmekte ve ödenecek aylık kredi taksit miktarı, aile gelirinin %50 oranını geçmeyecek şekilde belirlenmelidir. İsteyenler, bankalardan daha yüksek miktarlı ihtiyaç kredisi çekebilecektir.

İhtiyaç kredilerinde, hem kredi miktarı hem de faiz oranları bankalar arasında farklılık gösterecektir. Bankalar, kredi faiz oranlarını, ülkenin ekonomik durumuna ve kredi türüne göre belirlemektedir.

Yılın belirli dönemlerinde kredi faiz oranları indirilmekte ya da yükseltilmektedir. İhtiyaç kredilerinin faiz oranları, Merkez Bankası tarafından alınan kararlara göre belirleniyor.

Türkiye’de bankacılık hizmeti veren tüm kamu ve özel finans kuruluşları, müşterilerine, yılın belirli dönemlerinde, farklı ihtiyaç kredisi seçenekleri sunuyor.

Bazı bankalar, müşterilerine faizsiz kredi seçenekleri sunmaktadır. Bunun için bankaların kredi seçenekleri tek tek incelenmelidir.

İhtiyaç kredisi başvurularında, kredi notu yüksek olanlara, talep ettikleri kredi hemen verilmektedir. Kredi notu 1099 altına olanlar riskli olarak değerlendirilmekte ve kredi alma ihtimalleri düşük olmaktadır. 1100 – 1499 arası olanlar orta riskli, 1500 ve üzeri olanlar ise güvenilir kabul edilmektedir. Kredi notunun yüksek olması, ihtiyaç kredisi almayı kolaylaştıracaktır.

Bankalar, müşterilerine ihtiyaç kredisi seçeneklerini sunarken, ek ücret talep etmekte ve bu ücret dosya masrafı olarak adlandırılmaktadır. İhtiyaç kredilerinde, dosya masrafı en fazla çekilen kredinin binde 5’i kadar olabilmektedir. Bazı bankalar, dosya masrafsız kredi seçenekleri sunmaktadır.

Bankalara ihtiyaç kredisi başvuruları, internet bankacılığı ya da banka şubeleri üzerinden yapılabiliyor. İhtiyaç kredisi başvuru şartları, kampanya dönemlerine göre değişebilmektedir. Genel şartlar arasında, 18 yaşını doldurmak, en az 6 ay sigortalı çalışıyor olmak ve gelir beyan etmek yer alıyor.

Tüketici kredisi alabilmek için öncelikle bankaların talep ettiği şartlara uygun olmanız gerekir. Bu şartlara uygun olduğunuzdan emin olduktan sonra hangi bankayı tercih edecekseniz, ister şubeye giderek ister online olarak ihtiyaç kredisi başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. İhtiyaç kredisi kullanabilmek için yerine getirmeniz gereken şartlar ise şunlardır:
  • 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekir.
  • Kredi notunuz yeterli seviyede olmalıdır.
  • Gelirinizin ihtiyaç kredisi çekmek için yeterli olması ve bunu kanıtlayabilmeniz gerekir.
  • Aktif bir SGK kaydınız bulunmalıdır.
  • Bankanın talep ettiği tüm belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlayıp teslim etmeniz gerekir.

Bankaların belirlediği şartları yerine getiren herkes, ihtiyaç kredisinden yararlanabilir. İhtiyaç kredisi alıp alamayacağınız bazı koşullara göre belirlenir. Özellikle bankalarla olan ilişkinizde ödemelerinizi düzenli olarak gerçekleştirmeniz, kredi çekip çekemeyeceğinizi belirleyen önemli bir kriterdir. Çünkü bu ödemelerin düzenliliği, kredi notunuzu etkiler. Kredi notunuz ne kadar yüksekse, kredi kullanabilme imkanınız o kadar yüksektir.

En çok merak edilen konulardan biri de öğrencilere ve emeklilere kredi verilip verilmediğidir. Her bankanın politikası farklı olmakla birlikte bazı bankalar, öğrencilere kredi sağlar. Bunun için öğrencinin çalışması ve SGK kaydının bulunması gerekir. Eğer çalışmayan bir öğrenci olarak ihtiyaç kredisine başvuracaksanız; 18 yaşını doldurmanız, bir kira gelirinizin ya da üstünüze kayıtlı mülkünüzün olması, ailenizden birinin size kefil olması gerekir. Bu sayede bazı bankalardan küçük tutarlı kredi alabilirsiniz.

