50.000 TL 6 Ay Vadeli İhtiyaç Kredileri

Şubeye gitmeden ihtiyaç kredisine başvur.

Ay

50.000 TL tutarlı 6 ay vadeli ihtiyaç kredisi veren bankaların faiz oranları sonuçlarını görüyorsunuz. Kredi hesaplama esnasında, bankaların komisyon ve ek masrafları da dikkate alınmış ve ödeyeceğiniz net rakamlar ortaya çıkmıştır.

İhtiyaç Kredisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

İnsanlar, çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için nakit paraya ihtiyaç duyabilmektedir. Yeterli birikimi olmayanlar, işlerini geliştirmek ya da ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bankaların kredi seçeneklerinden faydalanmak isteyecektir. Bankalar, nakit ihtiyaç türlerine göre müşterilerine ihtiyaç kredisi seçenekleri sunmaktadır. İhtiyaç kredisi, bankalar ve finans kuruluşları tarafından müşterilerine sunulan nakit para hizmeti olarak tanımlanabilmektedir.

Bankalar, ülkenin ekonomik şartlarına ve gelişmelere göre ihtiyaç kredisi seçeneklerini, belirli limit aralıklarında ve faiz oranları ile vermektedir. Kişiler tarafından, bankalardan talep edilen ihtiyaç kredileri türleri, sağlık, emeklilik, tatil, eğitim, evlilik gibi çeşitli isimlerden oluşuyor. Bankalar, insanların nakit ihtiyacını karşılayabilmek için bayram ve yılbaşı gibi dönemlerde özel kredi kampanyaları sunuyor.

Kamu ve özel bankalar, müşterilerine ihtiyaç kredi seçeneklerini sunarken, rekabetten kaynaklı olarak, kredi oranlarını özel olarak belirleyebiliyor ve dosya masrafı istemeyerek, cazibe oluşturmaya çalışıyorlar. Günümüzde, bankaların tamamına yakını, cepten kredi seçenekleri sunarak, müşterilerinin, banka şubelerine gelmeden, ihtiyaç kredisi başvurusunda bulunmasını ve belirli miktara kadar kredinin hemen alınmasını sağlıyorlar. İhtiyaç kredileri için yapılacak olan başvuru şartları, bankaların internet sitelerinde yer alıyor. Başvuru şartlarını taşıyan ve istenilen evrakları hazırlayanlar, başvurularını hemen yapabiliyor.

Düzenli aylık geliri olan ve 18 yaşını doldurmuş olanlar, banka ve finans kuruluşlarına ihtiyaç kredisi başvurusu yapabilecektir. İnternet şubesi üzerinden de başvuru yapılabilmektedir. Başvuru işlemlerinde istenilen evraklar arasında, kimlik belgesi, aylık gelir durum belgesi yer alıyor. Ticari işletmeler için 3 yıllık bilanço, ticaret sicil gazetesi, vergi levhası istenmektedir.

İhtiyaç Kredisi Maliyet Tablosu ve Örnek Hesaplama

Örnek: 36 ay vadeli 50.000 TL ihtiyaç kredisi çekmek istediğinizde, mevcut aylık en düşük faiz oranı olan 1,79 ile, aylık taksit ödemesi 4.771 TL, banka tahsis ücreti 260 TL, yıllık maliyet oranı ise % 30,35 olacaktır. 36 ayın sonunda ödeyeceğiniz toplam ödeme tutarı ise 57.513 TL olacaktır.
Min. Tutar Max. Tutar Vade Süresi Min. Yıllık Maaliyet Oranı Max. Yıllık Maaliyet Oranı
500,00 TL 500.000,00 TL 3 - 36 Ay %25,89 %81,51

İhtiyaç kredileri bankalar tarafından verilmekte ve her bankasın internet sitesi üzerinden kredi hesaplama işlemleri yapılabilmektedir. İhtiyaç kredisi başvurularında bulunmadan önce talep edilecek kredi türüne, kredi miktarı ve vade sayısı belirlenerek hesaplama yapılabilecektir.

İhtiyaç kredisi hesaplamalarını yaparken, aynı miktar ve vade sayısında tüm bankaların hesaplama araçlarını kullanarak, karşılaştırma yapmalısınız.

İhtiyaç kredisi hesaplamalarını yaparken, başvuru ve dosya masrafları hesaplamaları ayrıca yapılmalıdır. Bankalar, dosya masrafı olarak verilen kredinin binde 5’i oranında ek masraf çıkartıyorlar. İhtiyaç kredisi kullanacak olanlar, çekmek istedikleri miktara göre dosya masrafını da hesaplayarak, vade sayısına göre toplam geri ödemelerinin ne kadar olabileceğini görebilecektir.

Bankalar, ihtiyaç kredisi şartlarını belirlerken, kimlerin başvuru yapabileceğini belirtmektedir. İlk önce 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor.

