Kredi Kartı Gecikme Faizi Hesaplama

Kredi kartı gecikme faizi hesaplama nedir? Güncel kredi kartı faizleri nelerdir? Kredi kartı asgari ödeme tutarı nedir? Kredi kartı borcu ödenmezse ne olur?

  • Asgari Ödeme Tutarı 0 TL
  • Ódenecek Gecikme Faizi 0 TL
  • Ódenecek Alışveriş Faizi 0 TL
  • Ódenecek Vergi 0 TL

  • Toplam Dönem Borcu 0 TL

Önerilen Kredi Kartları

Şubeye gitmeden kredi kartın sana gelsin

Enpara.com

Enpara

Enpara.com

Aidatsız Yıllık Ücret

Ömür boyu kredi kartı aidatı yok!

Enpara.com

Enpara.com Şirketim

Enpara.com

Aidatsız Yıllık Ücret

Ömür boyu aidatsız!

Her ay 5 adet tek çekim harcamayı toplamda 15.000 TL'ye kadar faizsiz-ücretsiz sonradan taksitlendirme imkanı!

QNB Finansbank

CardFinans

QNB Finansbank

413,00 TL Yıllık Ücret

İlk kez CardFinans'lı olanlara özel %0 Faizli 25.000 TL Taksitli Nakit Avans!

Akbank

Axess

Akbank

630,00 TL Yıllık Ücret

İlk kez kredi kartına başvuranlara %0 faizli 25.000 TL'ye varan Taksitli Avans fırsatı!

İlk kez Axess'e başvurarak; yapacağınız her 2.500 TL ve üzeri harcamaya 350 TL, toplam 3.500 TL'ye varan chip-para kazanabilirsiniz.

İlk yıl kredi kartı aidat ücreti yok!

Mukayese ile

Kredi Kartı Gecikme Faizi Hesaplama

Kredi kartları, günlük yaşamda pek çok kişinin hayatını kurtaran araçlardan biridir. Özellikle nakit sıkıntısı yaşayan kişiler için kredi kartları, çok daha rahat bir şekilde alışveriş yapmayı sağlar. Eğer siz de kredi kartı kullanarak harcama yapıyorsanız, harcadığınız bu tutarları kredi kartı borcu olarak ödemek durumundasınızdır. Eğer kredi kartı borcunuzu zamanında ödemezseniz, borcunuza gecikme faizi eklenir ve ödemeniz gereken toplam tutar gün geçtikçe artar. Buna kredi kartı gecikme faizi adı verilir.

Kredi kartı gecikme faizinin ne kadar olduğu ise ödeyeceğiniz tutara ve gecikme süresine bağlı olarak değişiklik gösterir. Borcunuzu zamanında ödememeniz durumunda gecikme faizi ile birlikte akdi faiz de işler. Bu borcun asgari tutarını ödediğinizde borcunuza akdi faiz uygulanır. Eğer asgari tutarın da altında bir ödeme yaparsanız, kalan borcunuza gecikme faizi işler. Kredi kartı gecikme faizi, genel olarak aylık bir şekilde hesaplanır ve önceki dönemden kalan ödenmemiş bakiyeye uygulanır.

Kredi kartı gecikme faiz oranı ve akdi faiz oranı Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından belirlenmektedir. Bu oranlar belirlenirken mevcut finansal değerler göz önünde bulundurulur. Ayrıca faiz oranları, 3 ayda bir güncellenerek TCMB tarafından açıklanır. 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren uygulanacak akdi faiz oranı aylık %3,66 olarak belirlenmiştir. Gecikme faizi oranı ise aylık %3,96 şeklindedir. Yani kredi kartı borcu hesaplanırken bu oranlar göz önünde bulundurulur ve bunlar dahilinde toplam kredi kartı borç tutarına ulaşılabilir. Kredi kartı gecikme faizi hesaplaması yaparken güncel oranları dikkate almanız gerekir. Bu yüzden Merkez Bankası tarafından yayınlanan faiz oranlarını düzenli biçimde takip etmenizde fayda vardır. Siz de kredi kartı borcunuza bu oranları ekleyerek toplam borcunuzu hesaplayabilir ya da mukayese.com web sitesinin hesaplama araçlarından yardım alabilirsiniz.

Kredi kartı gecikme faizi, Merkez Bankası tarafından belirlenen gecikme faiz oranı baz alınarak hesaplanır. Bankaya ne kadar borcunuz varsa, onun üzerine güncel gecikme faizi uygulanır ve bu faiz, bir sonraki ekstrenize yansıtılır. Borcunuza eklenen bu faiz, yalnızca borcunuzun ana parasına uygulanır. Yani toplam borcunuza eklenen faiz kısmına bir sonraki ay yeniden faiz uygulanmaz. Yalnızca ana paraya faiz eklemesi yapılır. Kredi kartı gecikme faizi hesaplama şu şekilde yapılır:
  • Öncelikle kredi kartı borcunuzun asgari ödeme tutarı hesaplanır.
  • Ödediğiniz borç miktarı, asgari ödeme tutarından düşülür.
  • Eğer asgari ödeme tutarından daha az ödeme yaptıysanız, ödemediğiniz kısma %2,43 oranında gecikme faizi eklenir.
  • Asgari ödeme tutarı dışındaki dönem borcuna ise %2,13 oranında akdi faiz uygulanır.
  • Gecikme faizi ve akdi faiz eklendikten sonra o ay ödeyeceğiniz toplam faiz tutarına ulaşabilirsiniz.
  • Kredi kartı borcunuza faiz eklendikten sonra, bu faizin üzerine KKDF (%15) ve BSMV (%5) vergileri de uygulanır. Yani borç tutarı, faiz oranı ve vergiler, bir sonraki ay ödemeniz gereken toplam dönem borcuna eşittir.

