Gelir vergisi ödeme mükellefi olanlar, kendi içinde basit usulde vergiye tabi olanlar ve gerçek usulde vergiye tabi olanlar şeklinde ikiye ayrılır. Basit usulde vergilendirme pek çok açıdan avantaj sunar. Gelir Vergisi Kanunun 46. Maddesine göre basit usul vergi mükellefleri, yalnızca basit usulde ticari gelirleri için vergi öderler. Yani basit usul, vergi açısından avantaj sunar.
Basit usul vergilendirme genel şartları, Gelir Vergisi Kanunu 47. Maddede açıkça belirtilmiştir. Bu şartlara uygun mükellefler, basit usulden yararlanarak vergilendirme avantajına sahip olabilir. Basit usul nedir, vergilendirme şartları nelerdir, avantajları, basit usul beyannamesi gibi konular hakkında detaylı bilgi edinmek için yazının kalanını okuyabilirsiniz.
Basit usul şartları, bu vergilendirme avantajından yararlanabilecek kişileri belirleyen kriterlerden oluşur. Gelir Vergisi Kanunu’na belirtilen esaslara göre basit usulde vergilendirme için bazı hadler söz konusudur. 2023 basit usul hadleri aşağıdaki gibidir:
Bunların yanında basit usulde vergiye tabi olmanın bazı özel şartları da vardır. Gelir Vergisi Kanunu 48. Maddede bu özel koşullar şu şekilde belirtilmiştir:
Basit usul vergi mükellefi olmanın beraberinde getirdiği pek çok avantaj vardır. Bu avantajlar kısaca şöyle sıralanabilir:
Basit usulde gelir vergisi, herkesin yararlanabileceği bir durum değildir. Bazı özelliklere sahip kişiler, bu vergilendirme avantajından faydalanamaz. Basit usulde vergilendirmeden yararlanamayacak olanlar şunlardır:
Basit usule tabi olan mükellef olarak elde ettiğiniz gelir için bir sonraki yılın şubat ve haziran aylarının sonuna kadar yıllık gelir vergisi beyannamenizi iletmeniz gerekir. Bu beyannameyi defter beyan sistemi üzerinden vermelisiniz. Verdiğiniz beyanname üzerinden ödemeniz gereken gelir vergisi hesaplanır. Bu verginin ilk taksitini şubat ayının sonuna kadar, ikinci taksitini ise izleyen yılın haziran ayının sonuna kadar ödemeniz gerekir.
2023 yılı için basit usulde vergilendirmeye tabi olan mükellefler için uygulanacak tarife aşağıdaki gibidir:
Basit usule tabi olmak için elde ettiğiniz kazancın basit usulde olduğunun tespit edilmesi gerekir. Bu tespit ise Gelir Vergisi Kanunun 46. Maddesinde belirtilmiştir. İlgili maddeye göre bir hesap dönemi içinde kazandığınız hasılat ile satılan malların alış bedeli ile giderleriniz arasındaki müspet farkı, basit usulde ticari kazancı gösterir. Yaptığınız faaliyete ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu hükümlerine uygun olarak bu fark hesaplanır. Almanız ve vermeniz zorunlu olan alış ve giderler ile hasılatla ilgili evraklarda yazan tutara bakarak hesaplama yapılır. Bu hesaplama ile ulaşılan kazancınız, vergilendirmeden muaf tutulur.
Basit usul vergi için tespit edilen kazançlarınız için bazı indirim konuları geçerlidir. Bu indirimler arasında şunlar yer alır:
Basit Usulde Vergiye Tabi Olan Mükellefler Defter Tutmak Zorunda mı?
Kazancını basit usulde elde eden mükelleflerin defter tutma zorunluluğu yoktur. Onun yerine ibraz, vesikalar, bildirme, muhafaza, diğer ödevler ve ceza hükümlerine tabidirler. Ayrıca ilgili kanun ve diğer kanunlarda belirtilen ikinci sınıf tüccarlar ile ilgili hükümler, basit usule tabi olan mükellefler için de geçerlidir.
Ortaklıkta Basit Usulde Vergiye Tabi Olma Şartları Nelerdir?
Ortaklıklarda basit usulde vergiye tabi olmak için toplam iş hacimlerine ve yıllık kira giderlerine bakılır. Kurulan bir ortaklıkta, gelir vergisi kanununa göre herhangi bir ortağın gerçek usulde vergiye tabi olması, diğer ortakların da gerçek usulde vergi mükellefi olması anlamına gelir.
Basit Usulden Gerçek Usule Nasıl Geçilir?
Basit usulden gerçek usule geçiş; basit usul vergiye tabi olma şartlarından herhangi birinin takvim yılı içinde ortadan kalkması ve hadlerin aşılması halinde yapılır. Ayrıca basit usul vergiye tabi olma şartlarına sahip olsalar bile mükelleflerin, kendi istekleri ile vergi dairesine başvuruda bulunarak gerçek usulde vergilendirmeye geçiş yapması mümkündür.
Yorumlar
Basit Usulde Vergilendirme Nedir? Basit Usul Hadleri Nelerdir? hakkındaki düşüncelerini bize bildir ve ilk değerlendirmeyi yapan sen ol!
Yorum Kuralları
Yorumları kullanarak diğer kullanıcılarla bağlantıya geçebilir, görüşlerinizi paylaşabilir, yazarlara ve diğer kullanıcılara sorular sorabilirsiniz. Ancak, söylem düzeyini yüksek tutmak amacıyla oluşturduğumuz aşağıdaki kriterlere lütfen uyunuz:
Söyleşiyi zenginleştirin.
Bağlamı koruyun. Sadece tartışılan konuyla ilgili bilgileri gönderin.
Saygılı olun. Eleştirel görüşler, pozitif ve diplomatik bir üslupla anlatılabilir.
Standart yazı stili kullanın. Noktalama, küçük ve büyük harf kullanın, imla kurallarına uyun.
Spam veya reklam mesajı atmak yasaktır.
Küfür, argo kullanımı yasaktır.
Sadece Türkçe yorum yapabilirsiniz.
Spam mesajlar yazan, argo/küfür kullanan ve forumu suistimal eden kullanıcıların hesapları süresiz olarak kapatılacaktır.