Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası

Çağdaş Akagündüz

Çağdaş Akagündüz

1 Nisan 2022 14:29, Cuma
Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası

Trafik sigortası, motorlu araçların trafiğe çıkmasını sağlayan sigorta türüdür. Zorunlu trafik sigortası, kaza durumunda karşı tarafın canına ve malına gelen zararların karşılanmasını sağlar. Araç sahipleri, trafik sigortası yaptırmadıklarında araçlarının trafikten men edilmesi ve para cezası uygulamaları ile karşılaşır. Trafik sigortasını yaptırmamanın cezası, 2022 yılı için 196 TL olarak belirlendi. Ceza uygulanan sürücüler, 15 gün içerisinde ödeme yaptıklarında, erken ödeme indiriminden %25 oranında faydalanabiliyor. Ayrıca trafik sigortası yaptırılmadığında, sigorta yaptırılmak istenildiğinde sigortasın geçen her ay için %5 oranında gecikme zammı uygulanıyor ve bu gecikme zammı en fazla %50 olabiliyor.

Trafik Sigortası Zorunlu Mu?

Karayollarında seyreden her araç trafik sigortası yaptırmak zorundadır. Araçlar için iki tür sigorta seçeneği vardır. Birincisi, zorunlu trafik sigortası, ikincisi isteğe bağlı yapılan kasko sigortasıdır. İkisinin de yapılış amacı farklıdır. Trafik sigortası, trafikte karşılaşılan kaza durumlarında, karşı tarafın maddi zararlarının karşılanmasını sağlar. Türkiye’de trafiğe çıkan her araç için trafik sigortası yaptırmak zorunludur.

Trafik Sigortası Neden Gereklidir?

Trafik sigortası, sorumluluk sigortası kapsamındadır ve çarpma, çarpışma durumlarında karşı tarafa verilen hasarların karşılanmasını sağlar. Trafik sigortasının özellikleri ve gereklilikleri şunlardır.

  • Trafik sigortası zorunludur ve yaptırılmadan araç kullanılamaz,
  • Kaza durumlarında karşı tarafta oluşabilecek zararları karşılar,
  • Sigorta poliçe bedellerini sınırlarını devlet belirler,
  • Trafik sigortası, karşı tarafın uğrayacağı mağduriyetleri önlemeyi amaçlar,

Kişi can ve mal güvenliğinin sağlanması için trafik sigortası yaptırmak zorunludur ve yaptırılmadığı anda trafik kontrollerinde araç sigorta yaptırılana kadar trafikten men edilecektir.

Trafik Sigortası Ne Zaman Yaptırılmalı?

Trafik sigortası, normal şartlarda, araç trafiğe çıkacağı zaman yaptırılmış olmalıdır. İkinci el araç alım ve satış işlemlerinde, aracın trafik sigortası olmadığında noter satış işlemleri yapılmıyor. Aracını satan kişiler, noter satışı gerçekleştiği anda yaptırmış olduğu trafik sigorta poliçesinin kalan gün tutarını iade alabiliyor. İkinci el araç satın alanlar ise noter satışı gerçekleştikten sonra 15 gün içerisinde trafik sigortası yaptırmak zorundadır. İkinci el araçlar için tanınan 15 günlük sigorta yaptırma süresini dolduran ve sigorta yaptırmayan araç sahipleri yapılacak trafik kontrollerinde tespit edildiklerinde araçlarının trafikten men edilmesine neden olacak ve daha fazla ceza ödeyecektir.

Trafik Sigortası Yenileme İşlemleri

Trafik sigortası poliçelerinin süresi 1 yıldır ve belirli bir yenileme süreleri yoktur. Poliçede belirtilen bitiş tarihi gününde yenilenmesi gerekir. Poliçede belirtilen bitiş tarihinin saat 12:00 trafik sigortasının tamamen bittiği andır. Yenileme işlemleri bu saat itibariyle yapılmalıdır. Trafik kontrollerinde aynı gün içerisinde de olsa saat 12:00’den sonra trafik sigorta poliçesi yenilenmemişse, araca sigortasız cezai işlemleri yapılır. Araç trafikten men edilirken, araç sahibine trafik sigortasız araç kullanmaktan para cezası yazılır. Her araç sahibi trafik poliçesi yenileme zamanı geldiğinde geciktirmeden yenileme yapmalıdır.

Trafik Sigortası İptal İşlemleri

Motorlu taşıtlar için trafiğe çıkma izni sayılan, zorunlu trafik sigortası, adına poliçe düzenlenen araç sahibi ya da sigorta şirketi tarafından iptal edilebiliyor. Araç sahipleri, araçlarını sattıklarında trafik poliçelerini iptal ettirerek, poliçe bitiş süresine kadar kalan gün sayısı poliçe ücretini geri alır. Araç sahipleri, sigorta şirketine aracın satış belgesini sunduklarında, poliçe iptalleri anında yapılıyor. Araç satışları sonrasında, trafik sigortası iptal işlemleri yapıldığında yeni alıcı için kısa süreliğine geçici sigorta düzenlenir ve alıcı 15 gün içerisinde yeni sigortasını yaptırır. Sigorta şirketleri, araç sahibinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi, hatalı bilgiler vermesi gibi durumlarda, düzenlenen trafik sigortası poliçesini iptal edebiliyor.


Yorumlar

Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası hakkındaki düşüncelerini bize bildir ve ilk değerlendirmeyi yapan sen ol!