3.000.000 TL 92 Gün (3 Ay) Vadeli Mevduat Faizi Hesaplama

TL vadeli mevduat getirisini hesaplayın.

Gün
Gün

3.000.000 TL tutarlı 92 gün vadeli mevduat faizi veren bankaların faiz oranları görüyorsunuz. Mevduat faizi hesaplama esnasında, bankaların komisyon ve ek masrafları da dikkate alınmış ve ödeyeceğiniz net rakamlar ortaya çıkmıştır.

Mevduat Faizi Hesaplama ve Mevduat Hesabı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bankalara belli bir vade dolduğunda faiz kazanmak için yatırılan paraya mevduat denir. Bu mevduatı bankalar, halktan faiz ya da kur farkı ödeyerek toplar. Bankaya yatırdığınız para belli bir süre boyunca bankada kalır ve vade sonunda anaparanıza faiz eklenir. Böylece birikim yapma konusunda mevduat hesapları oldukça avantajlıdır. Pek çok kişi mevduat faizi hesaplama işlemini merak eder. Çünkü bu işlem ile hesaba eklenerek tutarı hesaplamak mümkündür.

Mevduat faizi hesaplama işleminde bankaların sunduğu faiz oranları oldukça önemlidir. Bankadan bankaya değişen bu faiz oranı sayesinde günlük, haftalık, aylık ya da yıllık olarak elde edeceğiniz kârı hesaplayabilirsiniz. Faiz oranının yanı sıra vade süresi de hesaplama yaparken dikkate almanız gereken faktörlerdendir. Eğer tek tıkla mevduat faizi hesaplamak istiyorsanız, Mukayese’nin hesaplama aracını kullanabilirsiniz. Anapara ve vadeyi girerek birden fazla bankanın faiz oranını karşılaştırabilir ve net kazancınızı da öngörebilirsiniz.

Birikim ve tasarruflara getiri sağlayan, biriktirdikçe kazandıran ve farklı mevduat türleri ile parayı değerlendiren bir bankacılık hizmetidir. Türk lirası, altın, döviz ve diğer yatırımlarda birikimler değerlendirilebilir, para güvenli bir alanda muhafaza edilebilir. Mevduat; tasarruf ve ticari olarak iki bölüme ayrılır.

  • Tasarruf mevduatı; hesabının vadesi 1 ay,3 ay,6 ay ya da 12 ay olabilir. Belirlenen vade sonunda ise banka tarafından mevduat hesabı açılışında anlaşılan faiz oranı tutarında kazanç sağlanır. Hesap açılışı sırasında anlaşılan faiz oranı vade bitimine kadar değişiklik göstermez.
  • Ticari mevduat; ticari işlemlerde firmalar tarafından açılan mevduat hesaplarıdır. Firmalar risksiz bir şekilde paralarını bankada korur ve aynı zamanda faiz getirisi sağlamış olurlar.

Mevduat hesapları aynı zamanda vadesine göre de ayrılır:

