Döviz kurları sürekli olarak değişkenlik göstermektedir. Tabelalara yansıyan rakamlar her dakika değişir, sürekli olarak farklı rakamlar görürüz. Bu dolar için de böyledir, Euro için de farklı para birimleri için de aynı şekilde aynı durumlar görülür. Bir para biriminin diğer para birimi karşısındaki değeridir bu rakamlar. 1 dolar 7 TL diyelim bu rakamın neye göre artıp azaldığı bulunduğu takdirde döviz kurlarındaki hareketlilik de açığa çıkmış olacaktır.
Bir para biriminin diğer para birimi karşısında değer kazanıp kaybetmesini yani döviz kurlarındaki hareketliliği ortaya çıkaran en önemli faktörlerden birisi arz-talep dengesidir. Döviz kurlarını etkileyen faktörler arasında başı çeken arz-talep dengesi her şey için geçerlidir. Talepler artarsa bir ürünün, emtianın değeri artar. Arz artarsa da ürünün, emtianın fiyatı düşer. Altın almak istediğinizi düşünelim, her yerden altın çıkarılıyor olsa ve çok fazla altın olsa altının değeri şimdi ki kadar fazla olmazdı. Altın az ve talep fazla bu durum altını değerli yapıyor. Döviz kurlarındaki olay da tam olarak böyle. Dolar gibi çok sık lazım olan paralara ihtiyaç kimi zaman fazlasıyla artar. Bu ihracat-ithalat sebebiyle kaynaklanır ve kurlar hareket eder. Tabii ki tek sebep bu değildir.
Bir para birimi arz talep-dengesi haricinde değer kaybedebilir. Değer kaybeden para birimi karşısında birçok para birimi değer kazanır. İlk örnekte Dolar gibi önemli, rezerv paralar vardı ve bu paraya olan ihtiyaç çok olduğu için değeri sürekli olarak oynuyordu. Şimdi ise bir para birimi değer kaybettiği için onun karşısında diğer birçok para birimi kendiliğinden değer kazanacaktır. Bu durum da kurları etkileyecektir. Bu sadece değer kaybetmesi değil değer kazanması için de geçerlidir. Bu durumda da birçok para birimi sürekli olarak hareketli şekilde değişir. TL üzerinden gidersek TL'nin değer kazanıp kaybetmesi bunları sağladığı gibi dövizler de küresel olarak değer kazanabilir. Bu durum yine döviz kurlarını hareket ettirir. Kısaca para birimleri sürekli olarak birçok faktör sebebiyle hareket halindedir. Türkiye'den örnek verilirse, bu durumun sebebi Türk Lirası kaynaklı yaşanan hareketlilik sebebiyle de olabilir yabancı paralarda yaşanan hareketlilik sebebiyle de yaşanabilir.
Döviz kurlarını etkileyen faktörler arasında haber akışı oldukça önemli bir faktör olarak bizi karşılamaktadır. Haber akışları döviz, altın, hisseler gibi hemen hemen her şey üzerinde etkiye sahiptir. Bir ülkede yaşanan olaylar, bir dövize artacak talebin haberi gibi çeşitli birçok faktör döviz kurlarını hareketli hale getirir. Beklentiler döviz kurlarını etkiler ve beklentiler sonuçlandığında duruma göre yeni bir yön ortaya çıkar. Örnekle açıklayalım, Dolar için talebin çok artacağı haberi geliyor. Bu haber geldikten sonra bu beklenti ile Dolar değer kazanır. Bu değer kazanma haber sonuçlanana kadar devam eder. Haber sonuçlandığında yani gerçekten Dolara talebin artıp artmayacağı anlaşıldığı takdirde Doların yukarı mı aşağıya mı gideceği belli olur. Eğer haber doğru ise Dolar düşmez ve artabilir ancak haber yanlış çıkarsa Dolar beklenti sebebiyle yükselmişken geri aşağılara düşer. Bu örnek genel olarak haber akışının para birimlerinin değerini artırıp azaltacağını göstermektedir.
Faiz oranlarındaki değişim döviz kurlarını etkilemektedir. Bir ülke faiz oranlarını artırır ise bu ülkeye yabancı yatırımcı geldiği için döviz kurları düşüşe geçer. Faiz oranlarını azaltır ise yabancı yatırımcı geri gidebilir ve bu o ülkenin parasını döviz karşısında değersizleştirir.
Görüldüğü üzere faiz oranlarının artıp artmaması, ne kadar olduğu döviz hareketlerine yön veren faktörlerden bir tanesi halindedir.
Bu faktörler dışında enflasyon aynı şekilde döviz kurlarını etkiler. Yüksek enflasyona sahip ülkenin para birimi değer kaybeder. Bu durum yabancı paraları o ülkenin para birimi karşısında değer kazanır bir hale getirir.
Sonuç olarak döviz kurlarını etkileyen birçok faktör vardır. Bu kadar çok faktör olduğu için döviz kurları sürekli olarak bir hareket halindedir ve hep değişir. Çok kısa süre içerisinde ciddi yükseliş ve düşüşler ortaya çıkabilir. Bunları sağlayan faktörler ise haber akışları, faizler, enflasyon, arz-talep gibi konuların bütünü olmaktadır.
Yorumlar
Döviz Kurlarını Etkileyen Faktörler hakkındaki düşüncelerini bize bildir veya daha önce yapılmış olan 1 değerlendirmeyi görüntüle.
Yorum Kuralları
Yorumları kullanarak diğer kullanıcılarla bağlantıya geçebilir, görüşlerinizi paylaşabilir, yazarlara ve diğer kullanıcılara sorular sorabilirsiniz. Ancak, söylem düzeyini yüksek tutmak amacıyla oluşturduğumuz aşağıdaki kriterlere lütfen uyunuz:
Söyleşiyi zenginleştirin.
Bağlamı koruyun. Sadece tartışılan konuyla ilgili bilgileri gönderin.
Saygılı olun. Eleştirel görüşler, pozitif ve diplomatik bir üslupla anlatılabilir.
Standart yazı stili kullanın. Noktalama, küçük ve büyük harf kullanın, imla kurallarına uyun.
Spam veya reklam mesajı atmak yasaktır.
Küfür, argo kullanımı yasaktır.
Sadece Türkçe yorum yapabilirsiniz.
Spam mesajlar yazan, argo/küfür kullanan ve forumu suistimal eden kullanıcıların hesapları süresiz olarak kapatılacaktır.
güzel bir yazı olmuş, teşekkürederiz