Atm’den Kartsız İşlemler Nasıl Yapılır?

Çağdaş Akagündüz

Çağdaş Akagündüz

9 Ağustos 2022 18:42, Salı
Atm’den Kartsız İşlemler Nasıl Yapılır?
İnsanlar paralarını saklamak için geçmişte yastık altlarını dolaplarını kullanırken günümüzde ise artık bankaları tercih etmektedir. Özellikle atm ile birlikte insanlar çok daha kolay bir şekilde para çekebilir hale geldiler. Bu durum ise insanların bankalara paralarını atmalarını sağlıyor.

Bu sayede hem çok daha güvenilir hem de çok daha rahat bir şekilde para çekim işlemi yapılıyor. Atm’den para çekebilmek veya başka bir işle yapabilmek için genellikle kartınızı kullanmanız gerekir. Ancak kimi zaman kartlar unutuluyor veya kayboluyor. Bu durumda ise insanlar Atm’lerden para çekebilmek için kartsız işlem menüsünü kullanmalıdırlar. Peki kartsız işlem menüsü nasıl kullanılır?

Kartsız İşlemler

Kartsız işlem atm’lerde bulunan ve insanların belirli bilgiler ile girebileceği bir menüdür. Bu menüyü kartınız olmadan kullanabilmek için iki farklı yolunuz bulunur. Bu yollar ise şunlardır:

  • Bilgiler İle Kartsız İşlem Yapma
  • QR Kod İle Kartsız İşlem

Buradaki her iki yöntem de Atm’den kartsız işlem yapabilmeniz için yeterlidir. Peki bu işlemler nasıl yapılır?

Bilgiler İle Kartsız İşlem Yapma

Atm’lerde kartsız işlemler menüsünde gerçekleştireceğiniz eylemler kredi kartı kullanılan işleme göre daha kısıtlıdır. Bu nedenle para çekme ya da para yatırma gibi işlemler dışındaki, kartınızla ilgili olan diğer işlemleri yapmanız mümkün değildir. Kartınıza para yatırmak veya para çekmek istiyorsanız öncelikle Atm ekranında yer alan kartsız işlem butonuna tıklayın.

Butona tıkladıktan sonra karşınıza çıkacak olan ekran bankadan bankaya göre değişiklik gösterebilir. Ancak genellikle sizlerden TC kimlik numaranız ve cep telefonu numaranız istenir.

Daha sonra ise hesap bilgilerinizi yazmanız gerekir. Bu bilgileri girdikten sonra hangi işlemi yapmak istediğinizi belirtirsiniz. Genellikle iki seçenek olur. Biri para çekme diğeri ise para yatırmadır. Bunlardan birini tercih ettikten sonra işleminizi tamamlayabilirsiniz.

QR Kod İle Kartsız İşlem

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte artık bankalar mobil bankacılık adı ile telefonlarımıza girmiş durumda. Bankaların mobil uygulamalarını indirerek de Atm’lerden kartsız işlem yapabilirsiniz. Bunun için öncelikle mobil cihazınız üzerinden bankanıza giriş yapın. Daha sonra QR kod yazan butona tıklayın ve hangi işlemi yapacağınızı seçin. Buradaki işlemler genellikle para çekme ve yatırma oluyor. Seçiminizi yaptıktan sonra Atm’de yer alan QR kod alanına basın ve kameranızı buradaki kodu kapsayacak şekilde ekrana doğru tutun. Birkaç saniye sonra işleminiz otomatik olarak gerçekleşecektir.

Kartsız İşlemler Menüsünden Başka Neler Yapılır?

Kartsız işlemler menüsü kartınızın dışında birçok işlemde de kullanılabilir. Bu işlemler ise şunlardır:

  • Vergi Ödemesi
  • Ceza Ödemesi
  • Harç Ücreti Ödemesi
  • Sınav Ödemesi
  • Trafik Ödemesi

Bu gibi daha birçok işlemi kartsız işlemler menüsünden gerçekleştirebilirsiniz.

Kartsız İşlemde Yapılamayacaklar

Atm kartsız işlemler menüsü üzerinden özellikle de kartınız hakkında yapacaklarınız sınırlıdır. Örneğin kredi kartı borcunuzu ödeyemezsiniz. Kredi kartı borçları için ya mobil bankacılığı kullanmalısınız ya da kartınız ile atm üzerinden işlem yapmalısınız.

Kart Olmadan Fatura Ödemesi Yapılır?

Banka kartınız olmadan atm üzerinden fatura ödemesi yapılabilir mi sorusu en çok sorulanlardan biridir. Ancak eğer kartınız yoksa elektrik, su gibi faturaları ödeyemezsiniz.

Kartımı Kaybetsem Bile Atm’den Kartsız İşlem Yapabilir Miyim?

Kartınızı kaybettiğiniz durumlarda öncelikle bunu bankanıza belirtmelisiniz. Bankanız kartınızı kullanıma kapatacaktır. Kullanıma kapalı olan kart bilgileri ile atm’den kartsız işlem yapamazsınız. Ancak eğer yapacağınız işlem için kart bilgisi gerekmiyorsa ya da farklı bir banka kartınız varsa işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bu işlemleri sadece bankanıza ait olan atm’lerden gerçekleştirebilirsiniz.


Yorumlar

Atm’den Kartsız İşlemler Nasıl Yapılır? hakkındaki düşüncelerini bize bildir ve ilk değerlendirmeyi yapan sen ol!