USD / TRY Dolar Fiyatı
Dolar hakkındaki düşüncelerini bize bildir veya daha önce yapılmış olan 285 değerlendirmeyi görüntüle.
##,,,
xd
Böyle faiz artırmaya devam ederse Mehmet Şimşek yıl sonu dolar 40 bile olamaz
yerel secimden sonra 35 bulur
29u kırarsa sıkıntııı
Yıl sonu dolar hedefi 29.99 arkadaşlar, hatırlatayım.
Seçimden sonra hızla artacaktır.
xd
bu ne alemde ya
bu saatten sonra düşmez
200
kitlendi yine
Boş yere konuşmuyoruz, şimdide 27.000 bulacak
xd
2,güne 27500 olur 🙂
?
neler oluyor
Dolar yıl sonu 31 tl
Çok yükselecek gibi geliyor
يَــــــااارَبّ يَـــــااارَبّ 🤲💔
100
bu düşüşten sonra efsane bir yükseliş bizi bekliyor
Dolar, Amerika Birleşik Devletleri'nin resmi para birimi olması ile birlikte, birçok ülkenin döviz ihtiyacını karşılayan para birimidir. Amerika Birleşik Devletlerinde Kıta Kongresi sırasında 1775 yılından sonra, Kıta Para Biriminin çıkarılmasına izin verilmesinden itibaren kullanılmaya başlanmıştır. 240 yıldan fazla bir süreyi kapsayan dolar, birçok ülke de döviz işlemlerinde kullanımı ile bilinmektedir.Para piyasalarında en fazla işlem gören döviz aracı olan dolar, 2 Nisan 1792 yılından itibaren Amerika Birleşik Devletleri Kongresi tarafından çıkarılan para birimidir. Her zaman kullanımı sağlanan dolar, her gün para piyasalarında işlem görmeye devam ediyor. Dolar terimi ise ilk kez İspanyollar tarafından kullanılmıştır. İspanyol Doları olarak İspanya’nın kullanmış olduğu 8 madeni para biriminden biri olarak bilinir. 1775 yılında Amerikan Özgürlük Savaşı için bastırılan para, fazla basım yapılmasından ötürü değer kaybederek “bir kontinental bile etmez “ terimi buradan gelmektedir. 1785 yılında ise kurul toplantısı sonrasında A.B.D tarafından ilk resmi para birimi olarak kabul edilmiştir.
100 sente denk gelen dolar, birçok ülkenin resmi para birimidir. Yirmiden fazla ülkede kullanılan dolar denince akla ilk gelen ülkeler Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve Kanada’dır. Birçok ülke tarafından resmi para birimi olarak kabul edilse de Amerika Birleşik Devletleri doları (USD) aralarında en güçlü olarak kabul edilmiştir. Dolar aynı zamanda uluslararası ticarette en sık tercih edilen para birimlerinden bir tanesidir. Rezerv parası olarak önemini sürdüren Amerikan dolarının değeri, birçok farklı etkene bağlı olarak dalgalanmalar yaşayabilir. Amerika Birleşik Devletleri ekonomisi, faiz ve enflasyon oranları, uluslararası ilişkiler ve ülkede alınan siyasi kararlar bu faktörlerin başında gelir. Dünyadaki rezerv parası olarak kabul gören Amerikan dolarındaki değişimler, diğer ülkelerin para birimlerini etkilediği gibi Türk lirasını da etkilemektedir.
1785 yılından itibaren basılmaya başlanan ABD Doları, birçok ülkenin para piyasaları için oldukça önemlidir. Öncelikle bilinmelidir ki döviz işlemlerinde en fazla tercih edilen para birimi olarak kullanımı sağlanır. İthalat ve ihracatta kullanımı sağlanan dolar, piyasalarda işlem araçlarından yalnızca bir tanesidir. Döviz işlemlerinde en çok kullanılan dolar, Truman döneminde dünya dövizlerinin dolara endekslenmesi sağlanmıştır. Dünyayı hakimiyeti altında tutan en önemli döviz para birimi olarak piyasalarda işlem görmeye devam eder. Dolar basma yetkisi ise, FED’e ait olmaktadır. Global hakimiyeti neredeyse eline geçiren A.B.D para birimi, USD/TL paritesi ülke için faiz oranlarına kadar belirleyicilik göstermektedir. Dış ticarette yeni gelişen ülkeler için de kullanılan önemli bir işlem aracıdır.
