Konut Kredisi

Şubeye gitmeden konut kredisine başvurun.

Yıl

250.000 TL tutarlı 5 yıl vadeli konut kredisi veren bankaların faiz oranları sonuçlarını görüyorsunuz. Kredi hesaplama esnasında, bankaların komisyon ve ek masrafları da dikkate alınmış ve ödeyeceğiniz net rakamlar ortaya çıkmıştır.

Konut Kredisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Konut kredisi, bankalar tarafından sunulan ve kişileri ev sahibi yapmayı amaçlayan ürünlerden birisidir. Konut kredileri, kira öder gibi aylık vadelerle insanları ev sahibi yaptığı için; özellikle son yıllarda bu ürünlere ciddi talepler olmaktadır. Yeni ya da kullanılmış olan konutların alımı için gerekli finans desteğini sunan konut kredileri, şu an için bütün bankaların hizmet alanında yer alıyor. Bankaların faiz ve vade seçeneklerini inceledikten sonra, sizlere en uygun seçeneği sunan bankalar üzerinden konut kredilerine başvurabilirsiniz. Konut kredilerindeki temel ödeme dayanağı, satın alınan evin üzerine ipotek konulması şeklinde olur.

Konut sahibi olmak isteyenlerin en sık kullandığı kredi aralığı 10 yıl vadeli ve 250.000TL tutarlı konut kredilerinden oluşuyor. Bankalar genelde 1 yıldan maksimum 10 yıla kadar konut kredileri veriyorlar.

Ekonomik açıdan incelendiği zaman özellikle erken yaştaki bireylerin konut kredilerine başvurarak ev sahibi olmak istemesi son derece avantajlı olacaktır. Günümüz piyasasında gayrimenkullere uygulanan kira seçeneklerini gördüğümüz zaman, fiyatların oldukça üst seviyelerde olduğunu görüyoruz. Öyle ki uygulanan bu kiralar, konut kredisi vadeleri ile aynı seviyelere ulaşmış durumda.

Bu nedenle konut kredilerine başvurarak bankaya vade ödemeniz daha doğru olacaktır. Bu sayede kredinin geri ödemesi sona erdiği zaman, bir eve sahip olmuş olursunuz. Konut kredilerinde alınan miktarlar, ihtiyaç kredisi ve taşıt kredisi gibi ürünlere oranla çok daha fazla olmaktadır. Bu durum, konut kredilerinde aranan kriterlerin ve şartların daha fazla olmasına neden oluyor. Kredi tutarı oldukça yüksek olduğu için, bankalar detaylı bir inceleme yapar ve kredi sonucunu buna göre belirler.

Ev sahibi olma hayalinin gerçekleşmesinde en önemli araçlardan biri de konut kredisidir. Ev satın almanın yüksek maliyeti, pek çoğumuz için bu hayalin peşinden gitmeyi zorlaştırabilir. Tam da bu noktada, konut kredisi devreye girer. Farklı bankalar ve finansal kuruluşlar tarafından sunulan konut kredileri, ev alacak kişilere çeşitli vadeler ve faiz oranları ile ödeme imkanı sunar. Krediler, ev alacak kişilerin ihtiyacına uygun olarak farklı ödeme seçenekleri ile düzenlenebilse de doğru kredi paketini bulmak ve ödeme planını belirlemek genel maliyeti anlamak için karmaşık bir süreç olabilir. Bu sebeple konut kredisi hesaplamaları ilgili sürecin en önemli adımlarından biridir. Hesaplamalar, alınacak kredinin taksitlerini, toplam maliyetini, faiz oranları ile diğer unsurları değerlendirerek kişiye en uygun seçeneği sunar.

Konut kredisi, gayrimenkul satın alma ihtiyacına yönelik olarak farklı ihtiyaç ve durumları karşılayacak çeşitli alt türlere sahiptir. Bunlar şu şekilde özetlenebilir:

  • Arsa Kredisi: Arsa almak isteyenlere yönelik kredi türüdür. Bu krediyle, arsa satın almak istediğinizde finansman ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz
  • Ofis/İşyeri Kredisi: İşyeri ya da ofis almak istediğinizde size özel sağlanan finansman imkanıdır. Dilediğiniz zaman Mukayese’deki hesaplama araçlarını kullanarak yeni ofis veya iş yeriniz için kredi hesaplaması yapabilirsiniz.
  • Konut Geliştirme Kredisi: Konut projelerinin geliştirilmesi amacıyla kullanılan kredi, emlak geliştiricilerinin ya da müteahhitlerin yeni konut projeleri üzerinde çalışmalarını destekler.
  • Kentsel Dönüşüm Kredisi: Adından da anlaşılacağı üzere kentsel dönüşüm projelerinde kullanılmak üzere hazırlanan kredi türüdür. Eski veya depreme dayanıksız binaların yeniden inşa edilmesi gibi projelerde kullanılır.
  • İkinci El Konut Kredisi: İkinci el evlerin satın alınmasını destekler. Sıfır evlerle aynı faiz oranları ile şartlar genellikle geçerli olmakla birlikte bazı özel anlaşmalar sayesinde daha avantajlı koşullar da sunulabilir.
  • Sıfır Ev Kredisi: Yeni veya sıfır evlerin satın alınması amacıyla kullanılabilir. Müteahhit ya da inşaat firmasının banka ile özel anlaşması olması durumunda, daha düşük faiz oranlarıyla veya sıfır peşinatla kredi kullanma imkanını yakalayabilirsiniz.

Konut Kredisi Limitleri ve Şartları

Konut kredisi için bankalar bir üst limit genellikle belirlemezler. İpotekli bir kredi türü olduğundan risk daha düşüktür. Yine de BDDK’nın ortaya koymuş olduğu mevzuata göre; satın alacağınız konut 500.000 TL’nin altında ise konut bedelinin %90’ını kredi olarak kullanabilirsiniz eğer satın alacağınız konutun değeri 500.000 TL’nin üzerinde ise konut bedelinin %80’ini kredi olarak çekebilirsiniz.

Ekspertiz Değeri Enerji Belgesi Yok A Sınıfı Enerji Belgesi B Sınıfı Enerji Belgesi Diğer Sınıf Belgeler
500.000 TL'den Düşük %90 %90 %90 %90
500.000 TL'den Yüksek %80 %90 %85 %80

Bu bilgiler ışığında konuk kredisi özelliklerini genel olarak sıralarsak;

  • Konut kredilerinin herhangi bir üst limiti yoktur.
  • Konut kredileri en çok 120 ay vadeli olarak alınabilir.
  • Konut kredilerinde vade sonundaki maksimum yaş 70’tir. Özetle çoğu bankada 64 yaşında 120 ay vadeli konut kredisi başvurusu yapamazsınız.
  • Ara ödemeler yaparak taksit tutarınızı düşürebilmeniz mümkündür.
  • Konut kredisinde erken kapama seçeneği bulunmaktadır. Erken kapama seçeneği ile daha az faiz ödeyerek kredinizi bitirebilirsiniz.
  • 2 kişi ortak şekilde konut kredisi kullanabilir. Genele banka krediyi bir kişinin üzerine gösterir ve diğer kişiyi onun kefili yapar, satın alınan tapu da ortak tapu olarak işlenir ve her iki kişi de kredinin eşit borçlusu sayılırlar.

Konut Kredisi Örnek Hesaplama Tablosu

Tutar Vade (Ay) Aylık Faiz Oranı Yıllık Maliyet Oranı Aylık Taksit
100.000 TL 60 Ay %1.29 %17.94 2.404,26 TL
500.000 TL 120 Ay %1.20 %15.65 7.884,02 TL

Konut kredisi, diğer adıyla mortgage, mesken olarak kullanılacak konut satın almak isteyen bireyler için bankalar tarafından sağlanan finansman yöntemidir. Söz konusu kredi, alınacak konut üzerine ipotek konularak kullanılır. Öte yandan kredi, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu ve Banka Sigorta Muamele vergilerinden muaf tutulmuştur.

Konut kredisi çeşitleri arasında arsa kredisi, işyeri/ofis kredisi, kentsel dönüşüm ve konut geliştirme gibi çeşitli alanlar da yer alır. Ödeme türlerine göre de farklılık gösterebilen bu tür krediler, farklı ihtiyaçlara ve şartlara uygun olarak düzenlenebilir. Bu sebeple bütçenize en uygun kredi seçeneğini belirlemek için konut kredisi hesaplama araçlarını kullanarak uzun vadeli plan yapmak önemli bir karardır.