  • Vadesiz Mevduat: Herhangi bir vade olmadan açılan klasik banka hesaplarıdır. Herhangi bir bankanın müşterisi olup, hesap açtırdığınızda başlangıç olarak vadesiz mevduat hesabı açılışınız gerçekleştirilir. Herhangi faiz kazancı ya da vade süresi söz konusu değildir. Herhangi bir vade olmadan istenildiğinde para yatırılıp çekilebilir. İnternet bankacılığı kullanarak ya da ATM üzerinden para 7/24 talep edildiği an çekilebilir.
  • Vadeli Mevduat: Vadeli mevduat hesabında ise paranızı belli bir faiz oranı ve vade ile yatırırsınız. Bu en çok kullanılan en risksiz yatırım aracıdır. 1 ay, 3 ay, 6 ay ya da 1 yıl gibi süreler ile paranızı yatırır ve bu sürenin sonunda faiz kazancı elde etmiş olursunuz. Mevduatınızın (yatıracağınız paranın) büyüklüğü, bankanın size vereceği faiz oranını etkiler. Genelde bankalar yüksek tutarlı mevduat hesaplarına daha iyi faiz oranları verirler. Örneğin aynı bankada 100.000TL’lik bir mevduat hesabının faiz oranı ile 1.000.000 TL’lik bir mevduat hesabının faiz oranı genelde aynı olmaz. Faiz oranını etkileyen bir diğer konu da vade süresidir, bankalar zaman zaman farklı vadelere farklı oranlar sunabilir. Bu tamamen bankanın o dönemki planları ve finansal kurgusu ile alakalı bir durumdur. Vadeli mevduat hesaplarında, vade öncesinde para çekimi yaparsanız tüm faiz gelirinden vazgeçmek zorunda kalırsınız. Faiz kazancınızdan vazgeçtiğiniz durumlarda dilediğiniz zaman vade bozumu yapıp, ana paranızı alabilirsiniz.  
  • İhbarlı Mevduat: İhbarlı mevduat hesabında para çekme işleminden önce bankaya haber verilmesini talep eden bir hesap türüdür. Bankadan para çekmek için 7 gün öncesinden ihbarda bulunarak para çekme talebi iletilmelidir. Bu koşullar haricinde banka parayı vermeyebilir.
  • Kırık Vadeli Mevduat: Kırık vadeli mevduat türünde; günlük veya isteğe bağlı aylık ve yıllık vade seçenekleri ile faiz getirisi sağlayan vadeli hesap koşullarını tercih etmeyen müşteriler için oluşturulmuş 1–3 aylık vade süresine sahip bir hesaptır.
  • Birikimli Mevduat: Birikimli mevduat hesabı için minimum 5 senelik vadeli hesap açılması gerekir. Sözleşme ile belirlenen 1–5 ay arası sürelerde vadeli hesaba para girişi yapılabilir. Değişken faizin söz konusu olduğu bir hesap türüdür.
  • Birikim Hesabı: Vadeli mevduat hesaplarına alternatif olarak üretilmiş, gecelik faiz işleyen, dilendiği zaman para yatırılıp çekilebilen bir hesap türüdür.
Bankaların Mevduat Faizi Oranları

Pek çok bankada kolay bir şekilde mevduat hesabı açabilirsiniz. Eğer vadeli bir hesap açmak istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken en önemli husus hangi bankanın ne kadar faiz oranı sunduğudur. Öncelikle hesaba yatırmak istediğiniz tutarı ve vade süresini belirlemelisiniz. Buna göre farklı bankalarda farklı faiz oranlarıyla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca aynı bankada farklı vade seçenekleri ve tutarlar için de farklı faiz oranları görebilirsiniz. Dolayısıyla bankada vadeli mevduat hesabı açmadan önce en avantajlı ve en fazla kâr sağlayacak olan bankayı seçmeye özen göstermelisiniz.

Mukayese size mevduat hesabı açma konusunda büyük bir kolaylık sağlar. Bankaların mevduat faizi oranları gibi vade süresini ve net kazanç tutarını da kolayca bir arada görebilirsiniz. Belli bir tutar ve vade üzerinden hesaplama ve bankalar için arama yapabilirsiniz. Ayrıca diğer finansal işlemleriniz için de Mukayese’de bulunan bu ayrıcalıklı ve güvenilir hizmetleri tercih edebilirsiniz.

Paranın değerlendirilmesi ve sonucunda maliyetinin ortaya çıkması bu maliyetin faiz olduğunu gösterir. Bankalar tarafından farklı mevduat türleriyle hesapta toplanan altın, döviz ya da paranın tüketicilerden toplanarak, diğer banka müşterilerine kredi olarak kullandırılması sonucu ortaya çıkan maliyet hesaplanır. Bu nedenle faiz oranını belirlerken; enflasyon, temerrüt riski, reel risk olmayan faiz, likidite risk primi gibi birçok oranı göz önünde bulundururlar.