Öncelikle bilinmelidir ki Türkiye’de döviz girişleri 4 ana bölümden oluşmaktadır. Bunlar sırasıyla aşağıda verilmiştir.
Amerika Birleşik Devletleri resmi para birimi dolardır. 1 doların altında olan para birimleri ise;
Pozitif uyumsuzluğun genel olarak olumlu bir algı yaratması seebiyle esas olarak bilinmelidir ki belirlenen Pozitif Formasyondur. Yükselen değerlerin teknik analiz töntemleriyle alı-satış yaparken kullanılan terim, fiyatlarda düşüş hakim olduğunda, diplerin göründüğü durumlarda oluşmaktadır. İndikatör diplerin yükseliş gösterirken fiyatların da düşmesini sağlar. Bu sebeple de fiyatlarda oluşan tuzaklara örnektir.
Olumsuz olarak alıgı yaratmış olsa da indikatör tepelerin düşüş göstermesi ile fiyatların yükselişe geçtiği durumdur. Yanıltıcı yğkselişler yaratmaktadır. Fiyatların yükselişe geçmesi de indikatör tepelerindeki düşüşe göre fiyat yükselişi sağlar ve bu durumda pozitif indikatör gibi yanıltıcı olabilir.
Amerika Birleşik Devletleri doları ve Türk lirasının arasındaki döviz kuru, bir ABD dolarının Türk lirası cinsinden değerini gösterir. Uluslararası ticarette yaygın olarak kullanılan ve rezerv sayılan Amerika Birleşik Devletleri doları, Türkiye’nin dış ticaretine de oldukça etki eder. USD/TL kurunun, Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik kararlarında ve uluslararası ilişkilerinde çok önemli bir rolü vardır. USD/TL kurundaki dalgalanmalar da diğer ülkelerde olduğu gibi; ülkenin ekonomik durumu, faiz oranları, alınan politik kararlar sonucu değişkenlik gösterebilir. Dolayısıyla USD/TL ilişkisi, bu faktörlere göre sürekli değişen, dalgalanan bir dinamiğe sahiptir. Türk lirasının değeri düştüğünde ya da doların değeri arttığında, USD/TL kuru artış gösterir.
Dolar, döviz piyasalarındaki arz talep koşullarına, ekonomik sebeplere, siyasi ve küresel olaylara göre değişiklik gösterebilir. Doların günlük ve anlık değişimi internetten takip edilebilir. Bugün bir doların (USD) alış kuru 28,8538 Türk lirası; satış kuru ise 28,9589 Türk lirasıdır. Bu kur verileri doğrultusunda 1 Dolar 28,9589 Türk lirasına denk gelmektedir. Anlık dolar kuru ve dolar fiyatını takip etmek için grafiklerden yardım alınabilir. Canlı dolar grafiği yardımıyla Amerika Birleşik Devletleri dolarının gün içindeki değişimini ve anlık hareketlerini takip edebilirsiniz. Grafiğin aşağısında yer alan yorumlar kısmından da dolar yorumları ve kullanıcıların fikirlerini öğrenebilirsiniz.
Amerika Birleşik Devletleri dolarını bu kadar önemli kılan en önemli özellikleri güvenli olmasıdır. Altın ve petrolün de dahil olduğu emtia piyasasında standart para birimi olarak kullanılan Amerika Birleşik Devletleri doları, emtia fiyatlarına doğrudan etki eder. Birçok faktörden etkilenen ve değişim gösteren doların hangi faktörlerden etkilendiğini aşağıdaki maddelerde inceleyebilirsiniz.