Emekliler pek çok bankada, kredi çekme konusunda en avantajlı gruplardan biri olarak öne çıkar. Eğer kredi notunuz çok riskli grupta yer almıyorsa, bankalardan kolayca ihtiyaç kredisi çekmeniz mümkündür. Hatta emeklilere özel ihtiyaç kredilerine başvurarak daha avantajlı bir şekilde finansman kullanabilirsiniz.

İhtiyaç kredisi kullanabilmek için en önemli şartlardan biri, gelire sahip olmak ve bunu belgeleyebilmek. Dolayısıyla çalışmayan kişilerin kredi çekmesi oldukça zor. Ancak yine de çalışmayan kişiler de belli koşullar dahilinde ihtiyaç kredisinden yararlanabilir. İpotekli kredi sayesinde SGK kaydı olmayan ya da gelirini belgeleyemeyen kişiler de finansman kullanabilir. Bir gayrimenkulü ipotek ettirerek kredi çekmek anlamına gelen bu yöntem, çalışmayan ama mülk sahibi olan kişilerin tercih ettiği yollardan biridir. Ancak gayrimenkul sahibi olarak ipotekli krediden yararlandığınızda, kredi taksitlerinizi ödemezseniz banka ipotek ettirdiğiniz gayrimenkule el koyma hakkına sahip olur.

Bir geliriniz olmasa dahi sahip olduğunuz gayrimenkul sayesinde ihtiyaç kredisine başvurmanız mümkündür. Yine de bazı bankalar, ihtiyaç kredisi çekme koşullarını oldukça katı bir şekilde belirler. Kredi alabilme şansınızı artırmak için kredi sicili temiz bir kefil bulabilirsiniz. Yukarıda sayılan koşulları yerine getiriyorsanız ve bir de sicili temiz bir kefiliniz bulunuyorsa, kredi alma şansınız çok daha yüksek olur. Çalışmadığı halde ihtiyaç kredisi kullanabilecek kişiler ise şu şekildedir:
  • Çiftçilik faaliyetinden dolayı belgeleyebildikleri gelire sahip olanlar
  • Kendi adına kayıtlı gayrimenkullerden kira geliri elde edenler
  • Şirket ortaklığı bulunduğu için düzenli gelire sahip olanlar

İhtiyaç kredisi kullanmak istiyorsanız, öncelikle bununla ilgili bir bankaya başvuruda bulunmanız gerekir. Faiz oranı, vade, üst limit gibi araştırmaların sonucu kendinize en uygun bankayı tercih edebilirsiniz. Bankayla iletişime geçtiğinizde, size ne için ihtiyaç kredisi çekmek istediğinizi sorarlar. Hangi amaçla bu finansmandan yararlanmak istiyorsanız, ona uygun kredi seçeneğine sizi yönlendirirler. Size sorulan soruları doğru bir şekilde yanıtladıktan sonra başvuru işlemlerine başlayabilirsiniz. İhtiyaç kredisine başvurmak için pek çok yol vardır. Direkt banka şubesinden, ATM’den, bankaların çağrı merkezlerinden, internet bankacılığından ya da mobil şubeden ihtiyaç kredisine başvurabilirsiniz. Halihazırda hesabınızın bulunduğu bir bankadan krediye başvuracaksanız online kanallar işinizi kolaylaştırır. Yeni bir banka tercih edecekseniz, direkt şubeye giderek ya da çağrı merkezini arayarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Başvuru yaparken hangi yöntemi tercih ederseniz edin, öncelikle bir ön onay süreci vardır. Ancak online kredi başvurularında bu ön onay süresi çok daha kısadır. Özellikle acil nakit ihtiyacınız varsa, online kredi başvurusu yapabilirsiniz. Kredi başvurusu için ön onay çıktıktan sonra bankanın talep ettiği diğer tüm belgeleri de hazırlamanız gerekir. Kredi başvuru sürecinizi de yine internet ve mobil bankacılık şubeleri üzerinden takip edebilirsiniz. Böylece ihtiyaç kredisi ile ilgili işlemlerinizi kolay ve hızlı bir şekilde yürütmenin avantajını yaşayabilirsiniz.

