Kredi Kartı Güvenlik Kodu (CVV, CVC) Nedir?

Çağdaş Akagündüz

Çağdaş Akagündüz

19 Kasım 2023 16:24, Pazar
Kredi Kartı Güvenlik Kodu (CVV, CVC) Nedir?

Kredi kartları ve banka kartları, tüm alışverişlerinizde ödeme süreçlerini kolaylaştıran bankacılık ürünleridir. Fiziksel olarak mağazalardan alışverişlerinizde nakit taşıma zorunluluğu olmadan POS cihazları üzerinden güvenli ve hızlı bir şekilde ödeme yapmanızı sağlar. Online alışverişlerde ve ödemelerde ise kartlarınızın güvenli kullanımı için güvenlik düzeyini artıran CVV kodu gibi ilave özellikler bulunur. Bazı kredi kartı ve banka kartlarında CVC kodu olarak bilinen sistem online işlemlerde kartınızı doğrulamanıza yardımcı olur.

İçeriğimizde, “CVV kodu nedir?” ve “CVV kodu kartların neresinde yazar?” gibi sorularınıza yanıt bulabilir ve CVV kodunun alışverişlerdeki önemi hakkında merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

CVV Kodu Ne Demek?

Kredi kartı ve banka kartı ürünlerinin tümünde bulunan CVV kodu bir tür güvenlik protokolüdür. İngilizce Card Verification Value kelimelerinin kısaltılmış hali olan CVV, Kart Doğrulama Değeri olarak Türkçeye tercüme edilebilir. CVV kodu ilk olarak 1997 yılında Mastercard kredi kartları ve debit kart ürünlerinde kullanılmaya başlanmıştır. İlk dönemlerinde 11 hane olarak kullanılan CVV kodu ilerleyen yıllarda daha da kısaltılarak önce 4 haneye ardından 3 haneye kadar düşürülmüştür.

CVV kodları kartın altyapısını geliştiren firmalara göre farklı isimlerle de karşınıza çıkabilir.

CVV Kodu Ne İşe Yarar?

Genellikle rakamlardan ve 3 haneden oluşan CVV kodu, kartlarınızı online işlemlerde kullanırken güvenlik düzeyinin artırılmasını sağlar. Kredi kartı numaraları, kart üzerindeki isim soyisim ve son kullanma tarihine ilave bir kademe daha doğrulama imkânı sunar.

Kredi kartı ve bankacılık kartı dolandırıcılığının önüne geçilmesi amacıyla geliştirilen bir CVV kodu, kartlarınızla güvenli işlem yapabilmenize ve kart sahipliğinizin teyit edilmesine olanak tanır.

Kartlara ait olan 16 haneli kart numarası, isim, soyisim ve son kullanma tarihi gibi kişisel bilgilerde olduğu gibi CVV kodunun herhangi bir kimseyle paylaşılmaması büyük önem taşır. Genellikle kart numarasının aynı kaldığı kart değişimlerinde CVV kodu farklılaştırılarak bilgilerin başkasının eline geçtiği durumlarda yaşanabilecek dolandırıcılık olaylarının önüne geçilmesi sağlanır.

Kredi Kartı Güvenlik Kodu Türleri Nelerdir?

Yaygın olarak CVV olarak bilinen Kart Doğrulama Kodları, kart sistemini geliştiren firmalara göre farklı şekillerde isimlendirilir. İsimleri farklı olsa da güvenlik ve kart sahipliğinin doğrulanması gibi benzer amaçlar için üretilen CVV kodları, CVC (Card Validation Code - Kart Doğrulama Kodu), CSC (Card Security Code - Kart Güvenlik Numarası) veya CID (Card İdentification Code - Kart Tanımlama Kodu) olmak üzere farklı şekillerde karşınıza çıkabilir.

Güvenlik kodları için kullanılan farklı isimler kartları geliştiren firmalar tarafından üretilmiştir. CVV ve CVV2 isimleri Visa, CVC kodu Mastercard, CSC kodu Mastercard'ın debit kartlarında (banka hesap kartlarında) kullanılır. CID kodu ise American Express tarafından kullanılan güvenlik kodu isimleridir.

American Express (AmEX) özellikli kartlarda kullanılan CID kodu 4 haneli olarak kullanılırken diğer tüm kart güvenlik kodları (CVV, CVV2, CVC ve CSC) 3 haneden oluşur.

CVV Kodu Kartların Neresinde Yazar?

“CVV kodu nerede yazar?” sorusu kart sahiplerinin en çok merak ettiği sorulardan biridir. Güvenlik amacı ile kartların üzerinde bulunan güvenlik kodu numaraları da yine kart üreticisi firmanın tasarım tercihlerine göre farklılık gösterir. CVV, CVV2, CSC kart güvenlik numaraları kartın arka yüzünde bulunur.