Güçlü dolar, söz konusu para biriminin yüksek seviyelerde işlem görmesi anlamına gelir. Diğer para birimlerine göre daha fazla para satın alırsa, güçlü dolar haline gelir. Zayıf dolar ise Amerikan dolarının değerinin, diğer ülkelerin para birimlerine kıyasla düşük olması demektir. Örneğin euro biriminin, dolara karşı yükselmesi; doların zayıflaması anlamına gelir. Doların zayıf olması, bir Amerikan dolarının daha düşük miktarda dövizle takas edilmesini sağlar. Ayrıca USD ile fiyatlarındırılan pazar mallarının fiyatları artarken; ABD dışındaki ülkelerde üretilen mallar, Amerika’da yaşayan tüketiciler için daha pahalı hale gelir. Peki doların güçlü ya da zayıf olduğuna nasıl karar verilir?
Dünyada Amerikan doları haricinde kabul görmüş altı tane daha majör para birimi vardır. Bunlar Kanada doları, Japon yeni, İngiliz sterlini, İsveç kronu, avro ve İsviçre frangıdır. DXY endeksi, Amerika Birleşik Devletleri dolarının diğer altı majör para birimi karşısındaki değerini ölçen bir endeks çeşididir. DXY endeksi, altı majör para biriminin Amerikan doları üzerindeki etkisini analiz eder. Bu analizlerin sonucunda USD para biriminin güçlü ya da zayıf olduğuna karar verir.
Altının değeri Amerikan dolarıyla ilişkili olarak değişiklikler ve dalgalanmalar yaşayabilir. Bu durum genellikle ters orantılı bir şekilde çalışır. Örneğin Amerikan dolarının değeri diğer para birimlerine nazaran arttığında, altının fiyatı Amerikan doları cinsinden düşme eğilimine girer. Çünkü USD değeri arttığı zaman; altın, diğer para birimlerine göre pahalı hale gelir. Düşük fiyatlarda ise talep etme oranı arttığı için, Amerikan doları düştüğü zaman altının fiyatı diğer para birimlerinde daha düşük bir hale gelir. Altının fiyatı ve değeri sadece dolara göre değişiklik göstermez. Dünyadaki ekonomik belirsizlikler de altının fiyatını artırabilir. Sakin ve tutarlı dönemlerde ise altının fiyatı düşmeye başlar. Genellikle Amerikan doları ve altının ilişkisi ters orantılı olarak ilerlese de; aynı dönemde yükseldikleri de görülebilir. Bu durum çoğunlukla başka bir ülkedeki ekonomik kriz nedeniyle gerçekleşir. Çünkü ekonomik kriz, yatırımcıların Amerikan doları ve altın gibi güvenli varlıkları tercih etmesine sebep olur.
Petrol de dolar cinsinden işlem gören emtialardan bir tanesidir. Dolayısıyla Amerikan doları, petrol üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Bu ilişki altında olduğu gibi genellikle ters orantılı olarak çalışır. Dolar kuru yükselirse, petrole ödenen ücret azalır. Ancak yine bazı durumlarda altın/dolar ilişkisinde olduğu gibi petrol ve doların da aynı yönde hareket etme eğilimi gösterdiği olabilir. Petrol, dünya üzerinde dolar cinsine göre fiyatlandırıldığı için Amerikan dolarının fiyat değişimi, dünyanın her yerinde petrolün fiyatını da etkileyebilir.
Doların sembolü “$” işaretidir.
Evet. Dolar ile yatırım yapabilirsiniz. Dolar kuru yükseldikçe paranız da değer kazanmış olur. Ancak doları bir yatırım aracı olarak kullanmak kişilerin finansal hedeflerine ve risk alma ihtimaline göre değişiklik gösterebilir. Çünkü doların değeri zaman içinde değişkenlik gösterebilir. Doları yatırım aracı olarak kullanmayı hedefleyen kullanıcılar, kendilerine uygun bir strateji belirlemelidir.