Konut kredisi miktarı, alınmak istenen için belirlenen miktar, belirli faiz oranı ve geri ödeme süresi (vade) üzerinden hesaplanır. Öte yandan hesaplama yapılırken, çekmek istediğiniz kredi tutarı ile ne kadar sürede geri ödemek istediğiniz de önemli arz eder. Genel süreç içinde aylık sabit giderler, belirlenecek aylık taksit, kredi tutarı, vade, bankaların faiz oranları gibi çeşitli unsurlar bulunur.

Mukayese üzerinden konut kredisi hesaplama araçları kullanılarak bankaların güncel konut kredisi faiz oranlarıyla birlikte, faiz oranı, aylık taksit, toplam ödeme, ödenecek toplam faiz tutarı, ekspertiz ücreti, banka tahsis ücreti, ipotek ücreti ve yıllık maliyet oranı gibi bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu bilgiler, çeşitli bankaların tekliflerini değerlendirip en uygun koşullarla ev sahibi olmanıza yardımcı olur. Böylece finansal planlamanızı doğru şekilde yapabilir, ev sahibi olma hayallerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Konut kredisi alırken karşınıza çıkacak terimlerden biri de ekspertiz ücretidir. Satın alınmak istenen gayrimenkule bedel biçen emlak uzmanına ödenen ücrete ekspertiz ücreti denir. Bankaların ilgili işlem için Sermaye Piyasası Kurulu’ndan lisans almış bağımsız ekspertiz firmalarıyla çalıştığını görebilirsiniz.

Kredi öncesi evin incelenmesi için görevlendirilen ekspertiz, alınmak istenen konutun krediye uygun olup olmadığı ile ne kadarına kadar kredi verilebileceğini belirler. Değerlendirme sırasında konutun imar durumu, altyapısı, adresi, yaşı, katı, kapı numarası, yapı tipi gibi detaylı bilgiler ele alınır.

Ekspertiz raporu, kredi başvurusunun olumlu sonuçlanıp sonuçlanmayacağına dair önemli bir referanstır. Ücret sabit bir oran veya değer taşımadığından bankadan bankaya değişiklik gösterebilir. Dolayısıyla konut kredisi alırken bu ücreti de hesaba katmanız gerekir. Çünkü oluşan masraflar, kredi dahil toplam masrafınızı doğrudan etkiler.

Konut sahibi olma hayalinizi gerçekleştirmek istediğinizde, peşinatsız ev kredisi cazip seçeneklerden biri olabilir. Bu tür krediler genellikle inşaat firmaları ile bankaların yaptığı özel anlaşmalar sayesinde mümkün olabilir. Fakat bu noktada unutmamanız gereken yasal olarak aylık taksit ödemelerinin toplam tutarının, hane gelirinizin yüzde 50 sini geçmemesi gerektiğidir. Almak istediğiniz konut kredisinin aylık taksit tutarı da bu şekilde belirlenir. Diğer yandan eğer başka kredi ödemesi yapıyorsanız, o krediye ait aylık taksitler de ilgili hesaplamaya dahil edilir.

Kredi başvurusu sürecinde bankaların dikkatle incelediği diğer önemli kriter ise kredi notunuz ile kredi ödeyebilme durumunuzdur. Konut kredisi başvurusu yaptığınızda kredi geçmişiniz banka tarafından detaylı şekilde incelenerek ne kadar kredi kullanabileceğinize karar verilir. Bu sebeple kredi başvurusu yaparken finansal durumunuzu dikkatli bir şekilde gözden geçirmeniz, uzun vadeli planlarınız ile bütçeniz açısından büyük önem taşır.

Ev kredisi alırken göz önünde bulundurulması gereken pek çok unsurdan biri biri de dosya masrafıdır. Dosya masrafı, kredi başvurusunun işlenmesi sırasında bankanın talep ettiği bir ücret olup, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından belirlenen sınırlar dahilinde tahsil edilir. Resmi Gazete de yayımlanan ilgili yönetmelik gereğince söz konusu masraf kredi tutarının binde 5 ini geçemez. Örneğin, 100.000 TL lik konut kredisi için dosya masrafı en fazla 500 TL olabilir.

Dosya masrafsız konut kredisi kullanma imkanı ise tamamen bankanın inisiyatifinde olup, zaman zaman bazı bankaların bu yönde düzenlediği kampanyalarla mümkün hale gelir. Eğer böyle bir kampanya döneminde başvuru yaparsanız, söz konusu ekstra maliyetten kaçınabilirsiniz.

