Ticari Kredi Kartları

Şubeye gitmeden kredi kartın sana gelsin.

Filtre
3 teklif listeleniyor
Enpara.com

Enpara.com Şirketim

Enpara.com

Aidatsız Yıllık Ücret

Ömür boyu aidatsız!

Her ay 5 adet tek çekim harcamayı toplamda 10.000 TL'ye kadar faizsiz-ücretsiz sonradan taksitlendirme imkanı!

Akbank

Axess Business

Akbank

Aidatsız Yıllık Ücret

Axess Business ile 3.000TL chip para kazan!

İlk yıl kart aidatı yok!

Akbank

Wings Business

Akbank

Aidatsız Yıllık Ücret

Wings Business ile 3.000TL chip para kazan!

İlk yıl kart aidatı yok!

Mukayese ile
Ticari (Şirket) Kredi Kartları

Ticari kredi kartları; kurumsal şirketler, KOBİ’ler ve şahıs işletmelerine özel olarak sunulan bankacılık hizmetleri arasında ön sıralarda bulunuyor. Ticari harcamalarınızı kişisel harcamalarınızdan farklı bir hesap üzerinden gerçekleştirebilmenizi, işletme muhasebenizi rahatça tutabilmenizi ve bu esnada kullandığınız kart türüne özel taksit, faiz oranı, ödeme geciktirme ve mil ya da puan kazanma gibi çeşitli avantajlardan yararlanabilmenizi sağlayan ticari kredi kartları, mesleklere yönelik olarak da verilebiliyor. Türkiye’de faaliyet gösteren pek çok bankanın ürün portföyünde yer alan ticari kartlar, işletme yönetmeyi de önemli ölçüde kolaylaştırıyor. Eğer siz de mesleğinize, sektörünüze, harcama ve ödeme koşullarınıza en uygun ticari kredi kartı seçeneği ile tanışmak istiyorsanız, aşağıdaki bilgilere hemen göz atabilirsiniz.

Ticari Kredi Kartı Nedir?

Ticari kredi kartı seçenekleri, kullanıcılara yalnızca ticari işlemlerde kullanılmak üzere veriliyor. İş türünüze göre mal, ham madde, malzeme, üretim makinesi gibi ürünler satın alırken ya da çeşitli hizmetlerden faydalanırken kullanabileceğiniz ticari kredi kartları, şirket muhasebesi tutmayı kolaylaştırırken tüm ticari harcamaların kayıt altında ve yasal zeminde gerçekleşmesine de katkıda bulunuyor. Ticaret dünyasını destekleme ve reel piyasadaki nakit akışını kolaylaştırma amacıyla verilen ticari kredi kartları, kullanıcılara sayısız avantaj da sağlıyor. Nakit alımlara göre çok daha avantajlı işlemler yapabilmenize yardımcı olan ürünler, dönemsel kampanyalarıyla da dikkat çekiyor.

Ticari Kredi Kartı Kimler Alabilir?

Ticari kredi kartı almak isteyen kişilerin karşılaması gereken birtakım şartlar bulunuyor. Pek çok kart türü, çoğunlukla işletme ya da şahıs şirketi sahiplerine veriliyor. Bu sebeple de ticari kredi kartının en çok verildiği kişilerin başında esnaflar ve KOBİ’ler geliyor. Kurumsal şirketlerin yönetici pozisyonunda ya da satın alma biriminde bulunan, şirket hesabına harcama yapma yetkisine sahip kişiler de ticari kredi kartı imkânından faydalanabiliyor. Ayrıca, belirli meslek erbaplarına yönelik özel ticari kartlar da bulunuyor. Doktor, diş hekimi, mimar, öğretmen gibi meslekleri icra eden kişiler, kendi işletmeleri olsun ya da olmasın, mesleklerine ve durumlarına uygun kredi kartı kullanımından faydalanabiliyor.

