Yaşamın her alanında olduğu gibi trafikte geçirdiğimiz vakitlerde de birtakım risklerle karşı karşıya kalabiliriz. Sürücüler, trafikte her ne kadar kurallara uyarak ve azami düzeyde özen göstererek yer almaya çalışsa da zaman zaman kazaların olması kaçınılmaz hale gelebilir. Dolayısıyla bu tür ani ve beklenmedik durumlar olduğunda paniğe kapılmadan doğru adımların atılması hayati önem taşır. Bu noktada trafik kazası sonrası ne yapılmalı, nasıl bir yol izlenmeli gibi soruların yanıtlarını bilmek faydanıza olabilir.
Trafik kazalarından sonra dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, sürücülerin sakin kalmaya özen göstermeleridir. Kazaya karışan kişilerin sağlık durumunu kontrol etmek ve gerekli durumlarda yardım çağırmak da son derece önemli bir adımdır. Trafik kazası sonrası ne yapılmalı sorusunun cevabı, hızlı ve etkili bir reaksiyonla sorunu çözmeye odaklanmak ve gereken adımları planlamaktır. Sizin için hazırladığımız bu rehberde kaza anında ve sonrasında nasıl bir yol izlemeniz gerektiğine dair önemli ipuçlarını derledik.
Trafik kazaları, taraflar için son derece stresli durumlar olabileceği gibi büyük kayıplarla da sonuçlanabilir. Ancak bu tür anlarda; özellikle ilk dakikalarda doğru tepkileri vermek ve tedbiri elden bırakmamak büyük önem arz eder. Kazanın gerçekleştiği ilk anlarda sakin kalmak, önce kendi güvenliğinizi sağlamak ve ardından kazaya karışan diğer tarafların durumunu kontrol etmek, atmanız gereken öncelikli adımlardır. Acil yardım çağrısı yapmak ve olay yerini delillendirmek de trafik kazası sonrası yapılması gerekenlerin başında gelir. Gelin, trafik kazası sonrasının detaylı yanıtı ile devam edelim.
Kaza anında serinkanlı kalarak olayın ciddiyetini değerlendirmek son derece önemlidir. Bu noktada öncelikle vücudunuzun herhangi bir yerinde ağrı, sızı veya kanama olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Ardından aracınızın kontağını kapatarak yakıt sızıntısı kontrolü yapmanızda fayda vardır.
Eğer olay yerinde yaralanma veya can kaybı gibi bir durum söz konusuysa derhal 154 Alo Trafik ve 112 Acil Servisi aranmalıdır. Böylelikle kaza bölgesine hem ambulans hem de jandarma ekiplerinin; yani profesyonel yardımın ulaşması mümkün hale gelir. Ayrıca trafiğin akışını engellememek adına aracı güvenli bir bölgeye çekmek de önemli bir sorumluluktur. Zira trafiği etkileyen araçlar, zincirleme kazalara ve daha büyük sorunlara yol açabilir.
Trafik kazası sonrası ne yapmalı sorusunu yanıtlarken bu hususların özellikle altını çizmek gerekir. Son olarak ölüme sebebiyet veren sürücüler için trafik kazası sonrası ehliyete el koyma cezası uygulandığını da hatırlatalım. Ciddi yaralanma ve can kaybı yaşanan kazalarda kusurlu tarafın hapis cezasına çarptırılması da mümkündür.
Trafik kazalarının ardından yaşanan maddi hasarlar, doğru ve hızlı bir şekilde yönetilmelidir. Trafik kazalarında herhangi bir yaralanma veya can kaybı yoksa sürücülerin ilk yapmaları gerekenlerenden biri de tutanak tutmaktır. Bu evrak, sigorta işlemlerinin devreye girebilmesi ve sürücülerin kayıplarını karşılamak için ödeme alabilmesi açısından oldukça önemlidir. Tutanak tutulmadığı takdirde sigorta şirketleri süreçleri başlatmayabilir, mağdurlara herhangi bir ödeme yapılmayabilir.
Eğer taraflar kendi aralarında anlaşabiliyorsa polis çağırmaya gerek olmayabilir. Ancak anlaşma sağlanamadığı durumlarda polise haber vermek ve olay yerine müdahale etmelerini istemek önemlidir. Sürecin doğru bir şekilde ilerlemesi adına kazanın detaylarını gösteren olay yeri fotoğraflarının da tutanaklarla birlikte yetkili mercilere iletilmesi gerekir. Bu fotoğraflar, meydana gelen hasarın giderilmesinde önemli kanıtlar olarak kullanılabilir. Ayrıca kusurlu olan tarafa trafik kazası sonrası araç değer kaybı davası açılarak da oluşan zararın giderilmesi sağlanabilir.