Mevduat faizi hesaplanırken belli bir formül uygulanır ve tüm bankalar için bu formül aynıdır. Ancak her banka, farklı oranlarda faiz sunduğu için aynı anapara tutarı için farklı sonuçlara ulaşılır. Mevduat faizi hesaplamasında dikkate alınan unsurlar arasında anapara, vade ve faiz oranı yer alır. Brüt olarak mevduat faizi hesaplayacaksanız, şu formülü uygulayabilirsiniz:

  • Anapara x Faiz oranı x Vade (gün) / 36500
Bu formül ile brüt olarak elde edeceğiniz tutarı bulduktan sonra stopaj kesintisini düşerek net tutara ulaşabilirsiniz. Vade süresine bağlı olarak yapılacak kesinti oranı değişiklik gösterir. Kullanacağınız formül de yine vade süresine göre farklıdır. Farklı vade süreleri için şu formülleri kullanabilirsiniz:

  • (Anapara / 100) x (Faiz oranı / 365) x Gün sayısı = Günlük faiz kazancı
  • (Anapara / 100) x (Faiz oranı / 12) x Ay sayısı = Aylık faiz kazancı
  • (Anapara / 100) x (Faiz oranı) x Yıl sayısı = Yıllık faiz kazancı

Vadeler günlük, aylık ya da yıllık faiz olarak tüketiciye sunulur. Mevduat hesabında ise sabit bir formül kullanılır.

Mevduat Getirisi Hesaplama Formülü:
Anapara x Faiz oranı x Vade/36500 şeklindedir. Bu formülde yer alan vade gün olarak belirtilmelidir.
Burada unutulmaması gereken konu çıkan sonuçlarda stopaj kesintisi yer almayacağından bankalardan elde edebileceğiniz faiz getirisi sonucunu net vermeyecektir.

Genel hesaplanan formülde ortaya çıkan tutarda stopaj yoktur. Tam hesaplama için güncel stopaj oranı ve kesintiler hesaplanarak net sonuca ulaşılır.
Net faiz getirisi hesaplaması yapabilmek ve stopaj kesintilerini de hesaplayabilmek için Mevduat Faizi Hesaplama aracını kullanmanızı öneririz.

Faiz, kısa tanımıyla paranın maliyetidir. Bankalar, tüketicilerden mevduat toplar ve bu mevduatı diğer tüketicilere kredi olarak kullandırır. Dolayısıyla her iki ürünün de faizini belirlerken bu işlemlerin oluşturacağı maliyeti göz önünde bulundururlar. Bankalar faiz oranını belirlerken ise beklenen enflasyona, reel risksiz faiz oranına, temerrüt riskine, likidite risk primine ve vade risk primine bakar. Bankaların politikaları bu faiz oranlarının değişiklik göstermesinde oldukça etkilidir. Yukarıda sayılan faktörlere göre mevduat faiz oranları farklı tutarlardaki paralar için değişiklik gösterir. Çünkü para tutarı arttıkça o paranın maliyeti de artar. Bankalar buna göre yüksek tutarlar için daha fazla faiz oranı verebilir. Aynı zamanda vade süresi de alacağınız faiz miktarını belirlemede etkili bir faktör olarak öne çıkar.

Mevduat stopaj kesintisi oranları, Cumhurbaşkanlığı tarafından, gelir vergisi kanunu kapsamında belirlenmektedir. Devlet mevduat kazancınızdan da vergi tahsil etmektedir, faiz getirisi sayesinde gelir elde etmiş olursunuz ve bankalar size faiz kazancınızı vergileri kesilmiş haliyle öderler. Özetle bu konudaki gelir verginizi banka sizin yerinize peşin olarak devlete öder.

Vade SüresiTL Vergi OranıDöviz Vergi OranıAltın Vergi Oranı
1 - 6 Ay%5%20%15
7 Ay - 1 Yıl%3%20%15
1 Yıldan Uzun%0%18%15
Türk Lirasının değerini korumak için atılan adımların bir sonucunda TL mevduat hesaplarında stopaj oranları 1 yıldan uzun hesaplar için sıfırlanmıştır. Paranızı ne kadar uzun süre ile mevduata yatırırsanız, devlet o kadar az vergi alır. Öte yandan paranızı dolar mevduat, euro mevduat gibi döviz mevduat hesaplarında değerlendirmek isterseniz TL mevduat hesaplarına göre çok daha fazla vergi ödemek zorunda kalırsınız.