Ticari Kredi Kartı Çeşitleri Nelerdir?
Kurumsal Kredi Kartları

Kurumsal şirketler, iş hayatının en önemli dayanaklarından birini oluşturuyor. Bu sebeple de pek çok banka, kurumsal şirketlerin nakit akışlarını kolaylaştıracak çeşitli ürünlere imza atıyor. Bu ürünlerden biri de kurumsal kredi kartları. En prestijli ticari kartlar arasında yer alan kurumsal kredi kartları, kurumsal şirket yöneticilerine özel olarak üretiliyor ve şirket harcamalarında kullanılıyor. Kurumsal firmalar için özel olarak tasarlanan kredi kartları arasında Akbank’a ait Axess Business ve Wing Business gibi seçenekler mevcut. İlk yıl boyunca kart aidatı olmadan kullanabileceğiniz bu kartlar, türlerine göre de çeşitli avantajlar sağlıyor. Kurumsal kredi kartı çeşitleri, türlerine göre aşağıdaki faydaları da sağlayabiliyor.

  • Uçak seyahatine yönelik kartlar, şirket için gerçekleştireceğiniz her size uçuşta belli bir mil veriyor ve sonrasında bu millerle uçak bileti almanıza olanak tanıyor.
  • Şirket için ürün ve hizmet alımında kullanabileceğiniz kredi kartları, dönemsel kampanyalar halinde ekstra taksit avantajı sunabiliyor. Bu sayede harcamalarınızın planını çok daha rahat bir şekilde yapabiliyorsunuz.
  • Kurumsal kredi kartları ile elde edebileceğiniz bir diğer avantaj da sonradan taksitlendirme imkânı. Pek çok banka, kurumsal müşterilerine mevcut borcunu sonradan yapılandırabilme fırsatı sunuyor.

Kurumsal kredi kartı sahibi olmak için, kurumsal bir şirkette, kredi kartı almaya uygun bir pozisyonda görev aldığınızı ispatlayan bir evrak ibraz etmeniz yeterli oluyor. Eğer çalıştığınız firma kendinize aitse, şahıs firması sahibi, KOBİ, esnaf ya da meslek erbabıysanız da size özel olarak hazırlanan çok sayıda kredi kartı seçeneğinden yararlanabilir, ödeme planlarınızı kolayca oluşturabilirsiniz.

Şahıs Firması Kredi Kartları

Büyük bölümünü KOBİ’lerin oluşturduğu şahıs şirketleri, bankaların en çok desteklediği ticari işletmeler arasında yer alıyor. Bu sebeple de şahıs firmalarına kredi kartı veren çok sayıda banka bulunuyor. Bu bankalar arasında Halk Bank, Türkiye Ekonomi Bankası, Akbank, Denizbank, Garanti Bankası, QNB Finansbank ve KuveytTürk öne çıkıyor. Şahıs firmalarına yönelik kredi kartları, özellikle esnaflar için büyük avantajlara sahip. Şahıs işletmeleri, esnaflar, küçük ve orta ölçekli şirketler için kredi kartı hizmeti veren bankalar, ağırlıklı olarak müşterilerine kolayca ürün satın alma ve geri ödemeleri kolayca yapabilme konularında rahatlık sağlıyor.

Şahıs firmalarına yönelik ticari kredi kartları, yüksek vade ve düşük faiz avantajıyla öne çıkıyor. Bu noktada her bankanın farklı bir stratejisi ve planlaması bulunuyor. Bankaların vade sayıları ve faiz oranları, piyasa koşullarına ve içinde bulunulan ticari döneme göre de değişiklik gösterebiliyor. Uzun vadeli geri ödeme planları, özellikle toplu satın alma yapan şahıs şirketlerini ve KOBİ’ler için ciddi bir avantaj. Bu imkân sayesinde dilediği kadar malzemeyi tek seferde kolayca satın alabilen banka müşterileri, uzun vadeli geri ödeme planları ve düşük faizler sayesinde geri ödeme konusunda da herhangi bir zorlukla karşılaşmıyor. Şahıs şirketlerine, esnafa ve KOBİ’lere yönelik bazı kredi kartı seçenekleri ise şu şekilde:

  • Paraf Business (Halkbank)
  • Enpara.com Şirketim (QNB Finansbank)
  • Patron Kart Esnaf (Türkiye Ekonomi Bankası)
  • Axess KOBİ (Akbank)
  • İşletme Kart (Denizbank)
  • Bonus Business (Garanti Bankası)
  • Kobi Kart (KuveytTürk)
Özel Mesleklere Yönelik Ticari Kredi Kartları

