Canlı döviz verileri, döviz kur grafikleri, fiyatlar, işlemler ve hacimler.
İsim
Değişim
Alış
Satış
Döviz kurları alış satış işlemleri olarak iki farklı şekilde yapılıyor. Alış kuru kendi ülkemizin veya kullanacağımız para birimi arasındaki farkı ifade ediyor. Satış kuru ise, tam tersinde elimizdeki bir para biriminin başka bir para birimi değeri üzerinden yapılan satış kurunu temsil ediyor. Türkiye'de yabancı para birimleri döviz olarak adlandırılıyor. Diye ülke para birimlerinin Türkiye'de TL karşılığı olarak döviz kuru olarak tanımlanıyor. Serbest piyasa döviz kurları bazı sebeplerden dolayı anlık olarak kur farkları ortaya çıkabiliyor.
Döviz kuru, herhangi bir ülke para biriminin diğer ülkelerin para birimleri karşısındaki değerini gösteren kat sayı olarak ifade ediliyor. Türkiye'de üç çeşit döviz kuru sistemleri mevcuttur. Esnek piyasa döviz kuru, Merkez Bankası'nın müdahalede bulunmadığı ve kurların serbest bir şekilde dalgalandığı sisteme verilen addır. Sabit kur sistemi, Merkez Bankası'na döviz kurunu dengede tutması için müdahalede bulunduğu sistemdir. Denetimli kur sistemi ise Merkez Bankasının döviz kurundaki dalgalanmaları kontrol altına almak için faaliyet gösterdiği döviz kuru sistemine verilen isim olarak biliniyor.
Döviz kurunun tanımından anlaşıldığı gibi bir ülke para birimini yabancı bir ülke para birimi karşısındaki değer katsayısı olarak belirtmiştik. Ülkeler arası ticarette kullanılan ve en fazla tercih edilen yatırım araçları olan dövizlerle yapılacak işlemlerde genellikle alış kuru ve satış kuru olmak üzere iki seçenek bulunuyor. Mukayese web sitesinde canlı olarak yayınlanan birçok ülkenin döviz kurlarının alış satış kur değerleri yer alıyor.
Dünyada bulunan bütün para piyasalarında yer alan döviz kuru çeşitleri şunlardır. Nominal kur, reel kur, çapraz kur ve efektif kur olarak sıralayabiliriz. Nominal kur, yabancı para birimlerinin ulusal para birim karşısında değerine verilen isim olarak biliniyor. 1 ABD dolarının başka para biriminden yabancı birimi eşitliğini belirten döviz kuru çeşitli olarak tanımlanıyor. Nominal kurun enflasyon oranı kapsamında düzenlemesi ile beraber bu kur sistemi elde ediliyor. Çapraz kur yabancı para birimlerinin başka bir para Yabancı para birimi cinsinden olan kur değerleri olarak biliniyor. Efektif kur ise iki yabancı döviz kurunun birbirlerinin ortalamasının hesaplaması ile efektif kur elde ediliyor.
Parite, iki farklı para biriminin birbirlerine karşı sahip olduğu değerdir. Parite çiftleri ise iki farklı para birimlerinin ulusal para piyasasında kabul görmüş sembollerin barındırıyor. Örnek vermek gerekirse Euro ve ABD doları paritesi EUR/USD olarak ifade ediliyor.
Döviz kurunu değiştiren etkenleri ödemeler dengesi, gelir seviyesi, genel fiyat seviyesindeki değişmeler, faiz oranları ve sermaye hareketleri olarak sıralayabiliriz. Ödemeler dengesi ülkenin iktisadi işlemlerin kayıtlarına verilen isim olarak biliniyor. Ödemeler dengesinde bulunan dengesizlikler aktif döviz kuru politikaları uygulanarak ortadan kaldırılıyor. Gelir seviyesi, ülkenin gelir ortalaması ile diğer ülkelerden daha fazla olduğunda her döviz kuru için ülkenin ithalatında yükselme meydana geliyor. Faiz oranları ise reel faiz oranı düştüğünde ülke para birimi değer kaybetmesine veya reel faiz oranı yükselmesinde para birimi değeri de artıyor. p>
Mukayese canlı döviz kuru sayfasında birçok ülkeye ait serbest piyasada işlem gören döviz kuru detaylarına kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Sayfamızda yabancı para birimlerinin alış satış fiyatları güncel grafik üzerinden hızlı bir şekilde takip edebilirsiniz. Web sayfamızda ABD doları, Kanada doları, İngiliz sterlini, Avusturya doları İsviçre frangı, olmak üzere birçok ülkenin döviz kurları yer alıyor. Ayrıca web sitesinde menü kısmında altın kategorisinde yer alan altının gram fiyatlarına da kolay bir şekilde ulaşma imkanınız bulunuyor.
ABD doları Amerika Birleşik Devletleri'nin resmi ulusal para birimidir. Uluslararası para kodu olarak USD diye geçiyor. Dünyada en yaygın kullanılan bir para birimi olarak ön plana çıkıyor. 2004 yılında dünya dolaşımında yaklaşık 700 milyar dolar ABD dolarının olduğu tahmin ediliyor. Bu miktarı 2/3 Amerika Birleşik Devletleri'nin dışındaki ülkelerde bulunuyor. Aynı zamanda bazı ülkeler ABD dolarını yasal para birimleri olarak da kabul ediyor.
Parasal simgesi E olan ve kodu EUR olan EURO Avrupa birliği üyelerin para birimi olarak biliniyor. Euro para birimi 2013 verilerine göre 334 milyon Avrupalı tarafından kullanılıyor. Avrupa Birliği'nin ortak parası olan Euro resmen 16 Aralık 1995 yılında belirlenmişti. Euro madeni para ve banknotlar 1 Ocak 2002 yılında dolaşıma girmiştir.