Kredi Kartı Aidatı İade Alınabilir mi?

Çağdaş Akagündüz

Çağdaş Akagündüz

13 Kasım 2023 11:27, Pazartesi
Kredi Kartı Aidatı İade Alınabilir mi?

Türkiye’de yaygın olarak kullanılan bankacılık ürünlerinden biri olan kredi kartları, başta nakit bulundurma zorunluluğunu ortadan kaldırarak ödemeler konusunda hayatımızı kolaylaştırır. Dijitalleşmeye birlikte yanınızda taşımanıza bile gerek kalmadan kredi kartları ile mağazalardan alışveriş yapabilir, harcamalarınızı taksitlendirebilir, faturalarınızı ödeyebilirsiniz. Hatta nakit avans ya da taksitli avans özellikleri ile nakit ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Kredi kartları kullanıcısına birçok avantajı bir arada sunarken bankalar sağladıkları kredi kartı hizmetleri karşılığında müşterilerinden yıllık kart kullanım bedeli olarak da bilinen aidatlar talep ediyor. Peki,  kartlarınızdan her yıl ya da bazı bankalarca yılda 2 defa tahsil edilen bu kart aidat iadesi geri alınabiliyor mu? İçeriğimizde “Kredi kartı aidatı geri alma işlemi nasıl yapılıyor?” sorusu başta olmak üzere süreçler ve konuyla ilgili tüm merak ettiğiniz soruların yanıtını bulabilirsiniz.

Kredi Kartı Aidatı Nedir?

Günlük hayatınızda ve harcamalarınızda önemli bir yere sahip olan kredi kartları hesabınızdan yıllık olarak aidat ücreti kesebiliyor. Yıllık üyelik ücreti olarak bilinen kart aidatları, bankaların sunduğu hizmetlerin karşılığı olarak tahsil ediliyor.

Kredi kartı yıllık üyelik ücreti ilk olarak banka ile imzalanan sözleşmelerde açıkça belirtiliyor. Mevcut kartlarınızla ilgili güncel kart ücretlerini müşteri hizmetlerini arayarak veya bankanın internet sitesinden öğrenebilirsiniz.

Bankacılık Kanunu’nda yapılan son düzenlemelere göre; bankaların kart aidatları alma hakları bulunuyor. Aynı yasal düzenleme ile bankalara, yıllık üyelik ücreti olmayan yani aidatsız kredi kartı seçeneğini de müşteriye sunma zorunluluğu getiriyor. Bu mevzuat değişikliği ile birlikte kredi kartları yıllık ücretler bakımından aidatlı ya da aidatsız olmak üzere ikiye ayrılıyor. Ancak aidatlı kredi kartlarından alınan üyelik ücretlerinin bazı durumlarda iadesi de mümkün olabiliyor.

Kimi kart sahipleri kredi kartlarından yıllık üyelik ücreti tahsil edildiğinde farkına bile varmazken kimi kullanıcılar ile kart ücretini kabul etmek istemeyebiliyor. Ancak bazı bankalarda kart abonelik ücretleri fahiş tutarlara ulaşabiliyor. Kredi kartı aidatı itiraz sürecini, sadece kart ücretinin tümüyle iadesi olarak değil alınan yüksek tutarlara itiraz edilmesi şeklinde değerlendirmelisiniz.

Kredi Kartı Aidatı İadesi Nasıl Alınır?

Kredi kartı aidatı iadesini almak ya da tutarlara itiraz etmek için 3 farklı yol bulunuyor. Aşağıda detaylı olarak açıklanan yöntemlerden size ve duruma en uygun olanını kullanarak kredi kartı aidatı geri alma sürecini başlatabilirsiniz.

  • İlgili bankaya dilekçe verip iade talebinde bulunmak Kredi kartı aidat işlemlerinden en yaygın olanı ilgili bankaya başvuru yapmaktan geçiyor. Öncelikli olarak bankanızın çağrı merkezi ile görüşerek ücret için iade koşullarının oluşup oluşmadığını sorgulamalısınız. Birçok banka; ürünlerini kullanan, ödemelerini düzenli olarak yapan müşterileri için kart ücretlerini iade etme eğilimi taşıyor. Yıllık kart aidatı iadesi nakit olarak yapılmasa dahi müşteri memnuniyeti için sunulan bonuslar, ödüller ile cazip tekliflerden faydalanabilirsiniz.

Yapılan teklifleri kabul etmez, süreci devam ettirmek isterseniz bankanızın genel müdürlüğüne hitaben dilekçe yazıp iadeli taahhütlü posta yolu ile göndermeniz gerekiyor. Eğer banka olumsuz yanıt verirse ya da dilekçenize 1 ay içerisinde herhangi bir yanıt gelmezse hukuki posedürü başlatma hakkınız bulunuyor.

