İngilizce consolidation kelimesinden gelen konsolidasyon, Türkçe’ye sağlamlaştırma, birleştirme olarak çevrilebilir. Finansal olarak da kullanılan konsolidasyon kelimesi, şirketler için önemli bir terimdir. Konsolidasyon nedir sorusuna, kısa vadeli borçlar için uzun vadeli ödeme planına döndürme işlemleridir şeklinde yanıt verilebilir. Borçlu banka ya da devletin, alacaklı devlet ya da kurum ile anlaşma yapması üzerine bilinen vade yerine ilerleyen tarihlerde bir vadede işleme alınmasına konsolidasyon denir.
Şirketlerin kullandığı konsode etme işlemi için farklı yöntemler vardır. Bu konsolidasyon yöntemleri, kendi içinde tam konsolidasyon, kısmi konsolidasyon ve öz kaynak yöntemi olarak üçe ayrılır. Şirketlerin finansal analizlerine etki eden konsolidasyon yöntemleri arasından şirketinize uygun olanı tercih edebilirsiniz. Konsolide etmek nedir, konsolidasyonun önemi, konsolidasyon işlemleri gibi konular hakkında detaylı bilgilere yazımızın tamamını okuyarak ulaşabilirsiniz.
Birden fazla tüzel kişiliğe ve departmana sahip şirketler için finansal konsolidasyon, iş hayatında önemli bir işlemdir. Konsolide, herhangi bir kuruluş ile yan şirketlerin finansal verilerini raporlamak ve birleştirmek için kullanılır. Bu konsolide raporları sayesinde sermayeye bağlı olan şirketlerin öz kaynakları, varlıkları, giderleri ve gelirleri gibi mali verileri kolay bir şekilde okuyabilirsiniz. Konsolidenin şirketler için önemi şu şekilde sıralanabilir:
Konsolide raporları sayesinde şirketler, finansal durumlarını kontrol altına alarak takip edebilir. Aynı zamanda faaliyet alanlarına göre firma ortakları daha doğru bilgi edinebilir. Çok ortaklı yapılanmalarda, fon sağlayıcı kuruluşlara açık bir şekilde bilgilendirme yapılır. Konsolide olmayan şirketler ise firmaya bağlı olan ortaklarla aynı raporları kullanmaz. Bu da yatırımı kontrol etme açısından bilgilendirme karışıklıklarına yol açabilir.
Finansal konsolidasyon yöntemleri, şirketlerin kullanabileceği farklı süreçlere dayanır. Finansal piyasalarda fon ve hisse senedi gibi yatırım araçlarıyla işlem gören firmalar, mali raporlara erişerek maliyet analizini daha güvenilir bir şekilde gerçekleştirebilir. Şirketlerin uygulayabileceği konsolidasyon yöntemleri arasında şunlar yer alır:
Şirketlerin yapabileceği konsolidasyon işlemleri aşağıdaki gibidir:
Konsolidasyon ya da konsolide etmek kavramı ile ilgili farklı terimler de vardır. Bir arada kullanılan bu kavramlar aşağıda açıklanmıştır:
Konsolidasyon borçlanma terimi şirketlerin merak ettiği bir konudur. Bu işlem, alacaklıya ödenmeyen borçların, borçlunun isteği ya da yasal zorunluluklara göre farklı yükümlülükler ve vadelerde yeniden yapılandırılması işlemidir.
Bir başka deyişle, birden fazla borcun bir araya getirilmesi ve tek bir borç olarak ödenmesi işlemidir. Böylece farklı vadelere, faiz oranlarına ve farklı sorumluluklara sahip tüm borçları uzun vadeye yayarak ödeme işlemi, konsolidasyon borçlanma işlemi demektir. Aynı zamanda bu işlem; vergi affı, ek getiri, borç indirimi gibi avantajlar da sunar.
Mali konsolidasyon ne demek?
Kamu açıklarını kontrol altında tutmak ve borç stoklarını daha sürdürülebilir kılmak için kamu organlarının yürüttüğü mali uyum politikasına mali konsolidasyon adı verilir. Mali yapılanma sayesinde borç yükü ve bütçe açığını hafifletmeniz mümkündür. Mali konsolidasyon, ekonomik büyüme açısından önemlidir ve bazı harcama kalemlerinde kesinti oluşabilir. Ayrıca vergi oranlarını yükselterek hazine gelirlerinin artması gibi önlemler alabilirsiniz.
Konsolide bilanço ne demek?
Konsolide bilanço, şirketin bilanço bilgilerini ve bağlı ortakları derleme işlemine verilen addır. Bu terim, kesin finansal bilgilere ulaşmanızı sağlar. Genel Olarak Kabul Edilen Muhasebe İlkeleri, konsolide bilançonun içinde bulunmalıdır. Aynı zamanda işletmelerin bölümlerinin, özel işletme veya kısmen sahip olunan bağlı ortaklıkların ana şirket bilgilerini de konsolide bilançosu içine eklemek gerekir.
Borsada konsolidasyon ne anlama gelir?
Konsolidasyon terimi, borsada sıkça kullanılır. Forex, emtia, hisse senedi ya da endeksin işlem gördüğü belli aralıkları ifade etmek için borsada konsolidasyon terimi kullanılır. Fiyat eğilimleri yatay olduğu zaman piyasalara, konsolide piyasalar da denir.
Yorumlar
Konsolide Nedir? Konsolidasyon Yöntemleri Nelerdir? hakkındaki düşüncelerini bize bildir ve ilk değerlendirmeyi yapan sen ol!
Yorum Kuralları
Yorumları kullanarak diğer kullanıcılarla bağlantıya geçebilir, görüşlerinizi paylaşabilir, yazarlara ve diğer kullanıcılara sorular sorabilirsiniz. Ancak, söylem düzeyini yüksek tutmak amacıyla oluşturduğumuz aşağıdaki kriterlere lütfen uyunuz:
Söyleşiyi zenginleştirin.
Bağlamı koruyun. Sadece tartışılan konuyla ilgili bilgileri gönderin.
Saygılı olun. Eleştirel görüşler, pozitif ve diplomatik bir üslupla anlatılabilir.
Standart yazı stili kullanın. Noktalama, küçük ve büyük harf kullanın, imla kurallarına uyun.
Spam veya reklam mesajı atmak yasaktır.
Küfür, argo kullanımı yasaktır.
Sadece Türkçe yorum yapabilirsiniz.
Spam mesajlar yazan, argo/küfür kullanan ve forumu suistimal eden kullanıcıların hesapları süresiz olarak kapatılacaktır.