Tapu Harcı Hesaplama 2024

Tapu Harcı Hesaplama aracımız ile alıcının ve satıcının ödeyeceği tapu harcını kolayca görebilirsiniz.

  • Alıcının Ödeyeceği Tapu Harcı 10.000,00 TL
  • Satıcının Ödeyeceği Tapu Harcı 10.000,00 TL
  • Toplam Tapu Harcı 20.000,00 TL

Avantajlı faiz oranları ile konut kredisi hesaplamak ve bankalara konut kredisi başvurusunda bulunmak Mukayese.com’da güvenli ve ücretsiz!

Tapu Harcı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Tapu harcı, konut, iş yeri, tarla, arazi, arsa ve bunun gibi tüm gayrimenkuller için tapuda beyan edilen satış tutarının % 4’ü oranında hesaplanan ve devlete ödenen harca verilen isimdir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün web sitesinden online olarak da ödenebilmektedir.

Bir gayrimenkul satışı gerçekleştirildiğinde alıcının da satıcının da ödemesi gereken bazı harçlar vardır. Tapu harcı herhangi bir konut alım işlemi gerçekleştirildiğinde ödenmesi gereken bir harç olarak özetlenebilir. Konutun yanı sıra arsa gibi taşınmazların satışında da ortaya çıkan tapu harcı, işlemlerin kapatılması için ödenir. Tapu, genel olarak bir mülke sahip olma ve kullanma hakkını elde etmenize yardımcı olan bir belgedir. Tapu harcı ise elde edilen tapunun kapanış maliyetleriyle ilişkili bir kavramdır. Tapu harcı ödenmediği takdirde alıcı ve satıcı kendi aralarında anlaşmış olsalar bile tapunun devri işlemleri gerçekleştirilmez. Tapu oluşturulamayacağı için de satış gerçekleşmemiş sayılır. Eğer herhangi bir arsayı ya da evi alan kişi tapu harcı ödemesi yapmazsa o taşınmazın haklarını elde edemez.

Tapu harcı hesaplama işlemlerinde satışı gerçekleştirilen gayrimenkulün ücreti baz alınır. Örneğin, bir gayrimenkul 1.000.000 TL’ye satıldıysa tapu harcı hesaplama işlemleri 1.000.000 TL’nin üzerinden gerçekleştirilir. Tapu harcı hem alıcı hem de satıcı tarafından ödenen bir tutardır. Tapu Harcı Hesaplama aracı ise ödenmesi gereken tutarın ne kadar olduğunu kolay bir şekilde hesaplamanıza imkan tanır. Mukayese’deki Tapu Harcı Hesaplama aracı sayesinde yaptığınız satış ya da alış için ödemeniz gereken tutarı öğrenebilir, işlemlerinizi pratik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Tapu Harcı Hesaplama ve Oranı

2023 yılının Temmuz ayında yapılan KDV düzenlemesiyle beraber tapu harçlarında da değişiklikler meydana gelmiştir. Tapu harçları yapılan düzenlemeden önce yapılan satışın %4 oranında hesaplanırken yeni düzenlemeyle beraber bu oran %6’ya çıkmıştır. Bununla beraber bu oranın alıcı ve satıcı tarafından eşit olacak şekilde ödenmesi gerekir. Yani, alıcının satış tutarı üzerinden %3 ve satıcının aynı satış tutarı üzerinden %3 oranında bir harç ödemesi yapması gerekir.

Bir taşınmaz satışının 5.000.000 TL olduğu bir durumda toplam ödenmesi gereken tutar, bu satış miktarı üzerinden hesaplanır. Yeni düzenlemeye göre oran %6 olacak şekilde hesaplandığı için toplam ödenmesi gereken tapu harcı şu şekilde hesaplanır: 5.000.000 x 0,06 = 300.000. Buradaki 300.000 TL alıcı ve satıcı arasında 150.000 TL olarak bölüştürülür. Yani, 5.000.000 TL’lik bir satış sonucunda hem alıcı hem de satıcının 150.000 TL harç ödemesi yapması gerekir.