İhtiyaç kredisi çekerken bankalar sizden bazı belgeler talep eder. Krediden yararlanabilmek için bu evrakları eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlamanız büyük önem taşır. Eğer daha önceden müşterisi olduğunuz bir bankadan kredi çekecekseniz, banka sizden bazı belgeleri istemeyebilir. Ayrıca çalıştığınız sektöre ve durumunuza göre de sizden farklı evraklar talep edebilir. Bankaların kredi başvurusunda istediği belgeler şunlardır:
# Kamu Çalışanı Özel Sektör Çalışanı Emekliler Vergi Levhalı
1 Maaş bordrosu Maaş bordrosu İkametgah İmza Sirküsü
2 İkamet belgesi İkamet belgesi Emekli Aylığı Dökümü Vergi Levhası
3 Varsa ek gelir belgesi SGK dökümü Varsa ek gelir belgesi Bilanço ve gelir tablosu
4 İş yeri imza sirküsü Oda Kayıt Belgesi

Kredi almak isteyen pek çok kişi en fazla ne kadar kredi çekebileceğini merak eder. Bu sorunun yanıtı ise kişiden kişiye değişir. Çünkü gelire göre bir üst sınır belirlenir. Yasaya göre; almak istediğiniz kredinin aylık taksitlerinin, belgelediğiniz hane gelirinizin %50’sini geçmemesi gerekir. Bu noktada ödediğiniz diğer krediler de göz önünde bulundurularak maksimum çekebileceğiniz kredi tutarı belirlenir. İhtiyaç kredisiyle ilgili düzenlemelere göre ise en az 500 TL, en fazla ise 1.000.000 TL tutarında ihtiyaç kredisi kullanılabilir. Tabii ki bu durum kişilerin gelir durumlarına göre değişiklik gösterir.

Çekmek istediğiniz kredi tutarına göre vade ve faiz oranları da değişiklik gösterir. Bankaların politikaları bu konuda belirleyici bir role sahiptir. Bu nedenle kredi almadan önce bankaların bu konudaki şartlarını incelemenizde fayda vardır. Özellikle düşük faizli kredi ürünleri, geri ödeyeceğiniz kredi tutarının daha az olması açısından avantajlıdır. Eğer sizin için önemli olan düşük kredi tutarları ise de uzun vade imkanı sunan bankaları ve kredi ürünlerini tercih etmelisiniz. Ancak vade uzadıkça geri ödeyeceğiniz toplam borç tutarının arttığını da bilmenizde fayda var.

Bankaların belirlemiş olduğu ihtiyaç kredisi şartlarını taşıyanlar, bankanın istemiş olduğu tüm belgeleri eksiksiz hazırlamalıdır. İhtiyaç kredisi başvurularında istenilen belgeler, kimlik belgesi, ikamet belgesi, gelir belgesinden oluşuyor. Serbest meslek sahipleri, vergi levhası, bilanço tablosu, ticaret sicil gazetesi, tapu belgesi gibi belgeleri hazırlamalıdır.

İhtiyaç kredileri için kefil isteme tamamen bankanın uygulamasına bağlıdır. Bankaların bazıları, kefil istemezken, kredi notu düşük olanlardan kefil talep edilebilmektedir. Kredi notu düşük olanlar, kredi notu yüksek olan bir kefil göstermelidir. Kefil, bankaya karşı kredi çeken kadar sorumludur ve tüm kredi şartlarını taşıması gerekiyor.

İhtiyaç kredilerinde cayma hakkı vardır ve kredi talebinde bulunanlar ya da krediyi çekenler, cayma hakkını kullanabilecektir. Banka ile kredi sözleşmesi yapılırken, cayma hakkı sözleşmesi imzalanmalıdır. İhtiyaç kredisi cayma hakkını kullanabilmek için sözleşme imzalandıktan sonraki 14 gün içerisinde cayma başvurusu yapılmalıdır.

Bankalardan ihtiyaç kredisi çektikten sonra vadesinden önce kapatma işlemlerini yapabilirsiniz. Kredi borcu kapatma işlemleri, banka şubelerinden da ya mobil şube sistemleri üzerinden iletişim kurularak yapılabilecektir. İhtiyaç kredilerinde, erken kapatma cezası yoktur ve isteyenler, kalan borçlarının tamamını ödeyerek kapatma işlemlerini yapabilecektir.

Bankalar, ihtiyaç kredileri için başvuru şartlarını belirlerken, en önemli şartlardan birisi olarak gelir belgesinin beyan edilmesini göstermektedir. Bankaların, kredi şartlarına göre çalışmayan ya da çalıştığı halde gelirini beyan edemeyenler kredi çekemeyecektir.

