Kredi Hesaplama

Kredi hesaplama aracı ile faiz oranı girerek, tutar ya da vade girerek kredi hesaplama yapabilir ve kolayca kredi başvurusunda bulunabilirsiniz.

 
Ay
 
 
Ay
%
Mukayese ile

Kredi Hesaplama

Herhangi bir sebeple kredi çekmek istiyorsanız, kredi hesaplama yapmanız ve ödeyeceğiniz faiz miktarını bilmeniz gerekir. Kredi veren bankaların sitelerinde bu işlemi verimli bir şekilde gerçekleştirmek zorlaşabilir. Bundan yola çıkarak web sitemizde tüm kredi türlerini hesaplamanızı sağlayacak hizmetler sunuyoruz. Örneğin evlilik için kredi hesaplamak istiyorsanız, sitemizin kredi hesaplama bölümünü kullanarak ödeyeceğiniz miktarı, vadeyi, ödeme sıklığını ve faiz oranını görebilirsiniz. Kredi hesaplama sistemimizi sürekli geliştiriyor ve sizlere güncel kredi bilgilerini aktarıyoruz.

Kredi kullanmak pek çok kişi ve işletme için önemli bir finansal karardır. Bu sebeple kredi kararı verirken dikkatle düşünmek gerekir. Bankaların kredi faiz oranları, hem ülkenin ekonomik durumu hem de dünya geneli piyasa koşullarına göre değişebilir. Değişken faiz oranları, kredinin toplam maliyetini doğrudan etkilediğinden en düşük maliyetli krediyi bulmak elbette daha az geri ödeme anlamına gelir. Kredi seçerken banka faiz oranlarını dikkatlice incelemek ve karşılaştırmak büyük önem taşır. Sizin de kredi hesaplama konusunda merak ettikleriniz varsa, içerikte detayları bulabilirsiniz.

Faiz Oranına Göre Kredi Hesaplama

Faiz oranına göre kredi hesaplama, almak istediğiniz kredi tutarını, vadeleri, bankaların belirlediği faiz oranlarını dikkate alarak gerçekleştirilen işlemdir. Söz konusu oranlar, bankanın kendi politikalarına, piyasa koşullarına veya yıllık dönemlere bağlı olarak değişebilir.

Faiz oranına göre kredi hesaplama işlemi, Mukayese kredi hesaplama araçları ile kolayca yapılabilir. İlgili hesaplama, çekilen tutar, vade süresi ve faiz oranına bağlı olarak yıllık veya aylık olarak düzenlenebilir. Ayrıca ödeme planınızı artan, azalan ya da özel bir şekilde kendiniz de oluşturabilirsiniz.

Tutar Girerek Kredi Hesaplama

Tutar girerek kredi hesaplama, belirli bir kredi tutarı üzerinden ne kadar faiz ödemesi yapılacağını, toplam geri ödeme miktarının ne olacağını hesaplama yöntemidir. İhtiyacınız olan kredi miktarını belirledikten sonra, tutarı Mukayese üzerinden kredi hesaplama araçlarına girerek üzerine uygulanacak faiz oranı, vade süresini, aylık taksitlerinizi ve toplam geri ödeme miktarınızı kolayca öğrenebilirsiniz.

Tutar girerek kredi hesaplama yöntemi kredi almayı düşünen kişilere farklı bankaların faiz oranları, vade seçenekleriyle hangi seçeneğin kendilerine en uygun olduğunu hızlı ve kolay bir şekilde görme imkanı sunar. Böylece bireyler veya işletmeler bütçelerine uygun kredi planı oluşturabilir, finansal hedeflerine daha bilinçli bir şekilde yönelebilirler. Tutar girerek yapılan kredi hesaplama, finansal planlamada önemli bir araç olarak kullanıldığında borçlanma maliyetlerinin etkin bir şekilde yönetilmesine yardımcı olur.

Taksite Göre Kredi Hesaplama

Belirli aylık taksit miktarı üzerinden ne kadar kredi alınabileceğini hesaplamaya yarayan yöntem taksite göre kredi hesaplama metodudur. Hesaplama, bireylerin ya da işletmelerin aylık olarak ödeyebilecekleri taksit tutarına göre ne kadar kredi çekebileceklerini belirlemelerine yardımcı olur. Örneğin, aylık belirli bir miktarı kredi taksiti olarak ödeyebileceğinizi düşünüyorsanız, söz konusu tutarı, faiz oranı ve vade süresi ile birlikte Mukayese kredi hesaplama araçlarına girebilirsiniz. Bilgiler ışığında, belirlediğiniz aylık taksit miktarına uygun olarak ne kadar kredi alabileceğinizi kolayca hesaplayabilirsiniz.

Kredi hesaplama yapmadan kredi çekerseniz, ödeyeceğiniz miktar ve faiz oranı sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Bu nedenle en uygun krediyi bulmak için kredi hesaplaması yapmanız gerekiyor. Kredi hesaplaması yaptığınızda birçok bilgiye anında erişebilirsiniz.

Kredi hesaplama sistemimizi kullanarak elde edeceğiniz kredi bilgilerinden bazıları aşağıdaki gibidir;

  • Kredi tutarı
  • Kredi vadesi
  • Kredi ödeme sıklığı
  • Kredi faiz oranı

Kredi çekerken en uygun krediyi bulmak için bu sistemimizi mutlaka kullanın. Kredi veren bankaların her biri aynı faiz oranlarıyla çalışmazlar. Veya bazı kredi türlerine özel avantajlı fırsatlar çıkabilir. Örneğin alışveriş yapmak için kredi çekmek istediğinizi varsayalım. Bu ihtiyaç için sunulan bir avantajlı banka kredisi işinize yarayabilir.

