Gün içerisinde pek çok trafik kazası oluşuyor. Oluşan trafik kazaları bireyleri maddi ve manevi olarak sıkıntıya sokabiliyor. Bu oluşan trafik kazalarının çoğu önlenemiyor. Ancak trafik kazası sonrası oluşan süreç için önlem alınabiliyor.
Trafik sigortası bütün sürücüler tarafından yaptırılıyor. Ancak trafik sigortası bazı sürücüleri avantajlı hale getiren durumları kapsayabiliyor. Bu avantajlar sürücüden sürücüye değişiyor. Trafik sigortası kapsamında hasarsızlık indirimi alınabiliyor. Bu hasarsızlık indirimini alabilmek için herhangi bir kazaya karışmamak gerekiyor.
Bir yıl içerisinde herhangi bir zarara uğramayan sürücülere bir sonraki poliçede indirim uygulanıyor. Uygulanan bu indirime trafik sigortası hasarsızlık indirimi adı veriliyor. Hasarsızlık indiriminin belli oranları bulunuyor. Bu oranlar durumlara göre değişebiliyor.
Trafikte birçok sürücü bulunuyor. Bu sürücülerin büyük bir kısmı trafik sigortası hasarsızlık indiriminden yararlanmak istiyor. Ancak hasarsızlık indirimi herkese uygulanmıyor. Hasarsızlık indiriminin gerçekleşebilmesi için sürücünün bir yıl içerisinde şahsi aracıyla herhangi bir kazaya karışmaması gerekiyor.
Kazaya karışan kişiler hasarsızlık indirimi alamıyor. Hasarsızlık indirimi alabilmek için ekstra ücret ödemeye gerek kalmıyor. Yapılan işlemlere hasarsızlık indirimi otomatik olarak yansıyor. Hasarsızlık indirimi kapsamına girmek isteyen sürücüler trafikte çok daha dikkatli davranıyor.
Hasarsızlık indiriminin oranları pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Sigorta poliçesi oluşturacak olan kişiler, hasarsızlık indirimi sayesinde poliçelerine çok daha düşük ücretler ödeyebiliyor. Bu sayede trafik sigortası için harcanan miktar azalabiliyor. Hasarsızlık indirimi yüzdelik şekilde hesaplanıyor.
Hasarsızlık indiriminin alınabilmesi için trafik sigortasının olması gerekiyor. Trafik sigortası yaptırmayan kişiler bu indirimden faydalanamıyor. Hasarsızlık indiriminin oranları:
İndirim oranları sigorta şirketlerine göre de değişebiliyor.
Hasarsızlık indirimi, kaza yapılması ile birlikte bozuluyor. Ancak hasarsızlık indirimini etkilemeyen birçok unsur bulunuyor. Bu unsurlardan bir veya birkaçının oluşması halinde herhangi bir sıkıntı çıkmıyor. Bu durumlarda hasarsızlık indirimi devam ediyor. Hasarsızlık indirimi birçok sürücü tarafından araştırılıyor.
Mini onarımla araçlarını onaran kişiler, hasarsızlık indirimi dışına çıkmıyor. Bu kişilerin hasarsızlık indirimi devam ediyor. Bunun yanında ön camını değiştiren kişilerin de hasarsızlık indirimi sona ermiyor.
Bu gibi durumlarda hasarsızlık indirimi delinmemiş oluyor.
Hasarsızlık indiriminde toplamda 7 adet basamak bulunuyor. Bu basamaklar, hasarsızlık indiriminin detaylarını belirtiyor. Hasarsızlık indiriminde en üst sınır 7. Basamak olarak görülüyor. 7. Basamağa birçok sürücü ulaşamıyor. Ancak 7. Basamağa ulaşan sürücüler ciddi indirimlerden faydalanabiliyor.
Hasarsızlık indirimi basamaklarında 4. Basamak standart olarak görülüyor. Yapılacak işlemler 4. Basamağın altında veya üstünde gerçekleşiyor. Bazı kişiler poliçe döneminde kaza yaptığı için alt basamağa düşebiliyor.
Hasarsızlık indiriminin en alt basamağı 1. Basamak olarak adlandırılıyor. Bu basamakta sürücülere ödeyecekleri prim ücretlerinde %150 ‘ye varan artışlar yapılıyor. Yapılan artışlar doğrudan sürücülere yansıyor.
Birçok kişi eski arabasını satıp daha farklı araba alabiliyor. Ancak araba değiştirildikten sonra sürücülerin yapması gereken bazı evrak işleri bulunuyor. Bu işler yapılmazsa sorun yaşanabiliyor. Araç satıldığında sigortanın iptal edilmesi gerekiyor. Bu durumlarda sürücüler, sigorta şirketlerinden ödeme alıyor.
Yeni araç alan kişilerin tekrardan trafik sigortası yaptırması gerekiyor. Yeni araç alan kişiler hasarsızlık indiriminin devam edip etmeyeceğini merak ediyor. Hasarsızlık indirimi araçlara değil de bireylere tanımlandığı için devam ediyor.
Yorumlar
Trafik Sigortası Hasarsızlık İndirimi hakkındaki düşüncelerini bize bildir ve ilk değerlendirmeyi yapan sen ol!
Yorum Kuralları
Yorumları kullanarak diğer kullanıcılarla bağlantıya geçebilir, görüşlerinizi paylaşabilir, yazarlara ve diğer kullanıcılara sorular sorabilirsiniz. Ancak, söylem düzeyini yüksek tutmak amacıyla oluşturduğumuz aşağıdaki kriterlere lütfen uyunuz:
Söyleşiyi zenginleştirin.
Bağlamı koruyun. Sadece tartışılan konuyla ilgili bilgileri gönderin.
Saygılı olun. Eleştirel görüşler, pozitif ve diplomatik bir üslupla anlatılabilir.
Standart yazı stili kullanın. Noktalama, küçük ve büyük harf kullanın, imla kurallarına uyun.
Spam veya reklam mesajı atmak yasaktır.
Küfür, argo kullanımı yasaktır.
Sadece Türkçe yorum yapabilirsiniz.
Spam mesajlar yazan, argo/küfür kullanan ve forumu suistimal eden kullanıcıların hesapları süresiz olarak kapatılacaktır.