Kredi başvurusu yapan pek çok kişi dosya masrafı nedir sorusunun yanıtını merak eder. Dosya masrafı, genellikle kredi veya finansal ürün başvuruları sırasında karşılaşılan bir ücrettir. Bu ücret, başvurduğunuz kredi veya finansal ürünle ilgili işlemlerin başlatılması, dosyanın incelenmesi, değerlendirilmesi ve işleme alınması gibi maliyetleri içerir. Dosya masrafı, kredi başvurusu sırasında ödenen bir ön ücret türüdür ve başvuru sürecinin başında tahsil edilir. Bazı bankalar çeşitli kampanyalar kapsamında dosya masrafı almadan avantajlı kredi fırsatları sunabilir. Bunun için bankaların kampanyalarını yakından takip etmeniz gerekir.
Bankaların dosya masrafı nedir sorusu için bankacılık hizmetlerine dair aldıkları bir ücret şeklinde yanıt verilebilir. Dosya masrafı içinde pek çok farklı işlem ücreti bulunabilir. Dosya masrafı, başvuru yaptığınız banka veya finans kuruluşuna göre değişiklik gösterebilir. Ancak dosya masrafları genellikle kredi başvuru işlemlerinde talep edilen bir ücret olduğundan bunu dikkatlice incelemeniz önemlidir. Dosya masrafı nasıl hesaplanır, hangi ücretleri içerir, kredi dosya masrafı geri alınabilir mi, dosya masrafı neden alınır gibi soruların yanıtları için yazının kalanını okuyabilirsiniz.
Kredi dosya masrafı nedir sorusundan sonra bu masrafın nasıl hesaplandığı da oldukça merak edilir. Kredilerde dosya masrafı kredi tutarına göre değişiklik gösterir. Ancak bu konuda belirlenen yasal sınır %0,5’tir. Yani buna göre, 100.000 ₺’lik bir krediye başvurduğunuzda ödemeniz gereken dosya masrafı 500 ₺ olur. Kredi dosya masrafı nasıl hesaplanır diye merak ediyorsanız aşağıdaki örneği inceleyebilirsiniz:
Çekmek istediğiniz kredi miktarına bağlı olarak tutarın %0,5’ini bulabilir ve kredi dosya masrafına ulaşabilirsiniz. Bazı bankalar buna kredi tahsis ücreti de diyebilir. Her ikisi de aynı anlama gelir. Dosya masrafı içinde yer alan başka ücretler de vardır. Çekmek istediğiniz kredi tutarı dışında bankaya ödemeniz gereken ücretler için dosya masraf hesaplama işlemini önceden yapmanız önemlidir. Bu sayede o kredinin size ne kadar masraf açacağını öğrenebilirsiniz.
Kredi işlemlerinde yer alan dosya masrafı bazı kişilerin kafasını karıştırabilir ve dosya masrafı faiz mi sorusunu beraberinde getirebilir. Ancak bu masraf, bankaya hizmetleri için ödemeniz gereken bir ücrettir. Dosya masrafı içinde yer alan farklı ücretler olabilir. Bu gider kalemleri, kredi türüne göre de değişiklik gösterebilir. Genel olarak dosya tahsil ücreti olarak da bilinen dosya masrafı içinde yer alan kalemler şunlardır:
Bu gider kalemleri, dosya masrafı ne demek sorusunu daha net anlamak açısından önemlidir.
Kredi başvurularında dosya masrafı iadesi nedir sorusu sıkça sorulur. 2014 yılında yürürlüğe giren 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un 10/B maddesine göre, dosya masrafları ile ilgili tüketicinin hakları düzenlenmiştir. Bu maddeye göre:
Dosya masrafının geri alınıp alınamayacağı, ülkenin mevzuatına, uygulamalara ve bankanın politikalarına bağlı olarak değişebilir. Aşağıdaki durumlarda dosya masrafının geri alınması mümkün olabilir:
Kredi dosya masrafı için iade almak istiyorsanız, bazı adımları izlemeniz gerekir. Bu adımlar ülkeye ve bankaya göre değişiklik gösterse de genel olarak şu şekildedir:
Dosya Masrafı Almada Zaman Aşımı Var mı?
Yargıtay 13. Dairesi tarafından verilen emsal teşkil eden karara göre, 10 yıl öncesine kadar alınmış olan maksimum tutar üzerindeki kredi dosya masraflarını geri alabilirsiniz. 10 yıl öncesine dayanan kredilerde dosya masrafı iadesi talepleri zaman aşımına uğradığı için dosya masrafı iadesi talepleri mahkemelerce değerlendirilmez.
Haksız Şart Nedir?
Haksız şart, bir sözleşmenin taraflarından birini, diğer taraf aleyhine önemli ölçüde ve ahlaki veya hukuki açıdan bağlayıcı olmayan, dengeyi ciddi biçimde bozan ve adil olmayan bir şekilde zorlayan koşulları ifade eder. Haksız şartlar, genellikle bir tarafın diğerine karşı üstünlük sağlamak amacıyla koymuş olduğu şartlar olarak tanımlanır.
Kredi Dosya Masrafı Neden Alınır?
Kredi başvurusu sürecinde ortaya çıkan dosya, evrak, belge, kırtasiye, işlem ve diğer masrafların karşılanması amacıyla dosya masrafı alınır. Bu masraf kredi geri ödemelerine dahil edilir. Ayrıca Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği kapsamında düzenlenen bir ücrettir.
Yorumlar
Dosya Masrafı Nedir? Nasıl Hesaplanır? hakkındaki düşüncelerini bize bildir ve ilk değerlendirmeyi yapan sen ol!
Yorum Kuralları
Yorumları kullanarak diğer kullanıcılarla bağlantıya geçebilir, görüşlerinizi paylaşabilir, yazarlara ve diğer kullanıcılara sorular sorabilirsiniz. Ancak, söylem düzeyini yüksek tutmak amacıyla oluşturduğumuz aşağıdaki kriterlere lütfen uyunuz:
Söyleşiyi zenginleştirin.
Bağlamı koruyun. Sadece tartışılan konuyla ilgili bilgileri gönderin.
Saygılı olun. Eleştirel görüşler, pozitif ve diplomatik bir üslupla anlatılabilir.
Standart yazı stili kullanın. Noktalama, küçük ve büyük harf kullanın, imla kurallarına uyun.
Spam veya reklam mesajı atmak yasaktır.
Küfür, argo kullanımı yasaktır.
Sadece Türkçe yorum yapabilirsiniz.
Spam mesajlar yazan, argo/küfür kullanan ve forumu suistimal eden kullanıcıların hesapları süresiz olarak kapatılacaktır.