Konut kredisi için başvurduğunuzda bankaların sizden isteyeceği temel belgeler arasında başvuru formu, kimlik belgesi ve gelir belgesi yer alır. Eğer maaşlı çalışan iseniz maaş bordrosu; serbest meslek sahibiyseniz ilgili meslek kuruluşundan alınmış üyelik belgesi fotokopisi ya da şirket sahibiyseniz şirkete ait ana sözleşmenin yayımlandığı ticaret sicil gazetesinin fotokopisi gerekebilir.

Konutun yapım durumuna bağlı olarak da farklı belgeler talep edilebilir. Yapımına henüz başlanmamış binalardan alınacak konutlar için inşaat ruhsatı gerekir. Bu durumda konut projesi ile bankanın anlaşmasının olması da önemli bir faktördür. Yapımı henüz tamamlanmamış binalardan alınacak konutlar için ise inşaat ruhsatı ile kat irtifakı belgesi istenebilir. Eğer tamamlanmış binadan konut alıyorsanız, kat mülkiyeti tapusu fotokopisi gerekir.

Bunların yanı sıra ekspertiz raporu da banka tarafından istenen evraklar arasında yer alır. Rapor, satın alınmak istenen gayrimenkule bedel biçen emlak uzmanı tarafından hazırlanır. Bankanın anlaştığı bilirkişiden hizmet alabileceğiniz gibi kendiniz de dışarıdan bilirkişi tutabilirsiniz.

Konut kredisine başvururken, en uygun krediyi bulma amacıyla yalnızca faiz oranlarına odaklanmak yeterli olmayabilir. Konut kredisi faiz oranları dışında ekstra bir dizi ilave ücret de içerir. Bu bağlamda dikkate almanız gereken bazı ekstra maliyetler şunlardır:
  • Kredi başvurunuzun işlenmesi sırasında ortaya çıkan dosya masrafı genellikle kredi tutarının binde 5 ini geçemez.
  • Satın alınacak gayrimenkule değer biçmek amacıyla ekspertiz raporunun hazırlanması için bedel ödenmesi gerekir.
  • İpotek işlemleri, DASK (Doğal Afet Sigortası), konut sigortası, hayat sigortası ve ferdi kaza sigortası gibi sigortaların bedelleri de toplam maliyetin içerisine dahil olabilir.
  • Hesabınızın işletilmesi ve banka ekstrelerinin düzenlenmesi için hesap işletim ve ekstre ücreti gerekebilir.
  • Eğer kredi taksitlerinizi vadesinden önce ödemek isterseniz, ödemek istediğiniz tutarın en fazla %2 oranında bir ceza ödemeniz gerekebilir. Bu durum kredi veren bankanın inisiyatifine bağlıdır.

Konut kredisi hesaplama, almayı planladığınız evin ekspertiz değerine göre belirlenen süreçtir. Ev almayı düşünen kişiler için oldukça önemli olan bu adım sırasında dikkate almanız gereken bazı önemli noktalar mevcuttur. Bunlar:

Satın almak istediğiniz konutun ekspertiz değerine göre belirlenen kullandırım oranına dikkat etmelisiniz. Başka bir deyişle, evin ekspertiz bedelinin sadece belirli bir yüzdesine kadar kredi kullanabilirsiniz. Geri kalan kısmı için nakit ödeme yapmanız gerekir.

500.000 TL ve altında ekspertiz değeri olan evler için kredinin en fazla yüzde 90 ını kullanabilirsiniz. Bu durumda evin geri kalan yüzde 10 luk kısmını peşinat olarak ödemeniz gerekir. Eğer ekspertiz değeri 500.000 TL üzerinde ise sadece yüzde 80 ine kadar kredi kullanabileceğinizden yüzde 20 lik peşinat ödemeniz istenecektir.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 2020 yılı itibarıyla konut kredisi tarafında bazı oranlar belirlemiştir. Bu oranlar almak istediğiniz evin ekspertiz değerine göre belirlenir.