Bir döviz bürosundan ya da çalıştığınız bankalardan dolar alabilirsiniz. Doları ister elinizde tutarak, ister bankanızda faizli hesaba yatırarak yatırım yapabilirsiniz. Bankaların verdiği faiz oranları, politikalarına göre değişiklik gösterebilir.
Amerika Birleşik Devletleri dolarının değeri, birkaç etkene bağlı olarak belirlenir. Bu faktörlerden öne çıkanlar ekonomik göstergeler, faiz oranları, arz ve talep koşullarıdır.
Yukarıdaki paragraflarda bahsedildiği gibi doların fiyatının artmasına ve düşmesine sebep olabilen birçok faktör vardır. Temel olarak dolara talep arttıkça fiyatın da arttığı söylenebilir. Ne kadar çok insan ya da şirket Türk lirası vererek dolar alırsa doların fiyatı o kadar yükselir. Bunun yanında politik belirsizlik, ekonomik kriz, Amerikan ekonomisinin güçlü durumda olması, Amerika Birleşik Devletleri’nde faizlerin yükselmesi ve Türkiye’deki şirketlerin ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti`nin dolar üzerinden borcunun fazla olması da doların yükselmesine sebep olan etkenlerdendir.
Yatırım yapmak isteyen herkes doları doğru fiyattan almayı hedefler. Ekonominin durumuna göre doların fiyatı değişkenlik gösterir. Örneğin Türkiye Cumhuriyeti’nin yurt dışına ihraç ettiği ürün ve hizmet sayısında artış varsa, turizm geliri yüksekse ve Merkez Bankası’nda dolar fazlaysa, doların fiyatı da normale göre düşük olabilir. Bu dönem, dolar yatırımı yapmak için iyi bir zaman dilimi olabilir.
Dolar hesabı, dolar ile para transferi yapmak ya da dolar ile birikim yapmak isteyen insanlar için oluşturulmuş, tüm bankacılık işlemlerinde kullanılabilen bir mevduat ürünüdür. Kullanıcılar, neredeyse bütün bankalarda dolar hesabı açabilir. Dolar hesabı açmak isteyen müşteriler, çalıştığı bankanın internet bankacılığını kullanarak ya da fiziksel olarak şubeye giderek dolar hesabı açma talebinde bulunabilir. Aynı Türk lirası hesaplarında olduğu gibi, dolar hesaplarında da vadeli ya da vadesiz seçeneklerden birini tercih edebilirsiniz.
Vadesiz Türk lirası hesaplarıyla aynı mantıkta çalışır. Vadesiz dolar hesabı kullanan müşteriler faiz kazancı elde edemez. Bu hesapların vadesiz Türk lirası hesaplarından tek farkı para birimidir. Dolar ile yapılacak ödemeler ya da dolar ile para transferi için kullanılır. Aynı zamanda internet bankacılığı kullanılarak alım satım işlemleri yapılabilir ve banka şubelerinden hesaba dolar yatırılıp çekilebilir. Vadesiz dolar hesabı ile işlem yapmak isterseniz, sadece döviz özelliği olan ATM’lerden işlem yapabileceğinizi unutmamalısınız.
Daha çok birikim ve yatırım yapmak isteyen kullanıcıların tercih ettiği hesap çeşididir. Kullanıcı, sahip olduğu parayı belirli bir süre vadeli dolar hesabında tutarak faiz kazancı elde edebilir. Vadeli dolar hesabını, müşterisi olduğunuz bankanın şubesine giderek ya da internet bankacılığını kullanarak açabilirsiniz. Genellikle bankalar, vadeli dolar hesabı açmak için bir alt limit belirler. Bu limit çoğunlukla 500 dolar ya da 1000 dolar olur. Ancak alt limit, bankaların politikalarına göre değişiklik gösterebilir.