Kredi kartlarında faiz katlaması, geciktirdiğiniz borçların üzerine eklenen faizin yeniden faize uğraması anlamına gelir. Borcunuzu belli bir tarihe kadar ödemezseniz, gecikme faizi borcunuzu artırarak katlar. Kredi kartı faizinin katlanması şu şekilde işler:
  • Kredi kartı borcunuzun son ödeme tarihi geçtiği takdirde, gecikme faizi işlenir ve ödeme yapmadığınız her gün için belirlenen güncel faiz oranı üzerinden gecikme faizi uygulanır.
  • 30 gün boyunca ödeme yapmazsanız, gecikme faiz oranı, kredi kartı sözleşmesinde belirtilen oran dahilinde uygulanır.
  • Gecikme faizi, hesabınızda kalan borç miktarına eklenir ve borcunuzun yeni miktarı belirlenir.
  • Bu yeni borcunuzun faizi, bir sonraki ayın sonuna kadar her gün işlenir ve yeni faiz tutarı bir sonraki aya eklenir.
  • Kredi kartınızın borcu bu şekilde katlanarak artmaya devam eder ve ödeme yapmadığınız sürece daha da artar.
  • Kredi kartı gecikme faizi katlanması, borcunuzu ödemeniz gereken tarihten sonra ödemelerinizi ertelediğinizde veya en az tutarı ödediğinizde de ortaya çıkabilir.

Kredi kartınızın borcu için son ödeme gününe kadar ödemeniz gereken minimum tutar, asgari ödeme tutarı olarak nitelendirilir. Eğer toplam dönem borcu yerine asgari tutarı öderseniz, kalan tutarınız faiziyle birlikte bir sonraki aya devredilir. Yani asgari tutarı ödemeye devam etseniz dahi kalan borcunuz katlanır ve artar. Asgari ödeme tutarı belirlenirken ise kredi kartı limitleri göz önünde bulundurulur. Limitiniz arttıkça asgari ödeme tutarı da doğrusal olarak artar. Ancak asgari ödeme oranı hesaplanırken kart limitiniz değil, ödemeniz gereken borç göz önünde bulundurulur.

Kredi kartı asgari ödeme tutarı, kullanıcıların bütçesel olarak rahat etmesini sağlar ve toplam dönem borcunun tamamını ödemekte zorluk çeken kişilerin, en azından gecikme faizinden kurtulmalarına yardımcı olur. Asgari ödeme tutarı, gecikme faizi ile borcun katlanarak artmasını önlese de toplam borcun kısa sürede kapanması anlamına gelmez. Asgari tutarı düzenli olarak öderseniz, borcunuzun daha da artmasına neden olabilirsiniz. Yani borcunuzun tamamını ödemek için daha uzun süreye gerek duyabilirsiniz. Asgari ödeme tutarı geçici bir çözümdür ve mümkün olduğunca borcunuzun tamamını ödemeye çalışmanızda fayda vardır.

Kredi kartı borcunuzu ödemediğiniz takdirde bazı olumsuz durumlarla karşılaşırsınız. Son ödeme günü geçen borcunuza, belirlenen oranda gecikme faizi işlenmeye başlar. Eğer bir takvim yılı içinde üç ayrı dönemde asgari tutar ödemesini yapmazsanız, kredi kartınız nakit kullanımına kapanır. Eğer üst üste üç ay asgari tutarı ödemezseniz, kredi kartınız nakit kullanımına kapanmakla birlikte mal ve hizmet alımına da kapanır. Kredi kartınızın yeniden kullanıma açılabilmesi için tüm borcunuzu ödemeniz gerekir. Eğer kredi kartınız kapandıktan sonra dönem borcunuzun tamamını ödemezseniz, hakkınızda yasal işlem başlatılabilir.

Kredi kartı borcunuzu 90 gün içinde ödemediğiniz takdirde öncelikle banka size 7 gün ek süre tanır. Bu süre zarfında borcunuzu ödeyemeyecek durumdaysanız, bankaya yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz. Eğer yasal takip süreci başlatılırsa, genellikle maaş haczi yapılır. Yani banka maaşınızın dörtte birine el koyar ve borcunuzu bu şekilde kapatır. Borcunuz bitene kadar da maaşınızdan kesinti yapmaya devam eder. Kredi kartı borcunuzu ödememenizin en önemli ve olumsuz sonuçlarından biri ise kredi notunuzun düşmesidir. Kredi notu, kredi çekerken ve kredi kartı alırken bir referans olarak değerlendirilir. Dolayısıyla kredi notunuzun düşmesi, ilerde kredi ve kredi kartı almanızı zorlaştırır.

Kredi kartınızın gecikme faizini kolay bir şekilde hesaplamak için hemen Mukayese’ye girebilir ve kredi kartı gecikme faizi hesaplama aracını kullanabilirsiniz. İlgili kısımları doldurduktan sonra mevcut dönem borcunuza işleyecek gecikme faizini anında öğrenebilirsiniz. mukayese.com tek tıkla kredi kartınızla ilgili borçlarınızı kolayca hesaplayabilmenize yardımcı olur. Hesaplama araçlarının kolaylıkları, avantajlı kredi seçenekleri ve diğer tüm finansal işlemler için siz de hemen mukayese.com web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Size özel fırsatlar, doğru fiyat karşılaştırma, güvenilir ve ücretsiz hizmet ayrıcalıkları Mukayese’de sizleri bekliyor!