Yaş şartını tamamlayan ve aylık düzenli geliri olduğunu gösterebilen herkes, bankalara ihtiyaç kredisi başvurusunda bulunabilecektir. Sigortalı bir işte çalışanların en az 3 ay sigortalı olması isteniyor.

İhtiyaç kredilerinde, kredi türüne göre üst limit bankalar tarafından belirlenmektedir. Her bankanın sunduğu ihtiyaç kredisi seçenekleri farklıdır.

Kredi miktarları, aylık taksit ödemelerine göre belirlenmekte ve ödenecek aylık kredi taksit miktarı, aile gelirinin %50 oranını geçmeyecek şekilde belirlenmelidir. İsteyenler, bankalardan daha yüksek miktarlı ihtiyaç kredisi çekebilecektir.

İhtiyaç kredilerinde, hem kredi miktarı hem de faiz oranları bankalar arasında farklılık gösterecektir. Bankalar, kredi faiz oranlarını, ülkenin ekonomik durumuna ve kredi türüne göre belirlemektedir.

Yılın belirli dönemlerinde kredi faiz oranları indirilmekte ya da yükseltilmektedir. İhtiyaç kredilerinin faiz oranları, Merkez Bankası tarafından alınan kararlara göre belirleniyor.

Türkiye’de bankacılık hizmeti veren tüm kamu ve özel finans kuruluşları, müşterilerine, yılın belirli dönemlerinde, farklı ihtiyaç kredisi seçenekleri sunuyor.

Bazı bankalar, müşterilerine faizsiz kredi seçenekleri sunmaktadır. Bunun için bankaların kredi seçenekleri tek tek incelenmelidir.

İhtiyaç kredisi başvurularında, kredi notu yüksek olanlara, talep ettikleri kredi hemen verilmektedir. Kredi notu 1099 altına olanlar riskli olarak değerlendirilmekte ve kredi alma ihtimalleri düşük olmaktadır. 1100 – 1499 arası olanlar orta riskli, 1500 ve üzeri olanlar ise güvenilir kabul edilmektedir. Kredi notunun yüksek olması, ihtiyaç kredisi almayı kolaylaştıracaktır.

Bankalar, müşterilerine ihtiyaç kredisi seçeneklerini sunarken, ek ücret talep etmekte ve bu ücret dosya masrafı olarak adlandırılmaktadır. İhtiyaç kredilerinde, dosya masrafı en fazla çekilen kredinin binde 5’i kadar olabilmektedir. Bazı bankalar, dosya masrafsız kredi seçenekleri sunmaktadır.

Bankalara ihtiyaç kredisi başvuruları, internet bankacılığı ya da banka şubeleri üzerinden yapılabiliyor. İhtiyaç kredisi başvuru şartları, kampanya dönemlerine göre değişebilmektedir. Genel şartlar arasında, 18 yaşını doldurmak, en az 6 ay sigortalı çalışıyor olmak ve gelir beyan etmek yer alıyor.

Bankaların belirlemiş olduğu ihtiyaç kredisi şartlarını taşıyanlar, bankanın istemiş olduğu tüm belgeleri eksiksiz hazırlamalıdır. İhtiyaç kredisi başvurularında istenilen belgeler, kimlik belgesi, ikamet belgesi, gelir belgesinden oluşuyor. Serbest meslek sahipleri, vergi levhası, bilanço tablosu, ticaret sicil gazetesi, tapu belgesi gibi belgeleri hazırlamalıdır.

İhtiyaç kredileri için kefil isteme tamamen bankanın uygulamasına bağlıdır. Bankaların bazıları, kefil istemezken, kredi notu düşük olanlardan kefil talep edilebilmektedir. Kredi notu düşük olanlar, kredi notu yüksek olan bir kefil göstermelidir. Kefil, bankaya karşı kredi çeken kadar sorumludur ve tüm kredi şartlarını taşıması gerekiyor.

İhtiyaç kredilerinde cayma hakkı vardır ve kredi talebinde bulunanlar ya da krediyi çekenler, cayma hakkını kullanabilecektir. Banka ile kredi sözleşmesi yapılırken, cayma hakkı sözleşmesi imzalanmalıdır. İhtiyaç kredisi cayma hakkını kullanabilmek için sözleşme imzalandıktan sonraki 14 gün içerisinde cayma başvurusu yapılmalıdır.

Bankalardan ihtiyaç kredisi çektikten sonra vadesinden önce kapatma işlemlerini yapabilirsiniz. Kredi borcu kapatma işlemleri, banka şubelerinden da ya mobil şube sistemleri üzerinden iletişim kurularak yapılabilecektir. İhtiyaç kredilerinde, erken kapatma cezası yoktur ve isteyenler, kalan borçlarının tamamını ödeyerek kapatma işlemlerini yapabilecektir.