İş hayatını yüksek avantajlar sunarak destekleyen bankalar, mesleğinde bireysel bir yol izlemek isteyen ve kendi işletmesini kurarak kendi markasını oluşturan diğer meslek sahiplerini de unutmuyor. Bu meslekle arasında da diş hekimleri, doktorlar ve mimarlar ön plana çıkıyor. Diş hekimleri, doktorlara, mimarlara, esnaflara kredi kartı veren bankalar, meslek sahiplerinin çalışma koşullarını ve ticari hareketlerini de göz önünde bulunduruyor. Özellikle mesleki gereksinimlerinizi karşılayacak malzeme alımlarında ve iş için yapacağınız yurt içi ve yurt dışı seyahatlerinizde kullanabileceğiniz kart seçenekleri; QNB Finansbank, İş Bankası, Garanti Bankası, VakıfBank gibi bankaların portföylerinde bulunabiliyor.

Özellikle doktorlar ve diş hekimleri için çok sayıda kredi kartı seçeneği mevcut. Bu seçenekler arasında QNB First Doctors Kart, Garanti Doktorlar Paketi, İş Bankası Doktorlara Özel Hizmet Paketi, Halk Bank Sağlık Çalışanları Paketi ve VakıfBank Kamu Çalışanlarına Özel Destek Paketi öne çıkıyor. QNB Finansbank, Garanti, İş Bankası gibi bankaların kredi kartlarını alabilmek için hekimlerin TTB üyesi olması yeterli. VakıfBank ve İş Bankası gibi devlet bankalarında ise kamu hastanelerinde çalışan doktorlar ve özel sektörde çalışan doktorlar için ayrı seçenekler bulunuyor. Devlete ait bankaların portföylerinde sağlık sektörünün tüm birimlerinde çalışanlara, öğretmenlere ve tüm maaş müşterilerine yönelik özel kart seçenekleri de yer alıyor.

Mesleğe yönelik ticari kredi kartı kullanımının avantajları ise şu şekilde:

  • Bankalar, mesleklere yönelik kredi kartlarında mesleğinizle ilgili kurum ve kuruluşlarla anlaşma yapabiliyor ve size tüm harcamalarınızda ekstra indirim sağlayabiliyor.
  • Devlet kurumlarında çalışan meslek sahiplerine yönelik kartların ödeme planları, resmi maaş dönemlerine göre belirlenebiliyor.
  • Mesleki kredi kartları, meslek birlikleriyle yapılan anlaşmalar doğrultusunda verildiği için işinizle ilgili nakit ihtiyaçlarınızda da size destek oluyor.
  • Mesleklere özel faiz indirimleri de mesleki ticari kartı kullanıcılarına bankalar tarafından sunulan avantajlar arasında yer alıyor.
Ticari Kredi Kartları Nasıl Alınır?

Şirketler için kredi kartı veren bankalar, müşterilerinin hayatını kolaylaştırmak için kart sahibi olma sürecini de pratik birkaç adımda tamamlıyor. Dilediğiniz bankadan kredi almak için, sadece istenen evrakları ibraz etmeniz yeterli oluyor. Bankaların istediği evraklar ise başvurduğunuz kart türüne, birlikte çalışacağınız bankanın prosedürlerine ve o bankada bir hesabınızın bulunup bulunmadığına göre değişiklik gösterebiliyor. Kart başvurusu esnasında iletmeniz gereken bazı evraklar şu şekilde:

  • TC kimlik kartı,
  • İkamet belgesi,
  • Kurumsal şirket çalışanıysanız bunu ispatlar belge ve/veya bordro,
  • Şirket sahibiyseniz şirketinize ait vergi levhası,
  • Şirket sahibiyseniz şirketinizin adres ve iletişim bilgileri,
  • Meslek erbabıysanız, meslek birliğinizden alınmış üyelik belgesi,
  • Kamu ve özel sektör çalışanlarına yönelik ürünlere başvuruyorsanız, bordro ya da muadili evrak.
Ticari Kredi Kartı Limiti Ne Kadar?