Mevduat hesaplarına belli oranlarda stopaj kesintisi uygulanır. Bu mevduat vergi kesintisi oranları ise Cumhurbaşkanlığı kararı ile belirlenir ve Gelir Vergisi Kanunu’na göre düzenlenir. Vergi oranı, faiz kazancınız üzerinden hesaplanır ve banka tarafından alınır. Ancak kesilen bu tutar bankada kalmaz; sizin adınıza devlete ödenir. Hesabınızın türüne göre farklı stopaj oranları söz konusudur. Vade süresine göre vergi oranları ise şu şekildedir:

  • 1 - 6 ay vade süresine sahip hesaplar için %5 oranında TL vergi oranı, %20 oranında döviz vergi oranı ve %15 oranında altın vergi oranı söz konusudur.
  • 7 ay - 1 yıl vade süresine sahip hesaplar için %3 oranında TL vergi oranı, %20 oranında döviz vergi oranı ve %15 oranında altın vergi oranı söz konusudur.
  • 1 yıldan daha uzun vade süresine sahip hesaplar için %0 oranında TL vergi oranı, %18 oranında döviz vergi oranı ve %15 oranında altın vergi oranı söz konusudur.
Bu bilgilerden de anlayabileceğiniz üzere, paranızı ne kadar uzun vade ile mevduat hesabına yatırırsanız o kadar az vergi ödersiniz. Ayrıca dolar, euro gibi döviz hesaplarında paranızı değerlendirerek faiz elde etmek isterseniz de TL mevduat hesaplarına göre daha fazla vergi ödemekle yükümlü olursunuz.

Online bankacılığın yoğun olarak kullanıldığı günümüzde e-mevduat hesapları da oldukça yaygındır. Bankaların internet şubesi ya da mobil şubesi üzerinden açacağınız vadeli mevduat hesabına e-mevduat hesabı adı verilir. Bu hesap çeşitlerinde, bankanın şube ve operasyon masrafları olmadığından normal vadeli mevduat hesaplarına göre daha fazla kâr elde etmenizi sağlar. Yani bankanın maliyetinin azalması, sizin kazancınıza doğrudan yansır. Özellikle banka şubelerine giderek işlem yapmaya vaktiniz yoksa da e-mevduat hesabı ile tüm işlemlerinizi kolay bir şekilde online olarak yürütmeniz mümkündür.

E-mevduat hesabı açmak için ise bankayla iletişime geçerek başvuru yapmanız gerekir. Aynı zamanda bankanızın internet bankacılığına üye olarak bu hesabı açmanız mümkündür. İnternet bankacılığını kullanarak sizden istenen bilgileri ve belgeleri girebilir ve adımları izleyerek kısa süre içinde e-mevduat hesabınızı açabilirsiniz. E-mevduat hesabınız için para yatırmak istiyorsanız, ATM’leri kullanabilirsiniz. İster vadeli ister vadesiz olarak e-mevduat hesabı oluşturmanız da mümkündür. Aynı zamanda bu hesap türünün en büyük avantajı, 7/24 işlem yapabilme imkanı sunmasıdır. Farklı bankalar e-mevduat hesabı açma olanağı sunarak birikimlerinizi çok daha kolay bir şekilde yönetebilmenize yardımcı olur.

Döviz mevduat hesabı ile Euro, Dolar ve Sterlin başta olmak üzere pek çok para birimi üzerinden faiz getirisi elde edebilirsiniz. Türk Lirası mevduat hesaplarında olduğu gibi vade sonunda döviz mevduat hesabınıza belirlenen oranda faiz tutarı yatırılır. Döviz mevduat hesaplarında faiz oranları, genellikle kur hareketlerine bakılarak belirlenir. Dolayısıyla vadeli döviz hesaplarının faiz getirileri çok yüksek olmayabilir. Aynı zamanda bu hesaplarda Türk Lirası mevduat hesaplarına göre çok daha yüksek stopaj kesintileri söz konusudur.

