Müşterisi olduğunuz bankalardan para çekmek ya da hesabınıza 7/24 para yatırabilmek için en kolay yöntemlerin başında ATM’ler geliyor. Ancak nakit ihtiyacınız olduğu anda bankanıza ait bir ATM bulmak zorundasınız. Bu soruna çözüm olarak, bankacılık sektöründe, özellikle müşteri sayısı nispeten daha az bankaların, müşterilerine ulaşmasını kolaylaştıran bir yöntem olan Ortak ATM'ler ön plana çıkıyor. Peki Ortak ATM kullanan bankalar hangileridir? Ortak ATM para yatırma işlemi hangi banka kartlarıyla yapılır? Soruların cevapları içeriğimizde yer alıyor.
Ortak ATM, anlaşmalı bankaların kredi kartları ve banka kartları ile para yatırma, para çekme ve benzeri işlemlerin yapılabilmesine imkan tanıyan ATM'ler olarak tanımlanıyor. Otomatik vezne makinesinin ingilizcesi olan Automated Teller Machine'in baş harflerinden oluşan ATM bankacılık sektörünün uzun yıllardır kullandığı bir teknolojik hizmet olarak karşımıza çıkıyor. ATM'ler para çekmeden kart şifresi belirlemeye, para yatırmadan bakiye sorgulamaya kadar pek çok hizmet sağlıyor.
Ortak ATM'ler anlık olarak oluşan para ihtiyacını karşılamaya yardımcı oluyor. Ayrıca ortak ATM'ler sayesinde insanlar ATM arama sürecinden ya da bankalarda sıra beklemekten kurtulabiliyor. Bankaların kendine ait ATM üniteleri her lokasyonda bulunamayabildiğinden ortak ATM noktaları tercih edilebiliyor.
Kamu bankalarının yanı sıra özel bankalar da Ortak ATM platformlarında yer alabiliyor. Devlet bankalarının ortak ATM'deki ücretsiz işlem sayısı sınırsızken özel bankalar genellikle her ay 3 defa ücretsiz işlem hakkı sunuyor.
Ortak ATM’ye sahip olan devlet bankaları arasında; Vakıf Katılım, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım bulunurken özel bankalar arasında QNB Finansbank, TEB ve DenizBank yer alıyor. İsmi geçen 8 bankanın müşterileri ortak ATM'den ücretsiz şekilde işlem yapabiliyor. Ortak ATM'de işlemler kendi banka ATM'nize göre daha sınırlı oluyor.
Ortak ATM'ler üzerinden yapılan işlemlerin başında para yatırma ve para çekme işlemleri geliyor. Bakiye sorgulama yapabileceğiniz ortak ATM'ler kart şifresi değiştirme ve fatura borcu ödeme gibi işlemleri kullanıcılara sunuyor. Ortak ATM'ler aracılığıyla gerçekleştirebileceğiniz işlemleri şöyle sıralayabiliriz:
Ortak ATM'ler bankaların müşterilere erişimine destek olurken banka müşterileri de ATM işlemleri için lokasyon seçeneklerini artırabiliyor. Ortak ATM'lerin müşterilere sunduğu avantajları söyle sıralayabiliriz:
Tüm bankaların müşterilerine sunduğu para çekme ve para yatırma limiti ortak ATM'lerde de uygulanıyor. Dolandırıcılık durumunda müşterilerin daha fazla zarar görmesinin önüne geçilmesi, bankaların para çekme ve para yatırma işlemlerini sınırlandırmasının temel gerekçeleri arasında yer alıyor.
Ortak ATM'lerde para çekme ve yatırma limiti ile ATM'lerde sınırlı tutarlarda bulunabilen bakiyelerden daha fazla müşterinin faydalanmasını hedefleniyor.
Devlet bankaları tarafından sınırsız olarak sunulan ortak ATM’lerden ücretsiz işlem hakkı özel bankalarda 3 defa ile sınırlandırılıyor. Ücretsiz işlem hakkı kullanıldıktan sonra özel bankalar küçük bir tutarlarda işlem ücreti alıyor. Para kesintisi de bankadan bankaya değişiklik gösteriyor.
Ücretsiz ortak ATM'lerin yanı sıra tüm bankaların ATM'leri de ortak banka ATM'si gibi kullanılabiliyor. Ancak bu ATM'lerde işlem yaptığınızda işlem bedeli ödüyorsunuz. Ücretli işlemlerle para çekme, para yatırma, kredi borcu ödeme gibi işlemler yapılabiliyor. Bu bankalar da bankamatiklerindeki bu işlemler için ücretleri kendi belirliyor. Yapılan kesinti işleme göre ya da bankaya göre değişiklik gösterebiliyor.
