Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? Avantajları Nelerdir?

Çağdaş Akagündüz

Çağdaş Akagündüz

12 Mart 2022 12:12, Cumartesi
Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? Avantajları Nelerdir?
Bireysel Emeklilik Sisteminin Tanımı

Bireysel emeklilik sistemi için yapılan araştırmaların sayısı artıyor. İnsanlar bireysel emeklilik sistemine yatırım yapmak istiyor. Bireysel emeklilik sistemi, bünyesinde farklı avantajlar barındırıyor. Bireysel emeklilik sistemine dahil olan üyeler bu avantajlardan yararlanıyor.

Bireysel emeklilik sistemi toplum içerisinde BES olarak biliniyor. İnsanlar BES’ e kolay bir şekilde üye olarak yatırımlarını çoğaltabiliyor. Bireysel emeklilik sistemine üye olan kişiler uzun yıllar boyunca bu sisteme para yatırabiliyor. Bireysel emeklilik sistemine para yatıran kişiler uzun süre sonra ek gelir sağlayabiliyor.

Bireysel Emeklilik Sisteminin Faydaları Nelerdir?

Bireysel emeklilik sisteminin birçok faydası bulunuyor. İnsanlar bireysel emeklilik sistemine üye olarak bu sistemin avantajlarından faydalanabiliyor. Bireysel emeklilik sistemine yapılan yatırımlara genelde %25 devlet payı katkısı ödeniyor. Bu sayede kullanıcılar daha fazla gelir elde edebiliyor.

Bireysel emeklilik sistemini araştıran kişiler bu sistemin avantajlarını öğreniyor. Bu sayede sisteme giren kişi sayısı artıyor. Bireysel emeklilik sisteminin bazı avantajları:

•Ödemeler kişinin bütçesine göre belirleniyor.

•BES fonları vergiden muaf tutuluyor.

•BES fonu kolay bir şekilde değiştirilebiliyor.

Bireysel emeklilik sisteminin faydaları yatırılan ücrete göre değişiklik gösterebiliyor.

Bireysel Emeklilik Sistemine Girmek Zorunlu Mudur?

Bazı kişiler bireysel emeklilik sisteminin zorunlu olduğunu düşünüyor. Ancak bu bilgi yanlış bir bilgi olarak kabul ediliyor. Bireysel emeklilik sistemine girmek kişilerin hür iradesine bağlı oluyor. Bu sisteme girmek istemeyenler kişiler zorla sisteme sokulmuyor. Ancak buna rağmen bireysel emeklilik sistemine giren kişilerin sayısı artıyor.

Bireysel emeklilik sistemine girmeyenlere kanuni olarak herhangi bir yaptırım uygulanmıyor. Sisteme giren kişilere cazip avantajlar sunuluyor. Bireysel emeklilik sistemine giren kişiler ilk 10 yıllık süreçte paralarını çekmek isterse ciddi kesintiler yaşayabiliyor.

Uzmanlar, bireysel emeklilik sistemine para yatıran kişilerin acil olmadıkça para çekmesini önermiyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi Katılımcılarının Temel Hakları

Bireysel emeklilik sistemine giren kişilerin bazı hakları bulunuyor. Bu haklar sayesinde kişiler kanuni olarak korunuyor. Bireysel emeklilik sistemine giren kişilerin bu haklarını iyice öğrenmesi işlerini kolaylaştırabiliyor. Sistemde bulunan haklar, sisteme giren herkese veriliyor.

Bireysel emeklilik sisteminin temel hakları arasında cayma hakkı, sistemden ayrılma, emekliliğe hak kazanma gibi haklar yer alıyor. Kişiler bu haklara göre hareket edebiliyor.

Bireysel emeklilik sisteminde birtakım fonlar bulunuyor. Bu fonlara giren kişiler belli bir süre sonra fonlardan ayrılma hakkına sahip oluyor.

Bireysel Emeklilik Sistemine Kimler Katılabilir

Bireysel emeklilik sistemine girmek için bazı şartları yerine getirmek gerekiyor. Bu şartları yerine getirmeyen kişiler bireysel emeklilik sisteminin içerisine giremiyor. Bireysel emeklilik sistemine girmek için aranan özelliklerden temeli 18 yaşını doldurmak oluyor.

Reşit olmayan kişiler sistemin içerisine giremiyor. Ancak bireysel emeklilik sistemine katılmak için üst sınır bir yaş bulunmuyor. 18 yaşından itibaren isteyen herkes bu sistemin üyesi olabiliyor.

Son zamanlarda bireysele emeklilik sistemine olan yönlendirmeler artıyor.

Otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?

Çalışanlar, işverenleri aracılığıyla bireysel emeklilik sistemine katılıyor. 1 0cak 2017 yılında yürürlüğe giren kararla birlikte bazı kişiler bireysel emeklilik sistemine otomatik olarak üye ediliyor. 45 yaşın altında olan memur ve işçiler otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine alınıyor. Bazı kişiler bu sistemin içerisinde olmayı istemiyor. Sistem ilk 2 ay içerisinde çıkışlara izin veriyor.


Yorumlar

Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? Avantajları Nelerdir? hakkındaki düşüncelerini bize bildir ve ilk değerlendirmeyi yapan sen ol!