Bankalar, ihtiyaç kredileri için başvuru şartlarını belirlerken, en önemli şartlardan birisi olarak gelir belgesinin beyan edilmesini göstermektedir. Bankaların, kredi şartlarına göre çalışmayan ya da çalıştığı halde gelirini beyan edemeyenler kredi çekemeyecektir.

Çalışmayanlar, bankalardan ihtiyaç kredilerini ipotekli kredi olarak alabilecektir. Bunun için bankaya ipotek gösterilecek malın olması gerekiyor.

Ev hanımlarının da bankalardan ihtiyaç kredisi alabilmesi için gelir beyan etmeleri gerekiyor. Ev hanımları, gelir beyanı olarak, kira geliri, yakınlarından kalan maaş gibi belgelendirilebilir gelirlerle ihtiyaç kredisi çekebilecektir. Ayrıca bankaya ipotek ettirilebilecek malı olanlar, bu mallarını ipotek göstererek bankalardan kredi çekebilecektir.

Bankalar, insanların nakit ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ihtiyaç kredisi kampanyaları düzenlemektedir. İhtiyaç kredisi başvurusunda bulunanların sayısı çok fazladır ve bazılarının başvuruları onaylanmamaktadır. İhtiyaç kredisi başvurularının onaylanmamasının en büyük nedeni, başvurucunun kredi notunun düşük olması ve riskli grupta yer almasıdır.

İhtiyaç kredileri için sık aralıklarla başvurunun yapılmış olması da bankalar tarafından başvurunun ret edilme sebebi olarak gösterilebilmektedir. Başvuru öncesinde, kredi notunun hesaplanması ve bankalarla görüşmeler yapılarak başvurunun yapılması doğru olacaktır.

İhtiyaç kredisi, çektiğiniz miktarın, seçtiğiniz taksitlerle veya bankanın size sunduğu taksitlendirmelerle geri ödenmesidir. İhtiyaç kredisi diğer kredilere göre daha düşük miktarda ve daha kısa vadede çekildiğinden dolayı taksitler genelde eşit miktarda olmakta ve vade uzadıkça veya kısaldıkça aylık taksit tutarları da değişmektedir. Kredinizi kısa vadede çekerseniz aylık taksitler daha yüksek olacak ancak ödediğiniz faiz azalacaktır, buna karşılık vade uzadığı zaman aylık taksit miktarı düşmekte ve faiz oranı artmaktadır.

Bankaların faiz oranları sürekli değişmektedir. En uygun krediye başvurmak için Mukayese.com’dan hesaplama yapabilir ve faiz oranları öğrenebilirsiniz.

Katılım bankaları müşterilerin kısa süreli nakit ihtiyaçlarını karşılamak için ihtiyaç finansmanı adı altında ihtiyaç kredisi benzeri yöntem bulunmaktadır. Bu bankalar; Ziraat Katılım, Vakıf Katılım, Emlak Katılım, Kuveyt Türk, Albaraka Türk’tür. İhtiyaç finansmanı almak için gerekli şartlar;

  • 18 yaşını tamamlamış olmak,
  • Gelir belgesi/maaş bordrosu,
  • Kredi notunun yüksek olması,
  • İpotek durumunda eşin rızası.

Anında kredi, bankaların başvurduğunuz anda tutarı hesabınıza yatırdığı kredi türüdür. Ancak anında kredi genelde bankaların kendi müşterilerine kullandırdığı bir üründür, bu yüzden de genel olarak banka kendi müşterisi olduğu için belge istemez ve miktar bankadan bankaya değişiklik gösterse de 5000 TL’yi geçmez.

Ödeme taksit süresini geciktirdiğinizde borcunuza gecikme faizi işler. Bu gecikme en fazla 90 gün olup, bu sürenin sonunda borçluya yasal işlem başlatılır, bu da borçlunun kara listeye girmesine sebep olur ve maaşınıza haciz konulabilir. Kara listeye girmeniz durumunda da sonrasında kredi çekmeniz zorlaşabilir.

İhtiyaç kredisi çekmek için tüm bankalarda yaş sınırı vardır. Yasalara göre, 18 yaşından küçükler kredi çekemezken bazı bankalar bu yaşı 21 olarak düzenlemiştir. Aynı zamanda bazı bankalar kredi için üst yaş sınırı da koymuşlardır.

KKDF, bireysel kredi maliyet kalemleri içerisinde yer alıp, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu anlamına gelmektedir. İhtiyaç kredisinde faiz üzerinden hesaplanmakta ve banka tarafından hesaplanan tutar hazineye aktarılmaktadır. Bu miktar faiz oranının %15’idir. BSMV ise Banka Sigorta Muameleleri Vergisi demektir. Burda da faizin %10u, banka tarafından kesilip maliyeye aktarılır. Tüzel kişilerde KKDF alınmasa da BSMV alınması zorunludur.