Kredi hesaplama, bankaların güncel faiz oranlarını öğrenmenize, bu oranlara göre aylık taksit ödemeleriniz ile toplam geri ödemenizin ne kadar olacağını kolayca hesaplamanıza olanak tanır. Tek bir tıklamayla değişik bankaların kredi faiz oranlarını karşılaştırabilir, bütçeniz için en doğru kredi ürününü belirleyebilirsiniz. Artık şube şube gezmeye gerek kalmadan, evinizin rahatlığında Mukayese ile bu hesaplamaları yapabilirsiniz. Diğer yandan kredi hesaplama araçları ile belirlediğiniz kredi seçeneğine online olarak başvuruda bulunmanız da mümkündür. Bu da zamandan tasarruf etmenizi sağlayarak kredi sürecini daha hızlı hale getirir.
Kredi hesaplama hem bireylerin hem de işletmelerin, faiz oranları, kredi notları ve gelir durumları gibi faktörleri dikkate alarak, bütçelerine en uygun kredi seçeneklerini bulmalarına yardımcı olan araçtır. Karmaşık görünen hesaplamalar, doğru kredi seçiminde son derece kritik bir rol oynar. Böylece finansal geleceğiniz üzerinde kontrol sahibi olmanıza yardımcı olur. Kredi hesaplama, finansal planlamanın vazgeçilmez bir parçasıdır ve doğru kullanıldığında sağlam bir ekonomik zemin oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Kredi hesaplama formülü, belirli faktörlere dayalıdır. Hesaplama formülü, almak istediğiniz kredi tutarını, faiz oranını, kredi notunuzu, gelir durumunuzu dikkate alarak ne kadar kredi alabileceğinizi belirlemenize yardımcı olur. Özellikle kredi faizi, her ödeme döneminde kalan anaparaya tekrar uygulanır. Bunun için kalan anapara tutarı ile kredi faiz oranı çarpılır, BSMV, KKDF gibi vergiler dahil edilir. Sonuçta da her ay ödenecek kredi faizi ile vergiler aylık taksitten düşülerek kredi anapara ödemesi hesaplanır. Kredi notu da hesaplama konusunda önemli bir faktördür. Buna göre kredi notu ne kadar yüksekse, kredi alma ihtimaliniz de o kadar yüksektir. Gelir durumunuz da belirleyici bir orana bağlı olarak dikkate alınır. Örneğin, aylık taksitlerin toplam tutarı, belgelenebilir hane gelirinin yüzde ellisini geçmemelidir.

Kredi, bireylerin ya da işletmelerin finansal ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bankalar ile finans kuruluşları tarafından sağlanan bir finansal üründür. Başlıca hesaplanabilir kredi türleri şunlardır:

  • Bireylerin acil nakit ihtiyacını karşılamak için kullanılan ihtiyaç kredisi, genellikle düşük meblağlarda ve kısa vadede verilir. İhtiyaç kredisi kullanım amacı genellikle belirtilmek zorunda olmadığından oldukça esnek kredi türüdür.
  • Yeni veya ikinci el araç alımı için kullanılan kredi türü olan taşıt kredisinde araç, banka tarafından teminat olarak alınabilir.
  • Ev veya arsa alımı gibi gayrimenkul yatırımlarını finanse etmek amacıyla kullanılan konut kredisi, uzun vade süresi ile yüksek kredi meblağlarına sahip olabilir.
  • Küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) işletme sermayesi ihtiyaçlarını, makine alımı gibi yatırımları finanse etmek amacıyla esnaf kredi kullanılır. KOBİ kredisi olarak da bilinen esnaf kredisi, işletme sahiplerine uygun faiz oranları ile ödeme koşulları sunabilir.

Ülkemizde kredi kullanırken, Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) ve Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) gibi ek maliyetlerle karşılaşabilirsiniz. Vergi olarak sayılan maliyetler, kredi faizi üzerinden alındığından kredinin toplam maliyetini etkiler. BSMV, alınan faiz üzerinden yüzde 5 oranında hesaplanırken, KKDF yüzde 15 oranında alınır. Dolayısıyla iki vergi kalemi toplamda alınan faizin yüzde 20 sini oluşturur. Örnek vermek gerekirse, aylık 100 TL kredi faizi ödemeniz durumunda tutarın yüzde 20 si olan 20 TL ek vergi ödemeniz gerekir.
Bunlara karşın bazı istisnalar da vardır. Konut kredisi gibi belirli kredi türleri, KKDF ile BSMV gibi ek vergilerden muaf olabilir. Bu sebeple hangi kredi türünü kullanmayı düşünüyorsanız, o kredi türünün özel şartları ile maliyetlerini dikkatli bir şekilde incelemek, toplam maliyeti tam olarak anlamanıza yardımcı olabilir. Unutmamanız gereken diğer önemli nokta ise vergilerin yürürlükteki mevzuata göre değişebileceğidir. Bu yüzden kredi kullanım öncesi güncel bilgileri kontrol etmek her zaman faydanıza olacaktır.

Kredi hesaplama yapmak ilk başta bütçenizi korumak ve para yönteminizi yapmak için önemlidir. İnternet sayfalarında karşınıza çıkan ilk krediye başvurduğunuzda muhtemelen hayal kırıklığına uğrayacaksınız. Artık insanlar kredi çekerken hesaplama yöntemine başvuruyor. Kredi hesaplama yaparak paranızı daha iyi bir şekilde yönetebilirsiniz. Bu sayede bankalardaki en iyi faiz oranını bulmanız mümkün olacak. Kredi başvurusu yaparken kredi tutarı, faizi ve ödeme sıklığıyla ilgili detay almak için kredi hesaplama aracımızı kullanmak işinize yarayabilir.