Ticari kredi kartlarının en çok merak edilen detayları arasında ürün limiti de bulunuyor. Ticari kredi kartı limitleri, bankalar tarafından kart sahiplerine lerine verilen en önemli avantajlar arasında yer alıyor. Kartların harcama limiti, kart sahibinin beyan ettiği aylık gelire, banka notuna ve varsa aynı bankadaki diğer kredi işlemlerindeki ödeme düzenine göre değişebiliyor. Ticari harcamalar, genellikle kişisel harcamalardan daha hacimli olduğu için ticari kredi kartlarının limitleri de genel olarak bireysel kredi kartlarına göre daha yüksek seviyelere çıkabiliyor. Bu limitlere ulaşmak için ise şirket gelirinin belgelenmesi gerekiyor. Pek çok banka, ticari kredi kartı kullanıcılarına beyan edilen ve vergisi verilmiş gelir miktarının 4 katına kadar limit açabiliyor.

Ticari Kredi Kartı Asgari Ödemesi Ne Kadardır?

Ticari kredi kartları asgari ödeme tutarları da kullanıcıların en çok merak ettiği noktalar arasında bulunuyor. Kart sahiplerine önemli avantajlar sağlama amacıyla hazırlanan ticari kredi kartları, asgari ödeme konusunda da önemli fırsatlar sunuyor. Bankalar tarafından uygulanan standart uygulama, kartların dönem esktre borçlarının %20 ila %40’ının ödenmesi. Bu oranlar ise kart limitlerine göre değişiklik gösteriyor. Toplam limiti 25.000 TL’nin altında olan kartlarda %20 ödeme alınırken limiti 25.000 TL ve üzerinde olan kartlarda ise %40 oranında asgari ödeme bekleniyor. Bu oranlar, bankaların ticari kredi kartı sahiplerine sunduğu çeşitli kampanya ve fırsatlarla ciddi esneklik de gösterebiliyor. Bankalar, geri ödemelerde ekstra taksitlendirme, sonradan taksitlendirme, faiz indirimi gibi uygulamalara giderek kullanıcıların maddi yükünü önemli oranda azaltabiliyor. Bu noktada dikkat edilmesi gereken detay ise yasal mevzuatlar. Ticari işlemlerdeki ödeme sınırları, yasal düzenlemelerle belirleniyor ve bu sebeple de asgari ödeme konusunda devlet tarafından belirlenen sınırlar dahilinde esneklik uygulanabiliyor.

Eğer siz de kurumsal şirket çalışanı, ticari işletme sahibi; KOBİ, esnaf ya da özel meslek uzmanıysanız, ticari kredi kartı seçeneğini değerlendirerek harcamalarınızda büyük bir avantaj elde edebilirsiniz! Size en uygun ticari kredi kartını ise Mukayese tarafından size sunulan avantajlı seçenekleri inceleyerek kolayca bulabilirsiniz! Mukayese üzerinden şimdi başvuruda bulunun, ticari kredi kartı fırsatlarıyla hayatınıza kolaylık katın!

Sıkça Sorulan Sorular

Ticari Kredi Kartı Neye Göre Seçilir?

Pek çok ticari kredi kartı türünün bulunması, kullanıcılarda kafa karışıklı oluşturabiliyor. Faaliyet gösterdiğiniz sektöre yönelik birden fazla tür bulunuyorsa, sunduğu avantajlara dikkatlice göz atmanız gerekiyor. Kredi kartlarının anlaşmalı olduğu pek çok kurum bulunuyor. Bu kurumlara göz atarak en çok kullanacağınız, dolayısıyla size en çok kâr ettirecek kartları tercih etmeniz gerekiyor.

Ticari Kredi Kartı Seçerken Mil mi Puan mı Tercih Edilmeli?

Kredi kartlarının bir bölümü puan, bir bölümü ise mil armağan ediyor. Eğer iş gereği uçakla seyahat etmeniz gerekiyorsa, mil veren kartları seçerek sonraki uçuşlarınızda indirim elde edebilirsiniz. İş için seyahat etmeniz gerekmiyorsa, puan veren kartları seçerek indirim hakkınızı sonraki alışverişlerinizde kullanabilirsiniz.

Ticari Kredi Kartı Yıllık Aidat Ne Demek?

Yıllık kart aidatı, ticari kredi kartlarında sıklıkla uygulanan bir yöntem. Enpara.com tarafından verilen Enpara.com Şirketim gibi istisnai örnekler bulunsa da, pek çok ticari kredi kartı, her yıl kullanım karşılığında belli bir aidat talep ediyor. Bu aidat, kartınızla faydalandığınız avantajların yanında son derece küçük bir miktar olarak belirleniyor ve doğrudan kart ekstresine yansıyor.