Vadeli döviz mevduat hesabını bir yatırım aracı olarak değerlendirebilir ve uzun vadede daha fazla mevduat faizi getirisi elde edebilirsiniz. Elde edeceğini faiz de döviz kuru üzerinden olacağı için vade sonunda büyük bir getiri sağlayabilirsiniz. Vadeli döviz mevduat hesaplarında günlük veya aylık vade ya da birikimli mevduat yani 5 yıldan daha uzun süreli vade seçenekleri tercih etmenizde fayda vardır. Çünkü döviz kuru oldukça hareketlidir ve her vade sonunda faiz oranının yeniden düzenlenmesi daha fazla kâr etmenizi sağlayabilir. Birikimli mevduat hesabında ise vade süresi içinde faiz oranı düzenlenebildiği için kârınız yüksek olabilir.

Vadeli altın hesabında, vade süresi boyunca altınlarınız belli bir faiz oranı üzerinden işletilir. Vadeli mevduat hesabında işlenen emtia altın olduğu için elde edeceğiniz faiz geliri oldukça yüksektir. Altın fiyatları yükseldiğinde ise kur farkının da desteğiyle ekstra kazanç sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda vadeli altın mevduat hesaplarındaki altınlar 100 bin TL’ye kadar devlet güvencesinde olduğu için birikimlerinizi güvenle muhafaza edebilirsiniz. Vadeli altın mevduat hesabında altınlar gram üzerinden işlenir. Yani Cumhuriyet, yarım, çeyrek gibi altınlarınızın tümü değeri kadar grama dönüştürülür. Siz de banka hesabınızda, altınlarınızı gramaj cinsinde görürsünüz.

Vadeli altın mevduat hesabı açmak için halihazırda bir hesabınız olan bankayla iletişime geçebilirsiniz. Bu hesabı açtırabilmek için öncelikle vadesiz altın mevduat hesabına sahip olmanız gerekir. Şubeden, mobil ya da internet bankacılığı üzerinden kolayca vadesiz altın mevduat hesabı açabilir, rdından vadeli altın mevduat hesabınızı da açtırabilirsiniz. Yeni bir bankada bu hesabı açtırmak isterseniz de sizden istenen bilgi ve belgelerin tümünü sağlayarak işlemlerinizi kolay bir şekilde tamamlayabilirsiniz. En kârlı vadeli altın mevduat hesabının hangi bankada olduğunu bulmak için detaylı bir araştırma yapmanız gerekir. Bunun yerine hemen Mukayese’yle farklı bankaları tek ekranda karşılaştırarak istediğiniz bankayı tercih edebilirsiniz. Mukayese sizi en avantajlı bankalarla bir araya getirir ve başvuru için sizi bu bankaların web sitesine yönlendirir.

Banka müşterisi ya da ilk kez çalışma adına açılan vadeli mevduat hesabını açmak için banka seçimi önemlidir. Bankaların hoş geldin faiz oranları, banka müşterisine özel faiz oranları ve kampanyaları bulunur. Bankaları araştırarak banka seçimi yapılabilir. Bankaların hoş geldin faiz oranlarını sitemizin mevduat kategorisi ziyaret edilerek bulunabilir.

Ayrıca paranızı yatırmak istediğiniz bankanın henüz müşterisi değilseniz, uzaktan banka müşterisi ol linkini tıklayıp, şubeye gitmeden banka müşterisi de olabilirsiniz.

En iyi mevduat hesabını seçmek adına yüksek faiz oranı sunan bankaların tercih edilmesi gerekir. Karşılaştırma ile bankalar arasında hangisinin daha yüksek faiz ayrıcalığı sunduğu tespit edilebilir. Paranın daha fazla değerlendirilmesi adına faiz oranı önemlidir.

Bankalar genelde yeni müşterilerine özel hoş geldin faiz oranları sunarlar. Bu oranlar genelde 1 ay ile maksimum 3 aylık süre için geçerli olur ve sonra düşüş gösterirler.

Paranızı mevduat ürününde değerlendiriyorsanız, birkaç banka arasında paranızı zaman zaman dolaştırmanız sürekli bir şekilde yüksek hoş geldin faizleri ile karşılanmanız manasına gelir.

