Kredi almak isteyenlerin kredi onayı alıp alamayacağını belirleyen en önemli etmenlerin başında kredi skoru veya notu geliyor. Kredi notunun anlamı söz konusu müşterinin krediler konusundaki geçmişi ve nasıl bir ödeme sistemine sahip olduğudur. Puanlama sistemi içerisinde farklı işlemlerin belli ağırlıkları bulunur.
Bu ağırlıklar üzerinden yapılan hesaplama sonucunda skorun ortaya çıkması mümkündür. Bunun için kredi başvurusunda bulunulmadan önce değerlendirme sırasında bakılacak olan skorla alakalı detaylara hakim olunmalıdır. Aksi halde gereksiz yere reddedilmek ve bu red işleminden kaynaklı puan düşüklüğü ile uğraşmak zorunda kalınabilir.
Kredi skorunun ne olduğu ve kim tarafından hesaplandığı ilk merak edilenler arasındadır. Skorun hesaplanmasında tek yetkili kurum Kredi Kayıt Bürosu'dur. Büro 9 bankanın ortaklığı sayesinde oluşturulmuş olduğundan bilgilerin ortaklaşa görülmesi sağlanır. Sisteme kayıtlı olan 100'den fazla çeşitli finansman firması bulunur. Kredi talebinde bulunan kişinin geçmişi ve finansal hareketleriyle ilgili toplanan bilgilerin istatistiksel şekilde hesaplanması durumunda kredi skoru ortaya konmuş olur.
Bankaya kredi işlemiyle alakalı başvuru yapan ve kredi skorunun düşük olduğunu öğrenen kişilerin bunun neden kaynaklandığını merak etmesi doğaldır. Bunun altında yatan bazı nedenler bulunur:
Gibi ana başlıkların altında yer alan çeşitli işlemlerle alakalı değerlendirmelerden kaynaklanabilir. Sorulara verilen cevaplar kullanıcının neden skorunun düşük olduğunu genel hatlarıyla ortaya koyar.
Müşterilerin kredi talepleri için bakılan kredi skoru ortak olsa da kredi onay adımları ve finans kuruluşlarının esneklik payı birbirinden farklıdır. Bu nedenle bankacılık işlemlerinde kredi hesaplama, kredi skoru düşükken bile kredi alınabileceği gibi piyasa şatlarına bağlı olarak skor yüksekken bile kredi alınamaması ihtimali olabilir. Bu nedenle bankalarla görüşmek ve başvuru yapmadan önce sorgulama yaptırmak önerilir.
Bankacılık geçiminde sorunlu bir durum olmadığından, düzenli ödeme yapıldığından ve öncesinde yaşanan bir takip hali bulunmadığından emin olanların itiraz hakkı vardır. Bankalar aracılığıyla Kredi Kayıt Bürosu'na itiraz talebi iletilerek skorun yeniden hesaplanması istenebilir.
Bankalardan kredi almamış, kredi kartı kullanmamış veya bir sorun yaşamamış kişiler ev almak istediklerinde kullanım sorunu yaşayabilir. Bunun anlamı bankacılık geçmişi olmayan bir tüketicinin kredi skorunun da hesaplanamıyor olmasıdır. Düşük limitli de olsa kredi kartı kullanmak, kredi alarak aylık düzenli ödemede bulunmak faydalıdır.
Düşük olan veya hesaplanamayan kredi skorunun yükseltilmesi konusunda karamsar olunmamalıdır. Skorun düşmesine neden olan etmenler olduğu kadar yükselmesine katkıda bulunacak işlemler de mevcuttur. Düzenli ödeme, kredilerin düzenli ödenmesi, otomatik ödeme talimatları, hesapların hareketli ve bakiyeli olması tarzındaki alışkanlıklar skora katkıda bulunur.
İhtiyaç kredisi onayında kredi skorunun ne kadar öneme sahip olduğunu anlamak isteyenlere oldukça önemli ve büyük bir yeri olduğunu söylemek gerekir. Çünkü kredi skorunuz ve düzenli gelir beyanınız belirleyici olan iki ana etmendir. Diğer detayların oranı bu iki unsurun yanında sayılamayacak kadar az kalacaktır. Kredi skorunun bu denli sorgulanan bir yapıda olmasının nedeni budur.
Kredi skoru hesaplamasında skorun negatif olmasına yönelik herhangi bir işlem yoktur. Yapılan hesaplamalara göre ortaya çıkan puanın bankacılık sisteminde riskli, az riskli veya çok riskli tarzında farklı anlamları vardır. Anlamına ve bankanın esnekliğine göre kredi onayı verilir.
Yorumlar
Kredi Skoru Hakkında Bilmeniz Gereken 8 Önemli Şey hakkındaki düşüncelerini bize bildir ve ilk değerlendirmeyi yapan sen ol!
Yorum Kuralları
Yorumları kullanarak diğer kullanıcılarla bağlantıya geçebilir, görüşlerinizi paylaşabilir, yazarlara ve diğer kullanıcılara sorular sorabilirsiniz. Ancak, söylem düzeyini yüksek tutmak amacıyla oluşturduğumuz aşağıdaki kriterlere lütfen uyunuz:
Söyleşiyi zenginleştirin.
Bağlamı koruyun. Sadece tartışılan konuyla ilgili bilgileri gönderin.
Saygılı olun. Eleştirel görüşler, pozitif ve diplomatik bir üslupla anlatılabilir.
Standart yazı stili kullanın. Noktalama, küçük ve büyük harf kullanın, imla kurallarına uyun.
Spam veya reklam mesajı atmak yasaktır.
Küfür, argo kullanımı yasaktır.
Sadece Türkçe yorum yapabilirsiniz.
Spam mesajlar yazan, argo/küfür kullanan ve forumu suistimal eden kullanıcıların hesapları süresiz olarak kapatılacaktır.