Ne Kadar Kredi Alabilirim?

En kolay "Ne Kadar Kredi Alabilirim?" hesaplama aracı Mukayese.com'da.

 
Mukayese ile

Kredi Limiti Hesaplama

Ne kadar kredi alabileceğiniz, başka bir değişle kredi limitiniz gelirinizin borçlarınıza oranıyla alakalı bir durumdur. Eğer evliyseniz de eşinizin geliri de sizin kredi limitinizi yükseltir. Fakat bekarsanız ve aileniz ile yaşıyorsanız, hane halkının geliri sizin kredi çekme limitinizi yükseltmez.

Farklı ihtiyaçları için kredi talebinde bulunan kişilerin en çok sorduğu ‘‘Ne Kadar Kredi Alabilirim?’’ sorusu, belirlenen kredi limit miktarıyla doğru orantılıdır. Müşterisi olduğunuz finansal kurum tarafından belirlenen ve belli bir üst sınırı olan kredi limiti, doğrudan finansal aktiviteleriniz ile ilgilidir. Dinamik bir yapıya sahip olan bu limit, ekonomik süreçler ve politikalar ile birlikte değişkenlik gösterebilir. Kredi limiti tek bir kredide değil limit çerçevesinde birden fazla kredi için de kullanılabilir. Örneğin bir bankadan 100 bin TL kredi limitine sahip olan bir müşteri, güncel 60 bin TL’lik bir krediden yararlanıyorsa, 40 bin TL tutarında farklı bir kredi de kullanabilir.

Yaşanan son ekonomik gelişmelerle birlikte çekilebilecek maksimum kredi tutarı yasal kararlar ile sınırlandırılmıştır. Bu karara göre; çekilecek kredinin aylık taksit tutarı belgelenebilir gelirinizin %50’sini geçmeyecek şekilde düzenlenmiştir. Aşağıdaki örnek tabloda bir müşterinin aylık gelirine oranla çekebileceği maksimum kredi ve taksit oranları belirtilmiştir.

Aylık Gelir Diğer Kredi Taksitleri Ödenebilecek Maksimum Aylık Tutar Çekilebilecek Maksimum Aylık Tutar
8.000 TL YOK 4.000 TL 182.396 TL
8.000 TL 1.000 TL 3.000 TL 136.796 TL
8.000 TL 2.000 TL 2.000 TL 91.198 TL

Kredi Notunu Belirleyen Faktörler

Kredi notunu etkileyen en önemli faktörler arasında kredili mevduat hesabı, kredi kartı kullanma ve daha önce kullanılan kredinin ödeme alışkanlığı gibi kriterler yer alır. Sadece banka araçları değil kişiye ait fatura ödemeleri de takip edilir. Türkiye Bankalar Birliği ve Kredi Kayıt Bürosu tarafından bankalara düzenli olarak müşterinin geri ödeme performansı hakkında raporlar sunulur. Kredi notunu belirleyen temel faktörler arasında;
  • Geçmişte kullanılan kredi ya da kredi kartı taksitlerinin gecikmeye düşmesi,
  • Taksitlerin son ödeme tarihinden bir kaç gün sonra ödenmesi,
  • Kişinin belgelenebilir geliri,
  • Findeks kredi limiti ve risk seviyesi,
  • Kredi kullanım sıklığı ve düzeni,
Müşterisi olduğu banka tarafından belirlenen kredi notu ve limiti yukarıda belirtilen faktörlere göre değişiklik gösterir. Müşteri düzenli ve istikrarlı bir finansal faaliyet sergiliyorsa kredi notu da o derece yüksek olacaktır.

Kredi Notuna Göre Müşteri Grupları

Kredi limitini belirleyen en önemli kriter olan kredi notu, müşterinin finans kuruluşları ve banka arasında ilerleyen ekonomik faaliyetlerin analiz edilmesinden ortaya çıkan sayısal ifadelerdir. Kredi sicili de olarak bilinen bu sayısal ifadeler, finansal anlamda yükümlülük altına girecek müşterinin ödemeyi nasıl ve ne şekilde yapılacağına dair bir göstergedir. Yatırım ya da tüketim ihtiyaçlarınız için bir bankaya başvurduğunuzda banka ilk olarak kredi sicilinize göre notlandırma yapar ve gerekli desteğin limitini belirler.

Kredi kullanım süreçlerinde her bankanın kendisine özel farklı uygulamaları söz konusu olabilir. Ancak genellikle kredi notu 1000 puandan düşük olan müşteriler kredi kullanma konusunda zorluklar yaşayabilir. Kredi puanı 1200 ve üzeri olan müşteriler gelir durumları da dikkate alınarak daha hızlı kredi kullanabilir. Bu nedenle bankalar tarafından belirlenen sayısal değerlere göre müşteriler farklı kredi limitlerine ve kredi risk gruplarına göre ayrılır.

  • En riskli müşteri: 1-699 puan aralığı
  • Orta riskli müşteri: 700-1099 puan aralığı
  • Az riskli müşteri: 1100-1499 puan aralığı
  • İyi dereceli müşteri: 1500-1699 puan aralığı
  • Çok iyi dereceli müşteri: 1700-1900 puan aralığı

Kredi puanı, sizin ödeme gücünüzü ve sadakatinizi gösteren bir puandır ve kredi alabilmeniz için en önemli şarttır. Düşük bir kredi puanı ile kredi çekmeniz mümkün olmayacağı gibi, kredi alabilmek için ipotek ve kefil gösterme şartları aranır.

