İşsizlik Maaşı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Çağdaş Akagündüz

Çağdaş Akagündüz

10 Haziran 2022 12:57, Cuma
İşsizlik Maaşı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Sigortalı olarak bir işte çalışan kişilerin istenmeyen bir işten dolayı işsiz kaldıklarında gelir kayıplarına uğrarlar. Belli birikime sahip olmayan kişilerin bu dönemde hayat düzenlerinin tamamen bozulması sürecinde kalırlar. Sigortalı olarak çalışan kişilerin işsiz kalmaları durumunda uğradıkları gelir kaybını devlet tarafından telafi etmek amacıyla ödenmesine işsizlik maaşı denilir. İşsizlik maaşının hesaplanıp ona göre de kişilere ödeme yapılması gerekir. Devlet zor durumda olan kişileri mağdur etmeyerek maaşlarını telafi eder.

İşsizlik Maaşı Nedir?

İşsizlik maaşı sigortalı olarak çalışan kişilerin belli nedenlerden dolayı işsiz kalmasıyla beraber kişilere devlet tarafından ödeme yapılmasına işsizlik maaşı denir. İŞKUR yasada belirtilen şartlara uygun olarak sigortalı çalışanlara işsiz kaldıklarında belli bir süre ve miktarda ödeme yapar. Bu maaşla birlikte işsiz kalan kişilerin hem ihtiyaçlarını hem de ailelerinin temel ihtiyaçlarını karşılamak amaçlanır. İşsizlik maaşı aynı zamanda çalışan kişilerinde sigortası olarak da görülür. İşsiz kalan kişilerin bu maaşla birlikte geçimlerini sağlarlar. Sıkıntı çekmeden hayatlarına devam edebilirler.

İşsizlik Maaşı Nasıl Hesaplanır?

İşsizlik maaşı iş sözleşmesinin sona erdiği aydan itibaren başlar. İşsizlik maaşı almaya hak kazanan kişinin alacağı maaş hesaplanırken işçinin son aylarda aldığı maaş dikkate alınır. İş sözleşmesi sona eren ve herhangi bir sigorta geliri olmayan kişilerin işsizlik maaşı hesaplamasında işçinin son dört ayda aldığı maaş tutarı hesaplanır. İşçinin aldığı maaş ilk önce dört ile çarpılır. Sonra çıkan tutarın yüzde kırkı bulunur. Bu tutar işini kaybeden kişinin işsizlik maaşıdır. Bu tutar dörde bölünerek her ay eşit parçalar halinde ödenir. Fakat işsizlik maaşı asgari ücretin yüzde atmışından fazla olamaz. İşsizlik ücreti ödemesinden sadece damga vergisi kesilir. Her yıl belirlenen ücret ödemelerine uygulanan damga vergisi oranınca vergi kesilir ve kalan tutar kişinin hesabına yatırılır.

İşsizlik Maaşı Kimler Alır?

İşini kaybeden kişilere yeni bir iş kurana kadar veya yeni bir iş bulana kadar devlet tarafından yapılan ödemelere işsizlik maaşı denir. Bu maaşı almaya hak kazanan kişiler ilgili yönetmelikler ile belirlenmiştir. İşsizlik maaşı alabilecek kişiler aşağıdaki gibidir;

  • Kendi isteği veya kusuru dışında işsiz kalan kişiler
  • İş sözleşmesi sona eren kişilere 4 ay boyunca
  • 600 gün ve üstünde işsizlik primi ödeyen kişilerin iş sözleşmesi sona erince
  • İş sözleşmesi sona erdikten sonra aynı ay içerisinde İşkur kurumuna başvuru yapan kişiler

Bu kişiler yeni bir iş kurana kadar veya belirlenen aylada işsizlik maaşı alırlar. Devlet bu kişilere geçici olsa da belli bir süre destek vererek yeniden çalışmayı teşvik ediyor.

İşsizlik Maaşının Kesilmesi

İşsizlik maaşı verildiği günden itibaren İşkur işsiz kalan kişi için iş belirlemeye çalışır. İşsiz kalan kişinin bilgileri bu kurumda bulunur ve İşkur kusa bir süre içerisinde kişinin yaşadığı yerde ve kişinin yeteneklerine göre uygun bir bulur. Bu süre içerisinde işsizlik maaşı ödenmeye devam eder. İşkurun bulduğu işe sebep sunmadan başvuru yapmayan kişilerin işsizlik maaşları kesilir. Ayrıca bu kişilerin daha sonra da işsizlik maaşına başvuru hakkı kalmaz.

İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

İşsizlik maaşının ödenmesini sağlayan kurum olan İşkur tüm süreci kontrol altında tutar. Kişi işsiz kaldıktan sonra bir ay içerisinde İşkur’a müracaat eder. Bu müracaat kurumun web sitesinden veya bizzat doğrudan kuruma yapılabilir. Müracaattan sonra kurum işsiz kalan kişi için iş ilanına çıkar. Dha sonra da işsizlik maaşı için gerekli işlemleri başlatır.


Yorumlar

İşsizlik Maaşı Nedir? Nasıl Hesaplanır? hakkındaki düşüncelerini bize bildir ve ilk değerlendirmeyi yapan sen ol!