Yoksullukla mücadele edilebilmesi için verilen bir kredi türüdür. Geliri az olan kişilerin bu krediyle iş kurmalarını ve girişimde bulunmalarını destekler. Öncelikli olarak kadınların desteklenmesini hedefler. Bir takım sebepler gösterilerek alınabilen bir kredidir. Mikro kredi ile ilgili bilinmesi gereken pek çok nemli husus var. Öncelikle bu hususların bilinmesi gerekir.
İlk olarak 1976 yılında ortaya çıkan mikro kredi en sık tercih edilen kredi türleri arasında. Türkiye’ de yaşayan dar gelire sahip kadınların desteklenmesi amacı güder. Mikro kredi genel olarak finans kuruluşlarıyla kullandırılır. Kamu ya da özel bankalarda geçerli değildir. Ev hanımları için mikro kredi sunan banka mevcut değil.
Aynı mahallede ikamet eden en az 5 kadının bir araya gelmesi şartı aranır.
Tüm bu şartlar yerine getirilerek bu kredi için başvuru gerçekleştirilir.
Mikro kredi başvurusu için her hangi bir yaş sınırlaması yoktur.
Mikro ihtiyaç kredisi başvurusu kolaylıkla yapılabilir. Aranan şartlar sağlandığında hızlı bir şekilde başvuru yapılabilir. Başvuru işlemi için bir belge ibraz edilmesine gerek yoktur. Krediyi veren kurumla iletişime geçilir. Mevcut olan iş fikri kurumla paylaşılır. Böylece başvuru yapılmış olur. Eğer iş fikri yani proje beğenilirse ve kurum bu iş fikrine ikna olursa kısa zaman dilimi içinde eğitimler başlar. Daha sonra kredi kullanılır.
İlk aşama için en fazla 1500 TL kredi verilir. Bu kredi için 12 ay vade tanınır. Söz konusu işin başarıyla devam etmesi halinde ikinci sene 2.000 TL ‘ ye kadar kredi verilir. Bu kredi için de 12 ay vade sunulur. Girişimci bu kredi ile işine devam eder.
Dar bir gelire sahip olan ve iş kurmak isteyen kadınlara verilen bir kredi türüdür. İlk kredi 100 TL ile 1500 TL arasında alınabilir. İlk krediden sonra kişiye belli bir eğitim verilir. Beş kadın bir araya gelerek bu krediden yararlanabilirler.
Mikro kredi ilk olarak geliri ya da parası olmayan girişimci kadınlara hibe olarak verilir. Diğer bir deyişle bunun için bir geri ödeme tablosu oluşturulur. Ancak; faiz oranları, dosya masrafları ya da tahsis ücretleri gibi gider kalemleri tabloda yer almaz. Bu krediyle kurulmuş olan işten gelir elde ediliyorsa bu süreç içinde kredinin ödenmesi talep edilir. Bu şartlar altında 12 ay içinde kredinin ödemesi gerçekleştirilir. Bu sayede iş faaliyeti devam eden girişimci mikro kredisinin ödemesini rahat bir şekilde yapar.
Mikro kredinin avantajları arasında en çok dikkat çeken finansal geçmişin değerlendirilmemesidir. Yani mikro kredi başvurusunda kişinin finansal geçmişi dikkate alınmaz. Bilindiği gibi kredi talep edildiğinde kişinin kredi notu ilk değerlendirme koşuludur. Kredi notu düşük olanların kredi talepleri kabul edilmez. Ancak mikro kredi de durum farklıdır. Mikro kredi borcu olanları ilgilendiren bir kredi türüdür.
Diğer önemli avantaj ise kredi talebinde bulunan kişiden gelir ispatı istenmez. Bununla beraber kişinin teminat gösterme zorunluluğu yoktur. Geliri bulunmayan ya da her hangi bir teminatı olmayan kimseler mikro krediden kolayca yararlanabilirler. Bu özelliği sayesinde geliri olmayan kişiler bu krediyle iş kurma ya da atılım yapma gibi imkanlar elde ederler.
Yorumlar
Mikro Kredi Nedir Ve Nasıl Alınır? hakkındaki düşüncelerini bize bildir ve ilk değerlendirmeyi yapan sen ol!
Yorum Kuralları
Yorumları kullanarak diğer kullanıcılarla bağlantıya geçebilir, görüşlerinizi paylaşabilir, yazarlara ve diğer kullanıcılara sorular sorabilirsiniz. Ancak, söylem düzeyini yüksek tutmak amacıyla oluşturduğumuz aşağıdaki kriterlere lütfen uyunuz:
Söyleşiyi zenginleştirin.
Bağlamı koruyun. Sadece tartışılan konuyla ilgili bilgileri gönderin.
Saygılı olun. Eleştirel görüşler, pozitif ve diplomatik bir üslupla anlatılabilir.
Standart yazı stili kullanın. Noktalama, küçük ve büyük harf kullanın, imla kurallarına uyun.
Spam veya reklam mesajı atmak yasaktır.
Küfür, argo kullanımı yasaktır.
Sadece Türkçe yorum yapabilirsiniz.
Spam mesajlar yazan, argo/küfür kullanan ve forumu suistimal eden kullanıcıların hesapları süresiz olarak kapatılacaktır.