CDS yani Credit Default Swap-Kredi Risk Primi) finansal piyasalarda kullanılan bir risk yönetimi aracıdır. CDS, bir borçlunun (genellikle bir şirket veya devlet) belirli bir vade içinde borcunu ödememe durumunda olası kayıpların korunmasına yardımcı olur. CDS'ler, genellikle yüksek riskli veya kredi notu düşük borçlular için kullanılır.
CDS, iki taraf arasında gerçekleşen bir anlaşmadır. Bir taraf (CDS alıcısı), belirli bir prim ödeyerek, bir borçlunun (CDS satıcısı) iflas etmesi veya belirli bir kredi olayı gerçekleşmesi durumunda tazminat alır. CDS satıcısı, belirli bir risk primi karşılığında, borçlunun iflas etmesi veya belirli bir kredi olayının gerçekleşmesi durumunda CDS alıcısına tazminat öder.
CDS'ler, finansal piyasalarda risk yönetimi aracı olarak kullanılır. Yatırımcılar, belirli bir borçlunun iflas etmesi durumunda kaybedecekleri parayı korumak için CDS satın alabilirler. Bununla birlikte, CDS'ler aynı zamanda spekülasyon aracı olarak da kullanılabilir. Yatırımcılar, bir borçlunun risk primlerinin artacağını tahmin ederek, CDS satın alarak bu artıştan kâr elde edebilirler.
Kredi risk primi (KRP), bir borçlunun kredi riskine bağlı olarak ödenen ek bir faiz oranıdır. Bu prim, bir borçlu için belirli bir kredinin riskini ölçer ve bu riski düşük tutmak için ek bir mali yükümlülüğü temsil eder. Kredi risk primi, kredi notuna ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir. Kredi notu ne kadar yüksek olursa, KRP o kadar düşük olacaktır. Ayrıca, CDS'nin hesaplanması genellikle birkaç faktörün bir araya getirilmesiyle yapılır.
CDShesaplanırken, aşağıdaki faktörler göz önünde bulundurulur:
Sonuç olarak, CDS, bir borçlunun kredi riskini ölçen ve ek bir mali yükümlülüğü temsil eden bir faktördür.
Türkiye'nin Credit Default Swap (CDS) primleri son yıllarda yüksek seviyelerde seyretmektedir. CDS primi, bir ülkenin borçlanma maliyetlerinin ölçüldüğü bir göstergedir. Türkiye'nin CDS primlerinin yüksek olmasının birkaç nedeni vardır:
Yorumlar
CDS Nedir? Türkiye’nin CDS Primleri Neden Yüksektir? hakkındaki düşüncelerini bize bildir ve ilk değerlendirmeyi yapan sen ol!
Yorum Kuralları
Yorumları kullanarak diğer kullanıcılarla bağlantıya geçebilir, görüşlerinizi paylaşabilir, yazarlara ve diğer kullanıcılara sorular sorabilirsiniz. Ancak, söylem düzeyini yüksek tutmak amacıyla oluşturduğumuz aşağıdaki kriterlere lütfen uyunuz:
Söyleşiyi zenginleştirin.
Bağlamı koruyun. Sadece tartışılan konuyla ilgili bilgileri gönderin.
Saygılı olun. Eleştirel görüşler, pozitif ve diplomatik bir üslupla anlatılabilir.
Standart yazı stili kullanın. Noktalama, küçük ve büyük harf kullanın, imla kurallarına uyun.
Spam veya reklam mesajı atmak yasaktır.
Küfür, argo kullanımı yasaktır.
Sadece Türkçe yorum yapabilirsiniz.
Spam mesajlar yazan, argo/küfür kullanan ve forumu suistimal eden kullanıcıların hesapları süresiz olarak kapatılacaktır.