  • İlçe Tüketici Hakem Heyetleri’ne başvurmak Bankaya kredi kartı üyelik ücreti iptali için başvurunuza gelen ret yanıtının ardından ikametgahınızın bulunduğu İlçe ya da İl Tüketici Hakem Heyetleri’ne başvurabilirsiniz. İlgili Tüketici Hakem Heyetleri’ne tarafınızdan haksız olarak aidat kesintisi yapıldığını ispatlayan belgeleri ve iadesini talep ettiğinizi yazmanız gerekiyor.
  •  Bankadan kartınızı aidatsız kredi kartına çevirmesini istemek Aidat ödemek istemeyen banka müşterilerinin tercih ettiği son yöntem de mevcut kartlarını aidatsız karta dönüştürme talebinde bulunmasından geçiyor. Yönetmeliklerin tanıdığı olanaklara göre aidatlı kredi kartları alternatif olarak aidatsız kredi kartıyla değiştirilebiliyor.
Kredi Kartı Aidatı Sürecine İlişkin Bilmeniz Gerekenler

Bankaların kredi kartı aidat iadesini kabul etmediği ya da başvurulara cevap vermediği dönemler olabiliyor. Bu durumlarda başvuru cevabını beklemek için müşteriye 1 aylık süreç veriliyor. Eğer 1 ay sonunda bankadan cevap gelmezse ya da bankadan olumsuz cevap gelirse Tüketici Hakem Heyetleri’ne başvuru yapılması gerekiyor.

Tüketici Hakem Heyetleri’ne başvurularda kanunlarla belirlenen parasal sınırlar bulunuyor. Kredi kartı aidatı iptaline ilişkin hususları da içeren parasal sınır başvuru yapacağınız merciinin belirlenmesi açısından da önem taşıyor.  Parasal sınır “6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 68 inci ve Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinin 6 ncı Maddesi”nde açıklanıyor.  Bu tutar her yıl yeniden değerleme oranında artırıyor. 2023 yılı için Tüketici Hakem Heyetleri’ne yapılacak başvurularda parasal sınır 66.000 TL olarak uygulanıyor. Kredi kartı aidatı itirazlarınız da dahil olmak üzere 66.000 TL’nin altında olan tüm tüketici hakları başvurularınızı il ve ilçe Tüketici Hakem Heyetleri’ne yapabiliyorsunuz. 66.000 TL’nin üzerindekiler için ise Tüketici Mahkemesi’ne doğrudan dava açabilirsiniz.  

Tüketici hakem heyetine e-Devlet uygulaması üzerinden sizden istenen belgeleri eksiksiz olarak sisteme yükleyerek ya da il ve ilçe tüketici heyetlerine bizzat giderek başvurabilirsiniz. Başvuru yaptıktan sonra heyet kararınızı reddettiğinin ya da kabul ettiğinin geri dönüşünü size sağlıyor. Tüketici Heyeti tarafından yapılan incelemelerde ret sonucu durumlarda bir üst mahkemeye dava açma hakkınız doğuyor. Kabul ettiği durumlarda kararın bağlayıcılığı bulunuyor ve bankanın heyet tarafından iletilen kararı uygulama zorunluluğu bulunuyor. Ayrıca tüketicilerde olduğu gibi bankanın da itiraz etme ve kararı bir üst mahkemeye taşıma hakkı bulunuyor. Banka itirazda bulunmazsa gerekli tutarı hesabınıza kısa süre içerisinde yatırıyor.

Kredi Kartı Aidatı ve İade Süreci Hakkında Merak Edilen Sorular

Kredi kartı aidatı ve bunun iade edilmesiyle ilgili merak edilenler bu kısımda yer alıyor. Soruların yanıtları Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) alınıyor.

Kredi kartı yıllık üyelik ücretinde uyuşmazlık olursa ne yapılmalı?

Kredi kartı aidat ücretleri ile ilgili uyuşmazlık durumunda başvurulabilecek kurumlar arasında Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği nezdinde yer alan Bireysel Müşteri Hakem Heyetleri ve TCMB yer alıyor.

Kullanılmayan kredi kartı için aidat ödenir mi?

Kullanılmayan kredi kartlarında ücret alınmama durumu iki şekilde gerçekleşebiliyor. Bunlardan biri kartı hiç kullanmamış olmanız, diğeri ise en az 180 gün bu kartla işlem yapmamanızdan geçiyor. Bu iki koşuldan birini karşıladığınız durumda yıllık üyelik ücreti ödenmiyor.

Sanal kredi kartlarından yıllık üyelik ücreti alınır mı?

Sanal kredi kartlarından kart oluşturma, kullanma ve yıllık üyelik ücreti alınamıyor. Ayrıca banka kartlarından da yıllık üyelik ücreti alınmıyor.

Aidatsız kredi kartı nedir?

Aidatsız kredi kartı yıllık üyelik ücretinin olmadığı kredi kartları olarak tanımlanıyor. Bu kartlarda yıllık üyelik ücreti ödeme durumu söz konusu bile olmuyor.

Ek kart için üyelik ücreti ödenir mi?

Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununa İlişkin Düzenlemeler kapsamında açıklanan bilgilere göre ek kartlardan alınacak aidat bedeli asıl kartın yıllık üyelik ücretinin yüzde 50'sini geçemiyor. Ek kart üyelik ücretleri bankadan bankaya da değişiklik gösteriyor. Bu düzenlemeye göre ana karttan 100 lira aidat alınıyorsa ek karttan maksimum 50 liralık yıllık üyelik ücreti alınabiliyor.


Yorumlar

Kredi Kartı Aidatı İade Alınabilir mi? hakkındaki düşüncelerini bize bildir ve ilk değerlendirmeyi yapan sen ol!