Günümüzde şube gezmeden, tüm bankaların kampanyalarından faydalanmak Mukayese.com sayesinde çok kolay olduğundan, tek tıkla kolaylıklı bankanızı değiştirebilir ve sürekli şekilde yüksek faiz kampanyalarından faydalanabilirsiniz.

Kredili mevduat hesabı (KMH) hesabı olarak bilinen; esnek, ek, eksi bakiye ve avans hesap olarak bilinen KMH, banka tarafından tüketici ihtiyaçlarına yönelik sağlanan mikro kredidir. Banka ve tüketici arasında belirlenen anlaşmaya göre belirli bir limit dâhilinde kullandırılan kredi türüdür.

Talep edildiğinde ve şartların uygun olması halinde banka tarafından limit artırımı yapılan bir avans hesaptır. Hesabın verdiği limitten daha yüksek oranda yararlanılması mümkündür.

Bankalar para sıkışıklığında kredi başvurusu yapmadan kullanabilmeniz adına tanıdığı bu limit kullandığınız an faiz işlemeye başlar. Genelde faiz oranı kredi faizlerinden daha yüksektir bu sebeple bu tarz bakiyeler kullanıldığında borcun hızlı bir şekilde kapatılması elzemdir.

Vaktinde ödenmediğinde hem yüksek faiz yükü ile hem de kötü bir kredi puanı notu ile karşılaşmanıza sebebiyet verir.

Kredili mevduat hesabı, kısaca KMH olarak da ifade edilir. Banka hesabınızda hazır olan mikro kredi anlamına gelen hesap türüdür. Hesabınızda bulunan bu krediyi kullanırsanız, kullandığınız tutar baz alınarak günlük faiz hesaplanır. Yani kredi mevduat hesabı sayesinde hesabınızda para olmasa bile harcama yapmanız mümkündür. KMH, Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği kapsamında sunulur ve küçük tutarlı, sürekli bir kredi türüdür. Bu hesap sayesinde her ay belli bir limit dahilinde kredi kullanabilirsiniz. Kredili hesabınızda harcadığınız tutarı ise belirli tarihlerde uygulanan faizle birlikte ödemeniz gerekir. Eğer ödemezseniz gecikme faizi uygulanır. Kredisiz mevduat hesabı açtırmak için bankayla iletişime geçmeniz yeterlidir. Ancak bunun için o bankada bir vadesiz mevduat hesabına sahip olmanız gerekir. Eğer bankanın uzun süredir müşterisiyseniz ve ürünleri aktif olarak kullanıyorsanız, belli bir limit üzerinden kredili mevduat hesabı açtırabilirsiniz.

Bankanın tüketiciye sağladığı KMH hesabının bakiyesi bazen 0 altı kullanıma açılabilir. Banka tarafından verilen limite göre günlük işleyen faiz oranıyla kullandırılan 0 altında limit, tüketici tarafından kurtaran bir hesap türüdür. Paranın tüketici tarafından yatırılmasıyla öncelikle 0 altındaki limit 0'a çıkarılır ve o şekilde üstüne bakiye eklenir.

Bankalar tarafından mevduat türüne göre uygulanan bazı faiz oranları vardır. Bu değişken ya da sabit faiz oranlarını tüketici tercih edebilir. Ülkenin ekonomik koşulları göz önüne alınarak faiz oranlarında değişiklik söz konusu olabilir. MBPPK tarafından oluşturulan politika kapsamında enflasyon ve ülke şartlarına göre faiz oranları artırılabilir ya da düşürülebilir. Güncel faiz oranlarına ise site üzerinden ulaşabilir, bankaları mukayese edebilirsiniz.