Çalışmayanlar, bankalardan ihtiyaç kredilerini ipotekli kredi olarak alabilecektir. Bunun için bankaya ipotek gösterilecek malın olması gerekiyor.

Ev hanımlarının da bankalardan ihtiyaç kredisi alabilmesi için gelir beyan etmeleri gerekiyor. Ev hanımları, gelir beyanı olarak, kira geliri, yakınlarından kalan maaş gibi belgelendirilebilir gelirlerle ihtiyaç kredisi çekebilecektir. Ayrıca bankaya ipotek ettirilebilecek malı olanlar, bu mallarını ipotek göstererek bankalardan kredi çekebilecektir.

Bankalar, insanların nakit ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ihtiyaç kredisi kampanyaları düzenlemektedir. İhtiyaç kredisi başvurusunda bulunanların sayısı çok fazladır ve bazılarının başvuruları onaylanmamaktadır. İhtiyaç kredisi başvurularının onaylanmamasının en büyük nedeni, başvurucunun kredi notunun düşük olması ve riskli grupta yer almasıdır.

İhtiyaç kredileri için sık aralıklarla başvurunun yapılmış olması da bankalar tarafından başvurunun ret edilme sebebi olarak gösterilebilmektedir. Başvuru öncesinde, kredi notunun hesaplanması ve bankalarla görüşmeler yapılarak başvurunun yapılması doğru olacaktır.

İhtiyaç kredisi, çektiğiniz miktarın, seçtiğiniz taksitlerle veya bankanın size sunduğu taksitlendirmelerle geri ödenmesidir. İhtiyaç kredisi diğer kredilere göre daha düşük miktarda ve daha kısa vadede çekildiğinden dolayı taksitler genelde eşit miktarda olmakta ve vade uzadıkça veya kısaldıkça aylık taksit tutarları da değişmektedir. Kredinizi kısa vadede çekerseniz aylık taksitler daha yüksek olacak ancak ödediğiniz faiz azalacaktır, buna karşılık vade uzadığı zaman aylık taksit miktarı düşmekte ve faiz oranı artmaktadır.

Bankaların faiz oranları sürekli değişmektedir. En uygun krediye başvurmak için Mukayese.com’dan hesaplama yapabilir ve faiz oranları öğrenebilirsiniz.

Katılım bankaları müşterilerin kısa süreli nakit ihtiyaçlarını karşılamak için ihtiyaç finansmanı adı altında ihtiyaç kredisi benzeri yöntem bulunmaktadır. Bu bankalar; Ziraat Katılım, Vakıf Katılım, Emlak Katılım, Kuveyt Türk, Albaraka Türk’tür. İhtiyaç finansmanı almak için gerekli şartlar;

  • 18 yaşını tamamlamış olmak,
  • Gelir belgesi/maaş bordrosu,
  • Kredi notunun yüksek olması,
  • İpotek durumunda eşin rızası.

Anında kredi, bankaların başvurduğunuz anda tutarı hesabınıza yatırdığı kredi türüdür. Ancak anında kredi genelde bankaların kendi müşterilerine kullandırdığı bir üründür, bu yüzden de genel olarak banka kendi müşterisi olduğu için belge istemez ve miktar bankadan bankaya değişiklik gösterse de 5000 TL’yi geçmez.

Ödeme taksit süresini geciktirdiğinizde borcunuza gecikme faizi işler. Bu gecikme en fazla 90 gün olup, bu sürenin sonunda borçluya yasal işlem başlatılır, bu da borçlunun kara listeye girmesine sebep olur ve maaşınıza haciz konulabilir. Kara listeye girmeniz durumunda da sonrasında kredi çekmeniz zorlaşabilir.

İhtiyaç kredisi çekmek için tüm bankalarda yaş sınırı vardır. Yasalara göre, 18 yaşından küçükler kredi çekemezken bazı bankalar bu yaşı 21 olarak düzenlemiştir. Aynı zamanda bazı bankalar kredi için üst yaş sınırı da koymuşlardır.