Kredi hesaplama yapmak için günden güne geliştirdiğimiz kredi hesaplama aracımızı kullanmanızı tavsiye ederiz. Kredi hesaplama aracımız, bankaların güncel faiz oranlarını baz alarak en doğru sonucu ekranınıza çıkartır. Tatil ihtiyacınız için kredi çekeceğinizi varsayarsak, sitemizin kredi hesaplama sekmesinden uygun kredi türünü seçmeniz gerekir. Aşağıdaki adımları izleyerek kredi hesaplama aracımızdan en doğru sonucu alabilirsiniz.

  • İlk olarak "En Uygun Kredi Başvurusu" sayfamıza giriş yapın.
  • Karşınıza çıkan ekrandan kredi türünü seçin.
  • Ardından kredi türü belirleyin.
  • Kredi vadesini seçin.
  • Son olarak "Hesapla" yazısına tıklayın.

Kredi hesaplama işlemini tamamladığınızda karşınıza yeni bir sayfa açılacak. Burada seçtiğiniz kriterlere en uygun kredi fırsatlarını görüntüleyeceksiniz. Bankaları liste halinde faiz oranlarıyla beraber görebilirsiniz. Kredi sonuçlarını inceleyerek kendinize en uygun krediyi seçerek başvurabilirsiniz. Krediye başvurmak için "Hemen Başvur" seçeneğine tıklayarak ilgili sayfaya gidebilirsiniz.

Bankaların sunduğu kredi tekliflerinde faiz oranlarının farklılık göstermesi, geri ödeme planınızı önemli ölçüde etkileyebilir. Özellikle uzun vadeli kredilerde, faiz oranlarındaki küçük değişimler dahi toplam geri ödeme miktarında büyük fark yaratabilir. Konut kredisi gibi uzun vadeli kredilerde, sadece 1 baz puanlık (%0,01) değişim, 10 yıl vadede 100.000 TL kredi için bile yaklaşık 1.000 TLlik bir fark oluşturabilir.

Yukarıda bahsi geçen örnek kredi alırken faiz oranlarını dikkatli bir şekilde karşılaştırmanın ne kadar önemli olduğunun küçük bir göstergesidir. En uygun teklifi bularak toplam geri ödeme miktarınızı düşürmek istiyorsanız, farklı bankaların kredi tekliflerini yakından incelemelisiniz. Faiz oranlarını karşılaştırmak, finansal planlamanızı optimize etmenize, bütçenizi daha etkin şekilde yönetmenize yardımcı olabilir. Böylece uzun vadede ciddi tasarruf sağlayabilir, finansal hedeflerinize daha ulaşabilirsiniz.

Kredi notu, bankalar tarafından kredi başvurusu yapan bireylerin risk durumlarını değerlendirmek için kullanılır. Not, her bankanın kendi risk analizi ile politikasına göre belirlendiğinden, alınacak kredinin onaylanıp onaylanmayacağının yanı sıra ne kadar kredi kullanılabileceğine de dair önemli bir gösterge oluşturur. Kredi notu aralığına göre risk değerlendirmesi şu şekildedir:

  • 1-699: En Riskli Grup - Bu aralıkta yer alanlar için kredi kullanma ihtimali oldukça düşük olarak değerlendirilir.
  • 700-1099: Orta Riskli Grup - Bu not aralığına sahip olanlar için kredi alma şansı düşük seviyededir.
  • 1100-1499: Az Riskli Grup - Bu kategori, gelir durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ancak genel olarak kredi alma ihtimali daha olumludur.
  • 1500-1699: İyi Grup - Bu aralıkta yer alanlar yüksek kredi kullanma ihtimaline sahip olarak kabul edilir.
  • 1700-1900: Çok İyi Grup - Bu not aralığına sahip olanlar için kredi kullanma ihtimali çok yüksek olduğundan genellikle en iyi faiz oranlarına erişebilirler.
Yukarıdaki genel tablo başvurulan banka, kefil durumu, ipotek ve gelir durumu gibi etkenlere göre farklılık gösterebilir. Yani her banka kendi iç değerlendirme sistemine göre kredi onayı verebilir. Bu sebeple kredi notunuzu yükseltmek ve güncel tutmak, daha uygun koşullarda kredi kullanmanızı sağlayabilir.

Kredi başvurularında bankaların gelir değerlendirmesi yaparken dikkate aldığı en önemli faktörlerden biri de gelirin "kayıt altında" olmasıdır. İlgili kayıt mevcudiyeti, bankaların gelirin düzenli ve yasal olduğunu teyit etmelerine yardımcı olur. Genel olarak aylık toplam kredi ödemelerinin iki katı kadar bir gelirin olması istenir. Yani her ay 2.000 TL kredi taksiti ödeme planı olan bir kişi, yaklaşık 4.000 TL lik kayıtlı gelir göstermelidir. Buna karşın bahsi geçen şartlar bankadan bankaya değişebilir. Bazı bankalar müşterinin finansal durumuna, kredi türüne, vadelerine, diğer faktörlere bağlı olarak daha esnek olabilir. Örneğin, düzenli ödeme geçmişi olan ya da daha düşük riskli olarak değerlendirilen müşterilere yönelik farklı standartlar uygulanabilir. Bu sebeple spesifik kredi teklifi alırken ilgili bankanın kendi kriterlerinin ne olduğunu anlamak önemlidir.