Ücretsiz ortak ATM'lerden para çekme limiti bankadan bankaya değişiklik gösteriyor. Bu tutar 1.500 TL ile 5.000 TL arasında olabiliyor. Limitlerin üzerindeki para çekimlerinde ise işlem ücreti talep ediliyor. ATM'ye gitmeden önce müşteri olduğunuz bankanın internet sitesinden ya da müşteri hizmetlerinden limitlerinizi öğrenebilirsiniz.
Ortak ATM'lerde kart yutma olayı nedir?
ATM'lerde kart yutma olarak bilinen durum teknik aksaklıklar başta olmak üzere çeşitli sebeplerle gerçekleşebiliyor. Kart yutma, kullanılan kredi kartının ATM’nin çeşitli bölümlerinde sıkışması olarak tanımlanıyor. ATM cihazlarının çeşitli nedenlerle arızalanması durumunda kart yutma sorunu ile karşılaşılabiliyor. Kart için çalıntı ihbarının bulunması, şifrenin belirli sayıda yanlış girilmesi, kartın deformasyona uğraması veya kartın iptal edilmiş olması kartınızın ATM tarafından yutulmasının gerekçelerinden biri olabiliyor.
Ortak ATM kartı yutarsa ne yapmalısınız?
ATM'lerde kart yutma sorunu ile karşılaştığınızda kartın yeniden geri verilebilme ihtimali nedeniyle ATM'nin yanından ayrılmadan banka müşteri temsilcisini arayarak kartın kapatılmasını sağlamalısınız. Ortak ATM, müşterisi olduğunuz bankaya yakınsa güvenlik görevlilerinden ya da banka memurlarından yardım istemeniz durumunda kartı geri alma ihtimaliniz olabiliyor.
Eğer kartı geri alamıyorsanız şüpheli işlem bildirimi yaparak kart iptalini sağlamanız gerekiyor. Banka genel merkezinden yeni kart talebi oluşturunca kartın şüpheli insanların eline geçmesi önlenmiş oluyor.
Ortak ATM parayı yutarsa ne yapılmalı?
Kart yutma sorunu gibi para yutma sorunları da ATM’lerde sıklıkla yaşanan sorunlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu durumda müşterisi olduğunuz bankanın müşteri hizmetlerini arayarak sorun yaşanan ATM’ye ilişkin cihaz numarası, konum ve takılan tutar gibi bilgileri bildirmeniz gerekiyor.
Ortak ATM bakiye sorgulamak için ücret alıyor mu?
Bazı bankalar 3 ücretsiz işlemden sonraki işlemler için ücret alıyor. Bakiye sorgulama ücreti de bu ücretler arasında bulunuyor. Bakiye sorgulama ücreti oldukça düşük olarak belirleniyor. Bazı bankalar bakiye sorgulama için ücret almazken bazı bankalar 25-30 kuruş civarında ücretler talep edebiliyor.
Ortak ATM para yatırma ücreti ne kadar?
Ortak ATM'lerde ücretsiz işlem hakkı kullanıldıktan sonra gerçekleştirilecek olan para yatırma işlemleri için belirli tutarlarda işlem ücreti ödeniyor. Bu ödeme tutarı bankalara göre farklılık gösteriyor ve genelde belirli bir tutarın üzerinde yatırdığınız tutar için yüzdelik olarak hesaplanıyor.
Ortak ATM para yatırma limiti ne kadar?
Ortak ATM'lerde para çekme gibi para yatırma limiti bulunuyor. Bu tutar bazı bankalarda 20 bin TL tutarındayken bazı bankalar 100 bin TL ve üzerindeki para yatırımlarına dahi izin veriyor. Para yatırma limitleri de dahil olmak üzere tüm haklar, limitler, işlem ücretleri hakkında bilgi sahibi olmak için bankanızın online kanalları, müşteri hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.
Yorumlar
Ortak ATM Nedir? Ne İşe Yarar? hakkındaki düşüncelerini bize bildir ve ilk değerlendirmeyi yapan sen ol!
Yorum Kuralları
Yorumları kullanarak diğer kullanıcılarla bağlantıya geçebilir, görüşlerinizi paylaşabilir, yazarlara ve diğer kullanıcılara sorular sorabilirsiniz. Ancak, söylem düzeyini yüksek tutmak amacıyla oluşturduğumuz aşağıdaki kriterlere lütfen uyunuz:
Söyleşiyi zenginleştirin.
Bağlamı koruyun. Sadece tartışılan konuyla ilgili bilgileri gönderin.
Saygılı olun. Eleştirel görüşler, pozitif ve diplomatik bir üslupla anlatılabilir.
Standart yazı stili kullanın. Noktalama, küçük ve büyük harf kullanın, imla kurallarına uyun.
Spam veya reklam mesajı atmak yasaktır.
Küfür, argo kullanımı yasaktır.
Sadece Türkçe yorum yapabilirsiniz.
Spam mesajlar yazan, argo/küfür kullanan ve forumu suistimal eden kullanıcıların hesapları süresiz olarak kapatılacaktır.