Vadeli hesabınızdan para çekmek istiyorsanız, vade sonunu beklemeniz gerekir. Vade sonunda anapara ile birlikte belirlenen oranda uygulanan faiz tutarını da çekebilirsiniz. Eğer acil ihtiyacınız olursa, vadesi dolmadan da hesabınızdan para çekebilirsiniz. Ancak faiz hakkınızdan yararlanamazsınız. Vade dolduğunda paranızı çekecekseniz, ister tüm paranızı isterseniz de sadece faiz tutarını alabilirsiniz. Bankalar son dönemlerde faiz kaybı yaşamamanız için yeni sistemler geliştirmiştir. Günlük vadelerle faiz kazancı elde edebileceğiniz hesaplar açarak vadeden önce para çekerek faiz kaybı yaşamayı önleyebilirsiniz.

Bankayla anlaştığınız vade sonuna geldiğinizde hesabınıza, yatırdığınız anaparanın net faiz ödemesi yatırılır. Bu faiz tutarı, hesabı açarken anlaştığınız faiz oranı kadardır. Vade süresi dolduğunda, bankayla anlaşmanıza göre vadeli mevduat hesabınız, yeni oranlar ve belirleyeceğiniz vadeye göre otomatik olarak yenilenebilir. Böylece vadeli mevduat hesabının faiz getirisi ile kazanç elde etmeye devam edebilirsiniz. Eğer uzun süre paranıza dokunmayacaksanız, yıllık vade seçeneğini tercih ederek daha fazla kâr sağlayabilirsiniz. Ancak acil nakit ihtiyacınızı göz önünde bulundurarak aylık ya da günlük vade seçeneklerini tercih ederek kâr kaybının önüne geçebilirsiniz.

Faiz kullanmak istemeyen tüketicilere yönelik oluşturulan mevduat türleri arasında faizsiz mevduat sistemi bulunur. Faizsiz bankacılık olarak bilinen katılım bankaları tarafından vadeli mevduata alternatif kazanç hesapları önerilebilir. Bu sistem de vadeli hesap gibi paranızı çekmediğiniz müddetçe kazanç olarak geri dönmesini sağlayan sistemdir.

Vadeli hesaba göre bakıldığında katılım hesabı tamamen tüketici talebine göre faizi istemem durumuna göre işleyen bir sistemdir. Vadeli hesaba yatırılan para, döviz ya da altın vadesine göre faiz ile değerlendirilir. Katılım hesabında ise paranız banka tarafından işletilerek kar payı verilir. Bu karlılık oranı hiç olmayabilir. Her halükarda ana paranız garanti altında durur.

Bankalar arasında en yüksek faiz oranlarını öğrenmek için güncel listeleri karşılaştırmak gerekir. Değişkenlik gösteren ve enflasyona göre farklılık gösteren mevduat faiz oranları bankalara göre değişebilir. Tüm bankalara bakmak yerine istediğiniz vade türü, mevduat türü seçilerek tüm bankalar arasında mukayese yapılabilir.

Banka tarafından sunulan mevduat türlerinden size en uygun olanını seçtikten sonra dilediğiniz faiz oranını tercih edebilirsiniz. Paranın günlük, aylık, yıllık olarak vadeye yatırılması sonucu aylık biriken faiz ve anapara hesaplanır.

Banka faiz oranlarını belirleyerek yapılan sözleşmede mevduat hesabı vadeye göre yatırılmışsa, sözleşmede olan faiz oranı geçerliliğini korumaya devam eder. Bunun yanı sıra vade bitiminde yeniden paranızı yatırmak isterseniz güncel faiz oranlarına göre hesaplama yapılır ve yeni faiz oranından yararlanılır.

Tüketiciler tarafından merak edilen sorular arasında yer alan mevduat hesabının vade bitiminde nasıl yenilendiğidir. Tüketici tarafından otomatik yenileme kabul edilmesi halinde vade bitiminde para ekleyebilir ya da çekebilirsiniz. Yeni bir hesap oluşturmak istemeyen tüketiciler tarafından paranın yeniden değerlendirilmesi adına mevduat hesabında devam etmesi adına otomatik yenileme seçeneği tercih edilebilir. Otomatik yenileme seçenekleri; anapara uzatılması, belirtilen faizin uzatılması, anapara ve faiz vade süresinin uzatılması şeklindedir. Bu seçenekler ile mevduat hesabınızda yer alan paranın vadesini otomatik olarak yenileyebilirsiniz.