Evin tamamı için konut kredisi çekme olanağı genellikle banka ile inşaat firması arasında özel anlaşma yapılmadıkça mümkün değildir. Genelde evin değerinin belirlenen bir yüzdesine kadar kredi çekebilirsiniz. Bu oran çoğunlukla evin uzman raporunda belirtilen bedelinin yüzde 90’ıdır. Ancak söz konusu durum kredi notunuzun yüksek, gelirinizin de yeterli olmasına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Müşterilerinin mağdur olmaması adına peşinat için de kredi veren bankalar vardır. Konut kredisi adı altında olmasa da bu tür durumlarda genellikle ihtiyaç kredisi veya özel kampanyalar kapsamında ek kredi imkanı sunulabilir.

Öte yandan konutunuzun bankanın anlaşmalı olduğu projeden ya da kurumdan olması durumunda, peşinat için uygun faiz oranları ile kredi kullandırılabilme olasılığı artar. Ancak böyle durumlarda özellikle dikkat edilen temel nokta kredi notunuz ve gelirinizin yüksek olması gerektiğidir.

Ara ödeme, belirli zamanlarda standart kredi taksitlerinize ek olarak ekstra ödeme yapma imkanınızı belirtir. Özellikle yıl içinde ek maaş, prim gibi ekstra gelir elde ettiğiniz dönemlerde yapacağınız ödemeler borcunuzu daha çabuk azaltmanıza yardımcı olabilir. Böylece kalan taksitlerinizin üzerindeki yükü daha da hafifletebilirsiniz. İhtiyacınıza göre böyle dönemlerde borcunuzu daha hızlı ödeyebilir, geriye kalan ödeme planınız üzerindeki finansal baskıyı azaltabilirsiniz.

Özellikle finansal durumunuzun yıl içinde değişebileceğini düşünüyorsanız ara ödeme sunan ödeme planı oldukça esnek bir yaklaşım sunar. Örneğin, yıl sonu ikramiyeleri gibi düzenli olmayan gelirleriniz varsa bu gelirleri borcunuzu ödemek için kullanabilirsiniz.

Konut sahibi olmak isteyenler için oldukça avantajlı fırsat sunan Yeni Evim Projesi yüzde 0,99 faiz oranıyla ev sahibi olmayı düşünen kişiler için cazip bir seçenek olabilir. Projenin önemli kriterleri arasında şunlar yer alır:
  • Hane halkı gelirinin yüzde 40 ını geçmeyen taksit şartı konut kredisinin ödeme gücüne uygun şekilde ayarlanmasını sağlar. Böylece kredi alan kişilerin taksitleri rahatlıkla ödeyebilecekleri düzeyde olması amaçlanır.
  • Yeni Evim Projesi, sıfır konut alımını teşvik eden bir projedir. Bu sebeple konut kredisi kullanacak kişilerin satın almak istedikleri evin daha önce kullanılmış olmaması gerekir.
  • Projeden faydalanmak isteyenlerin üzerinde başka bir konutun olmaması gerekir.
  • Konut kredisi başvurusu yapmak için başvuru yapan kişinin en az 1 yıl boyunca satın alınan evde ikamet etmesi şartı vardır.

Müstakil ev, daire, villa, işyeri, ofis, tarla, arazi, yazlık gibi gayrimenkulleri satın almak için Türkiye'de kullanılan iki kredi türü olan mortgage kredisi ve ev kredisi temelde birbirine benzer koşullara sahiptir. Mortgage Yasası nın 2007 yılında yapılan düzenlemesiyle aralarındaki farklar ortadan kalkmış, kredi türleri eş anlamlı hale gelmiştir.

Düzenleme öncesinde ev kredileri maksimum 5 yıl vadeyle veriliyorken, yapılan değişiklikle bu süre 180 aya hatta bazı bankalarda da 240 aya kadar çıkarılmıştır. Bu da ev sahibi olmak isteyenler için daha uzun vadeli geri ödeme imkanı sunmuştur.

Mortgage düzenlemesi sayesinde ev kredisi oranları daha düşük seviyelere inmiştir. Bu durum ev sahibi olmak isteyenler için ödemeleri daha kolay hale getirmiş, konut edinimi için daha uygun finansman seçeneği sunmuştur.

İcra yoluyla satış, alıcı ve bankalar için riskli durumlar arz edebilir. Çünkü bu tip satışlarda gayrimenkulün hukuki durumu, alıcının güvencesi ile gelecekteki belirsizlikler nedeniyle kredi veren bankaların onay verme ihtimali düşebilir.

