Konut Hibe Kredisi Nedir?

Çağdaş Akagündüz

Çağdaş Akagündüz

2 Eylül 2022 18:02, Cuma
Konut Hibe Kredisi Nedir?

Konut kredisi, ilk defa ev sahibi olmak isteyen insanlara sunulan bir kredi çeşididir. Devlet, bu kredi türü ile ev almak isteyenlere maddi bir destek sağlar. Böylece ev alabilecekleri parayı denkleştirmelerine yardım eder. Konut hibe kredisinde geri ödeme zorunluluğu yoktur. Bu nedenle devletin sağlamış olduğu bir yardım olarak kabul edilir.

Ancak bu kredinin destek amaçlı verildiğini de unutmamak gerekiyor. Satın almak istediğiniz konutun fiyatı kadar hibe ihtiyaç kredisi alabilmeniz imkansızdır. Devlet, bu krediyi belli bir birikimi olan insanlara vermektedir. Bireyin elinde var olan paraya gerektiği miktarda hibe eklenir. Böylece ev alabilmesi için eksik olan tutar tamamlanmış olur. Konut hibe kredisi almak istiyorsanız, bu krediyi sizlere sunan bankalardan birinde konut hesabınızın olması gerekiyor.

Konut Hibe Kredisi Nasıl Alınır?

Bu desteğin adı her ne kadar kredi olsa da aslında bildiğiniz krediler gibi değildir. Devlet, bu tür kredi türünde herhangi bir müdahaleye gerek duymaz. Sadece ev almak isteyen kişilerin birikimlerini çoğaltmalarını sağlar. Bu krediden faydalanabilmek için adınıza konut hesabı açtırmanız gerekir. Bunun için konut hibe kredisi veren bankalara giderek gerekli müracaatlarınızı yapmalısınız. Konut hesabınız açıldıktan sonra minimum 3 sene boyunca birikim yapmanız gerekir. Bu birikimin %20'sine kadar kredi alabilmeniz mümkündür.

Konut Hibe Kredisi Özellikleri Nelerdir?

Konut hibe kredisi için geri ödeme planı yapılmaz. Çünkü bu kredi türü, geri ödemeli değildir. Bundan dolayı endişe etmenize gerek yoktur. Konut hibe kredisinden faydalanmak için birtakım şartları taşımak gerekir. Hibenin oluşabilmesi için bankayla direkt olarak görüşme yapmalısınız. Birikim miktarınızı doğru şekilde belirlemeniz ve ödeme zamanlarına uyum sağlamanız gerekir. Aksi halde birikimleriniz boşuna gider.

Konut Hibe Kredisi Veren Bankalar

Konut hibe kredisi veren bankalar şunlardır:

  • Ziraat Bankası
  • Ziraat Katılım Bankası
  • Vakıfbank
  • Türkiye Finans Bankası
  • Kuveyt Türk
  • Akbank
  • Garanti BBVA
  • Denizbank
  • Türkiye İş Bankası

Bu bankalardan herhangi birine gittiğiniz zaman konut hibe kredisi için başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Konut Hibe Kredisini Kimler Alabilir?

Konut hibe kredisi alabilmek için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekiyor. Bunun yanı sıra 7 Mart 2015 tarihinden bu yana üzerinizde kayıtlı bir evin bulunmaması gerekir. Kendi adınıza konut hesabınızın olması gerekir.

Bu hesabı açtırdıktan sonra minimum 36 ay boyunca birikiminizi yapmanız gerekiyor. 36 ay boyunca belirlenen tutarı hesabınıza yatırmanız gerekir. Eğer bu süreçte herhangi bir tutarsızlık yaparsanız, konut hibe kredisinden faydalanmanız imkansızdır.

Şartları yerine getirenler, destek için talepte bulunabilirler. Konut hibe kredisi, aldığınız konutun sadece %20'si karşılar. Bu oran için herhangi bir ödeme yapmanıza gerek yoktur. Devlet bu hususta size destek sağlayarak ev sahibi olmanıza yardım edecektir.

Konut Hibe Kredisinin Avantajları Nelerdir?

Konut hibe kredisinin en büyük avantajı, birikimlerinize devlet desteği sağlamasıdır. Böylece kendi imkanları dahilinde ev sahibi olmak isteyen kişiler için umut ışığı olmaktadır. Devlet, birikimleriniz üzerine belli bir oranda para ekler. Ve bu eklenen para için sizden geri ödeme istenmez.

Konut Hibe Kredisi Ödemesi Gecikirse Ne Olur?

Konut hibe kredisinden yararlanabilmek için minimum 36 ay boyunca bankaya para yatırmalısınız. Bu aylarda yatırılan tutarı hiçbir zaman aksatmamanız gerekir. Aksi durumda konut hibe kredisi başvurunuz iptal edilir.

Konut Hibe Kredisi Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Konut hibe kredisi almaya karar verdiğiniz zaman öncelikle hesap açtırmanız gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Ödeme aksaklıkları sonucunda devlet desteğinin sağlanmayacağını da unutmamalısınız. Bu yüzden özellikle de bu hususta dikkatli olmanız gerekir.


Yorumlar

Konut Hibe Kredisi Nedir? hakkındaki düşüncelerini bize bildir ve ilk değerlendirmeyi yapan sen ol!