Kredi alırken göz önünde bulundurulması gereken bazı maliyet kalemleri vardır. Özellikle konut teminatlı kredilerde maliyet kalemleri daha belirgindir. Söz konusu maliyet kalemleri şu şekilde özetlenebilir:

  • Zorunlu Deprem Sigortası (DASK): Konut kredilerinde bina için zorunlu olan DASK, olası bir depremde oluşabilecek zararları kapsar.
  • Konut Sigortası: Bankalar tarafından genellikle talep edilir. Fakat zorunlu olmamakla birlikte konutun çeşitli risklere karşı sigortalanmasını sağlar.
  • İpotek Masrafı: Konut kredilerinde, tapuda gerçekleşen ipotek işlemlerinin maliyetini karşılar. Aslında teminat olarak sunulan mülkün banka lehine ipotek altına alınması işlemidir.
  • Ekspertiz Ücreti: Konutun piyasa değerini belirleme işlemi ekspertiz tarafından yapılır. Elde edilen değer, bankanın ne kadar kredi verebileceğinin göstergesidir.
  • Kredinin Toplam Maliyeti: Anapara, faiz, masraflar ve ücretler dahil olmak üzere kredi süresince ödenecek toplam tutarı temsil eder. Elde edilen maliyet, kredinin toplam geri ödeme miktarını gösterdiğinden tüketicilerin farklı kredi tekliflerini karşılaştırmalarına yardımcı olur.

Kredi vadeleri, Türkiye de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından belirlenen maksimum sürelerle sınırlıdır. Öte yandan uzmanlar konut kredilerinde 10 yıldan uzun vadelerin maliyetinin çok yüksek olabileceği konusunda uyarıda bulunurlar. Bu sebeple kredi hesaplaması yapılırken vade süresi ile aylık ödeme tutarı dikkatli bir şekilde değerlendirilmeli, geri ödeme planı bireysel ihtiyaç ve olanaklarla uyumlu olmalıdır. Kredi türüne göre vade tutarları şunlardır:

  • İhtiyaç kredisi en fazla 36 ay vade ile verilir. Bu tür krediler genellikle acil nakit ihtiyaçları, tatil, eğitim gibi durumlar için kullanılır.
  • Taşıt kredisi, otomobil veya diğer taşıtların alımı için kullanılır ve maksimum vade 48 ay olarak belirlenmiştir.
  • Ev alımı için kullanılan konut kredilerinde vade süresi en fazla 360 ay olabilir. Fakat 120 aydan daha uzun vadeli kredilerde, faiz yükünün önemli ölçüde artacağı unutulmamalıdır.

Kredi hesaplama işlemi size en uygun krediyi bulma şansı verir. Bu sayede normalinden yüksek faiz oranlarına sahip olan kredileri seçmemiş olursunuz. Paranızı yönetmek ve ihtiyaçlarınıza en uygun krediyi bulmak için kredi hesaplama aracımızdan mutlaka yararlanın. Kullanıcılarımız sunduğumuz en önemli avantaj ise, hesaplama sonucunda çıkan kredi bilgilerinin güncel banka faiz oranlarına göre hesaplanmasıdır.

Bu sayede kredi çekeceğiniz zaman en iyi faiz oranını yakalama şansınız olacak. Kredi hesaplama işlemini sadece birkaç dakikada tamamlamak için hemen "En Uygun Kredi Başvurusu" sayfamızı ziyaret edin. Yukarıda sıraladığımız adımları takip ederek en uygun krediye başvurma şansı yakalayın.

Konut kredisi başvurusu yapmayı planlayanlar için bazı temel şartlar ve süreçler bulunur. Bu gereklilikler şu şekilde özetlenebilir:

  • Başvuru sahipleri 18 yaşını doldurmuş olmalıdır. Bu şart, kredi sözleşmesinin yasal olarak bağlayıcı olabilmesi için olmazsa olmaz gerekliliktir.
  • Başvuru sahiplerinin belgelenebilir gelire sahip olması gerekir. Düzenli maaş, kira geliri gibi farklı gelir kaynakları bu gruptadır.
  • Sigortalı bir işte çalışıyor olmak, bankalar tarafından olumlu bir faktör olarak değerlendirilir.
  • Yeterli seviyede kredi notuna sahip olmak, başvurunuzun olumlu değerlendirilmesi için önemlidir. Kredi notu, geçmiş krediler ile borç ödeme alışkanlıklarınıza dayalı bir puanlamadır.
  • Konut kredisi alırken, evin belirli bir yüzdesi kadar peşinat ödemesi yapmanız gerekebilir. Bu tutar genellikle evin toplam değerinin %10 ile %20 si arasında olabilir.
  • Kredi tutarınızın faiz oranı ile çarpılması ve aylık ödemelerin sabitlenmesiyle taksit tutarı belirlenir. Her taksit döneminde kalan anaparaya tekrar faiz uygulanır.

KOBİ veya esnaf kredisi, küçük ve orta ölçekli işletmelerin iş yeri genişletme, yenileme, stok alımı veya diğer işletme gelişim ihtiyaçları için başvurabileceği kredi türüdür. Kredi, işletmenin finansal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olduğundan yalnızca belirtilen iş amaçları için kullanılabilir.

Küçük ya da orta ölçekli işletme sahibi olarak başvuruda bulunabilmeniz için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Bunlar arasında işletmenin belgelenebilir geliri, kredi notu, faaliyet gösterdiği sektör gibi etkenler bulunur.

Esnaf kredisi hesaplarken dikkate alınması gereken başlıca faktörler arasında finansman türü, kredi vadesi, kredi tutarı, bankanın uyguladığı güncel faiz oranı yer alır. Bu faktörler, aylık taksit miktarı ile toplam geri ödeme tutarını belirler. Bu sebeple başvuru öncesi kriterlerin net şekilde anlaşılması ve uygun kredi paketinin seçilmesi, işletmenin finansal sağlığı açısından önemlidir. Bazı bankalar ile finansal hizmet sağlayıcılar, işletmelere özel düşük faizli kredi paketleri sunabilir. İlgili paketler işletmeler için avantajlı finansman imkanı yaratabilir.