Trafik sigortası, maddi hasarlı trafik kazalarında devreye girer. Kazaya karışan tarafların hasarlarını karşılamayı amaçlar. Kasko poliçesi ise kendi aracınızdaki maddi hasarı karşılar, araç tamiri giderlerini üstlenir. Ödemeler, hasarın miktarına bağlı olarak tamamı ya da bir kısmı olacak şekilde gerçekleşebilir. Trafik sigortasının olmaması veya hasarın bu sigorta kapsamına girmemesi durumunda karşı tarafın hasarını kendi cebinizden ödemeniz gerekebilir.
Trafik kazası sonrası işlemlerin başında durumu yetkililere bildirmek ve kaza tespit tutanağı hazırlanmak gelir. Kaza yerinde tutanak düzenlemek, olayın fotoğraflarını çekmek ve tarafların bilgilerini toplamak, atılması gereken en önemli adımlardır.
Trafik kazası sonrası ne yapılmalı sorusunun yanıtlarından biri de kasko işlemleridir. Bu aşamada sigorta şirketine başvuruda bulunarak kaza ekspertiz raporu alınmalıdır. Durumu sigorta şirketine ilettiğinizde eksper incelemesi yapılmasını sağlayabilir, oluşan hasarın tespit edilmesini sağlayabilirsiniz. Aracınızın trafiğe çıkamayacak durumda olduğu tespit edilirse sigorta şirketi tarafından trafik kazası sonrası ikame araç tahsis edilebilir.
Maddi hasarlı trafik kazalarında olay yerinden kaçmak ciddi hukuki sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle kazaya karışan tarafların gerekli işlemlerin tümünü tamamladıktan sonra olay yerinden ayrılmaları önemlidir. 2024 yılında trafik kazası sonrası olay yeri terk cezası, ehliyete 20 ceza puanı yazılması ve 7,200.00 TL idari para cezası olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla trafik kazası sonrası ne yapılır sorusuna verdiğimiz bu yanıtlar, tüm bu süreçlerin doğru ve hızlı bir şekilde tamamlanması, sigorta işlemlerinin düzgün yürütülmesi açısından kritiktir.
Trafik kazalarının ardından polis çağrılması gereken durumlar, kazanın ciddiyeti ve hukuki boyutları göz önüne alınarak belirlenir. Özellikle aşağıdaki durumlarda polis veya jandarma çağırmak gerekir:
Bu durumlar, trafik kazasının daha detaylı bir incelemeye tabi tutulmasını ve adli işlemlerin başlatılmasını gerektiren durumlar olabilir. Dolayısıyla trafik kazası sonrası ne yapılmalı diye merak ediyorsanız bu noktada öncelikle hukuki süreçlerin düzgün işlemesine ve haklarınızın korunmasına fayda sağlayacak eylemlerde bulunmanız gerektiğini söyleyebiliriz.
Kaza tespit tutanağı, trafik kazalarının detaylarını belgeleyen, taraflar ve yetkililer ile düzenlenen önemli bir belge olarak karşımıza çıkar. Tutanağın düzenlenmesi için izlenmesi gereken adımlar ise şu şekildedir:
Trafik kaza tutanağı örneği, Emniyet Genel Müdürlüğünün resmi web sitesinden bulunabilir. Ayrıca online olarak doldurulan tutanakların da taraflar tarafından imzalanması ve belirtilen süre içinde yetkili mercilere ulaştırılması önemlidir. Bu adımlar, trafik kazası sonrası ne yapılmalı sorusuna yanıt olarak sürecin doğru ve adil bir şekilde belgelenmesini sağlar.
Yorumlar
Trafik Kazası Sonrası Ne Yapılmalı? hakkındaki düşüncelerini bize bildir ve ilk değerlendirmeyi yapan sen ol!
Yorum Kuralları
Yorumları kullanarak diğer kullanıcılarla bağlantıya geçebilir, görüşlerinizi paylaşabilir, yazarlara ve diğer kullanıcılara sorular sorabilirsiniz. Ancak, söylem düzeyini yüksek tutmak amacıyla oluşturduğumuz aşağıdaki kriterlere lütfen uyunuz:
Söyleşiyi zenginleştirin.
Bağlamı koruyun. Sadece tartışılan konuyla ilgili bilgileri gönderin.
Saygılı olun. Eleştirel görüşler, pozitif ve diplomatik bir üslupla anlatılabilir.
Standart yazı stili kullanın. Noktalama, küçük ve büyük harf kullanın, imla kurallarına uyun.
Spam veya reklam mesajı atmak yasaktır.
Küfür, argo kullanımı yasaktır.
Sadece Türkçe yorum yapabilirsiniz.
Spam mesajlar yazan, argo/küfür kullanan ve forumu suistimal eden kullanıcıların hesapları süresiz olarak kapatılacaktır.