İlk Defa Ev Alacaklara 20 Öneri

Çağdaş Akagündüz

Çağdaş Akagündüz

31 Mayıs 2022 13:44, Salı
İlk Defa Ev Alacaklara 20 Öneri

Ev almak günümüzde bir yatırım ve ihtiyaç olarak görülüyor. Uzun yıllar boyunca kira ödemek istemeyen kişiler kendilerine uygun olan evi almayı planlıyor.

Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ev alırken sorun yaşamamak için dikkatli olmak gerekiyor. Dikkatsizce yapılan işlemler birtakım problemlere neden olabiliyor. Öncelikle alınması planlanan evin niteliğine bakmak gerekiyor. Beğenilen ev, istenilen şartları karşılıyorsa alınması gerekiyor. Aksi halde başka evlere bakılması öneriliyor.

Alınacak olan evdeki demirbaş eşyaların sağlıklı olup olmadığına bakmak büyük önem arz ediyor. Eşyalar sağlıklı değilse onarımı için ekstra harcamalar gerekli olabiliyor. Hiç kimse ekstra masraf istemiyor.

Ev alırken evin konumunu ve avantajlarını sorgulamak, alıcının daha kolay karar vermesini sağlıyor.

Ev Alırken Hangi Evraklar İstenir?

Ev alırken noter tarafından bazı evraklar isteniyor. Bu evrakların bir veya birden fazlasının eksik olması durumunda ev satışı gecikiyor. Birçok kişi bunu istemiyor. Ancak bu sıkıntıyla karşılaşmamak için evrakların tam olması gerekiyor. Evraklar kolay bir şekilde hazırlanabiliyor.

Ev alırken istenen belgelerin neler olduğu en yakın noterden öğrenilebiliyor. Notere gitmek için vakit bulamayan kişiler bu belgeleri öğrenmek için internetten de yardım alabiliyor. Ev alırken gerekli olan evraklar:

•Nüfus cüzdanı

•Tapu fotokopisi

•Zorunlu deprem sigortası belgesi

Ev alma süreci bazen yorucu olabiliyor. Ancak bunlara karşı hazırlıklı olmak gerekiyor.

Ev Alırken Para Nasıl Ödenir?

İlk defa ev alacak olan kişiler ödemeyi nasıl gerçekleştireceğini bilmiyor. Ev alırken ödenecek olan miktar farklı şekillerde satıcıya ulaştırılabiliyor. Elden ödeme, pek çok uzman tarafından önerilmese de pek çok kişi tarafından kullanılıyor. Ancak elden ödeme bazı riskleri barındırıyor.

Diğer bir ödeme yöntemi ise çek yazmak olarak biliniyor. Alıcı, işlemler bittikten sonra noter onaylı çek yazarak satıcıya veriyor ve satıcı da parasını bankadan tahsil ediyor.

En fazla kullanılan yöntem ise EFT/ Havale yöntemi olarak biliniyor. Alıcı, satıcının hesabına anında para aktararak evi satın alabiliyor.

Ev Alırken Tapuda Nelere Dikkat Edilmeli

Ev alma işlemleri tapuda son buluyor. Ancak ev alma işlemini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmek için tapudaki bazı hususlara dikkat etmek gerekiyor. Evin tapudaki kaydına çok dikkat etmek gerekiyor. Tapudaki kayıtla alınacak olan evin bilgileri aynı değilse işleme onay vermemek gerekiyor.

Tapuda yer alan bilgilere göre evin kimin üzerine olduğu da önemli olarak görülüyor. Gayrimenkulün sahibi ile kayıttaki sahibi aynı değilse durumu sorgulamak gerekebiliyor. Bunların yanında alınacak evin ipotekli veya hacizli olup olmadığı da sorgulanıyor.

Ev Alırken Ödenen Masraflar

Ev alırken bazı masraflar ortaya çıkıyor. Bu masrafların karşılanması gerekiyor. Masraflar eksiksiz bir şekilde ödenmediği zaman bazı problemler oluşabiliyor. Oluşan masrafların birçoğu ev alırken çıkarken bazıları da ev aldıktan sonra çıkıyor. Kişilerin bu ayrımı doğru yapması gerekiyor.

Gayrimenkul danışmanı hizmet bedeli, ev alırken çıkan masrafların temeli olarak görülüyor. Emlak danışmanı olan kişilere hem alıcının hem de satıcının %2 oranında ücret ödemesi gerekebiliyor.

Ev alırken gayrimenkul danışmanına ihtiyaç duymayan kişiler bu vergiyi ödemiyor.

Ev Alırken Çıkan Masrafları Kim Öder?

Ev alırken çıkan masrafları kimin ödeyeceği kesin çizgilerle belirleniyor. Bazı kişiler bu ayrımı yapamadığı için sorun yaşanabiliyor. Tapu harç bedeli, ev alırken ortaya çıkan masraflardan biri olarak görülüyor. Tapu harç bedeli %4 olarak devlete ödeniyor. Ancak bu %4 ‘lük dilimin kim tarafından ödeneceği sorgulanıyor. Tapu harç bedelinin yüzde 2 ‘sini satıcı, yüzde2’ sini ise alıcı ödüyor.


Yorumlar

İlk Defa Ev Alacaklara 20 Öneri hakkındaki düşüncelerini bize bildir ve ilk değerlendirmeyi yapan sen ol!