Kredi Notu Düşük Olana İhtiyaç Kredisi Veren Bankalar

Çağdaş Akagündüz

Çağdaş Akagündüz

16 Kasım 2023 14:17, Perşembe
Kredi Notu Düşük Olana İhtiyaç Kredisi Veren Bankalar

Kredi başvurularında en önemli kriter olan kredi notu, bankaların kredi ürünleriyle ilgilenen herkesin en fazla merak ettiği konuların başında gelir. Kredi notu düşük olana ihtiyaç kredisi veren bankalar ise dönemsel olarak farklılık gösterir. Ancak yine de bankaların kredi kullandırırken yüksek kredi notu olan müşterileri tercih etme eğiliminde olduğunu unutmamalısınız.

Bankalar Kredi Verirken Hangi Kriterlere Dikkat Eder?

Bankalar, kredi başvurularını değerlendirirken birçok kriteri mercek altına alır. Kişinin düzenli gelirinin varlığı, sosyal sigorta güvencesinin olup olmaması, finansal durumu gibi pek çok değişken bankaya göre değişen önem seviyesinde değerlendirilir. Tüm bu parametrelerin yanı sıra bankaların en çok önem verdiği husus ise kredi notudur. Farklı yöntemlerle bankalar kendi bünyesinde oluşturdukları skorlama sistemleri ya da Findeks gibi ortak bir kredi notu sistemi üzerinden hareketle müşterilerini risk profiline göre sınıflandırır.

Ülkemizde bankaların birçoğu Findeks tarafından oluşturulan kredi notu düzenini dikkate alır. Findeks kredi notu düşük olan, bir başka deyişle bankalar nezdinde riski yüksek olan bireylerin kredi başvurularının onaylanma olasılığı çok azdır. Ancak kredi notu değerlendirmesi, yorumu bankalara göre farklılık gösterebileceği gibi aynı banka için dönemsel olarak da değişebilir. Peki, kredi notu düşük olana ihtiyaç kredisi veren bankalar var mıdır? Bu içeriğimizde kredi notu düşük olan müşterilerine kredi ürünlerinde daha fazla şans tanıyan bankalar ve düşük olan kredi notunuzu nasıl yükseltebileceğinize dair bilgileri bulabilirsiniz.

Riskli Müşteriye Kredi Veren Bankalar Hangileri?

Öncelikli olarak bankaların, çeşitli yöntemlerle sağladıkları kaynakları, müşterilerine farklı ürünler olarak kullandırarak kar etme çabasında olan ticari kuruluşlar olduklarını bilmenizde fayda var. Bundan hareketle, her bankanın müşterilerine kredi verme eğiliminde olduğu da bir gerçektir. Fakat, müşterilerine krediler ve kredili ürünler olarak kullandırdıkları kaynakların geri gelmesini beklerler. Haliyle, kendi risklerini yönetebilmek için müşterilerinin risk profillerini de analiz ederler. Müşteri risklerini ölçümleyebilmek için kullanılan en yaygın yöntem ise kredi notlarıdır. Türkiye'de tüm bankalar adına, bankacılık sistemine dahil olan müşterilerin risk profilini izleyebilmek adına kurulan Findeks Kredi Notu sistemi kullanılır.

Findeks sisteminde, banka müşterileri matematiksel ve istatistiksel hesaplamalar neticesinde verilen puanlar ile 5 farklı risk profiline göre sınıflandırılır. En riskli, orta riskli, az riskli, iyi ve çok iyi Findeks sisteminde tanımlanan müşteri risk profillerini oluşturulur. Riskli kategorilerde yer alan banka müşterileri halk arasında sicili bozuk olarak nitelendirilir. Bazı bankalar, dönemsel olarak ya da stratejik tercihleri doğrultusunda sektördeki diğer bankalarla rekabet edebilmek adına agresif politikalar izleyebilir, sicili bozuk olana kredi veren bankalar arasında yer almayı tercih edebilir. Ancak bankaların bu politikaları geçici olabilir ya da düşük notu olana kredi verirken de diğer unsurları dikkate alarak seçici davranabilir.

Sektörde söz sahibi büyük bankalarla rekabet etmek durumunda olan nispeten daha küçük bankalar kredi notu düşüklere kredi verme yöntemine dönem dönem başvurabilir. Kredi notu düşük olana kredi veren bankalar, yeni müşteri edinmek isteyen müşteri portföyünü genişletmek isteyen bankalardır. Ancak bu alanda hareket alanlarının çok sınırlı olduğu, sadece diğer bankalardan daha fazla riski aldıklarını ifade etmek yanlış olmaz.

Siz de kredi notu düşük banka müşterilerinden biriyseniz başvurularda şansınızı denerken daha küçük, müşteri sayısı daha az olan bankalara yönelebilirsiniz. Ancak her durumda kredi notunuzun düşük olduğu dönemlerde tüm bankalar için riskli kategoride olduğunuzu ve kredi başvurunuzun onaylanma ihtimalini çok az olduğunun farkında olmalısınız.

Düşük Findeks Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?

Kredi notunuz düşük olduğu dönemlerde kredi başvurusu yapmanın dışında odaklanmanız gereken nokta kredi notunuzu nasıl yükselteceğiniz olmalıdır. Findeks tarafından oluşturulan kredi notu ya da bankaların kendi bünyesindeki kredi notlarınız artırmanın ilk adımı mevcut borçlarınızı, gecikmelerinizi varsa yasal takip sürecini çözüme kavuşturmanızdır. Kredi kartı ekstreleri, kredi taksitlerini düzenli olarak, zamanında ve eksiksiz ödeyerek kredi notunuzu adım adım yükseltebilirsiniz.

