Kredi Başvurusunda Sorulan Sorular

Çağdaş Akagündüz

Çağdaş Akagündüz

23 Nisan 2022 12:57, Cumartesi
Kredi Başvurusunda Sorulan Sorular

İnsanlar, gelirleri ihtiyaçlar için yeterli olmadığında ek gelir yaratmaya çalışırlar. Kimisi geceleri de çalışırken, kimisi ise farklı alanlara yönelip iş değiştirir. Ancak bazen ne yapılırsa yapılsın bir türlü yeterli olacak kazanç elde edilemez. Alınan maaş harcamaları karşılamaz. Bu durumlarda insanların genellikle yöneldiği ilk alan bankalar oluyor. Bankaların sunduğu maddi destekten faydalanarak borçlarını kapatmak isteyen insanlar, aynı zamanda dağınık olan ödemelerini tek bir yerde toplamak ister. Bu sayede farklı tarihlerde ödenmesi gereken birden fazla borcun tek tarihle bankalarda toplanmasını sağlar.

Kredi Almak

Borçları olan veya acil paraya ihtiyacı olan insanların almak istediği krediler herkese verilmiyor. Özellikle borcu yüksek olan ve kayıtlı olarak sistemlerde gözüken bireylerin kredi çekme şansı azdır. Çünkü bankalar krediyi geri ödenmesi üzere verir ve bireylerin bu ödemeyi yapabilecek gelire sahip olmalarını ister. Borcu olan kişiler ise zaten borçlu olduklarından ekstra banka borcunu ödemek daha da zorlayacaktır.

Kredi Başvurusu

Bankalar kredi vermek için kişilerin belirli şartları karşılamasını ister. Bu şartların karşılanıp karşılanmadığını ise başvurulardan teyit eder. Kredi başvurusu yaparken sorulan soruların tümü genellikle krediyi alabilecek şartları karşılayıp karşılamadığınıza dairdir. Tüm bankaların kredi başvurusunda ortak olarak sorduğu sorular şunlardır:

  • TC kimlik bilgileriniz
  • Aylık geliriniz nedir?
  • İşiniz Nedir?
  • Adresiniz
  • SGK’ya bağlı mı çalışıyorsunuz?
  • Telefon numarası

Genel olarak bu sorular üzerine yapılan başvuruların olumlu sonuçlanması için öncelik doğru bilgileri vermek olmalıdır. Kişiler başvuru sırasında genellikle gelirlerini yüksek girer. Ancak bankalar sizden istedikleri gelir belgesi ile bu bilginin doğru olup olmadığını kolaylıkla anlar.

Kredi Başvurusunun Olumlu Sonuçlanması

Kredi başvurusunun olumlu sonuçlanabilmesi için başvuru esnasında girilen bilgilerin kesinlikle doğru olması gerekiyor. Bunun yanı sıra girdiğiniz bilgiler ve gösterdiğiniz belgelerin kredi çekmek için bankaların istediği şartlarda olmalıdır. Bankalar krediyi verirken gelirinizin çekeceğiniz kredinin aylık taksitlerini karşılayıp karşılamadığını göz önünde bulundurur. Ayrıca SGK’ya bağlı olarak çalışmanız da bir avantajdır. Emekliler için ise kredi çekmek normalden daha kolay olabilir. Çünkü emekli maaşlarının ne olduğu nettir ve kesin yatmaktadır. Bankaların bu sebeple emeklilere kredi verme olasılığı daha yüksektir.

Ne Tür Kredilere Başvuru Yapılır

Kredi başvurusu yapmadan önce ne kadara ihtiyacınız olduğunu veya krediyi nerede kullanacağınızı belirlemeniz gerekiyor. Çünkü bankaların sunduğu ve ülkemizde çokça kullanılan 3 kredi türü vardır. Bunlar ihtiyaç, taşıt ve konut kredileridir. İhtiyaç kredisi başvurusu genellikle acil nakit ihtiyaçlarında veya borç kapamada kullanılır. Bu kredi türü 36 ay vadeye kadar ödeme planı sunar. İhtiyaç kredisinin diğer kredilere oranla faizi daha yüksektir.

Günümüzde araç almak artan fiyatlardan sonra oldukça zorlaştı. Bu sebeple ya aylık senetler ile ya da bankalar aracılığı araç alınabilir. Senet sistemi neredeyse yok oldu diyebiliriz. Geriye sadece bankalar kalıyor. Eğer sıfır bir araç alacaksanız bankalardan taşıt kredisi almak en iyi yollardan biri olur. Taşıt kredisi alabilmek için başvuru esnasında verilen bilgilerin yanı sıra aracın değeri de önemlidir.

Konut kredisi ise ev almak isteyenlere verilen kredi türüdür. Konut kredisi olumlu sonuçlandığında ekspertiz gelir ve evin değerini belirler. Evin değeri çekilecek kredi miktarının belirli oranda üstünde olmalıdır.

Başvuruda Tüm Şartlar Karşılanmazsa Ne Olur?

Kredi başvurusunda tüm şartlar sağlanmayabilir. Ancak yine de kredi alma olasılığınız vardır. SGK’nız olmayabilir ancak geliriniz yeterliyse ihtiyaç kredisi çekebilirsiniz. Ayrıca genç girişimciler için verilen kredilerde bankalar kolaylık sağlar.


Yorumlar

Kredi Başvurusunda Sorulan Sorular hakkındaki düşüncelerini bize bildir ve ilk değerlendirmeyi yapan sen ol!