En uygun ihtiyaç kredisinin hangisi olduğu merak edilen bir konudur. Bununla ilgili net bir cevap vermek mümkün değildir; çünkü kişilerin ihtiyaçlarına göre avantajlı ürünler değişiklik gösterir. Ancak genel olarak bir kredi ürününün uygun olup olmadığını anlamak istiyorsanız, geri ödeyeceğiniz toplam borç tutarını hesaplayarak bunu öğrenebilirsiniz. Bunu hesaplamak için ise bankanın kredi faiz oranına, vade süresine ve çekmek istediğiniz toplam kredi miktarına ihtiyacınız var. Kredi miktarına göre sunulan vade seçenekleri değiştiği için aylık taksit tutarı ve geri ödeyeceğiniz kredi miktarı da değişiklik gösterir. Aynı şekilde faizin ne kadar olduğu da ihtiyaç kredisinin uygunluğunu belirler. Yüksek faizli kredilerde, anaparaya daha fazla borç eklenir. Dolayısıyla düşük faizli krediler çok daha avantajlıdır. Eğer tüm bankaları teker teker araştırıp en uygun kredi ürününü bulmakta zorlanıyorsanız, https://mukayese.com/ web adresine girerek farklı bankaların sunduğu kredileri karşılaştırabilirsiniz. Bankaların en avantajlı ihtiyaç kredilerini bir arada görerek kendinize en uygun ürünü kolayca bulabilirsiniz. Aynı zamanda ihtiyacınız olan kredi tutarını ve vadeyi girerek hangi bankaların sizin için kredi sunduğunu da tek tıkla öğrenebilirsiniz. Mukayese’de bulunan hesaplama araçlarını kullanarak kredi taksit tutarı, gecikmeli faiz miktarı gibi hesaplamaları da yapabilirsiniz. İhtiyaç kredisi ve diğer finansal işlemlerde Mukayese’nin geniş yelpazeli, ayrıcalıklı ve güvenilir hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

İhtiyaç kredisi çeken ya da çekecek olan kişilerin merak ettiği bir diğer konu ise ihtiyaç kredisinin iptal edilip edilemeyeceğidir. İhtiyaç kredisi iptal edilebilir bir finansman türüdür. Kredi kullanan kişi olarak bizzat siz 14 gün içinde herhangi bir faiz ödemeden ihtiyaç kredinizi iptal edebilirsiniz. Buna cayma hakkı denir. Yani sözleşmesi imzalanmış ve tanımlanmış kredinizi iptal etmek için size bir hak tanınır. Ancak herhangi bir ücret ödemeden ihtiyaç kredinizi iptal etmek için iptal talebini 14 gün içinde gerçekleştirmeniz gerekir. Aksi takdirde bu süreyi aşan bir zaman diliminde iptal talep ederseniz, belli bir cayma bedeli ödemeniz gerekir. Bu durumda cayma bedelinin ne kadar olacağı ise ihtiyaç kredisi sözleşmesinde yer alan bilgiler arasındadır. İhtiyaç kredisinden caymak istiyorsanız, aşağıdaki bilgileri mutlaka bilmelisiniz:
  • Cayma süresi, sözleşmeyi yaptığınız tarihten itibaren başlar.
  • Anaparayı ve krediyi kullandığınız süredeki faizi en geç 30 gün içinde ödemeniz gerekir.
  • Banka sizden faiz, kamu kurum ve diğer kişilere ödediğiniz ücretler haricinde herhangi bir bedel talep etmez. Bu bedeller dışındaki ücretler, bankaya anaparayı ve faizi geri ödediğiniz tarihten itibaren 7 gün içinde size iade edilir.
Siz de ihtiyaç kredisi ürünleri ile ilgili detaylı bilgilere ve kaliteli bir hizmet ayrıcalığına sahip olmak istiyorsanız, https://mukayese.com/ihtiyac-kredisi sayfasına girerek hesaplama araçlarını kullanabilir ve bankaları karşılaştırabilirsiniz. Finansal işlemler ve hizmetler Mukayese’de sizleri bekliyor!

KKDF, bireysel kredi maliyet kalemleri içerisinde yer alıp, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu anlamına gelmektedir. İhtiyaç kredisinde faiz üzerinden hesaplanmakta ve banka tarafından hesaplanan tutar hazineye aktarılmaktadır. Bu miktar faiz oranının %15’idir. BSMV ise Banka Sigorta Muameleleri Vergisi demektir. Burda da faizin %10u, banka tarafından kesilip maliyeye aktarılır. Tüzel kişilerde KKDF alınmasa da BSMV alınması zorunludur.