Evet çekilebilir. Ancak vade dolmadan çekildiği takdirde faiz kazancı elde edilmez.
Bu durum bankaların politikalarına ve müşterilerle yapılan anlaşmalara göre değişiklik gösterebilir. Ancak vadeli dolar hesapları genelde 1 ay, 3 ay, 6 ay ya da 1 sene gibi sürelerle açılır.
Doların diğer para birimleri karşısındaki değerini ölçmek için analizler yapan ve değer biçen göstergeye dolar endeksi denir. Belirli bir yıl baz alınarak diğer para birimleri karşısındaki değerini gösterir.
Hayır. Doların değeri sürekli artmaz. Dünyadaki ekonomik faktörlere, piyasa koşullarına, enflasyon oranlarına, ticaret dengesine ve politik olaylar gibi çeşitli etkenler nedeniyle doların değeri zamanla artabilir ya da azalabilir.
Dolar, birçok farklı etkene göre değer kazanır veya değer kaybeder. Bu etkenlerin başında dünyadaki ekonomik faktörler, faiz oranları, küresel birtakım gelişmeler ve politik kararlar gelir. Doların hareketleri hakkında kesin bir öngörüde bulunmak mümkün değildir. Ancak uzmanlar, küresel olayları, ekonomik verileri ve bunun gibi birçok etkeni gözlemleyerek kesinliği olmayan tahminlerde bulunabilir.
Dolar kuru genel olarak ekonomiyi etkilediği için herkesi etkiler. İthalat ve ihracat yapan şirketler, turizm sektörü ve döviz borcu olan kullanıcılar; yükselen ya da düşen dolar kurundan, olumlu ya da olumsuz etkilenenlerin başında gelir.
Dolar ve altının fiyatı genel olarak ters orantılıdır. Dolar değer kazandığında, altın genellikle düşüş eğilimi gösterir. Tam tersi durumda dolar değer kaybettiğinde ise altın genellikle değer kazanır.
Amerika Birleşik Devletleri doları, dünya finansı üzerinde çok önemli bir etkiye sahiptir. Bunun sebebi, doların uluslararası rezerv para birimi olarak kabul görmüş olmasıdır. Küresel ticaretin büyük bir kısmı dolar para birimiyle yapılır. Bunun dışında uluslararası yatırım için de genellikle dolar para birimi kullanılır. Doların, küresel finans üzerindeki bu etkileri dünya ekonomisindeki yerini ve önemini vurgular niteliktedir.
Evet. Dolar, birçok ülkede etkili olduğu gibi Türkiye’deki ekonomi ve enflasyonu da etkiler. Doların yükselmesi ürün ve hizmetlerin maliyetini artırabilir. Bu durum da enflasyonu olumsuz etkiler. Örneğin petrol fiyatları genellikle dolar cinsinden belirlenir. Doların fiyatı arttığında, otomatik olarak petrole de yansıyacağı için Türkiye’deki enerji ürünlerinin maliyeti etkilenebilir. Enerji sektöründeki fiyatların değişimi ise enflasyona etki eder.
Evet etkiler. İthalat ve ihracat genellikle dolar para birimiyle gerçekleşir. Uluslararası ticarette sıklıkla tercih edilen dolar para birimi, birçok ülkede etki ettiği gibi Türkiye’nin de dış ticaret dengesini belirlemede etkili rol oynar. Doların yükselmesi, Türkiye’nin dış ülkelerden ürün alırken daha fazla ödeme yapmasına sebep olur. Doların yükselmesi, Türkiye için ithalatı olumsuz etkilerken ihracat için durum tam tersidir. Aynı ithalatta olduğu gibi ihracat da genellikle dolar cinsinden yapıldığı için, satılan ürünlerin değeri de artmış olur. Yani doların değer kazanması ya da değer kaybetmesi, dünyanın her ülkesinde olduğu gibi Türkiye üzerinde de olumlu ya da olumsuz birtakım etkiler yaratır.
Arkadaşların ile paylaş