İşletme Kredisi Nedir? Nasıl Alınır?

Beste Begüm Yiğit

Beste Begüm Yiğit

17 Aralık 2023 17:30, Pazar
İşletme Kredisi Nedir? Nasıl Alınır?

 İşletmelerin büyümesini ve ekonominin kalkınmasını sağlamak amacıyla verilen finansmana, işletme kredisi adı verilir. Bu krediyi, BDDK lisansına sahip bankalar işletme sahiplerine verir. İşletmelerin ticari faaliyet gösterebilmek için ihtiyaçlarını karşılayan işletme kredisi, farklı türlere sahip olduğundan çeşitli sektörlerden işletmeler bu krediden yararlanabilir. 

Farklı bankalar tarafından verilen işletme kredilerinin faiz oranlarını inceleyerek kendinize en uygun türe karar verebilir ve başvurabilirsiniz. İşletme kredisi nedir, nasıl alınır, başvuru şartları nelerdir, ne gibi avantajlara sahiptir gibi soruların yanıtını merak ediyorsanız, yazımızın devamına göz atabilirsiniz.

İşletme Kredisi Türleri Nelerdir?

İşletme kredileri kendi içinde farklı türlere ayrılır. Bunlar arasından işletmenize uygun olanı tercih ederek faydalanabilirsiniz. İşletme destek kredisi çeşitleri aşağıda açıklanmıştır:

  • Tarım ve Hayvancılık Sektörüne Yönelik Hazırlanan İşletme Kredileri: Ülkemizin ekonomisinde tarım ve hayvancılık sektörü oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bankalar bu sektöre yönelik olarak düşük faizli tarım işletme kredisi sunar. Hatta yalnızca tarım bankacılığı temasına sahip bankalar vardır ve bunlar, çiftçilerin sezonluk nakit ihtiyaçlarını tespit ederek avantajlı kredi paketleri sunar. Böylece tarım ve hayvancılık sektöründeki kişiler, nakit ihtiyaçları için uygun bir finansal çözüme sahip olur.
  • İstihdam Odaklı İşletme Kredileri: Sürdürülebilir ekonomiyi desteklemek ve var olan iş gücünü artırmak için ek istihdam sağlama potansiyeli bulunan işletmelere verilen uzun vadeli kredi türüdür. Bu krediye başvurmak için bazı koşulları yerine getirmeniz gerekir. Örneğin; işletmenizde en az 10 çalışan olmalı ve 3 ay içinde en az 5 ek istihdam sağlayacağınızı taahhüt etmelisiniz.
  • İhracata Yönelik İşletme Kredileri: Türkiye’de dış ticaret yapmak amacıyla mal üreten ve döviz kazandırıcı ticari faaliyetlerde bulunan işletmelerin yararlanabileceği bir kredi türüdür. İhracata yönelik çalışan sektörler için işletme sermayesi kredisi olarak da nitelendirilir.
  • Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere (KOBİ) Yönelik Krediler: Ülke ekonomisinin önemli bir payını oluşturan KOBİ’ler için pek çok bankada ayrı bir departman bulunur. Bankalar, KOBİ’lere yönelik olarak onların ihtiyaçlarını gidermek amacıyla birçok özel işletme ihtiyaç kredisi paketi sunar.
İşletme Kredisi Nasıl Alınır?

Ticari faaliyetlerinizi büyütmek için işletme kredisi nasıl alınır sorusunun yanıtını merak ediyor olabilirsiniz. Bankaların işletme kredilerine başvurmak için öncelikle şartları taşıyor olmanız ve başvuru esnasında tüm belgeleri yanınızda bulundurmanız gerekir. Şartlara uygun olduğunuz işletme kredisi veren bankalar için gerekli belgeleri de hazırlayıp başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Bazı durumlarda bankalar ek evraklar talep edebilir. Banka, işletme olarak gösterdiğiniz teminatlara ve Kredi Kayıt Bürosu notunuza göre kredinizi onaylayıp onaylamama kararı verir.

İşletme kredisi faiz oranları, bankadan bankaya değişiklik gösterdiği için başvuru öncesinde farklı bankaların işletme kredilerini incelemenizde fayda vardır. Bu sayede işletmenize uygun avantajlı faiz oranlarına sahip kredileri bulabilirsiniz. En yüksek işletme kredisi faiz oranları ile en düşük oranlara sahip bankaları karşılaştırabilirsiniz. Ayrıca krediye başvurmadan önce işletme kredisi hesaplama işlemiyle de geri ödemeniz gereken toplam tutara ulaşabilirsiniz. Böylece aylık ödeme planınızı önceden ayarlayarak hangi krediye başvurmanız gerektiğine daha rahat karar verebilirsiniz.

İşletme Kredisi Başvuru Şartları ve Gerekli Belgeler Nelerdir?

İşletme kredisine başvurabilmek için yerine getirmeniz gereken şartlar, kredi türüne göre değişiklik gösterir. Ancak tüm kredi çeşitleri için ortak şartlar şunlardır:

  • İşletmeniz en az 6 aylık dönemde ticari faaliyet gösteriyor olmalıdır.
  • Banka ve finans kuruluşlarının belirlediği Kredi Kayıt Bürosu notunuzun yeterince yüksek olması gerekir.