Kredi notunun düşük olduğu dönemlerde onaylanma ihtimali az olan kredi ve kredi kartı gibi ürünlere başvurularınızı da askıya almalısınız. Findeks kredi notu sisteminde, yapmış olduğunuz başvuruların ve ret aldığınız başvuruların her biri kredi notunuzu daha da aşağıya çekebilir. Kredi arayışınız dışında gelirlerinizi artırarak, bankacılık sistemine gelirinizdeki değişimleri belgeleyerek de kredi alma ihtimalinizi dolayısıyla da kredi notunuzun artırma çabası içerisine girebilirsiniz.

Siz de Mukayese ile ihtiyaç kredisi, taşıt, konut kredilerindeki faiz oranlarını takip ederek en uygun kredi fırsatlarını yakalayabilirsiniz. Dilerseniz bankaların sizlere sunduğu cazip mevduat faiz oranlarından anında haberdar olabilmek için Mukayese’nin sunduğu alarm özelliğinden faydalanabilirsiniz.

Findeks kredi notu nedir?

Findeks kredi notu, Türkiye’deki bankacılık sisteminde gerçekleştirdiğiniz kredili işlemler başta olmak üzere bankaların ürünleriyle ilişkinizi ölçümleyen matematiksel ve istatistiksel işlemler neticesinde elde edilen nümerik bir değerdir. Bankalardan kullanmış olduğunuz her üründe yapmış olduğunuz işlemler bu hesaplamaya dahil edilir. Son 5 yıl içerisinde kullandığınız krediler, kredi kartları ve bu ürünlerdeki taksit, ekstre ödeme alışkanlıkları, limitler, kredili ürün kullanma sıklığı, başvuru sayıları, ret sayıları ve hatta hiçbir bankacılık ürünü kullanmamış olma durumu kredi skoruna etki eder.

Riskli kredi skoru ne demek?

Findeks sınıflandırma şemasına göre, Findeks kredi notunuzun 1 ile 1.499 puan aralığında olduğu dönemlerde değişen seviyelerde riskli olarak nitelendirilirsiniz. Findeks kredi notu sisteminde oluşturulan 5 risk profili, müşterinin bireysel olarak hesaplanan değere göre sınıflandırılır. Findeks kredi notunuz 1 ile 1.900 puan arasında yer alır. Mevcut puanlama sisteminde risk profilleri şu değerler arasında oluşturulur:

  • Riskli: 1 - 699
  • Orta Riskli: 700 - 1.099
  • Az Riskli: 1.100 - 1.499
  • İyi: 1.500 - 1.699
  • Çok İyi: 1.700 - 1.900
Kredi alabilmek için hangi Findeks kredi notu gereklidir?

Kredi başvurularında Findeks kredi notu tek kriter olmadığından kredi verilebilir Findeks notundan söz edilemez. Findeks notu, ne kadar yüksek olursa olsun düzenli gelirinizin olmaması, sosyal güvencenizin ve sigortanızın olmaması ya da çalıştığınız iş yerinde geçen süre gibi diğer parametreler kredi başvurularının onaylanma durumunu etkiler. Yaygın olarak bankalar, kredi verebilmek için müşteri Findeks kredi notunun riskli kategorilerde olmamasını tercih ederler.

Findeks kredi notu nasıl öğrenilir?

Findeks, Bankalararası Kartlar Merkezi’nin bankacılık sektörünün ve banka müşterilerinin kullanıma sunduğu finansal bir üründür. Kredi notunuzu öğrenmek için Findeks tarafından sunulan hizmetleri satın alarak dilediğiniz her an skorunuzu öğrenebilirsiniz. Findeks ürünleri arasında tek seferlik Findeks raporu oluşturma, aylık abonelik ve danışmanlık paketleri bulunur. Bu ürünlerden bir tanesini satın alarak kredi notunuza ilişkin sorgulama yapabilirsiniz. Aylık Findeks abonelik paketlerinde ilgili ay içerisinde sorgulama adedi sınırlandırılabilir. Paketiniz kapsamındaki limit dışında kredi skoru sorgulamak istediğinizde ücreti karşılığında rapor talep edebilirsiniz.

Findeks ürünleri dışında bankalar, müşterilerine findeks kredi skoru sorgulama hakkı hediye edebilir. Bazı bankalarda her kredi başvurusu esnasında güncel kredi notunuz ya da dahil olduğunuz risk statünüz sizinle paylaşılabilir.


Yorumlar

Kredi Notu Düşük Olana İhtiyaç Kredisi Veren Bankalar hakkındaki düşüncelerini bize bildir veya daha önce yapılmış olan 7 değerlendirmeyi görüntüle.

Kredi notum sifir gerekçesi ise yasal takibin 45vonce bitmiş olması maaş bankam vakifbank bile kredi limiti acmiyor acil paraya ihtiyarcim var nasıl kredi cekebilirim

Misafir Üye·9a

Kredi notum düşük kredi alamıyorum

Misafir Üye·9a

Kredi notum iyi herhangi bir borcum yok. hızlı bir şekilde kolay kredi çekebilir miyim?

Misafir Üye·12a

Zaten insanlar heryere borcunu kapamak için bir yerde toplansın diye başvuruyor ondada şöyle olsada böyle olsada diye 1000 satırlık açıklama...

Misafir Üye·1y

Kredi çıkmıyor Bana fayizli avans ek hesabı acicam

Misafir Üye·1y

Kredi notum 1.280 ama kredi çıkmıyor nasıl alabilirim

Misafir Üye·1y

Benim kredi notum sıfır ben yeni evliyim borçlarımı ödemek için ihtiyaç kredisi için başvuru yapmak istiyorum teşekkür ederim

Misafir Üye·1y