Kredi notu kişilerin kredi kartı, kredi ve kredili mevduat hesaplarındaki ödeme performansına ve borç / limit durumlarına göre hesaplanır. Yüzdelik oranda kredi notunu oluşturan faktörler şu şekildedir:
  • Kredili Ürün Ödeme Alışkanlığı: Kredi notunun %45’ini oluşturur. Zamanında yapılan kredili ürün ödemesi kredi notunu yükseltirken, son ödeme tarihinden sonra yapılan ödemeler kredi notunu olumsuz etkiler.
  • Mevcut Borç ve Hesap Durumu: Kredi notunun %32’sini oluşturur. Düzenli veya düzensiz kapanmış krediler ve teminatlı ve teminatsız borç bakiyeleri dikkate alınarak hesaplamaya dahil edilir.
  • Güncel Kredili Ürün Açılışı: Kredi notunun %5’ini oluşturur. Henüz ödeme alışkanlığı belli olmayan ve yeni çekilmiş kredili ürünler müşterinin risklilik oranını arttırır.
  • Kredi Kullanım Yoğunluğu: Kredi notunun %18’ini oluşturur. Düzenli bir şekilde kredi kullanıp düzenli bir şekilde ödemelerini gerçekleştiren müşteriler, hiç kredi kullanmamış veya az kullanmış bir kişiye göre daha yüksek kredi notuna sahiptir.
  • Kredi notu her kullanıcı için geçerli değildir. 18 yaşından küçük olan ya da daha önce kredili mevduat hesabı, kredisi ya da kredi kartı bulunmayan kişilerin kredi notu oluşmaz. Ayrıca 3 aydan daha eski bir kredi ya da kredi kartına sahip olmayan ve 90 günlük gecikmeye girerek ödenmemiş bir kredi ya da kredi kartı borcuna sahip olan kişilerin de kredi notu bulunmaz.

Yüksek miktarlarda kredi almak için kredi notu oldukça mühimdir. Bu nedenle kredi notu oluşmayan ya da kredi notu düşük olan kullanıcıların kısa vadede kredi notunu yükseltmesi için uygulaması gereken bazı yöntemler vardır. Takibe Düşen Borçları Yapılandırmak: İdari takibe düşen borçları yasal sürece girmeden önce bankanız ile görüşerek yapılandırabilir, uygun bir ödeme planı üzerinde anlaşma yapabilirsiniz. Ancak ödeme planında belirlenen borç bir gün bile geç ödenirse yasal takibe takılacaktır.

Düzenli Ödeme Yapmak: Kredi notunuzu en çok etkileyen etmenlerin başında ödeme alışkanlıklarınız gelir. Kredi notunuzu yükseltmek için kredi kartı ya da kredi ödemelerinizi düzenli yapmanız gerekir.

Asgari Borç Yerine Borcun Tamamını Ödemek: Yasal takibe ve gecikme faizine maruz kalmamak için kredi kartı borcunun asgarisi ödenebilir. Ancak 3 ay boyunca sadece asgari tutarı ödenmiş bir kredi kartı bankalar için olumsuz bir imaj bırakır. Bu nedenle minimum 3 ayda bir asgari tutardan daha yüksek ödeme yapmanız gerekir.

Gelirinizle Doğru Orantılı Borç: Borçlarınızın aylık gelirinizden fazla olması yeni bir kredi çekmenizi engeller. Bu nedenle borçluluk oranını gelirinizle doğru orantıda düzenlemelisiniz.

Kredi başvurusu sırasında istenilen evraklar müşteri profiline göre değişkenlik gösterir.
  • TC uyruklu kişiler: Nüfus cüzdanı, SGK dökümü, gelir belgesi ve ikametgah belgesi
  • Yabancı uyruklu kişiler: Pasaport, oturma izin belgesi, son 3 aya ait ikametgah belgesi ya da başvuru sahibi adına ödenen bir fatura, çalışanlar için ayrıca SGK dökümü ve gelir belgesi
  • Emekliler: Emekli aylık bildirgesi, gelirini belgeleyen banka hesap hareketlerinin imzalı ve kaşeli aslı, sosyal güvenlik kurumu tarafından düzenlenmiş kimlik belgesi
  • Tüzel kişiliği olmayan serbest meslek erbabı: Güncel vergi levhası, meslek kuruluşuna ait üyelik belgesi, vergi dairesi onaylı güncel hesap hareketleri ve işletme hesabı özeti
  • Tüzel kişiliğe sahip firmalar: Noter onaylı imza sirküleri, günce vergi levhası ya da e-vergi levhası, son 2 yıla ait "Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik" hükümlerine uygun olarak hazırlanmış bilanço ve gelir tablosu, ticaret sicil gazetesi
  • Çiftçiler: TC uyruklu kişilerden istenen belgelere ek olarak çiftçilik belgesi
  • Kredi başvurusunda bulunurken hazırlanan bu evraklar dışında banka sizden farklı evraklar isteyebilir ya da farklı taleplerde bulunabilir. Örneğin; daha önce hiç kredi çekmemiş bir müşteriye kredi kullandırırken kefil talep edilebilir. Ya da yüksek meblağlı kredilerde ipotek talebinde bulunabilir.
Mukayese üzerinden bankaları tek tek dolaşmadan ne kadar kredi alabileceğinizi hızlıca öğrenebilirsiniz. Mukayesenin kolay ve hızlı hesaplama arayüzü ile talep ettiğiniz kredi miktarını girerek bankaların sunmuş olduğu tüm faiz oranlarına ve farklı taksit seçeneklere ulaşabilir, seçiminizi yapabilirsiniz. Zamandan tasarruf etmenin akıllı yolu Mukayese ile, ayrıcalıklı bir finansal hizmet deneyimi yaşarsınız.

Eğer işe başlayalı 3 aydan kısa süre olduysa kredi çekmeniz mümkün olmaz.