Hayat Sigortası İptali Nasıl Yapılır?

Çağdaş Akagündüz

Çağdaş Akagündüz

17 Kasım 2023 12:04, Cuma
Hayat Sigortası İptali Nasıl Yapılır?

Hayat sigortası, temelinde sigortayı yaptıran kişi öldüğünde poliçe sahibinin hayatı boyunca ödediği primler karşılığında bir ya da daha fazla lehtara bir miktar para ödemesinin yapılmasını garanti altına alır. Bununla beraber hayat sigortalı vadeli ve hayat boyu olmak üzere iki farklı kategoriye ayrılır. Vadeli olanlar belirli bir yılın sonunda sona ererken kalıcı hayat sigortası poliçeleri sigortayı yaptıran kişi ölene ya da prim ödemeyi bırakana kadar aktif kalır. Vadeli olanlara kredi yaparken zorunlu olarak yaptırılan sigortalar örnek olarak verilebilir.

Değişen kişisel ve finansal koşullar sizi hayat sigortası poliçenizi iptal etmeye itebilir. Yükselen enflasyon, durgunluk dönemleri ya da mali sıkıntılar, birçok kişinin hayat sigortası ödemelerini yapmasını zorlaştırabilir. Bununla beraber poliçenizi farklı nedenlerden dolayı da iptal etme kararı verebilirsiniz. Hayat sigortası iptali işleminizi kolay bir şekilde yapılabilir ve prim ödemelerini bırakabilirsiniz. Bununla beraber bazı aşamaları takip etmeniz ve iptal işlemi için çeşitli başvurularda bulunmanız gerekir. Hayat sigortaları da kredi alırken yaptırılan poliçeler de rahatlıkla iptal edilebilir. Hatta kredi sigorta iptali süreçleri de tıpkı poliçeler gibidir. Ayrıca bir yıldan uzun süren poliçenizi 1 yıl tamamlandıktan sonra krediyi aldığınız kuruluşun onayı olmadan da iptal edebilirsiniz.

Hayat Sigortası İptali Nasıl Yapılır?

“Hayat sigortası iptali nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını merak ediyorsanız, birkaç aşamayı takip ederek iptal işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Aşağıdaki listeyi inceleyerek poliçenizi nasıl iptal edebileceğinize dair fikir edinebilirsiniz:

  • Hayat sigortası aldıktan sonra size cayma hakkınızı kullanabileceğiniz bildirilir. Cayma hakkı bildirildikten sonra 15 gün içinde poliçeden cayabilirsiniz. Bununla beraber bazı sigorta kuruluşları sigorta sahiplerine cayma haklarını bildirmeyebilir. Cayma hakkının genel olarak ilk prim ödemesini takip eden 1 ay boyunca sürdüğünü bilmelisiniz.
  • Eğer 3 yıllık bir kredi aldıysanız ve kredi alırken size zorunlu hayat sigortası yaptırıldıysa onu da 1 yıl geçtikten sonra iptal edebilirsiniz. Kredi hayat sigortası iptali için ilk 1 yılın ödemesinin yapılması gerekir. Bununla beraber kredi ödemeleri sırasında vefat etmeniz durumunda da borcunuzun mirasçılarınız tarafından ödenmesi gerekir.
  • Her ne kadar 1 yılın sonunda hayat sigortasının yenilenmemesini talep edebilseniz de banka ile imzaladığınız anlaşmanın detaylarına bakmalısınız. Bazı durumlarda kredi alırken yaptırdığınız hayat sigortasını iptal edememe durumuyla da karşılaşabilirsiniz. Ayrıca sigortayı yaptırdıktan sonra banka sizi sigortasız olarak değerlendirebilir ve kredinin şartları değişeceği için farklı bir ödeme planı isteyebilir.
  • Poliçeyi hangi yöntemle satın aldıysanız iptal işlemini de benzer şekilde aynı yöntemle gerçekleştirmeniz gerekir. Örneğin, hayat sigortasını internet üzerinden aldıysanız yine iptalini internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Benzer şekilde eğer sigortayı şubede yüz yüze yaptırdıysanız tekrardan şubeye giderek iptal ettirmeniz gerekebilir.
  • Hayat sigortasının iptali için posta yoluyla da başvuruda bulunabilirsiniz. İptal dilekçesi, sigortayı aldığınız kuruma verilir ve dilekçede bazı bilgilerin yer alması gerekir. Kayıt numarası, poliçe numarası ve tarihi, dilekçede olması gereken önemli bölümler arasında bulunur. Ayrıca sigorta ürününün ismi, neden poliçenizden ayrılmanız gerektiği ve isminiz, soyadınız ve imzanız da dilekçede yer almalıdır.
  • Bütün bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra sigortanız iptal işlemi gerçekleşebilir. Ayrıca sigorta iptalini yapabilmek için T.C. kimlik belgesi, sürücü belgesi ya da pasaport gibi T.C. kimlik numaranızın yer aldığı bir belgeye de ihtiyacınız vardır. Ek olarak iptal edeceğiniz sigorta poliçesinin aslını ya da fotokopisini de dilekçeyle beraber vermelisiniz.
  • Bazı durumlarda bankaların internet sayfaları üzerinden de yaptırdığınız sigortayı iptal ettirebilirsiniz. İnternet sayfasına T.C. kimlik numaranızı, poliçe numaranızı ve sigortayı neden iptal ettirdiğinizi yazdıktan sonra talepte bulunabilirsiniz.

