197 sayılı olan Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne göre “Her sene için uygulanan vergi miktarları o sene için Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca tespit ve aynı zamanda ilan olunan yeniden değerleme oranında artırılmaktadır.” hükmüne, 5897 sayılı olan Kanunun 22. maddesinin (f) bendiyle son fıkrasında ise, “Bu suretle hesaplanmış ve ödenmesi gereken vergi miktarlarında ise bir Yeni Türk Lirasının altındaki tutarlar dikkate hiçbir şekilde alınmaz.” hükmüne yer verildi.
Motorlu Taşıtlar Vergisi hesaplaması ise, otomobil, motosiklet, minibüs, otobüs, kamyon, arazi aracı gibi araç türleri adına ayrı ayrı hesaplanıyor. Aracın yaşı, motor silindir bölüm hacmi, otobüslerde ise oturma kapasitesi, kamyonlarda aracın yaşları ve maksimum ağırlığı dikkate alınıp bir miktar belirleniyor.
Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni eğer şartlara tümüyle uyan bir aracınız varsa indirimli ödeyebilir ve hatta geriye dönük ödemelerinizin daha fazlasını geri talep edebilirsiniz. Bunun adına öncelikli olarak aracınızın Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği'nce her sene Ocak ayında belirlenmiş olan kasko değerini bilmelisiniz.
Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemesini yaparken vakit ve para kaybetmek istemiyorsanız bu noktalara dikkat etmenizde yarar vardır. Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemelerini cep şubelerinden, rahatlıkla telefon bankacılığından, banka şubelerinden yahut vergi dairesine gidip yapabiliyorsunuz. Ödemeyi son günlere bırakırsanız internet üzerinden yapılan ödemelerde sitelerde çeşitli zamanlarda kilitlenme olabiliyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeme bilgilerinizde herhangi hata varsa yine de herhangi bir ödeme yapmamalısınız çünkü bu daha pahalıya mal olabiliyor.
Otomobil, motosiklet, minibüs, kamyon, tır, arazi aracı gibi araç türleri adına ayrı ayrı hesaplanıyor. Aracın yaşı, motor silindir bölüm hacmi, otobüslerde oturma kapasitesi ve kamyonlarda aracın yaşıyla aynı zamanda maksimum ağırlığı dikkate alınıp bir miktar belirleniyor.
Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemelerin tamamı Gelir İdaresi Başkanlığını adresinden, İnternet Vergi Dairesi bölümünden Sık Kullanılanlar kısmından Motorlu Taşıtlar Sorgulaması yapılabiliyor ya da mobil uygulaması kullanılıp kredi kartıyla da yapılabiliyor. Anlaşmalı olan bankaların internet bankacılık hizmetlerinden sorunsuzca, telefon bankacılığı hizmetlerinden yahut banka şubelerinden ödenebiliyor.
Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemelerini kabul etmekte olan vergi daireleri aracılığıyla beraber ödeme yapmak da mümkündür. Geçmişe dönük borçlar da Gelir İdaresi Başkanlığı web adresinden sorgulanarak yine kredi kartı ile beraber sorunsuz ve rahatça ödenebiliyor.
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) sene de iki kez ödenmesi zorunlu durumdadır ve Karayolları Trafik Kanunu'nun belirlemiş olduğu şartlara göre trafik şubelerine kayıtlı şekilde bulunan motorlu taşıtlardan alınmakta olan bir vergi türüdür. Araç sahipleri ise temelde Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni (MTV) her sene iki kez ödeniyor.
Kara taşıtları otomobil ve aynı zamanda motosiklet için değildir, uçak helikopter ve aynı zamanda motorlu deniz taşıtları için de geçerlidir. Ödemelerden biri ocak ayında yapılıyor diğeri ise temmuz ayında gerçekleştiriliyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) araçların temeldeki sicil kayıtlarının başlamasının hemen ardından ödenmeye başlanıyor. Araçların üzerinde yer almakta olan trafik sicil kaydı silinene dek Motorlu Taşıtlar Vergisi ödenmesi zorunlu bir durumdur.
Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemelerinin tamamı aracın bağlı bulunduğu şehir yahut da ilçe vergi dairelerine yapılıyor. Aynı vakitte anlaşmaları bankaların online olan bankacılık ve akabinde mobil bankacılık hizmetleri üzerinden de tümüyle MTV ödemeleri şeklinde gerçekleştirilebilir.
Yorumlar
Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Hesaplanır? hakkındaki düşüncelerini bize bildir ve ilk değerlendirmeyi yapan sen ol!
Yorum Kuralları
Yorumları kullanarak diğer kullanıcılarla bağlantıya geçebilir, görüşlerinizi paylaşabilir, yazarlara ve diğer kullanıcılara sorular sorabilirsiniz. Ancak, söylem düzeyini yüksek tutmak amacıyla oluşturduğumuz aşağıdaki kriterlere lütfen uyunuz:
Söyleşiyi zenginleştirin.
Bağlamı koruyun. Sadece tartışılan konuyla ilgili bilgileri gönderin.
Saygılı olun. Eleştirel görüşler, pozitif ve diplomatik bir üslupla anlatılabilir.
Standart yazı stili kullanın. Noktalama, küçük ve büyük harf kullanın, imla kurallarına uyun.
Spam veya reklam mesajı atmak yasaktır.
Küfür, argo kullanımı yasaktır.
Sadece Türkçe yorum yapabilirsiniz.
Spam mesajlar yazan, argo/küfür kullanan ve forumu suistimal eden kullanıcıların hesapları süresiz olarak kapatılacaktır.