Son dönemlerde kredi alımlarında, en ön sıralarda kentsel dönüşüm kredileri geliyor. Özellikle deprem bölgesi olan Türkiye de kentsel dönüşüm kredisi çok merak edilir. Ve kişiler tarafından araştırılan konular arasında gelir. Peki kentsel dönüşüm nedir nasıl hesaplanır ve kimler kentsel dönüşüm kredisi alır? Gibi konular oldukça merak edilir. Ve kişiler tarafından araştırılan konular arasında gelir.
Kentsel dönüşüm kredisi, risk altında bulunan ev veya iş yerlerinin tespit edilerek bu yerlerin tekrar inşa edilmesine karar verilerek çekilen krediye denir. Uygun faizler ve ödeme yöntemleri tespit edilerek istenilen krediler değerlendirilir. Kentsel dönüşüme tabi olan yerler yıkılarak yerine yeniden yapılar inşa edilir. Genellikle afet riski altında bulunan yerler kentsel dönüşüm alanlarına girer. 6306 maddesince afet riski altında bulunan tüm ev ve iş yerlerinin 7. Maddeye göre yıkılıp inşa edilmesi gerekir. Kişilerde bunun için kentsel dönüşüm kredisine başvururlar.
Kentsel dönüşüme tabi olunan ev ve iş yerinin, riskli yapı olmasından dolayı binaların tahliye edilip ardından bir yıl içerisinde kentsel dönüşüm kredisi için başvuru yapılması gerekir. Bunun üzerine anlaşmalı ve ilgili bankalar bu doğrultuda gerekli süreçleri incelerler. Bankalar başvuruları inceledikten sonra onaylarlar. Daha sonra kredi alacak kişilerin bilgilerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderirler.
Böylece kişi buna uygun olarak ne kadar faiz oranı uygulanıp uygulanmayacağı konusunda bilgi alınır. Buda kişinin ev ve iş yerinin devlet güvencesiyle doğru faiz elde etme imkânına sahip olmuş olur. Kişi kentsel dönüşüm kredisine başvurduğu zaman konut ve işyerlerinin bu kriterlere uygun olup olmadığını değerlendirip o şekilde başvurması gerekir. Yoksa banka ve bakanlık tarafından istenilen kredi onaylanmaz.
Kentsel dönüşüme uğrayan konut ve işyerleri için kişiler kentsel dönüşüm kredisinin nasıl hesaplandığı merak edilen konular arasında gelir. Bu yüzden banka tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaya uygun bir biçimde ele alınması gerekir. Ev ve iş yerinde ne kadar hasar olup olmadığı belirlendikten sonra kişinin ne kadar kredi alacağı ona göre hesaplanır.
Gerçekleştirilen hesaplama ile birlikte ev ve iş yerinin ipoteği de kullanılır. Bunun üzerine 120 aya kadar çıkan faizler üzerinden hesaplamalar yapılır. Bunun için de Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gerekli onayların gelmesi gerekir. Yıkılıp yerine yeni binaların inşa edilip edilmeyeceğine onay vermesi gerekir.
Kentsel dönüşüm kredisi risk altında bulunan binanın veya işyerinin yıkılarak yerine yeniden yapılandırılmasına denir. Kentsel dönüşüm kredisi kullanacak kişilerin dikkat etmesi gereken belli başlı hususlar bulunur.
Bunlar şu şekildedir;
Kişiler kentsel dönüşüm kredisi kullandıklarında bu hususlara dikkat etmeleri gerekir.
Bankalar kentsel dönüşüm kredisi için kişilere bazı faiz oranları sunarlar. Bankalar, faiz oranlarının %50si olarak düşünülür. Konut kredisinin vadesi 24 ay ile 120 ay aralığı arasında yer alır. Bazı bankalar anaparaya dokunmayarak 2 yıl ödemesiz olarak kredi olanağı da kişilere sunarlar.
Yorumlar
Kentsel Dönüşüm Kredisi Nedir? hakkındaki düşüncelerini bize bildir ve ilk değerlendirmeyi yapan sen ol!
Yorum Kuralları
Yorumları kullanarak diğer kullanıcılarla bağlantıya geçebilir, görüşlerinizi paylaşabilir, yazarlara ve diğer kullanıcılara sorular sorabilirsiniz. Ancak, söylem düzeyini yüksek tutmak amacıyla oluşturduğumuz aşağıdaki kriterlere lütfen uyunuz:
Söyleşiyi zenginleştirin.
Bağlamı koruyun. Sadece tartışılan konuyla ilgili bilgileri gönderin.
Saygılı olun. Eleştirel görüşler, pozitif ve diplomatik bir üslupla anlatılabilir.
Standart yazı stili kullanın. Noktalama, küçük ve büyük harf kullanın, imla kurallarına uyun.
Spam veya reklam mesajı atmak yasaktır.
Küfür, argo kullanımı yasaktır.
Sadece Türkçe yorum yapabilirsiniz.
Spam mesajlar yazan, argo/küfür kullanan ve forumu suistimal eden kullanıcıların hesapları süresiz olarak kapatılacaktır.