İhtiyaç kredisi hesaplaması yaparken faiz oranlarının dışında dosya masrafı ile sigorta gibi ek maliyet kalemlerini de göz önünde bulundurmanız gereken. Maliyet kalemleri, toplam geri ödeme tutarını doğrudan etkileyen en birincil faktörlerdir. Dosya masrafı ise bankaların kredi başvuru işlemlerinin yürütülmesi için talep ettikleri ücrettir. Genellikle dosya tutarı, çekilen kredi miktarının binde 5 i olarak hesaplanır. Söz konusu masraf, işlem sürecinde oluşan maliyetleri karşılamak üzere alınır.

İhtiyaç kredisi alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur ise yıllık maliyet oranıdır. Bu oran, kredinin yıllık toplam maliyetini ifade eder. Maliyet oranı, faiz oranı, dosya masrafı, sigorta ücretleri gibi tüm maliyetlerin bir araya getirilmesiyle hesaplanır. Yıllık maliyet oranı, farklı banka ve kredi seçeneklerini karşılaştırırken daha doğru ve şeffaf değerlendirme yapmanızı sağlar.

Tüm bilgiler ışığında kredi hesaplama araçlarını kullanarak ihtiyaç kredisi hesaplarken ihtiyaç kredisi için belirlenen vade, faiz oranı gibi değişkenlerin yanı sıra ek masrafların da hesaplamaya dahil edilip edilmediğinden emin olmalısınız. Böylece geri ödeme planınızın daha doğru ve gerçekçi olduğunu değerlendirebilirsiniz.

Taşıt kredisi, araç almak isteyen kişiler için hem sıfır kilometre hem de ikinci el araçlar için finansman sağlayan kredi çeşididir. Kredi kapsamında vade sayısı, alınacak aracın fatura tutarına bağlı olarak değişebilir. Ödeme planı aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir:

  • 400.000 TL ve altı fatura tutarı olan araçlar için vade sayısı 48 ay a kadar olabilir.
  • 400.001 ile 800.000 TL arasındaki fatura tutarı olan araçlar için vade 36 ay a kadar çıkabilir.
  • 800.001 ile 1.200.000 TL arasındaki araçlar için vade en fazla 24 ay olabilir.
  • 1.200.001 ile 2.000.000 TL arasındaki fatura tutarı olan araçlar için vade 12 ay a kadar belirlenebilir.
  • 2.000.000 TL ve üzeri fatura tutarı olan araçlar için ise vade seçeneği genellikle sunulmaz.
Taşıt kredisi hesaplaması yapılırken faiz oranları, dosya masrafı, sigorta gibi ek maliyetlerin yanı sıra aracın modeli, yaş durumu, alınacak kredi miktarının da etkili olduğunu unutmamanız gerekir. İhtiyaca en uygun taşıt kredisini bulabilmek için farklı bankaların faiz oranları ile ödeme koşullarını Mukayese üzerinden karşılaştırmak önemlidir.

Bankaların faiz oranları sürekli değişmektedir. Özellikle kredi çekecek olan kişilerin güncel banka faiz oranlarını bilmesi gerekiyor. Tüm kredi bilgilerini ve faiz oranlarını birlikte görüntülemek ister miydiniz? Gelişmiş web sitemiz ve ara yüzümü banka ve kredi çekme işlemlerine dair birçok aracı kullanmanıza izin verir.

Hem kredi bilgilerinizi hem de bankaların güncel faiz oranlarını öğrenmek için aracımızı kullanın. Bu aracı ücretsiz bir şekilde kullanabilir ve faiz oranlarıyla birlikte daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Aracımızın asıl amacı, sizlere o anki en iyi krediyi ve faiz oranlarını göstermektir.

Nakit ihtiyaçlarınız için kredi çekmek istiyorsanız öncesinde bir araştırma yapmanız gerekir. Bankaların sunduğu fırsatlar ve faiz oranları sürekli değişeceği için bu bilgilerin güncelliği her zaman öğrenmelisiniz. Web sitemiz bankalar, krediler ve faiz oranlarıyla ilgili birçok araca ve hizmete sahiptir. Bu araçlarımızı web sitemiz üzerinden ücretsiz bir şekilde kullanarak en uygun krediyi bulmanız mümkün.

Araştırma yaparken birden fazla bankanın web sitesine gitmeniz, şubeleri gezmeniz veya telefonla görüşmeniz gerekir. Bu zaman kaybını önlemek ve en uygun krediyi bulmak için gelişmiş "Kredi Hesaplama" aracımızdan faydalanın. Kredi çekmek isteyen binlerce insan kredi hesaplama aracımızı kullanarak kendine en uygun krediye başvurmayı başardı.

İhtiyaç kredisi, nakit ihtiyacı doğduğunda alınabilecek maksimum vadesi 36 ay olan bir bireysel kredi türüdür.

Genel Şartları ve Limitler;

  • 3 Ay ile 36 ay arası vadede kullanılabilir.
  • 36 ay vade ile kullanılabilecek en üst limit 50.000 TL'dir.
  • 50.000 TL üzerindeki tutarlar için maksimum 24 ay vade ile kullanılabilir.
  • Kredinizin onaylanması için genellikle 1300 üzerinde bir kredi notuna ihtiyacınız vardır.
  • Kredinizin onaylanması için gelir beyan etmeniz ve taksitleri ödeyebileceğinizi kanıtlamanız beklenir.