Ticari Kredi Kartıyla Nakit Avans Çekilebilir mi?

Ticari kredi kartları da tıpkı bireysel kredi kartları gibi nakit avans kullanımına uygun. Eğer hesabınızda, ekstrenizde ve ödemelerinizde herhangi bir problem bulunmuyorsa, bankanızın size özel olarak atadığı miktarda nakit avansı ticari kredi kartınızdan çekebilir ve size özel avantajlı ödeme planlarıyla taksitlendirebilirsiniz.

Ticari Kredi Kartı Nakit Avans Limiti En Fazla Ne Kadar Olabilir?

Ticari kredi kartı nakit avans limiti, kartınızın toplam limitine ve bankadaki kredi puanınıza göre değişiklik gösteriyor. Bu detaylar da bankaya bildirdiğiniz vergilendirilmiş şirket gelirine oranla belirleniyor. Bu sebeple, nakit avans limitinizin en fazla ne kadar olabileceği konusunu bankanızla görüşmeniz gerekiyor.

Ticari Kredi Kartı Faiz Oranları Nedir?

Ticari kredi kartı geri ödeme faiz oranlarının sınırları, yasalarla belirleniyor. 2023 yılının Kasım ayında yapılan düzenlemeye göre nakit çekimde ya da kart kullanımında uygulanan akdi faiz oranı, %4,42. Nakit çekim ve kart kullanımı gecikme faiz oranı ise 4.72. Ayrıca vade farklı taksitli işlemler için de %4,42 oranında yasal faiz oranı bulunuyor. Bu oranlar, bankaların uygulayacağı kampanyalara ve vadesiz ek taksit imkânlarına göre değişiklik de gösterebiliyor.

Ticari Kredi Kartı mı, Çek ve Senet mi Daha Avantajlı?

Ticari kredi kartı, ticarette çek ve senet kullanımının doğurduğu tüm sorunlardan tek hamlede kurtulmanızı sağlıyor. Ticari işlemlerinizde çek ya da senet yerine ticari kredi kartı kullanarak hem yasal hem de planlı bir şekilde ticaret yapabilir, yalnızca bankanızla muhatap olarak ticari hayatınızı güvence altına alabilirsiniz. Ayrıca geri ödeme konusunda bankanızın sağlayacağı avantajlardan faydalanarak şirket bütçenize göre en verimli alışverişleri gerçekleştirebilirsiniz.

Ticari Kredi Kartı Sonradan Taksitlendirme Nedir?

Kredi kartında borç taksitlendirme işlemleri, genellikle alışveriş esnasında ya da alışverişi takip eden 24 saat içinde yapılıyor. Bu süreç esnasında herhangi bir taksit talebi bulunmamışsa, borcunuz tek çekim olarak yansıyor ve sonraki ekstre döneminde geri ödeme sürecine giriyor. Sonradan taksitlendirme ise ticari kredi kartı kullanıcılarına sunulan ek bir avantaj. Bu imkânı sunan bankalarla çalıştığınızda, alışveriş esnasında ya da 24 saatlik dilimde taksit talebiniz bulunmasa bile mevcut borcunuzu taksitlendirebilir ve ödeme kolaylığı elde edebilirsiniz.

Ticari Kartlara Kaç Taksit Oluyor?

Ticari kredi kartlarının taksit sayıları da yasal düzenlemelere tabi. Son yapılan düzenlemeye göre, ticari kredi kartlarına tüm işlemlerde 9 taksit uygulanabiliyor. Bu sayı, bireysel kartlarda da aynı olsa da ticari kartların ayrı bir avantajı bulunuyor: ticari kredi kartlarında, bireysel kartlara taksit yasağı bulunan ürünlerde de 9 aya kadar taksit yapılabiliyor. Bütün bunlarla birlikte bankalar, yasal düzenlemelerin izin verdiği durumlarda ticari kredi kartı sahiplerine ek taksit imkânı da sunarak müşterilerinin ödeme planlarına önemli bir katkı sağlayabiliyor.

