Kredi kartları başta olmak üzere Türkiye'de yaygın olarak kullanılan bankacılık ürünlerini tercih eden herkesin aşina olduğu kavramların başında hesap kesim tarihleri geliyor. Her bankacılık ürününde farklı yöntemlerle uygulanan hesap kesim tarihi kavramının en çok sorgulandığı alan ise kredi kartları olarak karşımıza çıkıyor. İçeriğimizde "Hesap kesim tarihi nedir?", bir diğer yaygın kullanım şekliyle "Ekstre kesim tarihi nedir?" sorularının yanıtlarını ve hesap kesim tarihi değiştirme işlemleri gibi merak ettiğiniz tüm detayları bulabilirsiniz.
Bankacılık veya diğer finans kuruluşları tarafından müşterilerine sunulan hesaplar, kredi kartları veya kredili mevduat hesapları gibi ürünlerde işlemler belirli periyotlarda takip ediliyor. Bir başka ifade ile bu ürünleri kullanırken gerçekleştirilen işlemler genellikle aylık özetler yani hesap ekstresi şeklinde kullanıcılara bildiriliyor. Bankaların müşterilerini borçlandırdığı kredi kartı ve kredili mevduat ürünlerinde, limitler kapsamında yapılan harcamalar, ödemeler, nakit avans, taksitli nakit avans gibi işlemler kredi kartı hesap ekstresi ile kart sahiplerine sunuluyor.
Hesap kesim tarihi ise müşteriler tarafından belirlenebilen ekstelerin oluşturulduğu tarihler olarak karşınıza çıkıyor. Hesap kesim tarihinde aylık olarak oluşturulan ekstreler, 30 günlük hesap ya da kredi kartı işlemlerinin özeti niteliği taşıyor.
Türkiye'de yürürlükte olan bankacılık mevzuatı esasları gereği, müşterilere aylık hesap hareketleri bildirimlerinin yapılması zorunluluğu bulunuyor. Hesap özeti ya da hesap ekstresi zorunluluğu sadece kredili ürünlerde değil banka hesapları veya çeşitli bankacılık ürünlerinde de uygulanıyor. Hesap özetlerinin, müşterilerin tercihleri doğrultusunda posta yoluyla basılı olarak ya da mail, SMS, mobil bankacılık, internet bankacılığı gibi kanallardan online olarak hesap sahiplerine ulaştırılması gerekiyor.
Hesap kesim tarihi uygulaması, kredi kartı ve kredili mevduat hesapları gibi ürünlerde ekstre borcuna ilişkin son ödeme tarihinin belirlenmesi açısından da önem taşıyor. O nedenle hesap kesim tarihlerini maaş ya da düzenli gelir elde ettiğiniz dönemlere denk getirmeniz gecikmeler kaynaklı ilave faiz ve diğer hukuki yaptırımlarla karşılaşma olasılığını en aza indiriyor.
Hesap kesim tarihleri, bankacılık ürünü kullanan müşteriler tarafından serbestçe belirlenebiliyor. Müşteriler, kullandıkları bankacılık ürününe başvuru aşamasında sunulan formlarda yer alan ilgili alanlar üzerinden hesap kesim tarihlerini her ayın belirli bir günü ya da haftalık olarak seçilebiliyor. Birçok banka, tam tarih olarak örneğin her ayın 3'ü ya da her ayın 27'si şeklinde müşterilerinden hesap kesim tarihini belirlenmesini talep ediyor. Bazı bankalarda hesap kesim dönemleri haftalık olarak her ayın ikinci haftası, dördüncü haftası şeklinde de uygulanabiliyor. Bu durumlarda ilgili haftanın son işlem günü saat 23:59 itibarıyla ekstreler oluşturuluyor.
Bankalar, sundukları bankacılık ürünlerinde müşterilerine hesap kesim tarihlerinde değişiklik yapma hakkı tanıyor. Hesap kesim tarihi değiştirme hakkı, kullanılan bankacılık ürününe ve bankaların politikalarına göre farklılık gösterebiliyor. Bankalar, kredi kartı, banka hesabı ve kredili mevduat hesabı ürünlerinde genellikle 1 ya da 2 kez hesap kesim değişikliği hakkı sunuyor. Bazı bankalarda hesap kesim değişikliği uygulaması yılda 3 ya da 4 kez gerçekleştirilebiliyor.
Hesap kesim tarihi değiştirme hakkı bazı bankalarda takvim yılı için uygulanırken bazı bankalarda ise ilk hesap kesim tarihi işlemi üzerinden 12 ay hesaplanarak yapılıyor. Örneğin, yılda iki hesap değişikliği hakkı sunan bir bankanın ürünü için mart ayında yaptığınız hesap kesim tarihi değişikliği için kalan hakkınızı bir sonraki yılın mart ayına kadar kullanabiliyorsunuz. Takvim yılı uygulamasını tercih eden bankalarda ise aralık ayından itibaren hesap kesim tarihi hakkınız yenileniyor. Hesap kesim tarihi değişikliği uygulamaları ve şartları hakkında bankanızla görüşerek daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Hesap ekstresi kesim tarihini değiştirme işlemi birçok farklı yöntemle yapılabiliyor. Banka şubelerine bizzat başvurarak, bankaların müşteri hizmetlerini arayarak sözlü ya da yazılı olarak hesap kesim tarihi değişikliği başvurusunda bulunabilirsiniz. Bankacılık işlemlerinin neredeyse tamamının dijitalleştiği günümüzde yaygın olarak ve en hızlı şekilde hesap kesim tarihi değişikliği için internet bankacılığı ya da mobil bankacılık uygulamalarından da kolayca faydalanabilirsiniz.
