Ev alma ve kiradan kurtulma hayali olanların birçoğunun yolunun geçmesi gereken kurumlardan olan bankaların bu konuda sağladıkları en büyük kolaylık konut kredisi vermeleridir. Mukayese.com Konut kredisinin alınmasında, başvuru yapılmasında, aşamaların tamamlanmasında ve evin tapu işlemlerinin yapılmasında bazı atlanmaması gereken detaylar bulunur.
Detayların tamamına hakim olmak sürecin daha kazançlı, makul ve az maliyetli şekilde kapatılmasına neden olacağından konut kredisi alanların olabildiğince fazla bilgi edinmesi önerilir. Birçok aşama ve işlemi bünyesinde barındırması nedeniyle kredinin kullanımıyla ilgili dikkatli olunması gereken noktaların sayısı da fazlalaşır.
Konut kredisinde talep edilen rakamlar genel olarak yüksek olduğundan bankaların en sık dikkat ettikleri detayların başında kredi notu geliyor. Kredi notunun düşüklüğü müşterinin geri ödemede riskli şekilde algılanmasını sağladığından bankanın kredi için onay vermesi veya rakam konusunda sınırlamaya gitmesi gibi istenmeyen haller yaşanabiliyor. Kredi notunun yüksekliği:
Bu nedenle kredi notunun yüksek olması konut kredisinde ilk ve en önemli koşuldur. Düşük olanların ise uzun vadede artırmaya yönelik davranması önerilir.
Bir diğer ön koşul bankadan ev kredisi almak için düzenli gelir beyanının olmasıdır. Gelirlerini düzenli şekilde beyan etmeyen kişilerin ev kredisi alma şansı yok denecek kadar azdır. Çünkü rakam yüksek ve geri ödeme süresi uzundur. Bu durum bankaların risk değerlendirmesini daha sıkı yapmasına zemin hazırlayan unsurdur.
Konut Kredisinin Onaylanma Süreci
Konut kredilerinde diğer bireysel veya ihtiyaç kredilerinde olduğu gibi bankanın kendi yetkisi ve nezdinde uygun görülmesi yeterli değildir. Bahsedilen nedenlerden dolayı bankaların genel merkezlerinden yapılacak olan değerlendirmeler ve onay alınma aşamaları söz konusudur. Böyle olması beklenenden daha uzun sürede onay alınması ve kredi işlemlerinin uzaması demektir. Her zaman geçerli olmamasına karşın bu ihtimal yüksektir.
Bankaların ürün paketlerinin yanında sürekli ek paketler pazarlamaya çalışması mantığı vardır. Bazı sigortalar kullandırılan krediden kaynaklı zorunluyken bazıları zorunluymuş gibi aktarılır. Hayat sigortası bankanın herhangi bir olumsuzluk halinde ödemesini sigortadan almasını sağlayan sistemdir. Kişinin kendisi ve banka açısından yaptırılması önemlidir.
Konut kredisi alırken zorunlu olmamasına karşın yaptırılmaya çalışılan sigortaların neler olduğu bilindiğinde gereksiz masrafların ortaya çıkması engellenir. Hayat sigortası yanında deprem ve DASK sigortalarının yapılması zorunluluk yanında hayati önemden kaynaklı olarak yapılmalıdır. Ama bunların dışında kalanların yapılmasına ihtiyaç duyulmamalıdır.
Zorla yaptırılmaya çalışılan bir başka konut kredisi koşulu ise bireysel emeklilik sistemine katılımdır. Bankalarda BES katılımı olmadan kredi onayı alınmayacağına dair bilgi bile verilebilir. Sözleşme kapsamında ayrıca belirtilmediği sürece bu katılımla alakalı işlem yapılmasına gerek yoktur.
Alınacak olan evle alakalı ekspertiz yaptırılması bazı riskleri ortadan kaldırır. Evin bir uzman tarafından değerlendirilmesini ve buna bağlı rapor verilmesini ifade eden bu işlem ev satın almalarda maliyet kalemlerinden birisidir. Standart ücrete bağlı işlemin yapılması zorunludur. Evin görülmeyen riskleri veya olumsuzlukları değerlendirme raporunda görülmüş olur.
En sık yapılan hatalardan bir tanesi kredi başvurularında doğru hesaplama yapılmamasıdır. Öngörülemeyen maliyet ve kesintiler olabileceği unutulmadan eve ödenecek rakamın belli bir oranı üzerinde kredi talebi oluşturulmalıdır.
Yapılandırma ve erken kapama durumunda faiz indirimleri yapılacağından mutlaka takip edilmelidir.
Yorumlar
Konut Kredisi Kullanırken Dikkat Etmeniz Gereke 9 Şey hakkındaki düşüncelerini bize bildir ve ilk değerlendirmeyi yapan sen ol!
Yorum Kuralları
Yorumları kullanarak diğer kullanıcılarla bağlantıya geçebilir, görüşlerinizi paylaşabilir, yazarlara ve diğer kullanıcılara sorular sorabilirsiniz. Ancak, söylem düzeyini yüksek tutmak amacıyla oluşturduğumuz aşağıdaki kriterlere lütfen uyunuz:
Söyleşiyi zenginleştirin.
Bağlamı koruyun. Sadece tartışılan konuyla ilgili bilgileri gönderin.
Saygılı olun. Eleştirel görüşler, pozitif ve diplomatik bir üslupla anlatılabilir.
Standart yazı stili kullanın. Noktalama, küçük ve büyük harf kullanın, imla kurallarına uyun.
Spam veya reklam mesajı atmak yasaktır.
Küfür, argo kullanımı yasaktır.
Sadece Türkçe yorum yapabilirsiniz.
Spam mesajlar yazan, argo/küfür kullanan ve forumu suistimal eden kullanıcıların hesapları süresiz olarak kapatılacaktır.