Kredi Kartları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kredi kartı limiti, başvurulan banka tarafından belirlenir. Banka, sunduğunuz belgeleri ve bilgileri inceledikten sonra uygun bulduğu limiti kartınıza tanımlar. Kredi kartı limitini etkileyen faktörler arasında güncel geliriniz, mevcut borçlarınız ve kredi notu geçmişiniz yer alır. Eğer ilk kez kredi kartı sahibi olmak için başvuru yaptıysanız ve mevcut olarak hiç borcunuz yoksa, yasal olarak tanınan limit hakkı, gelirinizin iki katı limite sahip olmanız yönündedir.

Evet alınabilir. Eğer fiziksel olarak bir mağazada alışveriş yaptıysanız ve aldığınız ürünleri iade etmek istiyorsanız, yine mağazadan iadeyi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer online mecralardan bir sipariş oluşturduysanız, öncelikle siparişin iptalini ya da iadesini gerçekleştirmeniz gerekir.

İngilizce açılımı Card Validation Value olan CVV kodu, Türkçe de Kart Doğrulama Değeri olarak bilinir. CVV kodu dolandırıcılığın önüne geçmek için oldukça önemlidir. Bunun dışında online alışverişlerde CVV kodu kartın sahipliğini doğrulamak için de kullanılır.

Kredi kartıyla dilediğiniz gibi alışveriş yapabilirsiniz. Bunun dışında kredi kartınızı birtakım ödemeleriniz için de kullanabilirsiniz. Kredi kartı ile yapabileceğiniz ödemeler aşağıdaki maddelerdeki gibidir.
  • SGK ödemesi
  • Fatura ödemeleri
  • Trafik cezası
  • Motorlu taşıtlar vergisi (MTV)
  • Tapu harcı
  • Gelir vergisi
  • Emlak ve çevre temizlik vergisi
  • Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne ait öğrenim kredisi ve katkı kredi borçları

Kredi kartı asgari ödeme tutarı, borcunuzun son ödeme gününe kadar mutlaka ödemeniz gereken miktarını ifade eder. Asgari ödeme tutarından daha az ödeme yapmanız durumunda borcunuza gecikme faizi işlemeye başlar. Asgari ödeme tutarı kartların limitine göre belirlenir. Eğer kredi kartınızın limiti 25.000 TL nin altındaysa %20; kredi kartınızın limiti 25.000 TL nin üstündeyse %40 olarak asgari ödeme tutarı belirlenir.

Kredi kartınızın minimum ödeme tutarını ödemediğiniz takdirde borcunuza gecikme faizi işlemeye başlar. Kredi kartının asgari tutarı bir yıl içinde üç kere ödenmezse, kart nakit kullanımına kapatılır. Eğer üç dönem boyunca üst üste ödeme yapılmazsa, kart hem nakit kullanımına hem de diğer hizmetlerin erişimine kapatılır. Kredi kartının kullanıma geri açılması için dönem borcunun tamamının ödenmesi gerekir. Ayrıca kredi kartı borcu üç ay boyunca üst üste ödenmediği takdirde banka, kullanıcı hakkında yasal işlem başlatma hakkına sahiptir.

Kredi kartı borcunuzu üç ay üst üste ödemediğiniz takdirde banka tarafından size yedi gün süre verilir. Bu süre içinde borcun tamamını kapatmanız istenir. Borcun tamamını kapatmazsanız yasal süreç başlar. Bu sürecin sonucunda genellikle maaşın dörtte birine el konulmak suretiyle maaş haczi kararı çıkarılır. Ödenmemiş borçlar ve yasal süreç, kredi notunuzu oldukça olumsuz etkileyecek faktörlerdir. Kredi notunuzun düşmesi ve sicilinize yasal sürecin işlenmesi, ilerleyen zamanlarda kredi ve kredi kartı başvurularınızın olumsuz sonuçlanmasına sebep olabilir.

Bankalar, kullanıcılara sunduğu kredi kartı hizmeti, kampanyalar, taksitlendirmeler ve diğer tüm servislerinin karşılığında yıllık olarak belli bir ücret talep eder. Bu ücrete kredi kartı aidatı adı verilir. Bu ücretin temel amacı müşteri hizmetleri, aylık ekstre ve kredi kartı yenilemesi gibi servislerin karşılanmasıdır. Bankalar aidatsız kredi kartı seçenekleri de barındırabilir. Ancak aidatlı kredi kartlarının ekstra taksit, fazla indirim ve farklı avantajlar gibi ayrıcalıkları bulunur.

