Findeks Kredi Notu Kaç Olmalı?

Çağdaş Akagündüz

Çağdaş Akagündüz

16 Kasım 2023 12:18, Perşembe
Findeks Kredi Notu Kaç Olmalı?

Kredi veya kredi kartı gibi bankacılık ürünleri için yapılan başvurularda bankalar, müşterilerini birçok farklı kritere göre değerlendirmeye tabi tutar. Müşterinin kredi başvurusu yapılan banka ile çalışma sıklığı, daha önce kullandığı ürünlerdeki geri ödeme performansının yanı sıra diğer bankaların ürünleriyle olan ilişkileri ele alınır.

Türkiye'deki bankacılık sektörü uygulamalarında kredili ürünler için yapılan başvuru aşamalarında değerlendirilen bir başka önemli kriter kredi notudur. Kredi notları, bireylerin bankacılık ürünleri ve bankalarla ilgili geçmişinin nota dönüştürüldüğü bir uygulamadır. Müşteri performansının skorlandığı notları, bankaların kendi nezdinde oluşturabileceği gibi Findeks olarak bilinen bankaların ortak kullandığı bir sistem üzerinden de hesaplanır. Peki, bankalara yaptığınız kredi başvurularının olumlu sonuçlanabilmesi için kredi notu kaç olmalı? Gelin, merak ettiğiniz tüm detaylara bir göz atalım.

Findeks Kredi Notu Nedir?

Bankalardan sorunsuz bir şekilde kredi alabilmeniz için gereken kredi notunu açıklamadan önce "Findeks kredi notu nedir?" sorusunun yanıtını öğrenmeniz gerekir. Findeks kredi notu sistemi, Türkiye'de faaliyetlerini yürüten ve bankaların ortaklığında kurulan Bankalararası Kartlar Merkezi tarafından oluşturulan bir değerlendirme sistemidir. Findeks, matematiksel ve istatistiksel yöntemlerle her banka müşterisine özel kredi notları oluşturur. Belirlenen ve kişilerin bankalardaki durumuna göre düzenli olarak güncellenen Findeks kredi notu, tüm bankaların kredi verirken ortak olarak kullandığı bir değerlendirme yöntemidir.

Findeks Kredi Notu Nasıl Belirlenir?

Findeks kredi notları oluşturulurken, banka müşterilerinin Türkiye'deki tüm bankalardan kullanmış olduğu ürünlere ilişkin veriler değerlendirilir. Kredi notu hesaplanırken değerlendirmeye alınan kriterler, kişilerin kullandığı kredi, kredi kartı ve kredili mevduat ürünlerinin sayısı, tanımlanan ürünlerin limitleri, bu ürünlere ilişkin geçmiş ödeme performansı olarak özetlenebilir. Ayrıca, geçmişte kullandığı bankacılık ürünlerine yaşanan ödeme sıkıntıları, varsa yasal takipler değerlendirmeye alınır. Geçmiş performansını yanı sıra mevcut devam eden ürünlerin adedi, tutarları, vade sayısı da nota etki eden diğer değişkenleri oluşturur.

Findeks, kredi notu hesaplarken kullandığı parametreleri ve ağırlıklarını açıklar. Buna göre, kredi notuna etki eden parametreler 4 ana başlık altında toplanır. Kredi ve kredi kartı ödemeleri, mevcut borç durumu gibi unsurlar not üzerinde %35'lik bir ağırlığa sahip iken bu oran yakın zamanlı krediler başlığı için %11 seviyesindedir. Kredi kullanım oranı başlığı ise yaklaşık %10 ağırlığa sahiptir. Findeks'in açıkladığı başlıklar sürece ilişkin fikir verme amacı taşır. Açıklanan başlıkların altında farklı değişkenler söz konusudur.

Yapılan değerlendirmeler neticesinde nümerik sonuçlar elde edilir ve bu değerlere göre müşterilerin risk profilleri ortaya çıkarılır. Findeks kredi notu, herkes için aynı formül ve denklem üzerinden hesaplanarak banka müşterilerinin 1 ile 1.900 puan arasında değerlendirildiği bir standart oluşturulur. Bu standart çerçevesinde elde edilen değerler 5 ayrı risk profiline göre, riskli, az riskli, orta riskli, iyi ve çok iyi olmak kategorize edilir.

Findeks Kredi Notu Ne Anlama Gelir?

Kredi notları müşterilerin risk profilinin belirlenmesinde kullanılır. Kredi notlarına göre risk profili sınıflandırmaları şöyledir:

  • Riskli kredi notu: 1 - 699
  • Orta riskli kredi notu: 700 - 1099
  • Az riskli kredi notu: 1100 - 1499
  • İyi kredi notu: 1500 - 1699
  • Çok iyi kredi notu: 1700 - 1900

Findeks kredi notu değerlerine göre, risk profillerine ayrılan müşteriler kredi başvurularında bankaların değerlendirmelerinde önemli bir yer tutar. Bazı bankalar sadece müşterinin bulunduğu kategori ile ilgilenirken bazı bankalar ise kararların doğrudan kredi notunu göz önünde bulundurur. Kredi onay süreçlerinde risk profile göre değerlendirmeler yapan bir banka için 1100 kredi notu ile kredi çekme başvurusu yapan bir müşteri ile 1300 kredi notu ile kredi çekme başvurusu yapan bir müşteri aynı risk derecesinde (az riskli profil) ele alınır.