Güvenlik kodlarının kartın arka yüzünde bulunmasının bir sebebi vardır. Kart numarası, kart sahibinin adı soyadı ve son kullanma tarihi gibi bilgiler kartın ön yüzünde yer alırken herhangi bir veri hırsızlığını zorlaştırmak amacıyla güvenlik kodları kartların arka yüzüne yerleştirilmiştir. Bu duruma tek istisna olarak American Express AmEX kredi kartlarında CID olarak isimlendirilen güvenlik kodu firmanın tasarımsal tercihleri nedeniyle kartın ön yüzünde bulunur.  

CVV ve CVC kodu arasındaki fark nedir?

Kredi kartı güvenlik kodu türleri olan CVV ve CVC kodlarının kullanım amacı ve kodlama şekilleri arasında herhangi bir fark bulunmaz. Bu iki güvenlik kodu türü arasında amacı dışındaki tek fark kartları üreten firmalardır. CVV kodu Visa özellikli kartlarda kullanılan bir isimlendirme şekliyken CVC güvenlik kodu ise Mastercard özellikli kartlarda bulunur.

CVV kodu silinirse ne olur?

Kredi kartı ya da banka kartlarınız, kullanıma bağlı olarak zamanla deforme olabilir. PVC materyalden üretilen plastik kartlarda en sık karşılaşılan deformasyon şekli üzerindeki numaraların ve bilgilerin silindiği durumlardır. CVV kodları da kartların imza kutularının bulunduğu alanda beyaz zemin üzerine yazılır ve zaman içerisinde silinebilir. Silinme kaynaklı okuma zorluğu yaşamamanız için CVV kodlarınızı güvenli bir yere not etmenizde fayda vardır. Bu şekilde CVV kodları silinse dahi kartlarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz. Ancak CVV kodu silindiyse ve not almadıysanız, müşteri hizmetlerini arayarak kredi kartı ya da banka hesap kartınızın yenilenmesini talep edebilirsiniz. Yenilenen kredi kartlarında kart numaraları bazen aynı kalabilirken CVV kodları ise mutlaka değiştirilir.

CVV kodu mobil veya internet bankacılığı uygulamalarından öğrenilebilir mi?

CVV kodları, kartların güvenlik düzeyini artırmak için üretilen kodlardır. Fiziksel olarak basılan kartların üzerinde yer alan CVV kodlarına güvenlik düzeyini koruyabilmek adına mobil bankacılık ya da internet bankacılığı uygulamalarında yer verilmez. Asıl kartlarınıza bağlı olarak üretilen sanal kartlar, sadece online olarak var oldukları için onların CVV kodlarına online bankacılık kanallarından erişilebilir.

CVV kodu ek kartlarda aynı mıdır?

CVV kodları her kartta farklıdır ve kişiye özel olarak üretilir. Ek kartlar ise limitleri asıl karta bağlı olsa da farklı isim ve soyisim, kredi kartı numarası ve son kullanma tarihi ile basılır. Tüm bilgiler gibi ek kartların CVV kodu da daima asıl karttan farklıdır.

CVV kodu ne zaman ve nerede paylaşılabilir?

Güvenlik kodu uygulamaları olan CVV, CVV2, CVC ya da CID numaraları diğer tüm kart bilgileriniz gibi güvenli online ödeme platformları dışında diğer kişilerle ve kurumlarla paylaşılmamalıdır. Mastercard, Visa veya diğer ödeme kuruluşları tarafından geliştirilen ödeme altyapıları, kullandıkları PCI DSS, 3D Secure, SSL olarak bilinen uluslararası standartlardaki şifreleme ve güvenlik sertifikaları kart bilgilerinizle güvenli bir şekilde işlem yapmanızı sağlar. Bu sertifikalar güvenlik kodları da dahil olmak üzere tüm kredi kartı bilgilerini işlemi gerçekleştirmek amacıyla tek seferlik kullanır. Özel şifreleme yöntemleri sayesinde sadece ödeme işlemini gerçekleştiren kart sahibinin görebildiği  kart bilgileri, ödeme altyapısını sunan şirket dahil, alıcılar veya ikinci bir tarafla asla paylaşılmaz.

CVV kodunu karşı tarafla paylaşma zorunluluğu bulunan ödeme türü mail order yöntemidir. Bu yöntemde ödeme yapılabilmesi için kart bilgileriniz yazılı belgeler ile karşı taraf iletilir. Kart güvenliğinizin sağlanması amacıyla mail order ödemeleri, güvenli olduğuna inandığınız firma ya da kişilerle gerçekleştirdiğiniz alışverişlerde tercih etmelisiniz.

CVV kodları nasıl oluşturulur?

Kart güvenliğini sağlamak amacıyla oluşturulan CVV kodları rastgele oluşturulmamıştır. Kart sistemleri geliştiricisi firmalar çeşitli algoritmalar kullanarak CVV kodlarını elde ederken algoritmalarını paylaşmazlar. CVV kodunun üretildiği algoritmalarda kart ya da hesap numaraları, son kullanma tarihi, veri şifreleme standartları gibi çeşitli verilerin kullanıldığı tahmin edilmektedir.


Yorumlar

Kredi Kartı Güvenlik Kodu (CVV, CVC) Nedir? hakkındaki düşüncelerini bize bildir ve ilk değerlendirmeyi yapan sen ol!