Mobil bankacılık uygulaması ya da internet bankacılığı ile hesap kesim tarihi değişikliği için sunulan hizmet içerisinde ilgili ürünle ilgili bölümlerde yer alan hesap kesim tarihi değiştirme seçeneğine gitmeniz yeterli oluyor. Bu alanda karşınıza çıkan takvim veya talep alanı vasıtasıyla yeni hesap kesim tarihini birkaç tıklama ya da dokunuşla bankanıza iletebilirsiniz.
Hesap kesim tarihi ve hesap ekstreleri hususunda en çok merak edilen soruların yanıtlarını sizin için derledik.
Müşteri tarafından belirlenen ekstre kesim tarihleri iş günleri olarak seçilebiliyor. Hesap kesim tarihinin hafta sonuna ya da resmi tatillere denk geldiği aylarda ise hesap kesim tarihi olarak belirlenen günden sonraki ilk iş günü uygulanıyor. Örneğin; müşteri tarafından her ayın 5. günü olarak belirlenen hesap kesim tarihi ilgili ayda pazar gününe denk geliyorsa ekstre o ayın 6. gününde kesiliyor.
"Hesap kesim tarihi saat kaçta kesilir?" sorusu hesap ekstreleri hususunda en çok merak edilen soruların başında geliyor. Hesap kesim tarihi için belirlenen günde, hesap ekstreleri ilgili gün sonunda oluşturuluyor. Yani, ekstre kesim tarihiniz ayın 6'sı ise o ayın 6. günü saat 23:59'a kadar yapacağınız alışverişler ya da harcamalar o ekstre dönemi içerisinde değerlendiriliyor.
Genellikle hesap kesim tarihi değişikliği, talebin iletildiği ekstre döneminden sonraki ekstre döneminde geçerli oluyor. Halihazırda her ayın 27’si olarak belirlediğiniz ekstre kesim tarihi söz konusu iken örneğin 27 Mart tarihinde kesilecek ekstre dönemindeyseniz, 27 Mart 23:59’a kadar yapacağınız hesap kesim tarihi değişikliği Nisan ayı için geçerli oluyor. Örneğimizde, 10 Mart günü hesap kesim tarihi olarak her ayın 14’ünü talep etmeniz durumunda; ekstre kesim tarihi değişikliği 14 Mart olarak değil de 27 Mart günü ekstreniz kesildikten sonra başlayan bir sonraki dönem olan Nisan ayı içi uygulanıyor. Bu durumda 27 Mart tarihinde ekstreniz kesildikten sonra bir sonraki ekstreniz 14 Nisan’da ve yeni bir değişiklik yapmadığınız sürece takip eden her ayın 14’ünde kesiliyor.
Bankacılık sisteminde, kredi kartı, kredili mevduat hesapları gibi birçok ürün için faiz hesaplama işlemleri günlük olarak gerçekleştiriliyor. Ekstre tarihlerinde yapacağınız değişikliklerde kullanmış olduğunuz nakit avans, taksitli nakit avans ya da kredili mevduat hesapları gibi ürünlerde ekstredeki gün sayısına bağlı olarak ödeyeceğiniz faiz tutarları artabilir ya da azalabilir. Ancak bazı bankalar, nakit avans, taksitli nakit avans kullandırılan kredi kartı ürünlerinde hesap değişikliği talebinizi kabul etmeyebiliyor. Hesap kesim tarihi değişikliği sebebiyle mağduriyet yaşamamak adına öncesinde bankanızla görüşerek hesap kesim tarihi değişikliği şartları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Yorumlar
Hesap Kesim Tarihi Nedir, Nasıl Değiştirilir? hakkındaki düşüncelerini bize bildir ve ilk değerlendirmeyi yapan sen ol!
Yorum Kuralları
Yorumları kullanarak diğer kullanıcılarla bağlantıya geçebilir, görüşlerinizi paylaşabilir, yazarlara ve diğer kullanıcılara sorular sorabilirsiniz. Ancak, söylem düzeyini yüksek tutmak amacıyla oluşturduğumuz aşağıdaki kriterlere lütfen uyunuz:
Söyleşiyi zenginleştirin.
Bağlamı koruyun. Sadece tartışılan konuyla ilgili bilgileri gönderin.
Saygılı olun. Eleştirel görüşler, pozitif ve diplomatik bir üslupla anlatılabilir.
Standart yazı stili kullanın. Noktalama, küçük ve büyük harf kullanın, imla kurallarına uyun.
Spam veya reklam mesajı atmak yasaktır.
Küfür, argo kullanımı yasaktır.
Sadece Türkçe yorum yapabilirsiniz.
Spam mesajlar yazan, argo/küfür kullanan ve forumu suistimal eden kullanıcıların hesapları süresiz olarak kapatılacaktır.