İhtiyaç kredisi hesaplaması yapmanın en kolay yolu Mukayese.com üzerinden İhtiyaç Kredisi sayfasına girerek yapılabilir. Basitçe tutar ve vade girerek, aylık ödeme planınıza ve kesintilere kolayca ulaşabilir üstelik tek tıklama ile en uygun krediye başvurabilirsiniz.

Araç almak isteyen kişilerin nakit ihtiyacını karşılamak için verilen bir kredi türüdür. Özel koşulların dışında 0 km yada ikinci el araçlar için kullandırılmaktadır. yeni yapılan düzenlemelere göre kredi vadesi aracın bedeline göre değişiklik göstermektedir.

Genel Şartları ve Limitler;

  • 3 Ay ile 60 ay arası vadede kullanılabilir.
  • 120.001 TL ile 300.000 TL arası maksimum vade 48 aydır.
  • 300.001 TL ile 750.000 TL arası maksimum vade 36 aydır.
  • 750.001 TL üzeri maksimum vade 24 aydır.

Ayrıca bazı tüzel kişiler hariç olmak üzere taşıt kredilerinde belirli bir oranda peşinat gerekmektedir. Size en uygun olan bankayı taşıt kredisi hesaplama sayfasından bulabilirsiniz.

İşletme giderleri, makine tehçizat alımı, işyeri yenileme , büyüme gibi durumlarda başvurulan bir kredi türüdür. Kobi kredisi işletme finansmanı dışında kullanılamaz. kobi ve esnaf kredisini hesaplamak için sayfamız da bulunan kısımdan faiz oranı vade ve finansman türünü belirleyip ön başvurunuzu yapabilirsiniz.

Her taksit döneminde kalan anaparaya tekrar faiz uygulanarak hesaplanmaktadır. Geriye Kalan anapara tutarı ile kredi faiz oranı çarpılır ve akabinde BSMV, KKDF gibi vergiler de eklenir. her taksit ödemesinde kalan anapara tutarı azaldığı için ödenen faiz tutarı da her taksitte azalır.

Kredi türüne göre değişen faiz oranları arz-talep dengesine, piyasa durumuna göre belirlenir. sosyal etkilerin yanı sıra, ekonomik veriler, enflasyon oranına göre de değişiklik gösterebilir. Zaman için kredi faizleri düşüş eğilimi gösterirken bazen de yükselme eğilimine de girebilir. güncel bilgiler ve değişen kredi faiz oranlarını sitemizden anlık olarak takip edebilirsiniz.

İçinde bulunulan ekonomik göstergeler, mali tablolara, piyasalara göre ve ayrıca her bankanın maliyet hesabına göre değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda kredi türüne göre de değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin konut kredisi ile ihtiyaç kredisi oranı birbirinden farklılık gösterebilmektedir. Farklı bankaların sunduğu farklı kredi faiz oranlarını mukayese kredi hesaplama sayfasından öğrenebilir , ardından hızlıca başvuru yapabilirsiniz.

Bankaların sunmuş olduğu kredi faiz oranları, piyasa koşulları ile bankaların kendi iç politikalarına göre zaman zaman değişebilir. Ekonomide yaşanan dalgalanmalar veya bankaların likidite durumları gibi etmenler, belirli dönemlerde kredi faiz oranlarının yeniden düzenlenmesine sebep olabilir. Tüm değişkenler, talep ettiğiniz kredi türüne bağlı olarak ödeyeceğiniz toplam tutarda da farklılıklar yaratabilir.

Online kredi hesaplama araçları, güncel faiz oranları üzerinden toplam ödeme planınızı oluşturmanızı sağlar. Mukayese kredi hesaplama araçları sayesinde, almak istediğiniz kredi miktarı, vade süresi ile faiz oranlarına göre ortalama geri ödeme planı elde edebilirsiniz.

Yıllık ödemeli kredi seçeneklerinde ise çektiğiniz kredi tutarı, belirlenen vade ile uygulanan faiz oranına göre yıllık taksitler oluşturulabilir. Taksitler, anapara, faiz ve diğer masraf kalemlerini içerebilir. Ödeme planınızı, ihtiyacınıza uygun şekilde artan, azalan veya özel yapıda oluşturabilirsiniz. Bu esneklik, bütçenizi daha kolay yönetmenize, finansal hedeflerinize uygun bir ödeme planı oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Faizin oranını belirleyen ana etmenlerden biri enflasyondur. Enflasyonun artış ve azalış eğilimine göre kredi oranları değişebilmektedir. Merkez bankası bankalara mevduat toplama maliyeti belirtir ve bu oran enflasyonun üzerinde olmalıdır ki yatırımların alım gücü düşmesin. bu sebeple kredi ihtiyacı olan kişilerin enflasyonu yakinen takip etmesi gerekmektedir.

Çekebileceğiniz kredi tutarı temelde üç farklı etmene bağlıdır. Bunlar çekmek istediğiniz kredi türü, belgelenebilir geliriniz ve sahip olduğunuz kredi notunuzdur. Bankalar tüm kredi türleri için aylık taksit tutarını toplam gelirinizin yarısını geçmeyecek şekilde hesaplar. bazı bankaların özel kredi kampanylarında bu kural değişmek ile beraber istisnalar da mevcuttur. Konut kredisi kaynak kullanımı destekleme fonu (kkdf) ve banka sigorta muameleleri vergisi (bsmr) vergilerinden muaftır. Ayrıca konut kredisi başvurusunda aynı hanede ikamet eden tüm aile bireylerinin belgelendirilebilir gelirleri kabul edilir. Örneğin aylık geliriniz 7500 TL ise genel olarak bankalar en yüksek ödeyebileceğiniz 3750 TL olarak hesaplar. 120 ayda aylık %1 faiz oranı ile çekebileceğiniz en yüksek konut kredisi tutarı 3750 TL aylık taksit için yaklaşık 261 bin TL olur. Ihtiyaç kredisi için aylık ödeyebileceğinizi taksit tutarının 1000 TL olarak hesaplandığını varsayalım 36 ayda bir faiz oranı yaklaşık 29000 tl olarak hesaplanır. Taşıt kredilerinde ise ihtiyaç kredisinden farklı olarak çekilebilecek Kredi tutarını belirlemede aracın fiyatı da etkilidir. Kredi notu da alabileceğiniz Kredi tutarını önemli oranda etkiler. kredi notunuzun yeterli olması güvenilir olduğunuzun göstergesi sayılır ve talep ettiğiniz tutarın onaylanma ihtimalini artırır.

