2.500.000 TL 10 Ay Vadeli Konut Kredileri

Şubeye gitmeden konut kredisine başvurun.

Yıl

2.500.000 TL tutarlı 10 yıl vadeli konut kredisi veren bankaların faiz oranları sonuçlarını görüyorsunuz. Kredi hesaplama esnasında, bankaların komisyon ve ek masrafları da dikkate alınmış ve ödeyeceğiniz net rakamlar ortaya çıkmıştır.

Konut Kredisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Konut kredisi, bankalar tarafından sunulan ve kişileri ev sahibi yapmayı amaçlayan ürünlerden birisidir. Konut kredileri, kira öder gibi aylık vadelerle insanları ev sahibi yaptığı için; özellikle son yıllarda bu ürünlere ciddi talepler olmaktadır. Yeni ya da kullanılmış olan konutların alımı için gerekli finans desteğini sunan konut kredileri, şu an için bütün bankaların hizmet alanında yer alıyor. Bankaların faiz ve vade seçeneklerini inceledikten sonra, sizlere en uygun seçeneği sunan bankalar üzerinden konut kredilerine başvurabilirsiniz. Konut kredilerindeki temel ödeme dayanağı, satın alınan evin üzerine ipotek konulması şeklinde olur.

Konut sahibi olmak isteyenlerin en sık kullandığı kredi aralığı 10 yıl vadeli ve 250.000TL tutarlı konut kredilerinden oluşuyor. Bankalar genelde 1 yıldan maksimum 10 yıla kadar konut kredileri veriyorlar.

Ekonomik açıdan incelendiği zaman özellikle erken yaştaki bireylerin konut kredilerine başvurarak ev sahibi olmak istemesi son derece avantajlı olacaktır. Günümüz piyasasında gayrimenkullere uygulanan kira seçeneklerini gördüğümüz zaman, fiyatların oldukça üst seviyelerde olduğunu görüyoruz. Öyle ki uygulanan bu kiralar, konut kredisi vadeleri ile aynı seviyelere ulaşmış durumda.

Bu nedenle konut kredilerine başvurarak bankaya vade ödemeniz daha doğru olacaktır. Bu sayede kredinin geri ödemesi sona erdiği zaman, bir eve sahip olmuş olursunuz. Konut kredilerinde alınan miktarlar, ihtiyaç kredisi ve taşıt kredisi gibi ürünlere oranla çok daha fazla olmaktadır. Bu durum, konut kredilerinde aranan kriterlerin ve şartların daha fazla olmasına neden oluyor. Kredi tutarı oldukça yüksek olduğu için, bankalar detaylı bir inceleme yapar ve kredi sonucunu buna göre belirler.

Konut Kredisi Limitleri ve Şartları

Konut kredisi için bankalar bir üst limit genellikle belirlemezler. İpotekli bir kredi türü olduğundan risk daha düşüktür. Yine de BDDK’nın ortaya koymuş olduğu mevzuata göre; satın alacağınız konut 500.000 TL’nin altında ise konut bedelinin %90’ını kredi olarak kullanabilirsiniz eğer satın alacağınız konutun değeri 500.000 TL’nin üzerinde ise konut bedelinin %80’ini kredi olarak çekebilirsiniz.

Ekspertiz Değeri Enerji Belgesi Yok A Sınıfı Enerji Belgesi B Sınıfı Enerji Belgesi Diğer Sınıf Belgeler
500.000 TL'den Düşük %90 %90 %90 %90
500.000 TL'den Yüksek %80 %90 %85 %80

Bu bilgiler ışığında konuk kredisi özelliklerini genel olarak sıralarsak;

  • Konut kredilerinin herhangi bir üst limiti yoktur.
  • Konut kredileri en çok 120 ay vadeli olarak alınabilir.
  • Konut kredilerinde vade sonundaki maksimum yaş 70’tir. Özetle çoğu bankada 64 yaşında 120 ay vadeli konut kredisi başvurusu yapamazsınız.
  • Ara ödemeler yaparak taksit tutarınızı düşürebilmeniz mümkündür.
  • Konut kredisinde erken kapama seçeneği bulunmaktadır. Erken kapama seçeneği ile daha az faiz ödeyerek kredinizi bitirebilirsiniz.
  • 2 kişi ortak şekilde konut kredisi kullanabilir. Genele banka krediyi bir kişinin üzerine gösterir ve diğer kişiyi onun kefili yapar, satın alınan tapu da ortak tapu olarak işlenir ve her iki kişi de kredinin eşit borçlusu sayılırlar.

Konut Kredisi Örnek Hesaplama Tablosu

Tutar Vade (Ay) Aylık Faiz Oranı Yıllık Maliyet Oranı Aylık Taksit
100.000 TL 60 Ay %1.29 %17.94 2.404,26 TL
500.000 TL 120 Ay %1.20 %15.65 7.884,02 TL

Konut kredisi başvurularında bankaların SMS ya da internet bankacılığı kanalından ön başvuru yapabilirsiniz. Yapacağınız ön başvurular ile kredi kullanmaya uygun olup olmadığınız ortaya konulur. Kredi kullanmaya uygun durumda görüldüğünüz zaman asıl onay için bankanız sizi şubeye davet edecektir. Gerekli evrakları şubeye teslim ederek başvuruyu tamamlayabilirsiniz.

Konut kredilerinde asıl başvuruyu tamamlamak için şubelere giden kişilerden istenen evraklar şunlardır:

  • Başvuru formu
  • Nüfus cüzdanı
  • Gelir belgesi
  • Tapu fotokopisi
  • Ekspertiz raporu
  • Tamamlanmamış binalar için kat irtifakı
  • Şirket sahipleri için ticaret sicil gazetesi fotokopisi
Yukarıda adı geçen belgeleri, kredi başvuru aşamasından önce temin ederek kredi sürecini hızlandırabilirsiniz.