Yukarıdaki adımlardan birini takip ederek iptal işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Artık hayat sigortası ödemeleri yapmak istemiyorsanız dilekçe, internet sayfaları ya da mobil uygulamalar aracılığıyla poliçenizin iptalini gerçekleştirebilirsiniz.

Hayat Sigortası İptalinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Her ne kadar hayat sigortası önemli olsa da poliçenin iptal edilmesi sigorta sahiplerine bazı avantajlar da dezavantajlar da sunabilir. İptal işleminin avantajları genel olarak şu şekildedir:

  • Hayat sigortası her ay belirli bir tutarda sigorta şirketlerine ödeme yapmanızı kapsayan bir süreci içerir. Hayat sigortasını iptal ettirdiğinizde artık sigorta primlerini ödemenize kalmaz. Sigorta poliçenizin kalan süresine göre bazı şirketler tazminat ya da cayma bedeli alsalar da onun haricinde herhangi bir ödeme yapmanız gerekmez.
  • Poliçelerin ödeme tutarı yapılan hayat sigortasının kapsamına göre değişiklik gösterebilir. Eğer çok kapsamlı bir hayat sigortası yaptırdıysanız da benzer şekilde ödemeleriniz çok yüksek olabilir. Bu ödemeler artık size yük oluyorsa iptal işlemiyle onlardan kurtulabilirsiniz.
  • İptal işleminin ardından sigorta poliçesinin size sunduğu güvenceyi kaybedersiniz. Genel olarak hayat sigortaları vefat durumunda geride kalan mirasçılara ya da lehtarlara tazminat ödemesi yapmayı kabul eder. Bununla beraber hayat sigortasını iptal ettiğinizde bu teminattan yararlanabilirsiniz.

Genellikle hayat sigortasının iptali için başvuruda bulunduğunuzda 15 gün içerisinde iptal işlemi gerçekleşir. Bununla beraber iptalin yapılıp yapılmadığını da takip etmeniz tavsiye edilir.

Hayat Sigortası İptali Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Aşağıdaki maddelere göz atarak hayat sigortası iptali hakkında bilmeniz gereken diğer detayları öğrenebilirsiniz:

  • Hayat sigortasının iptali genellikle ücretsiz olsa da bazı durumlarda sizden cayma bedeli talep edilebilir. Bu cayma bedeli genellikle kalan prim ödemesinin belirli bir bölümünü kapsayabilir. Bununla beraber bu durumun kurumdan kuruma değişebileceğini bilmelisiniz.
  • Cayma hakkını kullandığınız durumlarda ödediğiniz primlerin size geri iade edilmesi gerekir. Türkiye Sigortalar Birliğinin hazırladığı şartlara göre cayma süresi 30 gündür ve bu süre içinde cayma kararı verdiyseniz önceden ödediğiniz primleri geri alabilirsiniz.
  • Kredi alırken herhangi bir banka size hayat sigortası yapmanızı zorunlu koşul olarak sunduysa yaptırdığınız poliçenin detaylarına e-Devlet üzerinden ulaşabilirsiniz. e-Devlet’ten bankanın sigortayı yaptırdığı kurumun ismine, poliçenin başlangıç ve bitiş tarihlerine ya da sigortanın hangi teminatları kapsadığına ulaşabilirsiniz. Böylece bir yakınınız vefat ettiğinde ve sizden onun kredi borcunuzun ödenmesi istendiğinde o kredi için hayat sigortası yaptırıp yaptırmadığını da öğrenebilirsiniz.
  • Kredi alırken yaptırdığınız hayat sigortasının bazı şartları bulunduğunu bilmelisiniz. Örneğin, bazı sigortalar kanserden vefat durumunu kapsamaz. Yani, krediyi alan kişi kanserden dolayı vefat ederse kalan borçlarının ödenmesi talep edilebilir. Benzer şekilde kalp krizi riskine neden olan hastalıkların da hayat sigortası kapsamına girmeme durumu olabilir. Bundan dolayı yaptıracağınız hayat sigortasının şartlarını ve neleri kapsadığını iyi bir şekilde öğrenmelisiniz.
  • Sigorta şirketinin iptal etmeniz durumunda sizden para isteyip istemeyeceğini öğrenmelisiniz. Eğer belirli bir miktar ceza ücreti talep edilecekse onun miktarını da mutlaka araştırmalısınız.
  • Genellikle hayat sigortaları bazı durumları kapsamaz. Örneğin, sigortalı olan kişi intihar ettiyse tazminat ödemesi yakınlarına yapılmaz ya da kaçak bir yolculuk sırasında vefat durumunda da ödemeler gerçekleşmez. Çoğunlukla nükleer ya da kimyasal saldırılardan dolayı vefat eden kişilerin yakınlarına da tazminat ödemesi yapılmaz.

Hayat sigortasını iptal etmeden önce yukarıdaki maddeleri göz önünde bulundurmanız gerekir. Aynı zamanda iptal işleminin sizin için avantajlı mı dezavantajlı mı olduğuna da karar vermelisiniz. Eğer yaptırdığınız hayat sigortasını iptal ettirecekseniz dilekçeyle ya da internet üzerinden sonlandırma yolunu da seçebilirsiniz.


Yorumlar

Hayat Sigortası İptali Nasıl Yapılır? hakkındaki düşüncelerini bize bildir ve ilk değerlendirmeyi yapan sen ol!