Öncelikle aylık gelirinizi dikkate alarak ödeyebileceğiniz tutarı; vadeyi de göz önüne alarak belirleyin. Ardından sizin için en uygun kredi kampanyalarını araştırın. Türkiye’de çok sayıda hizmet veren banka olduğu için ne kadar geniş bir araştırma yaparsanız o kadar doğru bir sonuca ulaşırsınız. Kredi oranları üzerinden oluşan maliyeti hesaplamalısınız. Farklı ödeme seçenekleri ve değişen vade sürelerini gözden geçirmeniz gerekir. Yaptırılması zorunlu olan sigorta var mı, var ise onu maliyetini de hesaba katmanız gerekir. Son olarak bir tavsiye verelim sadece kredinin çıkıp çıkmayacağını merak ettiğiniz için kredi başvurusunda bulunmamanız daha uygun olur.

Kredi notunuz öncelikle başvurduğunuz kredinin çıkıp çıkmayacağını etkilemek ile beraber bazı koşullarda kredi faiz oranını da etkiler. Kredisini düzenli ödeyen kişilerin notu yüksek olacağı için bankaların nezdinde verilen kredinin geri ödenmeme riski daha düşüktür. Bu da bazı durumlarda daha düşük kredi faizi verilmesine sebep olur. Aksi durumda kredi notu düşük olan kişilere verilen kredilerde geri ödenmeme riski fazla olduğu için bankalar bunu faiz oranına yansıtabilir. Kredi notu, bankaların bir müşteri için kredi ödeme kapasitesi ile güvenilirliğini değerlendirmek için kullandığı önemli bir araçtır. Söz konusu not, müşterinin finansal geçmişine, ödeme alışkanlıklarına, mevcut borç durumuna göre belirlenir.

Yüksek kredi notu, bankalar tarafından olumlu bir işaret olarak kabul edilir. Yani müşterinin borçlarını zamanında ve eksiksiz ödediğini gösterir. Bu da banka için daha düşük risk oluşturur. Böylece yüksek kredi notuna sahip müşteriler genellikle daha düşük faiz oranlarına erişebilirler. Çünkü banka için kredinin geri ödenmeme riski daha düşüktür.

Düşük kredi notu ise müşterinin ödeme alışkanlıklarının daha tutarsız olduğunu ya da daha önce ödeme zorlukları yaşadığını gösterebilir. Bu durumda banka kredinin geri ödenmeme riskinin daha yüksek olduğunu düşündüğü için riski dengelemek adına daha yüksek faiz oranları sunabilir.

Öte yandan bazı bankalar yüksek kredi notuna sahip müşterileri ödüllendirmek amacıyla özel kredi faizi kampanyaları düzenleyebilir. Kampanyalar, hem müşterileri kendi finansal durumlarını düzenli olarak izlemeye teşvik eder hem de bankanın güvenilir müşterilere daha uygun şartlar sunmasına olanak tanır.

Bu konu da bir çok etmen göz önünde bulundurulsa da genel olarak kişinin o güne kadar kullandığı kredileri geri ödeme durumu ,mevcut kredi limiti ve borç durumu (kredi kartları da bir tür kredi olduğu için hesaba katılır), kişinin yakın zamanda kredi kullanıp kullanmadığı ve ne sıklıkla kredi kullandığı gibi farktörler etkilidir.

Öncelikle bankaların kişiden istediği belgelerin tamamı resmi belge statüsünde olması gerekir. Bunlar kişi eğer çalışan ise maaş bordrosu sgk dökümü, ikamet adresi varsa ek gelir belgesi (bunlar eğer kişinin üzerine taşınmaz mülk varsa onun kira sözleşmesi, kayıtlı yapılan çiftçilik belgesi gibi belgeler olabilir) bunun yanında kredi talep eden kişinin şirket ortaklığı varsa vergi levhası bilanço ve gelir tablosu gibi belgeler banka tarafından istenebilir. Çekilmesi düşünülen kredi konut kredisi ise aynı ikamette oturan diğer aile bireylerinin de gelirini beyan eden belgeler istenebilir.

Bankaların kredi hesaplama süreci oldukça detaylı işlemleri kapsar. Süreç, başvuran kişinin finansal durumunu, gelir kaynaklarını, ödeme yeteneğini değerlendirmeyi içerir. Gelir kaynaklar söz konusu olduğunda bankalar, kredi başvurusunda bulunan kişinin değişik gelir kaynaklarını bir arada değerlendirir. Değerlendirme süreci sadece maaşlı çalışanları değil, emekli maaşı alanları, kira geliri elde edenleri, şirket ortaklığı veya çiftçilikten gelir elde edenleri de kapsar. Sezonsal çalışmalar gibi kayıtlı diğer gelirler de değerlendirme sürecinde dikkate alınabilir.