Findeks kredi notuna göre değerlendirmelerde bulunan bankalar için ise 1100 kredi notuna sahip olan müşterinin kredi çekme başvurusu ile 1300 kredi notuna sahip müşterinin başvurusunun onay ya da ret durumu değişkenlik gösterebilir.

Kredi notu hesaplama metodları ve tercihleri de bankalara göre farklılık gösterebilir. Bankalar Findeks tarafından yapılan kredi notunu dikkate alabileceği gibi kendi yöntemleriyle oluşturduğu özgün kredi skorlama sistemlerini kullanabilir. Bazı bankalar ise kredi onay süreçlerinde hem Findeks hem de kendi kredi skorlama sistemlerini göz önünde bulundurarak değerlendirme yapabilir.

Siz de Mukayese ile ihtiyaç duyduğunuz kredi türlerini karşılaştırarak en düşük faizli olanı kolayca bulabilirsiniz.

Yüksek kredi notu kredi onaylanması için yeterli midir?

Genel itibariyle müşterilerin risk profilini net bir şekilde ortaya koyduğu için yüksek kredi notuna sahipseniz kredinin onaylanma ihtimali yüksektir ancak kesin değildir. Nitelim, kredi başvurusu yapmış olduğunuz bankayla yakın geçmişte yaşamış olduğunuz sorunlar, ödeme düzensizliklerini kredi onaylanmasında belirleyici olabilir. Bu durum, kendi bünyesinde kredi skorlaması yapan bankalarda yüksek Findeks kredi notuna rağmen kredinizin onaylanmama ihtimalini doğruabilir.

Kredi notu nasıl yükselir?

Findeks ya da bankaların kendi kredi skorlama yöntemlerinde notunuzun yükselmesi için mevcut kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarında ödemelerinizi düzenli, zamanında ve eksiksiz yapmanızla ilgilidir. Düzenli ödemelerinize devam ettiğiniz sürece kredi notlarınız yükselme eğilimi gösterir. Özellikle bankalardaki ürünlerinizin sayısının ve tutarlarının azalması veya artmaması da kredi notunuzu yükseltir. Ayrıca, yeni kredili ürün başvuru sayısının özellikle de ret sayısının artmaması da diğer kredi notlarınızın yükselmesinde etkilidir.

Kredi notu ne sıklıkla değişir?

Kredi notunuzu etkileyen faktörlerdeki değişimler anında kredi notlarınıza yansır. Bir bankadaki kredinizi kapattığınızda ya da yapmış olduğunuz her ödeme bankalar tarafından Bankalararası Kartlar Merkezi'nin veri havuzuna bildirilir. Bu bildirimin ardından ilgili parametrenin ağırlığı oranında kredi notu değişebilir. Yasal takip ya da halk arasında kara listeye düşme durumlarında ise zaman aşımı 5 yıldır. Bir başka ifade ile Findeks kredi notu hesaplaması yapılırken ilgili tarihten itibaren geçmiş 5 yıl içerisindeki işlemler ve süreçler kredi notunun belirlendiği denkleme dahildir.

Kredi notunu nasıl öğrenebilirim?

Findeks uygulaması, Bankalararası Kartlar Merkezi tarafından geliştirilen bir hizmettir. Findeks platformundan dilediğiniz her an ücret karşılığında Findeks Risk Raporu sorgulaması yaparak ya da sunulan paketleri satın alarak kredi notunu öğrenebilirsiniz. Findeks platformunda dönem dönem yenilenen üyelik paketlerini ve hizmetleri inceleyerek ihtiyaçlarınız doğrultusunda bu paketleri satın alabilirsiniz. Findeks tarafından Risk Raporu’nın yanı sıra kredi notunuzla ilgili merak ettiğiniz soruları yöneltebileceğiniz, notu iyileştirebilmek adına yapmanız gerekenlerin açıklandığı danışmanlık hizmeti de sunulur. Bankalar Findeks Kredi notunu müşterilerine belirli kriterler doğrultusunda ücretsiz olarak da sizlere sunar. Bu bankalardan kredi başvurusu yaptığınızda değerlendirmenin sonuçları arasında Findeks kredi notunuzda sizinle paylaşılabilir.

Kredi notu krediler dışında bir işe yarar mı?

Kredi notu uygulaması, genellikle bankaların kredi ve kredi kartı ürünlerinde kullanılmaz. Farklı sektörler ve şirketler, bireylerin finansal risk profili hakkında fikir sahibi olabilmek adına Findeks kredi notu sistemini kullanabilir. Yaygın olarak leasing, faktoring gibi banka dışı sektörlerde, teknoloji, gayrimenkul, otomotiv gibi reel sektörlerde Findeks Kredi notunuzun sorgulanması gerekebilir.


Yorumlar

Findeks Kredi Notu Kaç Olmalı? hakkındaki düşüncelerini bize bildir veya daha önce yapılmış olan 3 değerlendirmeyi görüntüle.

50563063592

Misafir Üye·1a

Findeks notum kaç

Misafir Üye·5a

Findeks notun kaç

Misafir Üye·5a