Trafik sigortası araç kullanıcılarının zorunlu olarak yaptırması gereken bir sigorta türüdür. Karayolunda araç kullanan her sürücü mutlaka trafik sigortası yaptırması gerekir. Meydana gelebilecek olası kaza durumlarında trafik sigortası oldukça önem kazanıyor. Meydana gelebilecek maddi hasarları koruma altına alarak mağduriyetleri önlüyor. Bu açıdan trafik sigortasının önemi oldukça büyüktür.
Trafikte meydana gelen kazalarda maddi hasarların karşılanması için trafik sigortasına başvurulur. Trafik sigortası prim ücretleri yoğun trafiğe sahip şehirlerde daha yüksek olabiliyorken, daha sakin yerlerde daha düşük olabiliyor. Buna bağlı olarak sigorta maliyetleri değişkenlik gösteriyor. Peki, trafik sigortası neler karşılıyor? Trafik sigortası şu gibi durumları kapsar;
Bu gibi durumlar trafik sigortası kapsamında karşılanır.
Araç kullanıcıları trafik sigortası yapmakla yükümlüdür. Trafik sigortası yaptırmayan kişilere yaptırımlar uygulanır. Bu yaptırımlar arasında aracın çekilmesi, aracın trafikten men edilmesi, yeni poliçe için gecikme cezası, çekici ücreti, otopark ücreti gibi durumlar söz konusudur. 2022 yılı itibari ile trafik sigortası yaptırmayan kişilere 169 TL ceza kesilir. Cezayı 15 gün içerisinde peşin ödeyen kişilere de % 25 indirim imkanı sunulur.
Erken ödenir ise ceza tutarı 147 TL olur. Ayrıca cezanın ödenmediği durumlarda her ay % 5 oranında gecikme zammı uygulanır. Ceza tutarının 1 ay geciktiği durumda 205,8 TL, 2 ay geciktiği durumda 216,09 TL, 3 ay geciktiği durumda ise 226,89 TL olarak ödeme işlemi gerçekleştirilir. Aynı zamanda gecikme zammı oranı en fazla % 50 olabilir.
Trafik sigortası yaptırmak için araç kullanıcıları istenen evrakları hazırlaması gerekir. Trafik sigortası için istenen evraklar arasında aracın plaka bilgisi, ruhsat ve kimlik bilgileri yer alıyor. Aynı zamanda poliçe tarihi, araç modeli, aracın üretim yılı, aracın kullanım tarzı, araçta bulunan ek aksesuarlar gibi bilgilerinde yer alması gerekiyor.
Trafik sigortası araç kullanıcılarının zorunlu olarak yaptırması gereken bir sigortadır. Araç sahipleri yasalarda belirtilen koşullar altında sigorta yapmakla yükümlüdür. Trafik sigortası yaptırmayan bir kişinin trafiğe çıkması ve kaza yapması durumunda, çeşitli cezalar ve yaptırımlar uygulanır. Bu ceza tutarları da aracın sigortasız bir şekilde kullanım süresine bağlı olarak da değişkenlik gösterir. Genellikle para cezası uygulanır. Uzun süre sigorta yaptırmayan kişilere de trafikten men ve araca el koyma gibi yaptırımlar da uygulanabilir.
Her araç kullanıcısının mutlaka trafik sigortası yaptırması gerekir. Bu konuda ihmalkar olunmamalıdır. Trafik sigortası birçok konuda hayat kurtarır. Olası kaza durumlarında oluşan maddi hasarlar trafik sigortası kapsamında karşılanır. Böylelikle mağduriyetler de önlenir. Hem araç kullanıcısının hem de karşı tarafta oluşan hasarlar koruma altına alınır.
Sigorta yaptırılmadığı durumlarda çeşitli mağduriyetler yaşanabilir. Kaza durumlarında hem kendi aracınıza açtığınız hasarlar hem de karşı tarafa açılan hasarları ödemek zorunda kalabilirsiniz. Böyle bir durumda ödenecek olan hasar miktarı sigorta prim miktarından çok daha fazla olabiliyor.
Yorumlar
Kaza Anında Trafik Sigortası Yoksa Hangi Yaptırımlar Uygulanır? hakkındaki düşüncelerini bize bildir ve ilk değerlendirmeyi yapan sen ol!
Yorum Kuralları
Yorumları kullanarak diğer kullanıcılarla bağlantıya geçebilir, görüşlerinizi paylaşabilir, yazarlara ve diğer kullanıcılara sorular sorabilirsiniz. Ancak, söylem düzeyini yüksek tutmak amacıyla oluşturduğumuz aşağıdaki kriterlere lütfen uyunuz:
Söyleşiyi zenginleştirin.
Bağlamı koruyun. Sadece tartışılan konuyla ilgili bilgileri gönderin.
Saygılı olun. Eleştirel görüşler, pozitif ve diplomatik bir üslupla anlatılabilir.
Standart yazı stili kullanın. Noktalama, küçük ve büyük harf kullanın, imla kurallarına uyun.
Spam veya reklam mesajı atmak yasaktır.
Küfür, argo kullanımı yasaktır.
Sadece Türkçe yorum yapabilirsiniz.
Spam mesajlar yazan, argo/küfür kullanan ve forumu suistimal eden kullanıcıların hesapları süresiz olarak kapatılacaktır.