Konut kredilerinde aile bireylerinin gelirlerinin de dahil edilme ihtimali bulunur. Bu da başvuran kişinin kredi alabilme kapasitesini artırabilir. Bireysel kredilerde ise durum farklıdır, yalnızca başvuran kişinin geliri ele alınır. Diğer yandan aile bireylerinin kefil olması da kredi alma şansını yükseltebilir.

Bankalar, kredi başvurusunda bulunan kişinin çalışma durumuna göre belgeler talep eder. Özel sektör çalışanlarından maaş bordrosu ve SGK dökümü gibi belgeler istenirken, kamu çalışanlarından maaş bordrosu ile ikamet belgesi gibi dokümanlar istenebilir. Emekliler ile vergi levhalı kişiler için de farklı belge gereksinimleri olabilir. Eğer daha önce bankanın müşterisi olduysanız, banka sizinle ilgili zaten bazı bilgilere sahip olabilir. Bu durumda birtakım spesifik belgeler talep edilmediğinden kredi başvuru süreci daha kolay hale gelebilir.

Kredi başvurularında gösterilen gelirin kayıtlandırılabilir olması çok önemlidir. Kayıt dışı olan geliriniz var ise banka bunu dikkate alamaz. Ayrıca güncel düzenlemeye göre aylık ödemeyi planladığınız kredi ödemesi aylık kayıtlandırılabilir gelirinizin yarısını geçemez örneğin sekiz bin Türk lirası aylık geliriniz varsa aylık ödeyebileceğiniz kredi primi maksimum dört bin Türk lirası olabilir.

Kredi erken kapamanın hesaplanması için kalan ana paranın bilinmesi gerekir. Bildiğiniz gibi kredi geri ödemelerinde ödediğiniz toplam tutar aldığınız ana para ve bunun üzerine bankanın koyduğu faizidir. Kredi geri ödemesine başladığınız zaman ödediğiniz primin büyük oranı çektiğiniz kredinin faizinden geri kalan kısmı ise anaparadan düşülür. Ödenen aylar devam ettikçe bu oran değişir. Bu yüzden aldığınız krediyi erken kapatmak neredeyse her durumda kazançlı olur. Sadece konut kredilerinde erken kapamanın cezası vardır. Bu konuda bankanızdan bilgi almanızı öneririz.

Kredi erken ödeme hesaplaması, geriye kalan anapara üzerinden gerçekleştirildiğinden kredinin erken kapatılması halinde kalan faiz ödemeleri de ortadan kalkar. Dolayısıyla erken ödeme tasarruf sağlayacağından finansal olarak avantajlıdır. Fakat birtakım durumları değerlendirirken dikkate almanız gereken bazı noktalar olabilir. Özellikle konut kredilerinde, erken ödeme durumunda uygulanabilecek ceza olup olmadığını kontrol etmeniz gerekebilir. Söz konusu ceza, kalan anapara üzerinden belirli oranda alınabilir. Böyle durumlarda erken ödemenin ne denli avantajlı olduğu çok iyi değerlendirilmelidir.

Erken ödeme yapmaya karar vermeden önce kredi sözleşmenizde belirtilen şartları dikkatli bir şekilde incelemeniz gerekir. Böylece erken ödemenin sizin için en uygun seçenek olup olmadığına karar verebilirsiniz. Her durumda erken ödeme potansiyel tasarruf kaynağı olsa da mevcut şartlar ile kişisel finansal durumunuz göz önüne alınarak dikkatli bir değerlendirme yapılmalıdır.

Erken kredi kapatma durumunda uygulanan şartlar ile cezalar, kredi türüne bağlı olarak değişebilir. İhtiyaç ve taşıt kredilerinde, erken ödeme yapma cezası uygulanmaz. Bu sebeple ilgili kredilerde erken ödeme sıklıkla tasarruf sağlar.

Konut kredileri söz konusu olduğunda ise durum biraz daha karmaşık olabilir. Eğer kalan vade 36 aydan fazla ise kalan anapara üzerinden yüzde 2 oranında ceza uygulanabilir. Buna karşın eğer kalan vade 36 ay veya daha az ise ceza yüzde 1 oranında olur. Bunun yanı sıra ödeme planında yapılan değişiklikler gibi bazı işlemlerde de bu tür ceza uygulanabilir.

Mukayese kredi hesaplama aracı, kredi almak isteyenlere tüm bankaların kredi teklifleri ile maliyet kalemlerini kolayca karşılaştırma imkânı sunar. Kullanımı basit araçlar ile istediğiniz kredi türü için farklı bankaların faiz oranları, dosya masrafı, aylık taksit miktarı ve toplam geri ödeme tutarını tek bir ekranda görüntüleyebilirsiniz. Mukayese üzerinden yapılan kredi hesaplaması ayrıca kefil gereksinimi, kredilendirme oranı, faiz maliyeti ile yıllık toplam maliyet oranını da içerir.

İster bireysel ihtiyaç kredisi veya konut ister taşıt kredisi olsun, kredi hesaplama aracı sayesinde gereken tüm bilgiler ile gerekli evraklara ulaşabilirsiniz. Konut kredisi hesaplaması yaparken kredilendirme oranını görebilir, taşıt kredisi hesaplamasında ise gereken belgeleri listeleyebilirsiniz.

Kredi hesaplama aracının kullanımı oldukça kolaydır. İstediğiniz tutar, vade ve faiz oranını girerek dilediğiniz an hesaplama yapabilirsiniz. İdeal kredi teklifini bulmak ve en uygun faiz oranlarını görmek isterseniz, Mukayese nin faiz hesaplama programını da kullanabilirsiniz. Her adımda yanınızda olan araçlar, finansal ihtiyaçlarınızı en uygun koşullarla karşılamanıza yardımcı olacaktır.