Taksitli nakit avans, bankaların kredi kartı kullanıcılarına sunduğu hizmetlerden bir tanesidir. Acil nakit ihtiyacınız olması durumunda kullandığınız kredi kartının taksitli nakit avans hizmetinden yararlanabilirsiniz. Bu işlem, kredi kartı limitiniz dahilindeki belli bir miktarı nakit olarak hesabınıza aktarmanızı sağlar. Başvuru yaptıktan sonra onay almanız halinde çektiğiniz tutarı bankanın sunduğu vade seçeneklerini değerlendirip kaç ayda ödeyeceğinize karar verebilirsiniz. Herhangi bir başvuru süreci olmadığı için taksitli nakit avans, acil nakit avans ihtiyacı duyduğunuz zamanlarda oldukça işinize yarayabilir.

Kredi kartı başvurunuz birçok sebepten dolayı reddedilebilir. En sık rastlanan nedenleri aşağıdaki maddelerde inceleyebilirsiniz:
  • Kredi notunun düşük olması, kredi kartı başvurunuzun reddedilmesine sebep olabilir. Bankalar, kredi kartı başvurusu yapan müşterinin kredi geçmişini değerlendirir. Müşterinin kredi notu düşükse ya da geçmiş kredi ödemeleri sorunluysa, banka kredi kartı başvurusunu reddedebilir.
  • Düşük gelir düzeyi de kredi kartı başvurunuzun olumsuz sonuçlanmasına sebep olabilecek faktörlerden bir tanesidir. Bankalar başvuru sürecinde kredi kartı almak isteyen müşterinin maaş bordrosunu, gelir belgesini talep edebilir. Müşterinin gelir düzeyi, kredi kartı limitini ve ödeme kapasitesini doğrudan etkileyeceği için yeterli görülmediği takdirde başvuru reddedilebilir.
  • Bankaların politikaları her zaman aynı olmayabilir. Örneğin bir bankada başvurunuz olumlu sonuçlanırken başka bir bankada olumsuz değerlendirilebilir. Bankalar kendi içlerinde belli bir kredi notu ya da gelir düzeyinin altındaki başvuruları reddetme kararı almış olabilir.
  • Kredi kartı başvurusu yaptığınız dönemde bankalar mevcut borçlarınızı da inceler. Mevcut yüksek borçlar, kredi kartı başvurunuzun olumsuz sonuçlanmasına neden olabilir.

Kredi kartınızın kaybolması ya da çalınması durumunda ilk yapmanız gereken, bankayı arayıp kartınızı bloke etmek olacaktır. Bu işlem, kredi kartınızın sizden başkası tarafından kullanılmasına engel olmak ve istenmeyen harcamaların önüne geçmek için oldukça önemlidir.

Sanal kredi kartı, sadece online alışverişlerinizde kullanabileceğiniz; fiziksel olmayan bir karttır. Kredi kartı başvurunuz kabul edildiyse, ilgili bankanın uygulamasını kullanarak sanal kart oluşturabilirsiniz. Fiziksel kartınız elinize geçene kadar sanal kartınızı dilediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Sanal kartı oluştururken, kredi kartınızın limiti dahilinde bir limit belirleyebilir, harcamalarınızı kontrol edebilirsiniz.

Evet yapılabilir. Limit artırmak ya da düşürmek istediğiniz kredi kartının internet bankacılığı yardımıyla ya da çağrı merkezini arayarak limit artırımı için başvuruda bulunabilirsiniz. Limit artırım başvurusu her zaman olumlu sonuçlanmayabilir. Bankalar, uygun görmediği takdirde müşterinin limitini artırmama hakkına sahiptir. Limit artırım başvuruları genellikle 24 saat içinde sonuçlanır. Limit düşürmek için ise herhangi bir bekleme süresi yoktur.

Müşterisi olduğunuz bankanın çağrı merkezini arayarak ya da internet bankacılığı yardımıyla otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz. Bu hizmet sayesinde ödemelerinizin günü geçmez ve gecikme faizi riskiyle karşı karşıya kalmazsınız. Bazı bankalar, kredi kartının otomatik ödeme talimatı özelliğini kullanan müşterilerine birtakım avantajlı fırsatlar sunabilir.