Gayrimenkulün icra yoluyla satışında satış sonrası mahkeme yolu açık olduğundan akabinde alınacak olan kararlar belirsizlik taşıyabilir. Bu durum bankaları tedirgin edebileceğinden kredilere onay verme süreçlerini zorlaştırabilir. Fakat her durum için genel geçer bir kural da yoktur Yani bankalar, icra yoluyla satılan gayrimenkuller için kredi başvurularını da bireysel olarak değerlendirebilirler. Alıcının kredi geçmişi, gelir durumu, ödeme kabiliyeti gibi faktörler bankaların onay verme kararlarında etkili olabilir. Bazı bankalar, ek teminatlar ya da ilave koşullarla bu tarz satışlara kredi sağlamayı tercih edebilirler.

Konut kredisi almayı düşünüyorsanız farklı bankaların sunduğu faiz oranları arasında değişen dönemsel farklılıklar ile özel teklifler en uygun seçeneği bulmanızı zorlaştırabilir. Çeşitli bankaların konut kredisi faiz oranlarını tek bir ekranda karşılaştırmanıza olanak tanıyan Mukayese ise belirlediğiniz tutar ve vade için özelleştirilmiş sorgulama yapabilirsiniz. Böylece ihtiyacınıza en uygun teklifi birkaç dakika içinde kolayca bulabilirsiniz. Mukayese ile yapacağınız en güncel konut kredisi faiz oranları, finansal ihtiyaçlarınıza uygun çözümü bulmanızı sağlayarak uzun dönemde tasarruf etmenize yardımcı olabilir.

Konut kredisi başvurularında bankaların SMS ya da internet bankacılığı kanalından ön başvuru yapabilirsiniz. Yapacağınız ön başvurular ile kredi kullanmaya uygun olup olmadığınız ortaya konulur. Kredi kullanmaya uygun durumda görüldüğünüz zaman asıl onay için bankanız sizi şubeye davet edecektir. Gerekli evrakları şubeye teslim ederek başvuruyu tamamlayabilirsiniz.

Ev hayalinizi gerçekleştirmek için konut kredisi almayı düşünüyorsanız, online kanallar aracılığıyla ön başvuru yapmak oldukça kolay olabilir. Öncelikle Mukayese üzerinden ilgili hesaplama araçlarını kullanarak farklı bankaların konut kredisi tekliflerini karşılaştırabilir, bütçenize en uygun olanı seçebilirsiniz. Hatta web sitemiz üzerinden doğrudan bankalara online başvuruda da bulunabilirsiniz. Başvurunuz ön onaydan geçtikten sonra süreç oldukça hızlanır. Daha sonra bankanın istediği gerekli belgelerle birlikte şubeye giderek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

Konut kredilerinde asıl başvuruyu tamamlamak için şubelere giden kişilerden istenen evraklar şunlardır:

  • Başvuru formu
  • Nüfus cüzdanı
  • Gelir belgesi
  • Tapu fotokopisi
  • Ekspertiz raporu
  • Tamamlanmamış binalar için kat irtifakı
  • Şirket sahipleri için ticaret sicil gazetesi fotokopisi
Yukarıda adı geçen belgeleri, kredi başvuru aşamasından önce temin ederek kredi sürecini hızlandırabilirsiniz.

18 yaşını dolduran her vatandaş, gerekli şartları taşıdığı sürece konut kredilerine başvurabilir. Kredi başvurularını yapmak isteyen kişinin öncelikle gelir düzeyine bakılır. Düzenli bir geliri ve sigortası olmayan bireylerin konut kredisinden yararlanması oldukça zor olacaktır. Öte yandan konut kredileri başvurusunda aranan en önemli kriterlerden birisi de kredi sicilidir. Kredi sicilinizin bozuk olması, kredi başvurularını olumsuz etkileyecektir.

Konut kredilerinde belirli durumlarda kefil talep edilebilir. Başvuruyu yapan kişinin gelir durumu yeterliyse ve kredi sicilinde herhangi bir bozukluk yoksa bankalar herhangi bir kefil talep etmeyecektir. Kefil talebi genel olarak geri ödemede sorunlu görülen kişilerden yapılır. Kişilerin geri ödemede herhangi bir sorun yaşaması durumunda, bankalar kredinin tutarını kefil olan kişiden talep edecektir.

