Kara liste, bir kişinin ya da kuruluşun finansal açıdan riskli olduğuna dair bir uyarı içeren bir listedir. Bankalar, kredi kartı sağlayıcıları ve diğer finans kuruluşları bu listeyi kullanarak, riskli müşterileri tespit etmeye çalışırlar. Banka kara listesine girebilecek nedenler arasında ödeme güçlüğü çeken kişiler, borçlarını ödememe konusunda sürekli olarak geciken kişiler, hile yapan kişiler, sahte belgeler kullanan kişiler ve hukuki davalar bulunur.
Kara liste, kişi ve kurumlara ait ödenmeyen borçlar, karşılıksız çek ve senetler ile ilgili merkez bankası tarafından tutulan veri tabanıdır. Sicilin bozulması anlamına gelmektedir. Bankaların kurmuş olduğu Kredi Kayıt Bürosu şirketinde, kişilerin tüm kredi kartı, kredi işlemleri bulunmaktadır. Ödenen/ödenmeyen tüm borçlar bu veritabanında düzenli olarak tutulur ve kredi/kredi kartı almak istediğinizde bankalar bu vertabanında inceleme yaparlar. Kara listeye girmek için ödenmeyen borçlardan dolayı yasal takibe alınmış olmak gerekir. Bu borçlar 90 gün içinde ödenmez ise bankaların yasal takip başlatma hakkı doğuyor ve kara listeye alınmış oluyor. Öte yandan finansal ürünlerine geç ödeme yaptığı için kredi notu düşen kişileri kara listede olarak tanımlamakta doğru olmayacaktır.
Bunun nedeni, finansal ürünleri geç ödeyen bir kişi ile yasal takibe düşen kişi arasında kredi veren kurumlar açısından değerlendirmede büyük farklılıklar bulunmaktadır. Bundan dolayı geç ödeyen bir kişi ile yasal takibe düşen kişiyi aynı tanımlama içerisinde değerlendirmek doğru değildir. Kara liste Sadece bankalarla değil kredi notunu kullanan tüm finans sektörü ile ilgilidir. Kara listeye konu olan mevcut borcu ödedikten sonra, listeden çıkabilmek için 5 senenin geçmesi gerekmektedir. Ancak yine de bu süre geçse dahi bazı bankalar kredi vermeyebiliyor.
Yani bu durum bankaların insiyatifine de bağlı kalabilmektedir. Tüketiciler kara listede olup olmadığını, Merkez Bankasına direkt başvuru yaparak öğrenebilir, bunun yanı sıra Kredi Kayıt Bürosu verileri için de kredi için başvurulan bankaya dilekçe vererek ulaşılabilir.
Kara listeden çıkmak için, kişinin borçlarını ödemesi ve finansal durumunun düzelmesi gerekir. Ayrıca, banka ile yapılan anlaşmaları ve borçları yerine getirmek için gerekli adımlar atılması gerekir. Bunun yanı sıra, banka ile iletişim kurmak ve durumunu açıklamak da önemlidir.
Yorumlar
Banka Kara Listesi Nedir? Kimler Kara Listeye Girer? Kara Listeden Nasıl Çıkılır? hakkındaki düşüncelerini bize bildir ve ilk değerlendirmeyi yapan sen ol!
Yorum Kuralları
Yorumları kullanarak diğer kullanıcılarla bağlantıya geçebilir, görüşlerinizi paylaşabilir, yazarlara ve diğer kullanıcılara sorular sorabilirsiniz. Ancak, söylem düzeyini yüksek tutmak amacıyla oluşturduğumuz aşağıdaki kriterlere lütfen uyunuz:
Söyleşiyi zenginleştirin.
Bağlamı koruyun. Sadece tartışılan konuyla ilgili bilgileri gönderin.
Saygılı olun. Eleştirel görüşler, pozitif ve diplomatik bir üslupla anlatılabilir.
Standart yazı stili kullanın. Noktalama, küçük ve büyük harf kullanın, imla kurallarına uyun.
Spam veya reklam mesajı atmak yasaktır.
Küfür, argo kullanımı yasaktır.
Sadece Türkçe yorum yapabilirsiniz.
Spam mesajlar yazan, argo/küfür kullanan ve forumu suistimal eden kullanıcıların hesapları süresiz olarak kapatılacaktır.