Bu iki şartı taşıdığınız takdirde bankaların sunduğu işletme kredilerine kolay bir şekilde başvurabilirsiniz. Yeni işletme kredisi için bankalara başvuru yaparken hazırlamanız gereken evraklar ise şu şekildedir:

  • Vergi levhası
  • Ana sözleşme
  • Noter onaylı imza beyannameleri
  • Onaylı gelir – bilanço tablosu
  • Mal varlığına ilişkin belgeler
  • İşletmenin Oda Sicil Belgesi
  • Ticaret Sicil Tasdiknamesi ve Ticaret Sicil Gazetesi
  • İşverenlere ait Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bildirgeleri
  • Anonim şirketler için Hazirun Cetveli
  • Şahıs şirketleri için ek belgeler; kimlik fotokopisi ve ikametgah belgesi
Devlet Destekli İşletme Kredisi Nedir?

Devlet destekli işletme kredisi, kamu bankaları ve Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından KOBİ’lere özel olarak sunulan bir kredi türüdür. KOSGEB işletme kredisi olarak da geçen bu finansman, devlet destekli bir şekilde KOBİ’lerin büyümesini sağlar. KOBİ finansman destek programı kapsamında yer alır ve işletme kredisi, makine – teçhizat kredisi ve acil destek kredisi olmak üzere üç farklı kredi çeşidi sunar. Bu destek programı, işletmelerin, bankalardan aldığı kredilerin faizlerini geri ödemesiz olarak karşılar. KOSGEB mikro işletme kredisi başvurusu yapabilmek için şu şartları taşıyor olmanız gerekir:

  • KOBİ niteliğinde olmak
  • KOSGEB veri tabanına kayıtlı ve aktif olmak; bilgilerin güncel olması
  • Program kapsamında belirlenen stratejik işletme, girişimci işletme ve öncelikli sektördeki işletme çeşitlerinden birine ait olmak
İşletme Kredisi Avantajları Nelerdir?

Bankaların ve KOSGEB’in sunduğu işletme kredileri, çeşitli ticari faaliyet alanlarında bulunan işletmelerin büyüyüp ülke ekonomisine katkı yapmasını sağlar. İşletme kredilerinin en büyük avantajı, işletmelerin nakit ihtiyacını karşılayan finansman sunmalarıdır. İşletme edindirme kredisi, işletme açmak istediğinizde almanız gereken dükkanın ödemesi konusunda avantaj sağlar. Dükkana sahip olmanızı sağlayarak ticari faaliyetinize rahatlıkla başlamanıza destek olur. Ayrıca işletme devir kredisi de dükkan devralmak istediğinizde, faydalanabileceğiniz bir kredi türüdür. 

İşletme kredisi kullanarak şu avantajlara sahip olabilirsiniz:

  • Daha yüksek kredi miktarları için daha düşük faiz oranları ile finansman desteği alabilirsiniz.
  • İşletme sigortanızı daha az maliyetle oluşturabilirsiniz.
  • Acil nakit ihtiyacınızı gidererek ticari faaliyetlerinize kesintisiz bir şekilde devam edebilirsiniz.

İşletme Kredisinden Kimler Faydalanabilir?

İşletme kredisinden yararlanabilmek için gerekli en önemli şart, mevcut aktif bir iş yerine sahip olmanızdır. Nakit ihtiyacınız için başvurabileceğiniz farklı işletme kredisi çeşitleri vardır. Faaliyet gösterdiğiniz sektörün bu türlerden birine uygun olması gerekir. Tarım ve hayvancılık sektöründeyseniz, dış ticaretle uğraşıyorsanız, istihdam olanağı sunan bir işletmeniz varsa veya KOBİ’yseniz bu krediye başvuruda bulunabilirsiniz.

En Fazla Ne Kadar İşletme Kredisi Alınabilir?

Bankalarda başvurabileceğiniz işletme kredileri için üst limit; sektörünüze, işletmenizin büyüklüğüne ve Kredi Kayıt Bürosu notunuza göre değişiklik gösterir. Yeni bu konuda, her işletme için belirlenen net bir üst limit yoktur. Ayrıca bankaların politikaları ve başvuracağınız kredi türüne göre de çekebileceğiniz maksimum kredi limiti farklılık gösterir. Farklı bankaların sunduğu işletme kredi türleri için teklif alarak çekebileceğiniz maksimum kredi limitini öğrenebilirsiniz.

Hangi İşletmeler KOBİ Sayılır?

24 Mayıs 2023’te yürürlüğe giren 7297 sayılı yönetmeliğe göre KOBİ sınıflandırmasında yer alan tanımlamalar değiştirilmiştir. 250 kişiden az çalışan istihdam eden, yıllık net satış kazancı veya mali bilançosu 500 milyon ₺’yi aşmayan işletmeler, KOBİ olarak tanımlanır. Ayrıca 10 kişiden az çalışan istihdam eden ve yıllık net satış kazancı veya mali bilançosu 10 milyon ₺’yi aşmayan işletmeler, mikro KOBİ olarak değerlendirilir. 50 kişiden az çalışan istihdam eden ve yıllık net satış kazancı veya mali bilançosu 100 milyon ₺’yi aşmayan işletmeler ise küçük KOBİ niteliğine sahiptir.


Yorumlar

İşletme Kredisi Nedir? Nasıl Alınır? hakkındaki düşüncelerini bize bildir ve ilk değerlendirmeyi yapan sen ol!