Bir satış yaptıktan sonra ne kadar ödeme yapmanız gerektiğini Tapu Harcı Hesaplama aracı sayesinde pratik bir şekilde hesaplayabilirsiniz. Tutar fark etmeksizin her satış üzerinden %6 oranında olacak şekilde hesaplanan tapu harcını ilgili yerlere ödeyerek satış işlemini tamamlayabilir, taşınmazın hakkını alabilir ya da satabilirsiniz.

Tapu Harcı Hesaplama ve Ödemeleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tapu harcı her taşınmazın satışının sonucunda her iki tarafın da ödemesi gereken bir tutarı ifade eder. Bununla beraber bu tutarın doğru bir şekilde ödenmesi önemlidir. Tapu harcı hakkında bilmeniz gerekenleri aşağıdaki listeyi inceleyerek öğrenebilirsiniz.
  • İlk olarak tapu harcının doğru bir şekilde ödenmesi gerekir. Satışı gerçekleştirdikten sonra ödemenin bir kısmını elden alıp resmi olarak farklı bir tutar gösterirseniz ileride çeşitli problemler yaşayabilirsiniz.
  • Tapu harcı, resmi satış tutarı üzerinden ödenir. Bununla beraber resmi satış ile gerçek satışın da aynı tutar olması gerekir. Satışı gerçekleştirdikten sonra bir miktar elden alırsanız bu işlem suç olarak tespit edilir ve sonrasında faiziyle beraber ceza ödemesi yapmanız gerekebilir.
  • Tapu harcı hesaplama işlemini gerçekleştirdikten sonra ödemelerinizi üç farklı kanal üzerinden yapabilirsiniz. Her ne kadar geçmişte tek ödeme kanalı vergi daireleri olsa da teknolojinin gelişmesi ve dijitalleşmenin artması sonucunda farklı kanallar üzerinden de ödeme yapabilirsiniz.
  • İlk olarak ödeme işlemleri internet üzerinden gerçekleşebilir. Online bir şekilde tapu harcı ödemesi yapmak istiyorsanız İnteraktif Vergi Dairesi sistemlerine müracaat edebilirsiniz. Hem internet sayfası hem de mobil uygulamalar aracılığıyla ödeme işlemini kısa süre içinde tamamlayabilirsiniz.
  • Tapu harcı ödemeleri aynı zamanda vergi daireleri aracılığıyla da gerçekleştirilebilir. Sizin bağlı olduğunuz vergi dairesine müracaat ederek tapu harcı ödemesini yapabilir, pratik bir şekilde işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
  • Bankalar da tapu harcı ödemeleri söz konusu olduğunda öne çıkan kanallar arasında yer alır. 2022 yılına kadar tapu harç ödemeleri sadece belirli bankalar ile sınırlandırılmışken 2022 yılından sonra ödemeleri bütün bankalar aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz. Eskiden Hazine ve Maliye Bakanlığı ödemeler için belirli bankaları yetkilendirirken 2022 yılından sonra bütün bankalarda tapu harcı ödemesi yapılabilir hale gelmiştir.
  • Tapu harcı ödemesi yapmadan önce harç miktarını e-Devlet aracılığıyla da sorgulayabilirsiniz. İşlemlerinizi tamamlayabilmek için e-Devlet’in sistemine T.C. kimlik numaranızı ve önceden belirlemiş olduğunuz parolayı kullanarak giriş yapmanız gerekir. Girişinizi tamamladıktan sonra arama bölümüne “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü” yazarak sisteme geçiş yapabilirsiniz. Genel Müdürlüğ`e giriş yaptığınızda sol bölümde karşınıza bazı seçenekler çıkar. Seçenekler arasından “Tapu ve Kadastro Harç ve Döner Sermaye Sorgulama / Döner Sermaye Ödeme” bölümüne tıklayarak sorgu işlemini başlatabilirsiniz. Seçeneğe tıkladıktan sonra karşınıza çıkan ekrana e-Tahsilat numaranızı yazmanız gerekir. Numarayı yazdıktan sonra tapu harcı sorgulama işlemini yapabilirsiniz. e-Tahsilat numarası ise Tapu Müdürlüğü aracılığıyla size verilen 12 veya 13 rakamdan oluşan bir numarayı temsil eder.
  • Tapu harcını ödedikten sonra satın aldığınız taşınmaz için sigorta işlemlerini yapabilirsiniz. Örneğin, satın aldığınız taşınmaz bir ev ise Zorunlu Deprem Sigortası olarak da bilinen DASK’ı yaptırmanız gerekir. Ek olarak dilerseniz konut sigortası gibi depremin yanı sıra yangın ya da sel gibi felaketleri de kapsayan sigortaları yaptırabilirsiniz.
  • Tapu harcı alıcının ya da satıcının beyan ettiği tutar üzerinden hesaplanır. Bununla beraber bu tutarın eksik bir şekilde beyan edilmesi suç teşkil ettiği için herhangi bir hata yapmadan prosedürü gerçekleştirmeniz gerekir.
  • Tapu harcının tamamını alıcı ya da satıcıdan biri de ödeyebilir. Bununla beraber ortak bir karar alınamadığı durumlarda her iki tarafın da eşit ödemesine karar verilir.
  • Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen tapu harcı her yıl değişiklik gösterebilir. Bununla beraber Mukayese’nin güncel sistemi üzerinden tapu harcı hesaplama işlemlerini pratik bir şekilde gerçekleştirebilir, satın aldığınız ya da sattığınız taşınmazın harç maliyetlerini öğrenebilirsiniz.