Bankalar, satın almak isteyeceğiniz evin tamamı için kredi sunmaz. Satın almak istediğiniz evin en fazla %90'ı için kredi alabilirsiniz. Geriye kalan %10'luk dilim içim bir peşinatınızın bulunması gerekiyor. Bu süreçte devreye ekspertiz raporları girer. Banka anlaşmasında çalışan ekspertizler, evin gerçek değerini ortaya koyar ve belirlenen değerin %90'ına kadar kredi verilir.

Konut kredisinde uygulanan faiz oranları, bankalar ve devlet tarafından yapılan teşvik anlaşmalarına göre dönemsel olarak değişir. Bu ürünlerde değişken ve sabit olmak üzere genel olarak iki türlü faiz uygulanır. Ülkemizde ise genel olarak sabit faiz uygulanır ve ödeme sonuna kadar aynı faiz üzerinden işlem görürsünüz. Bankaların güncel faiz oranlarını kıyaslayarak size en uygun seçeneği sunan bankalarla anlaşabilirsiniz.

Konut kredilerinde toplam tutarlar yüksek olduğu için, vade sayıları da oldukça fazladır. Söz konusu vade sayıları bankadan bankaya farklılık göstermekle beraber, uygulanan en yüksek vade sayısı 120 ay şeklindedir. Bu da 10 seneye denk gelmektedir.

Bankalar, satın alınmak istenen her eve kredi vermez. Bu süreçte doğrudan ekspertiz raporu dikkate alınır. Özellikle yaşı çok fazla olan, merkezi noktalardan uzakta bulunan ve hasarı olan evlere kredi kullandırılmaz.

Konut kredisi çekmek isteyen kişilere, belgelenmesi gereken gelir konusunda tam bir sayı vermek oldukça zordur. Ancak basit bir hesaplama ile bakıldığı zaman, konut kredilerinde aylık minimum ödeme tutarının 2.000 TL seviyesinde olduğunu görüyoruz. Buna bağlı olarak kredi başvurusunda bulunan kişinin de minimum 3-4 bin TL geliri olması gerekir. Asgari ücretin 2.800 TL düzeylerinde olduğunu hesaba kattığımız zaman, bu gelire sahip olan kişinin konut kredisi kullanması son derece zor olacaktır. Bu tip durumlarda bankaya teminat olarak yan gelir göstermeniz gerekiyor.

Konut kredilerinde geri ödeme süresi uzun olduğu için, bankalar genel olarak hayat sigortası zorunluluğu koyar. Ancak bu şart genel olarak ilerleyen yaşlarda başvuru yapan kişiler için zorunlu tutulur. Birçok banka, genç yaşta kredi başvurusunda bulunan kişilerden hayat sigortası talep etmiyor. Ancak yeni kanunlarla beraber söz konusu eve ait bir deprem sigortası zorunluluğu bulunuyor.

Resmi Gazete'de yayınlanan kanunlara göre, konut kredilerindeki dosya masrafları, kredinin toplam tutarının binde 5'ini geçemiyor. Yani 100 bin TL değerinde bir kredi çektiğiniz zaman, bankanız sizlerden en fazla 500 TL dosya masrafı talep edebilir.

Kredi notu düşük olan, kara listede olan ya da bankalardan kırmızı kalem yiyen kişiler; konut kredilerinden olumsuz yanıt alacaktır. Geri ödemenin son derece önemli olduğu konut kredilerinde, bankalar yalnızca düzgün bir sicile sahip olanlara ürün kullandıracaktır.

Konut kredilerini toplamda 90 gün boyunca hiçbir şekilde ödemeyen kişiler, doğrudan yasal takibe alınır. Yasal takip süresinde de borcu ödemezseniz, bankalar ipotek koyduğu eve el koyacaktır. Söz konusu ipotek, kredinin ödemesi bitene kadar kalkmadığı için, ödemelerde aksama olması durumunda bankalar direkt olarak eve el koyma hakkına sahip olacaktır.

Konut kredisiyle aldığınız evi, borç devam ederken satabilmeniz oldukça zordur. Zira söz konusu evi sattığınız zaman, kredi borcunu da devretmiş olursunuz. Bu süreçte hem bankayla hem de evi satın almak isteyen kişiyle anlaşmanız gerekir. Evi satın almak isteyen kişi, borcu devralmayı kabul ettiği zaman, bankaya başvurarak gerekli taleplerde bulunabilirsiniz. Ancak buradaki tüm inisiyatif tamamen bankaya aittir. Bankanın kabul etmediği durumlarda ev üzerinde hiçbir satış yapılamaz.