Konut sahibi olan bireyler, senenin belli zamanlarında vergi vermekle yükümlü olurlar. Sahip olduğunuz evde kiracının oturması önemli değildir. Burada konutun yasal sahibi sorumlu tutulur. Bundan dolayı muhatap alınacak ilk kişi ev sahibidir. Devletin yasal hale getirdiği bu vergiler, Emlak Vergisi Kanunu kapsamındadırlar. Konut sahibi olduğunuz bu vergileri ödemek zorundasınız.
Konut sahiplerinin ödemeleri gereken vergilerden biri emlak vergisidir. Bu vergi türü sadece konutları kapsamaz. Aynı zamanda işyeri, arsa, arazi gibi taşınmaz malları da kapsar. Emlak vergisi, devlet tarafından her yıl düzenlenir.
Bundan dolayı vergi ücretinde değişiklik oluşabilir. Emlak vergisi, yıl içerisinde 2 kez ödenir. Ödeme işlemlerinizi farklı şekillerde yapabilmeniz de mümkündür. Vergi daireleri, bankalar ve internet bu hususta kullanabileceğiniz yöntemlerdir. Belirlenen ücreti belirtilen tarihte ilgili yerlere vermeniz gerekir. Bu şekilde emlak vergisini ödemiş olursunuz.
Emlak vergisini ilk defa ödeyecek olan bireyler, birtakım hususları yerine getirmelidirler. Bunun için öncelikle konutunuzun bulunduğu belediyeye gitmeniz gerekiyor. Belediyeye giderken yanınıza konutun tapu fotokopisini almalısınız. Belediyedeki yetkililer, vergi başlangıcının yapılabilmesi için size başvuru formu vereceklerdir. Bu formu doldurduğunuz zaman vergiyi kabul etmiş olacaksınız. Yılda iki kez ödeme yapmanız gerektiği konusunda size bilgi verilir.
Emlak vergisiyle mükellef olan bireyler, bu verginin ne kadar olduğunu merak ederler. Emlak vergisi senede iki defa ödenir. Ödeme yapacağınız tutar ise konutunuzun değerine göre hesaplanır.
Bu hesaplama, bağlı olduğunuz belediye tarafından yapılır. Hesaplama yapılırken yapı maliyeti, arazi değeri ve arsa gibi faktörler göz önünde bulundurulur. Bu faktörler sayesinde asgari bir tutar belirlenir. Böylece vergide zorluk yaşanmaması sağlanır. Fakat büyükşehirde konut sahibi bir bireyseniz, ödeyeceğiniz vergi miktarı biraz fazla olacaktır.
Konut sahibi her Türk vatandaşı, emlak vergisi ile yükümlü tutulmuştur. Ancak bazı şartları taşıyan insanlar bu vergiyi ödemekle yükümlü değillerdir. Emlak vergisi ödemekle yükümlü olmayan kişileri şu şekilde sıralayabiliriz:
Bu kişiler, konut vergisi vermek zorunda değillerdir. Eğer sizde bu kişiler arasında yer alıyorsanız, durumunuzu belediyeye bildirmek zorundasınız. Bu sayede vergi sorumluluğundan kurtulma şansınız olur.
Emlak vergisini birçok şekilde ödeyebilmeniz mümkündür. Elden ödeme yapmak isteyen bireyler, bağlı oldukları belediyeye giderek vergilerini yatırabilirler. Ancak konutunuz başka bir şehirde ise bulunduğunuz bölgeden de ödeme yapabilme şansınız vardır. Bunun dışında internet aracılığıyla da ödeme yapabilmeniz mümkündür. Aynı zamanda banka aracılığıyla da ödeme yapılabilir. Bunun için bankanıza ait mobil uygulamayı kullanmanız gerekir.
Değer artış kazancı vergisi, çevre temizlik vergisi, miras vergisi, kira gelir vergisi bu kapsamda yer alan diğer vergi türleridir.
Konut sahibi olduğunuz zaman ödemeniz gereken vergilerden biri de çevre temizlik vergisidir. Bu vergiyi konut sahibi öder. Ancak konutta kiracı bulunuyor ise kiracı tarafından ödenmesi gereken bir vergi türüdür. Ev boş ise konut sahibi tarafından ödenir. Ödemeyi belediyeye yapmanız gerekir.
Konut sahibi olduktan sonra ilk beş yıl içerisinde evi satmayı düşünürseniz, değer artış kazancı vergisini vermekle yükümlü olursunuz. Bu vergi türü, konutun satın alınan fiyatı ile satılmak istenen fiyatı arasındaki farka göre belirlenir. Bu belirleme sonucunda çıkan rakam ise vergi borcunuz olur.
Yorumlar
Konut Sahiplerinin Ödemesi Gereken Vergiler hakkındaki düşüncelerini bize bildir ve ilk değerlendirmeyi yapan sen ol!
Yorum Kuralları
Yorumları kullanarak diğer kullanıcılarla bağlantıya geçebilir, görüşlerinizi paylaşabilir, yazarlara ve diğer kullanıcılara sorular sorabilirsiniz. Ancak, söylem düzeyini yüksek tutmak amacıyla oluşturduğumuz aşağıdaki kriterlere lütfen uyunuz:
Söyleşiyi zenginleştirin.
Bağlamı koruyun. Sadece tartışılan konuyla ilgili bilgileri gönderin.
Saygılı olun. Eleştirel görüşler, pozitif ve diplomatik bir üslupla anlatılabilir.
Standart yazı stili kullanın. Noktalama, küçük ve büyük harf kullanın, imla kurallarına uyun.
Spam veya reklam mesajı atmak yasaktır.
Küfür, argo kullanımı yasaktır.
Sadece Türkçe yorum yapabilirsiniz.
Spam mesajlar yazan, argo/küfür kullanan ve forumu suistimal eden kullanıcıların hesapları süresiz olarak kapatılacaktır.