Evin ya da satışa konu olan gayrimenkulun satış bedelinin %4'ü alınarak hesaplanmaktadır. %2'lik bölüm alan taraf tarafından, diğer %2'lik bölüm de satan taraftan tahsil edilir.

Olması gereken alan ve satan tarafın yarı yarıya bu harcı ödemesidir. Resmi uygulama yarı yarıya şeklindedir. Genellikle gayrimenkulu satan taraf, tapu harcı ödemesini alıcıya ödetme yönelimindedir, bu sebeple bir gayrimenkul alırken tapu harcı ödemesinin yarı yarıya olması gerektiğini peşin peşin konuşmalısınız.

Gayrimenkulun satış fiyatını tapuda düşük göstererek, tapu harcı bedelini düşürmek mümkündür. Fakat bu açıkça vergi kaçırmak anlamına gelir. Bu tür uygulamalar Gelir İdaresi Başkanlığı denetimiyle ortaya çıkabilir ve hem alıcı hem de satıcı daha büyük cezalar ödemek durumunda kalabilir.

Tapu Harcı Hesaplama aracı herkes tarafından rahat bir şekilde kullanılabilecek bir sisteme sahiptir. Harç hesaplamalarının nasıl yapılabileceğini daha detaylı bir şekilde öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki maddelere göz atabilirsiniz.
  • Tapu Harcı Hesaplama aracını açtığınızda karşınıza sadece “Konutun Değeri” ismi verilen bir alan çıktığını görebilirsiniz. Satın aldığınız ya da sattığınız konutun değerini ilgili alana girerek hesaplama işlemine geçebilirsiniz.
  • Konutun değeri alanını doldurduktan sonra “Hesapla” bölümüne tıklamanız gerekir. Hesaplama butonuna tıkladıktan sonra ise karşınıza “Alıcının Ödeyeceği Tapu Harcı” ve “Satıcının Ödeyeceği Tapu Harcı” olmak üzere iki farklı sonuç çıkar. Her iki sonuç da birbirine eşittir ve yazdığınız tutarın %3’üne denk gelir. Ayrıca “Toplam Tapu Harcı” sonucunu da inceleyerek satışın harç maliyetini de kolay bir şekilde inceleyebilirsiniz.
  • Sadece satışı yapılan konutun değerini yazarak Mukayese aracılığıyla pratik bir şekilde tapu harcı hesaplama işlemlerini tamamlayabilirsiniz. Matematiksel işlemleri sizin yerinize arka planda gerçekleştiren sistem sayesinde kısa süre içinde ödenmesi gereken tutarların ne olduğunu öğrenebilir, işlemlerinizi doğru bir şekilde gerçekleştirmeye başlayabilirsiniz.