Tapu, bir gayrimenkulün mülkiyetini belgeleyen resmi bir belgedir. Tapu almak veya devretmek için belirli belgelere ihtiyaç vardır. İşte tapu için genellikle gereken belgelerin bir listesi:
Tapu Harcı ve Tapuya yapılacak diğer ödemeler Türkiyede genellikle alıcı tarafından karşılanır, ancak normal şartlarda bu ödemeler alıcı ve satıcı tarafından yarı yarıya yapılmaktadır. Yine de taraflar bu konuda tapu devir teslimi öncesi anlaşma sağlamalıdır.
Rayiç Belgesi, konutun bağlı olduğu belediyeden alınan, konutun değerini belirten belgedir. Bu belgeyi konutun sahibi dışında başkasının almaya yetkisi bulunmaması sebebiyle satıcının alması gerekmektedir.
Tapu Müdürlüğüne alıcı olmadan satıcı direkt başvuru yapabilir. https://randevu.tkgm.gov.tr/ adresinden, Alo 181’den ya da direkt Tapu Müdürlüğüne giderek başvuru yapılabilir.
Belgelerin tesliminden sonra, en fazla 2 gün içinde, satışın gerçekleşeceği tarih, ilgili telefon numaralarına mesaj olarak gönderilir.
Tapu randevusu aldıktan sonra gelen mesajda tapu harcı ödeme bilgileri ve paranın hangi bankalara yatırılacağı bilgileri bulunur. Bu bilgilerle anlaşmalı bankalar üzerinden ya da GİB üzerinden ödeme gerçekleştirilir.
Randevu gününde alıcı ve satıcı aynı anda Tapu Müdürlüğünde hazır bulunmalıdır. Görevli sözleşme odasına tarafları davet eder ve gerekli belgeler imzalanır. Görevli taraflara sözlü olarak satıcıya satış bedelini alıp almadığı sorar. En son olarak Tapu Müdürü tarafından imzalanan belge ile birlikte satış işlemi tamamlanır.
Tapu devir teslimi yapıldıktan sonra, alıcı bağlı olunan belediyeye emlak vergisi beyanında bulunmalıdır. Gecikildiği takdirde gecikme zammı ve cezası bulunmaktadır.
Yorumlar
Tapu Alım Satım işlemleri İle İlgili Genel Bilgiler hakkındaki düşüncelerini bize bildir ve ilk değerlendirmeyi yapan sen ol!
Yorum Kuralları
Yorumları kullanarak diğer kullanıcılarla bağlantıya geçebilir, görüşlerinizi paylaşabilir, yazarlara ve diğer kullanıcılara sorular sorabilirsiniz. Ancak, söylem düzeyini yüksek tutmak amacıyla oluşturduğumuz aşağıdaki kriterlere lütfen uyunuz:
Söyleşiyi zenginleştirin.
Bağlamı koruyun. Sadece tartışılan konuyla ilgili bilgileri gönderin.
Saygılı olun. Eleştirel görüşler, pozitif ve diplomatik bir üslupla anlatılabilir.
Standart yazı stili kullanın. Noktalama, küçük ve büyük harf kullanın, imla kurallarına uyun.
Spam veya reklam mesajı atmak yasaktır.
Küfür, argo kullanımı yasaktır.
Sadece Türkçe yorum yapabilirsiniz.
Spam mesajlar yazan, argo/küfür kullanan ve forumu suistimal eden kullanıcıların hesapları süresiz olarak kapatılacaktır.