ABD Doları
Dolar, Amerika Birleşik Devletleri'nin resmi para birimi olması ile birlikte, birçok ülkenin döviz ihtiyacını karşılayan para birimidir. Amerika Birleşik Devletlerinde Kıta Kongresi sırasında 1775 yılından sonra, Kıta Para Biriminin çıkarılmasına izin verilmesinden itibaren kullanılmaya başlanmıştır. 240 yıldan fazla bir süreyi kapsayan dolar, birçok ülke de döviz işlemlerinde kullanımı ile bilinmektedir.Para piyasalarında en fazla işlem gören döviz aracı olan dolar, 2 Nisan 1792 yılından itibaren Amerika Birleşik Devletleri Kongresi tarafından çıkarılan para birimidir. Her zaman kullanımı sağlanan dolar, her gün para piyasalarında işlem görmeye devam ediyor. Dolar terimi ise ilk kez İspanyollar tarafından kullanılmıştır. İspanyol Doları olarak İspanya’nın kullanmış olduğu 8 madeni para biriminden biri olarak bilinir. 1775 yılında Amerikan Özgürlük Savaşı için bastırılan para, fazla basım yapılmasından ötürü değer kaybederek “bir kontinental bile etmez “ terimi buradan gelmektedir. 1785 yılında ise kurul toplantısı sonrasında A.B.D tarafından ilk resmi para birimi olarak kabul edilmiştir.
Doların Piyasaya Sürülmesi
1785 yılından itibaren basılmaya başlanan ABD Doları, birçok ülkenin para piyasaları için oldukça önemlidir. Öncelikle bilinmelidir ki döviz işlemlerinde en fazla tercih edilen para birimi olarak kullanımı sağlanır. İthalat ve ihracatta kullanımı sağlanan dolar, piyasalarda işlem araçlarından yalnızca bir tanesidir. Döviz işlemlerinde en çok kullanılan dolar, Truman döneminde dünya dövizlerinin dolara endekslenmesi sağlanmıştır. Dünyayı hakimiyeti altında tutan en önemli döviz para birimi olarak piyasalarda işlem görmeye devam eder. Dolar basma yetkisi ise, FED’e ait olmaktadır. Global hakimiyeti neredeyse eline geçiren A.B.D para birimi, USD/TL paritesi ülke için faiz oranlarına kadar belirleyicilik göstermektedir. Dış ticarette yeni gelişen ülkeler için de kullanılan önemli bir işlem aracıdır.
Türkiye’de Döviz Girişleri Nasıl Gerçekleşir ?
Öncelikle bilinmelidir ki Türkiye’de döviz girişleri 4 ana bölümden oluşmaktadır. Bunlar sırasıyla aşağıda verilmiştir.
- Yabancılara mal ve hizmet karşılığında elde edilen döviz (Turizm, sigorta, ihracat…)
- Cari transferle ile gelen döviz ( işçi havaleleri, hibeler )
- Yabancılar tarafından doğrudan yatırım aracı olarak gelen döviz (işletmeler, fabrika, hizmet üretimi, enerji, market…)
- Kısa yatırım amacıyla sıcak para ile gelen döviz (BIST, DİBS, MEVDUAT….)
- Kaynağı belli olmayan döviz (Net hata ) .
Amerikan Para Birimleri
Amerika Birleşik Devletleri resmi para birimi dolardır. 1 doların altında olan para birimleri ise;
- 1 Cent- Peny : Miktar olarak doların alt para birimidir. Miktar olarak 1 cent , 1 dolar etmektedir. Türkiye’deki karşılığı ise 10 Krş olmaktadır.
- 5 cents- Nikel: 10 centten daha büyük olması ile beraber,25 centten de dah küçük olmaktadır. Gümüş renkli para birimi olmasının yanında 20 adet 5 cents, 1 dolar etmektedir.
- 10 Cents : 1 cent ile aynı boyutları kapsayan 10 cent, “One Dime” olarak belirtilmektedir. 10 adet 10 cent 1 dolardır.
- Quarter Dollar (25 cent) : 56 adet çeyreğinde Amerika Birleşik Devletlerine ait bölge ve eyaletlerin resmi mevcuttur. 2010 itibari ile basıma başlamıştır. 4 adet 25 cents, 1 dolar olmaktadır. 1932-64 yılları arasında bulunan çeyreklikler ise, gümüşten oluşmaktadır.
- 50 cent: Piyasada rastlanılması oldukça zor olan 50 cent, gümüş renklidir. 2 adet 50 cent 1 dolar eder.
Dolar/TL İşlemlerinde Pozitif Formasyon Nedir ?
Pozitif uyumsuzluğun genel olarak olumlu bir algı yaratması seebiyle esas olarak bilinmelidir ki belirlenen Pozitif Formasyondur. Yükselen değerlerin teknik analiz töntemleriyle alı-satış yaparken kullanılan terim, fiyatlarda düşüş hakim olduğunda, diplerin göründüğü durumlarda oluşmaktadır. İndikatör diplerin yükseliş gösterirken fiyatların da düşmesini sağlar. Bu sebeple de fiyatlarda oluşan tuzaklara örnektir.
Dolar/TL İşlemlerinde Negatif Formasyon Nedir ?
Olumsuz olarak alıgı yaratmış olsa da indikatör tepelerin düşüş göstermesi ile fiyatların yükselişe geçtiği durumdur. Yanıltıcı yğkselişler yaratmaktadır. Fiyatların yükselişe geçmesi de indikatör tepelerindeki düşüşe göre fiyat yükselişi sağlar ve bu durumda pozitif indikatör gibi yanıltıcı olabilir.
Arkadaşların ile paylaş