18 yaşını dolduran her vatandaş, gerekli şartları taşıdığı sürece konut kredilerine başvurabilir. Kredi başvurularını yapmak isteyen kişinin öncelikle gelir düzeyine bakılır. Düzenli bir geliri ve sigortası olmayan bireylerin konut kredisinden yararlanması oldukça zor olacaktır. Öte yandan konut kredileri başvurusunda aranan en önemli kriterlerden birisi de kredi sicilidir. Kredi sicilinizin bozuk olması, kredi başvurularını olumsuz etkileyecektir.

Konut kredilerinde belirli durumlarda kefil talep edilebilir. Başvuruyu yapan kişinin gelir durumu yeterliyse ve kredi sicilinde herhangi bir bozukluk yoksa bankalar herhangi bir kefil talep etmeyecektir. Kefil talebi genel olarak geri ödemede sorunlu görülen kişilerden yapılır. Kişilerin geri ödemede herhangi bir sorun yaşaması durumunda, bankalar kredinin tutarını kefil olan kişiden talep edecektir.

Bankalar, satın almak isteyeceğiniz evin tamamı için kredi sunmaz. Satın almak istediğiniz evin en fazla %90'ı için kredi alabilirsiniz. Geriye kalan %10'luk dilim içim bir peşinatınızın bulunması gerekiyor. Bu süreçte devreye ekspertiz raporları girer. Banka anlaşmasında çalışan ekspertizler, evin gerçek değerini ortaya koyar ve belirlenen değerin %90'ına kadar kredi verilir.

Konut kredisinde uygulanan faiz oranları, bankalar ve devlet tarafından yapılan teşvik anlaşmalarına göre dönemsel olarak değişir. Bu ürünlerde değişken ve sabit olmak üzere genel olarak iki türlü faiz uygulanır. Ülkemizde ise genel olarak sabit faiz uygulanır ve ödeme sonuna kadar aynı faiz üzerinden işlem görürsünüz. Bankaların güncel faiz oranlarını kıyaslayarak size en uygun seçeneği sunan bankalarla anlaşabilirsiniz.

Konut kredilerinde toplam tutarlar yüksek olduğu için, vade sayıları da oldukça fazladır. Söz konusu vade sayıları bankadan bankaya farklılık göstermekle beraber, uygulanan en yüksek vade sayısı 120 ay şeklindedir. Bu da 10 seneye denk gelmektedir.

Bankalar, satın alınmak istenen her eve kredi vermez. Bu süreçte doğrudan ekspertiz raporu dikkate alınır. Özellikle yaşı çok fazla olan, merkezi noktalardan uzakta bulunan ve hasarı olan evlere kredi kullandırılmaz.

Konut kredisi çekmek isteyen kişilere, belgelenmesi gereken gelir konusunda tam bir sayı vermek oldukça zordur. Ancak basit bir hesaplama ile bakıldığı zaman, konut kredilerinde aylık minimum ödeme tutarının 2.000 TL seviyesinde olduğunu görüyoruz. Buna bağlı olarak kredi başvurusunda bulunan kişinin de minimum 3-4 bin TL geliri olması gerekir. Asgari ücretin 2.800 TL düzeylerinde olduğunu hesaba kattığımız zaman, bu gelire sahip olan kişinin konut kredisi kullanması son derece zor olacaktır. Bu tip durumlarda bankaya teminat olarak yan gelir göstermeniz gerekiyor.

Konut kredilerinde geri ödeme süresi uzun olduğu için, bankalar genel olarak hayat sigortası zorunluluğu koyar. Ancak bu şart genel olarak ilerleyen yaşlarda başvuru yapan kişiler için zorunlu tutulur. Birçok banka, genç yaşta kredi başvurusunda bulunan kişilerden hayat sigortası talep etmiyor. Ancak yeni kanunlarla beraber söz konusu eve ait bir deprem sigortası zorunluluğu bulunuyor.

Resmi Gazete'de yayınlanan kanunlara göre, konut kredilerindeki dosya masrafları, kredinin toplam tutarının binde 5'ini geçemiyor. Yani 100 bin TL değerinde bir kredi çektiğiniz zaman, bankanız sizlerden en fazla 500 TL dosya masrafı talep edebilir.

Kredi notu düşük olan, kara listede olan ya da bankalardan kırmızı kalem yiyen kişiler; konut kredilerinden olumsuz yanıt alacaktır. Geri ödemenin son derece önemli olduğu konut kredilerinde, bankalar yalnızca düzgün bir sicile sahip olanlara ürün kullandıracaktır.

Konut kredilerini toplamda 90 gün boyunca hiçbir şekilde ödemeyen kişiler, doğrudan yasal takibe alınır. Yasal takip süresinde de borcu ödemezseniz, bankalar ipotek koyduğu eve el koyacaktır. Söz konusu ipotek, kredinin ödemesi bitene kadar kalkmadığı için, ödemelerde aksama olması durumunda bankalar direkt olarak eve el koyma hakkına sahip olacaktır.

Konut kredisiyle aldığınız evi, borç devam ederken satabilmeniz oldukça zordur. Zira söz konusu evi sattığınız zaman, kredi borcunu da devretmiş olursunuz. Bu süreçte hem bankayla hem de evi satın almak isteyen kişiyle anlaşmanız gerekir. Evi satın almak isteyen kişi, borcu devralmayı kabul ettiği zaman, bankaya başvurarak gerekli taleplerde bulunabilirsiniz. Ancak buradaki tüm inisiyatif tamamen bankaya aittir. Bankanın kabul etmediği durumlarda ev üzerinde hiçbir satış yapılamaz.